Είναι ο πατήρ Προκόπιος ο Μπάμπης ο Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου;

Είναι ο πατήρ Προκόπιος ο Μπάμπης ο Φλου του Παύλου Σιδηρόπουλου; Facebook Twitter
8

 

Ότι νά'ναι! Ένα site, προκειμένου μάλλον να κάνει ντόρο και να μαθευτεί (πιθανώς να το κατάφερε ήδη), ανάρτησε στο youtube ένα ερασιτεχνικό βίντεο με τη μαρτυρία ενός μοναχού από το Άγιο Όρος, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ο Μπάμπης ο Φλου και γι'αυτόν ο Παύλος Σιδηρόπουλος έγραψε το ομότιτλο τραγούδι που δισκογραφήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970!

 

Ο πατέρας Προκόπιος θα πρέπει τότε να ήταν 18 - 19 ετών. Δεν έχω δει και την ταυτότητα του ανθρώπου, αλλά δε μου φαίνεται για άνω των 55 ετών. Κομματάκι δύσκολο ο Σιδηρόπουλος να εμπνεόταν το κομμάτι από τον βίο ενός ''πιτσιρικά''.

 

Πόσω μάλλον όταν υπάρχει η μαρτυρία του τραγουδοποιού Βαγγέλη Γερμανού, φίλου και συγκάτοικου του Παύλου Σιδηρόπουλου, από τα φοιτητικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη το 1970: Θυμάμαι μια βόλτα με τις κοπέλες μας που είχαν έρθει από την Αθήνα και τη Ρένα να λέει στη δικιά μου: ''Ρούλα μου, αυτός ο Παύλος με τσιμπάει στο δρόμο σα μάγκας''. Ακριβώς αυτό που τραγούδησε στον Μπάμπη το Φλου, ''Τσιμπολογούσε τις ξανθές''... (ολόκληρο το κείμενο του Γερμανού πρωτοδημοσιεύθηκε στην έκδοση Παύλος Σιδηρόπουλος - Ταξιδεύοντας ως premium CD με το περιοδικό ΠΟΠ+ΡΟΚ, 1996).

 

Άρα ήταν υπαρκτό πρόσωπο ο Μπάμπης ο Φλου ή ο Σιδηρόπουλος έγραψε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του, εμπνεόμενος από διαφορετικούς ανθρώπους που συνάντησε στην πορεία του;

 

Οι αδερφοί Σπυρόπουλου που έπαιζαν ως Σπυριδούλα στο άλμπουμ ''Φλου'' σε τηλεοπτική τους συνέντευξη είχαν πει πως επρόκειτο για μάλλον ανύπαρκτο πρόσωπο που ο Παύλος εμπνεύστηκε και ''έφτιαξε'' από διάφορους φίλους με παρόμοιο τρόπο ζωής.

 

 

Η αδερφή του εκλιπόντος, Μελίνα Σιδηροπούλου, σε εκείνη τη μαραθώνια συνέντευξη της που αναδημοσιεύθηκε στο LIFO.gr ταυτίστηκε με την άποψη του Βασίλη και του Νίκου Σπυρόπουλου. Λόγω χώρου, η συγκεκριμένη μαρτυρία δεν συμπεριλήφθηκε στη συνέντευξη, αλλά υπάρχει φυσικά ηχογραφημένη σε κασέτα.

 

Σύμφωνα πάλι με τον δημοσιογράφο - συγγραφέα Μανώλη Νταλούκα, ο Μπάμπης ο Φλου ''ήταν'' ο πατέρας του Νίκου Τζονιχάκη, κολλητού φίλου του Παύλου και μουσικού επίσης. Εν προκειμένω δεν μας ενδιαφέρει τι έκανε στη ζωή του ο Τζονιχάκης (τραγουδιστής για ένα φεγγάρι των M.G.C. με εξαιρετική φωνή και σκηνική παρουσία, όπως λέγεται), αλλά μας ενδιαφέρει η ιστορία του μέθυσου ''λούμπεν'' πατέρα του, όπως την εμπιστεύθηκε στον φίλο του κι αυτός με τη σειρά του εμπνεύστηκε το περιβόητο τραγούδι. 

 

Όποιος γνωρίζει κάτι άλλο, διαφορετικό, ας μας το καταθέσει. Εγώ γι'αυτό το post βασίστηκα στα λόγια της Μελίνας Σιδηροπούλου, στα γραπτά του Μανώλη Νταλούκα και στο κειμενάκι του Βαγγέλη Γερμανού, χωρίς να τό'χω ψάξει περαιτέρω το θέμα. Απ' όλα αυτά, όμως, και όποια και νά'ναι η αλήθεια - αν υπάρχει διαφορετική άποψη -, η μαρτυρία του πατέρα Προκόπιου που μόνο τον Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ θυμάται ως συνοδοιπόρο εκείνων των χρόνων (και όχι τον Πουλικάκο;), μου μοιάζει με μεγάλη μούφα! Πιο πιστευτός θα γινόταν αν έλεγε πως δεν είναι ο Μπάμπης ο Φλου, αλλά ο ''Μοναχός στο Άγιο Όρος'' του Λάκη με τα Ψηλά Ρεβέρ!

 

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Μου εχει πει συγγενικο μου προσωπο, οτι πριν χρονια, οτι εχει γνωρισει ενα τυπο που ελεγε οτι αυτος ειναι ο Μπαμπης ο "φλου". Τον ελεγαν Μπαμπη και ζουσε καπου στην Πελοποννησο, παντρεμενος με μια γερμανιδα νομιζω, και πατερας 4 παιδιων. Αυτος πριν νοικοκυρευτει, γυρναγε απο δω κι απο κει και "τσιμπολογουσε τις ξανθες" και ετσι τον γνωρισε ο Σιδηροπουλος και εμπνευστηκε το τραγουδι (η μαρτυρια ειναι του Μπαμπη και των φιλων του).Τον εχω δει κι εγω σε φωτο και μαλιστα του ελειπαν και αρκετα μπροστινα δοντια (λογω διαφορων καταχρησεων και αμελειας). Παρατηρησα οτι και ο μοναχος αυτος δεν εχει τα μπροστινα του δοντια. Δεν ξερω αν αυτο αποδεικνυει κατι...
Ο Νταλουκας παλι, προκειμενου να πει κατι διαφορετικο, κατι μοναδικο, βρισκει ενα πεθαμενο και μιλα για παρτη του!Μετα θα μπει στο δισκορυχειο να τσακωθει με Τρουσα και καπως ετσι θα περασει αλλη μια ροκεντρολ ημερα.
Κατά 99%, ο μοναχός αποστήθισε ότι του είπε ο ''δημοσιογράφος'' με κλειστή ακόμα κάμερα για να κάνουν ''θέμα''. Τώρα για το βούρκωμα του στην αναφορά στον Σιδηρόπουλο, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε κάτι. Ποιος ξέρει...Θα τού'πε ο ''δημοσιογράφος'': Πιάσε πέντε κομποσχοίνια, δυο τρεις εικόνες και πέντε-έξι μπουκάλια αγιασμό, χτύπα τα στο ταμείο και...κλάψε με την ησυχία σου. Μόνο έτσι δηλαδή μπορούμε να αποδεχτούμε όλη αυτή τη μούφα.