«Μια πλακίτσα έκανα…»

«Μια πλακίτσα έκανα…» Facebook Twitter
0
«Μια πλακίτσα έκανα…» Facebook Twitter
Η εικόνα είναι λεπτομέρεια από σκίτσο του Γιώργου Σαπουνά για τον Ιό της Κυριακής, 1994

Ακούγονται διάφορα αυτή την εποχή για τη συντετριμμένη ελληνική κοινωνία και τα υποτίθεται ασύλληπτα βασανιστήρια που υπέστη ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Κροκοδείλια δάκρυα παντού, είδαμε μέχρι και το ομοφοβικό newsbomb.gr να θρηνεί (τί άλλο θα δουν τα μάτια μας). Πώς γίνεται λέει η ελληνική κοινωνία των παλικαριών και του φιλότιμου να πράττει τέτοιες πράξεις; Μα αυτή ακριβώς είναι η κοινωνία του bullying: η μάτσο κοινωνία των παλικαριών που ξεχωρίζουν τους άντρες από τους μη άντρες από νωρίς. Στο πέρασμα τους, θα επικρατήσει μόνο ο πιο ισχυρός. Οραματίζομαι μια καλύτερη κοινωνία, στην οποία το αριστουργηματικό άρθρο του Ιού της Κυριακής “Ο Φαλλός του Έθνους” θα ήταν απαραίτητο σχολικό ανάγνωσμα.

«Μια πλακίτσα έκανα…» Facebook Twitter
 

 

Αλλά ποιοί είναι τελικά αυτοί που θα κάναν μια τέτοια αποτρόπαιη πράξη που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο; Ε λοιπόν, δεν είναι μόνο τα στρατευμένα παλικάρια της Χρυσής Αυγής. Είναι όλα αυτα τα alpha-πατριαρχικά-αγόρια ανάμεσα μας/σας που “κάνουν πλάκα”. Αυτά που θα κάνουν το σεξιστικό σχολιάκι και όταν τους την πεις θα σου πουν πως δεν έχεις χιούμορ. Το ζήτημα του χιούμορ και της ελευθερίας έκφρασης βγήκε αρκετά στην επιφάνεια τον τελευταίο καιρό με την περίπτωση της Charlie Hebdo, όπου και συζητήθηκαν διάφορα για την ελευθερία της έκφρασης και τα όρια του χιούμορ, ποιός είναι ο δυνατός και ποιος ο αδύναμος που πλήττεται κλπ. Σε μια εξαιρετική ανάλυση του αγορίστικου σχολικού χιούμορ, οι Mary Jane Kehily και Anoop Nayak εξηγούν πώς η ανδρική ετεροφυλοφιλική κυριαρχία ενδυναμώνεται μέσω του χιούμορ στο σχολείο, με τη χρήση στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων και το ξεκαθάρισμα του ποιοι είναι “in” σε μια αγορίστικη κλίκα (που επικρατεί στην τάξη) και ποιοι “out” (συνήθως γυναίκες και αγόρια με μη ξεκάθαρα αρρενωπή επιτέλεση).

Διάβασε ολόκληρo το άρθρο στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ