ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

DarkSideOfTheScream*

Facebook Twitter
1

 Του Πάνου Μιχαήλ

Toν εμβληματικό πίνακα "Η κραυγή" του νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch δεν θα είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως τον ξέρουνε πολλοί περισσότεροι από τον στενό κύκλο που μπορεί να ασχολείται με τα εικαστικά. 

 

 

Φτιαγμένος στα τέλη του 19ου αιώνα (το 1893 συγκεκριμένα) συμπύκνωσε προφητικά μπορούμε να πούμε αυτό που θα ξεπρόβαλλε και θα επικρατούσε καθοριστικά τον επόμενο. Την ανησυχία, την απόγνωση, τον ψυχικό κατακερματισμό του ανθρώπου του 20ου αιώνα. 

 

Ανεξάρτητα δε από την καλλιτεχνική του αξία έχει περάσει πια στο επίπεδο εκείνων των πολύ λίγων έργων που είναι άμεσα αναγνωρίσιμα από τον καθένα (σχεδόν ποπ) ασχέτως της εικαστικής του παιδείας και στα οποία ο καθένας συντονίζεται και βρίσκει εντελώς δικά του πράγματα.

 

 

Μάλλον κάπου εκεί πάτησε καλλιτεχνικά και ο 3d animator Sebastian Cosor o οποίος στο 3λεπτο βιντεό του με τον ίδιο τίτλο με τον πίνακα όχι μόνο "ζωντάνεψε" τα πρόσωπα του κάδρου αλλά έκανε και μια ευφάνταστη (και ελαφρώς χιουμοριστική) ένωση του προσώπου που κραυγάζει με το να το βάλει να χορεύει υπό τους ήχους του "The Great Gig in the Sky" των Pink Floyd από το Darkside of the moon.

 

 

 

 

Το αποτέλεσμα πέρα από το οτι είναι άψογα εκτελεσμένο μέχρι και τη τελευταία εικαστική του λεπτομέρεια αποδραματοποιεί έξοχα την αρχική εκδοχή του πίνακα και σε κάνει να χαμογελάς παραβλέποντας αυτό που στην αρχή μπορεί να φάνηκε κάπως "ιερόσυλο".

 

Δες το βίντεο εδώ:

 

 

 

 

bonustrack

 

Το ζητήσανε στα σχόλια και είπα να μη χαλάσω χατήρι:-)

Το beat Ουρλιαχτό του Allen Ginsberg

 

 

 

1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Η οποία ταινία μικρού μήκους διαγωνίστηκε σε ένα ελληνικόΦεστιβάλ φέτος στο 2ο altcineAction!Online φεστιβάλ Μικρού Μήκουςταινιών των Βαλκανίων! Www.altcinraction.com