Όταν τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου προξενούσαν την οργή του Υπουργείου Προεδρίας

 Όταν τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου προξενούσαν την οργή του Υπουργείου Προεδρίας Facebook Twitter
2



ΤΟ 1979 Ο ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
του Τρίτου Προγράμματος, Γιώργος Μητρόπουλος, μαθητεύει ταυτόχρονα στη δισκογραφία, εργαζόμενος στη Lyra του Αλέκου Πατσιφά. Μια μέρα μπαίνει στο γραφείο του Πατσιφά η Κατερίνα Γεωργή, παραγωγός της ''Ρεζέρβας'' του Διονύση Σαββόπουλου, φέρνοντας του ν'ακούσει τα master tapes, φρέσκα - φρέσκα από το στούντιο. Τότε κάθε καινούργιος δίσκος του Σαββόπουλου αποτελούσε καλλιτεχνικό γεγονός ύψιστης σημασίας, οπότε πετάγεται ο Μητρόπουλος και λέει του Πατσιφά: Δεν μου κάνετε μια κόπια να παρουσιάσω ολόκληρο το δίσκο από την εκπομπή μου, ''Το ελληνικό τραγούδι στο Τρίτο'', αύριο 10 με 11 το πρωί; Καλή ιδέα, κάνει ο Πατσιφάς και ύστερα από λίγο, πράγματι, ο νεαρός παραγωγός φεύγει από τη Lyra με ένα αντίγραφο των master tapes της ''Ρεζέρβας''. Γίνεται η εκπομπή την επόμενη, δεν παίζονται όλα τα τραγούδια λόγω διάρκειας (διπλό βινύλιο γαρ), ακούγονται όμως το ''Γεννήθηκα στη Σαλονίκη'', ο ''Πολιτευτής'', οι ''Εκλογές μαντινάδα'' και βέβαια το έπος ''Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο''. Ύστερα ο Μητρόπουλος παίρνει το ηχητικό υλικό και αποχωρεί από το Ραδιομέγαρο, όπως συνέβαινε κάθε φορά που τελείωνε τη δουλειά του. Το ίδιο βράδυ του τηλεφωνεί ο Βασίλης Ριζιώτης, συνεργάτης του Χατζιδάκι στο Τρίτο: Πάρε τη μηχανή σου και έλα από τον ''Μαγεμένο Αυλό''. Σε θέλει ο Μάνος...Πράγματι, πηγαίνει και ο Χατζιδάκις τον ρωτάει: Τι έπαιξες σήμερα στην εκπομπή σου;

- Τον καινούργιο δίσκο του Σαββόπουλου.
- Πως λέγεται;
- ''Ρεζέρβα''.
- Έχει κι ένα τραγούδι για τον Κοεμτζή μέσα, δεν είναι έτσι;

Διονύσης Σαββόπουλος - Μακρύ Ζεϊμπέκικο Για Το Νίκο

Αμέσως μετά τη μετάδοση του τραγουδιού ''Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο'', τηλεφώνησε ο Τσαλδάρης του Υπουργείου Προεδρίας σε έξαλλη κατάσταση, απειλώντας θεούς και δαίμονες!

Με τα πολλά, από τον διευθυντή του ενημερώνεται για πρώτη φορά ο Μητρόπουλος πως αμέσως μετά τη μετάδοση του τραγουδιού ''Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο'', τηλεφώνησε ο Τσαλδάρης του Υπουργείου Προεδρίας σε έξαλλη κατάσταση, απειλώντας θεούς και δαίμονες! Η πρώτη σκέψη του ''ψαρωμένου'' παραγωγού ήταν πως θα του κοβόταν η εκπομπή. Αλλά ο Χατζιδάκις μόνο αυτό δεν είχε στο μυαλό του! Γρηγόρη, φωνάζει το γκαρσόνι, φέρε χαρτί και στυλό! Τρέχει ο Γρηγόρης, φέρνει στυλό και εκεί, στο χαρτί των παραγγελιών του μαγαζιού, ο Χατζιδάκις υπαγορεύει του Μητρόπουλου τα εξής: Αύριο το πρωί θα ξαναπαίξεις το ''Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο'', αλλά θα πεις από πριν ότι, επειδή ο διευθυντής του σταθμού, κ. Μάνος Χατζιδάκις, δεν άκουσε τη χθεσινή εκπομπή, ζήτησε να μεταδοθεί ξανά το συγκεκριμένο κομμάτι προκειμένου να έχει ιδίαν γνώσιν του αδικήματος...

Διονύσης Σαββόπουλος - Οι Εκλογές Μαντινάδα

Έγιναν όλα σύμφωνα με την επιθυμία του Μάνου Χατζιδάκι κι εκεί τελείωσε η ιστορία, κοινώς δεν ξαναχτύπησε τηλέφωνο στο Τρίτο από κανένα Υπουργείο.

Πάντως, κατά την αυστηρά υποκειμενική εκτίμηση του Γιώργου Μητρόπουλου, αν και στη συνείδηση των πολλών έχει περάσει το ''Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο'' ως η πέτρα του σκανδάλου αναφορικά με τη διαβόητη εκείνη εκπομπή του, στην πραγματικότητα ίσως το τραγούδι που ενόχλησε περισσότερο τη δεξιά κυβέρνηση ήταν οι ''Εκλογές μαντινάδα'' με τις αναφορές στον Καραμανλή, τον Φλωράκη και τον Ανδρέα και με το στίχο ''Η Ελλάδα αρχίζει να γελά και γίνεται γελάδα''.

 Όταν τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου προξενούσαν την οργή του Υπουργείου Προεδρίας Facebook Twitter

Περίπου δύο μήνες μετά το συγκεκριμένο περιστατικό κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία η ''Ρεζέρβα'', το όγδοο - κατά σειρά - μεγάλο άλμπουμ του Διονύση Σαββόπουλου με μία πλούσια ενορχήστρωση και την τραγουδιστική συμμετοχή της Αφροδίτης Μάνου, της Ελένης Βιτάλη, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, του Νίκου Παπάζογλου. του Δημήτρη Κοντογιάννη και της Μήτσας Ρούτη. Αλησμόνητη η φωτογραφία του οπισθόφυλλου από τον Κώστα Γουδή με τον 35χρονο Νιόνιο σα να κατηφορίζει με το μαύρο ημίπαλτο και τα σπορτέξ παπούτσια του. 

Τη "Ρεζέρβα" την πρωτάκουσα σε νεαρότατη ηλικία και για πολλά χρόνια έβλεπα το βινύλιο στις δισκοθήκες φίλων μου, που μεγαλύτερη επαφή είχαν με τη rock μουσική παρά με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι. Κι αν μ' αυτό το ώριμο έργο του ο Σαββόπουλος έκοψε τους δεσμούς του με τον ηλεκτρικό ήχο, αυτόν που είχε τουλάχιστον με τα Μπουρμπούλια και κατόπιν με τη Λαιστρυγόνα, τις ενορχηστρώσεις συνυπόγραψε με τον Θεολόγο Στρατηγό, έναν εξαίρετο ηλεκτρικό κιθαρίστα, συνεργάτη του στο ''Βρώμικο ψωμί''.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως το τραγούδι ''Για την Κύπρο'' κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1974 σε δίσκο 45 στροφών ως flip side του ''Σαν τον Καραγκιόζη''. Το δεύτερο εντάχθηκε στο άλμπουμ ''Δέκα χρόνια κομμάτια'' του 1975 από ζωντανή ηχογράφηση, το πρώτο όμως έπρεπε να περιμένει μία πενταετία μέχρι να μπει στη ''Ρεζέρβα'' του ΄79.

Μουσική
2

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια
Από άλλη ιστορία για Σαββόπουλο, αντιγράφω γιατί λατρεύω:Είμαι die hard φαν Σαββόπουλου. Του συγχωρώ και κάτι πάνελ για μια ταινία της Φρίντας Λιάπα "Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης" που μίλαγε σα συντηρητικός αρχιμαντρίτης...Και ίσως μέσα μου συμφωνώ με τον Πουλικάκο που τον ψιλοξέχεσε. Οι λόγοι για την άφεση που του δίνω είναι πολλοί, και όλοι για τα τραγούδια του.Κωλοέλληνες. Καλά, εντάξει. Και μόνο να μου έλεγε κάποιος ότι υπάρχει ένας άνθρωπος που έφτιαξε τη λέξη "Τσιφτετέλληνες" και την έβαλε σε τραγούδι, θα του έβγαζα το καπέλο.Μας βαράνε ντέφια. Στο δασάκι του ΕΟΤ η συναυλία δεν τελειώνει την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η φράση στοίχειωσε την εφηβεία μου.Δεν είναι ρυθμός. Και έχει αλλοφρονήσει η θερμή σου η φύση. Δηλαδή, αν αυτό το είχα ακούσει στην εφηβεία, θα με είχε επίσης στοιχειώσει.Πρωινό (με την Αφροδίτη Μάνου). Αυτό το τραγούδι στη συνείδησή μου είναι η περιγραφή μιας υπέροχης σχέσης. Όσοι το ζείτε (ζούμε), δεν θέλετε εξηγήσεις.Το ρεφραίν Σ'αγαπώ. Εκείνη η δύση στην Πατησίων...Θητεία. Από την ταινία Χάππυ Νταίη (με κάμεο της Άλκης Ζέη ως Φρειδερίκης παρακαλώ...). Το τραγουδά ο Μενιδιάτης. Τρελό κέφι και κατάθλιψη σετ.Μη μιλάς άλλο γι'αγάπη (που μας το μάθανε φίλε μου στο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ να το λέμε τα πιτσιρίκια...).Μια θάλασσα μικρή, και καλοκαίρι. Και τα δύο για τους ίδιους λόγους. Φλόγες. Το τραγούδι που ακούω όταν θέλω να ξορκίσω μεγάλους χειμώνες. Χιόνια και νερά...Ο Μικρός Μονομάχος. Σκόνες φωτεινές απ' τις περσίδες ως το στέρεο. Οι εξάρσεις του εθνικού μας βίου. Ο ΘΕΟΣ.Το χειμώνα ετούτο. Θέλω να χορεύω και να κάνω εμετό. ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ. Μου φτιάχνει τη διάθεση, και το χορεύω και τσιφτετελέ (γιατί κατά βάθος κι εγώ τσιφτετέλλην είμαι!).Μουσική για Οδυσσεβάχ (η πρώτη θεατρική παράσταση που είδα έβερ, με πήγε η μάνα μου μικρό παιδί... εκεί νομίζω κόλλησα και το σαββομικρόβιο)- που μετά στο σιντί ήρθε μαζί με τη μουσική για τον Πλούτο. Αμα δεν έγραφε ο Σαββό μουσική για Αριστοφά, ποιός θα έγραφε, πείτε μου;Για τα πολύ γνωστά του δεν έχω να πω πολλά, όποιος άκουγε παλιό Δίεση και παλιό Μελωδία και Δεύτερο τα λούστηκε, τα έφαγε και τα σιχάθηκε, νομίζω;Ειδική μνεία στο Ξενοδοχείο που πήρε την πλήρη άγνοιά μου για την αλλοδαπή μουσική και την έφερε σβούρες. Και μετά έμαθα τα άπαντα πάντα, τα πάντα όλα, και τα κοάλα τίποτα!Εν κατακλείδι: ο Σαββόπουλος μου τηγάνισε τον εγκέφαλο. Γι αυτό του συγχωρώ τις ατυχείς δηλώσεις (και δεν τις συγχωρώ σε κανέναν άλλο).