Νέοι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής

Νέοι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής Facebook Twitter
0
Νέοι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής Facebook Twitter
Ένα πρόβλημα που είχα ήταν η λέξη αλβανός. Ενώ δεν είναι κακό που είμαι από αυτή την χώρα, όταν έβγαινα έξω δεν μπορούσα να μιλήσω αλβανικά ή να τραγουδήσω. Μιλούσαμε χαμηλόφωνα με την μαμά μου για να μην καταλάβουν ότι μιλάμε αλβανικά. Συνειδητοποίησα ότι δεν είναι κακό να είσαι αλβανός όταν πήγα Erasmus στην Τσεχία. Τα παιδιά έπαιρναν την αλβανική σημαία, την αγκάλιαζαν, τραγουδούσαν. Ήταν ελεύθεροι. Δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα ποτέ με την χρυσή αυγή. Είναι όμως τρομοκρατικό το να φοβάσαι να μιλήσεις και να είσαι αυτό που είσαι. Θέλω να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αν πάω ως πωλήτρια, θα με προτιμήσουν γιατί είμαι Αλβανίδα. Θεωρούν ότι μπορούμε να δουλέψουμε περισσότερο, να κάνουμε υπερωρίες, να μην μας πληρώσουν. Αντίθετα, αν πάω για φωτογράφος, υπάρχει κόλλημα. Το αντιμετώπισα στην πρακτική αυτό. Και πήγα στην Καλών Τεχνών ως βοηθός καθηγητή. Θέλω να γίνει πιο ευρωπαία αυτή η χώρα. Στα Βαλκάνια είμαστε πολλά χρόνια πίσω.

Η Λορέτα, ο Άγγελος και η Ύβα, γεννημένοι στην Αλβανία και μεγαλωμένοι στην Ελλάδα, ο Σαμουήλ γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ελλάδα και η Άντα επίσης γεννημένη και μεγαλωμένη στην Ελλάδα, μοιράστηκαν ιστορίες ζωής και μας έδειξαν πώς είναι να ζεις σε μια χωρά όπου το αύριο είναι απόλυτα μετέωρο.

Νέοι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής Facebook Twitter

Η Λορέτα είναι έξι μήνες «φυλακισμένη» στην Ελλάδα επειδή δεν έχει ανανεωθεί η άδεια παραμονής της. «Την ελληνική ιθαγένεια την παίρνεις υπό προϋποθέσεις. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν προβλέψεις. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μοναδικές χώρες που για να έχεις πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια πρέπει να έχεις ενηλικιωθεί. Και πάλι ακούγεται μακρινό όνειρο στην Ελλάδα η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας» εξηγεί η Άντα.

Νέοι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής Facebook Twitter

Ο Σαμουήλ είναι είκοσι έξι χρονών, αυτοδίδακτος ηθοποιός του Εθνικού θεάτρου. «Γεννήθηκα στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς. Η μητέρα μου είναι από την Κένυα και ο μπαμπάς μου από την Νιγηρία. Μου αρέσει η Ελλάδα, δεν έχω γνωρίσει άλλο πολιτισμό. Τώρα με την δουλειά θα ταξιδέψω στην Γαλλία όπου θα δώσουμε κάποιες παραστάσεις και θα δω και εκεί πώς είναι τα πράγματα. Στο δημοτικό δεν βίωσα ρατσισμό. Τα παιδιά ήταν πολύ φιλικά. Κάποια είχαν τα θέματά τους αλλά στην πάροδο των χρόνων εξομαλύνθηκαν τα πράγματα. Στο γυμνάσιο είχα θέματα με κάποιους καθηγητές και έκανα μεταγραφή. Αντιμετώπισα ρατσιστικά σχόλια από κάποιους καθηγητές αλλά δόξα τω Θεώ υπήρχε ένα καθηγητής που μας βοήθησε να αλλάξουμε σχολείο. Στο λύκειο ήταν υπέροχα. Είχα εξαίρετους καθηγητές και συμμαθητές. Δεν έχω ζήσει bullying καταστάσεις γιατί είχα φίλους που αυτόματα με προστάτευαν. Δεν τα φιλτράρω καθόλου, δεν τα απορροφάω αυτά που ακούω. Κάθε μέρα είμαι στόχος σχολιασμού αλλά έχω μάθει να το αποβάλλω όλο αυτό. Το παράπονό μου είναι πέρα της γραφειοκρατίας, η έλλειψη ζύμωσης με τον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να ζυμωθεί για την εξομάλυνση των πραγμάτων, για την πιο εύκολη ένταξη των ανθρώπων. Η ζύμωση θα φέρει την αλλαγή. Όταν σπάσουν αυτά τα πράγματα σε όλους μας και διώξουμε τους κομπλεξισμούς μας. Πρέπει να εστιάσουμε στην αγάπη και στην ζύμωση. Ευτυχώς η νέα γενιά είναι πιο ανοιχτή σε αυτά τα πράγματα. Πιο εύκολα με πλησίαζαν τα παιδιά μεταναστών και κάποιοι Έλληνες που ήταν ανοιχτοί αυθόρμητα από τους γονείς τους και τους άρεσε η διαφορετικότητα. Πολλές φορές με έπιανα να δουν αν ξεβάφω. Ακόμα και αυτή η προσέγγιση ήταν η αφορμή για μια φιλία. Δεν με στεναχωρούσε καθόλου. Ίσα ίσα το έβρισκα ωραίο γιατί οι γονείς μου με είχαν μάθει να είμαι ανεξάρτητος, ελεύθερος και να μην με ενοχλεί τίποτα».

Νέοι Έλληνες διαφορετικής καταγωγής Facebook Twitter

Διάβασε όλες τις ιστορίες των παιδιών στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ