Γάλα γαϊδάρας

Γάλα γαϊδάρας Facebook Twitter
2
Γάλα γαϊδάρας Facebook Twitter
Το γάλα είναι ισοδύναμο σε PH με το μητρικό γάλα, χαμηλό σε λιπαρά, έχει περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και είναι πιο εύπεπτο από τα άλλα γάλατα. Βοηθάει στην οστεοπόρωση και έχει μεγάλο ποσοστό βιταμινών και άλλων μετάλλων. Αποτοξινώνει τον οργανισμό και κάνει πολύ καλό στο δέρμα. Ο κύριος Δημήτρης που τις αρμέγει συχνά έχει δει διαφορά στα χέρια του. «Κοίτα», μου λέει «σαν βελούδο έχει γίνει το δέρμα μου, ξέρεις πόσο σκασμένα ήταν. Κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα που πλενόταν με αυτό».

Παρόλο που φτάσαμε στη φάρμα του Γιάννη στον Αυλώνα με μια ώρα καθυστέρηση γιατί χαθήκαμε στις στροφές, εκείνος και τα γαϊδούρια του μας περίμεναν υπομονετικά. Ο Γιάννης είναι εκτροφέας γαϊδουριών και φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα του, γιατί σε όλα αναφέρεται λες και είναι άνθρωποι. Πρώτη φορά έβλεπα τόσα πολλά γαϊδούρια μαζεμένα. «Από δω η Ελισάβετ», μας σύστησε ο Γιάννης και εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι τα πέδιλά που φόραγα ήταν τελείως ακατάλληλα για να κυκλοφορήσω στο κτήμα. Έτσι ο Γιάννης μου έδωσε δικά του παπούτσια που πρέπει να ήταν πέντε νούμερα μεγαλύτερα, τα φόρεσα, τα έσφιξα καλά και ξεκινήσαμε την περιήγηση και την κουβέντα.

Γάλα γαϊδάρας Facebook Twitter

Δεν ήταν μόνο η Ελισάβετ με όνομα. Ο Γιάννης και ο πατέρας του ο κύριος Δημήτρης, έχουν ονομάσει όλα τα γαϊδούρια, ένα-ένα. Κάποια ονόματα είναι τυχαία και άλλα είναι «προς τιμήν μελών της οικογένειας ή φίλων». «Έλα να σου συστήσω τη γυναίκα μου, τη Σούλα» λέει ο κύριος Δημήτρης και χαμογελάει πλατιά «και από εδώ η Ρένα, η αδελφή της». Ο Γιάννης και ο πατέρας του ξεκίνησαν την προσπάθεια για να παράγουν γάλα γαϊδούρας πέρσι τον Νοέμβριο. Τώρα έχουν συνολικά δεκαέξι θηλυκά και δύο αρσενικά γαϊδούρια. Τα δύο γεννήθηκαν πριν από δύο μήνες και ακόμη θηλάζουν. «Είναι πολύ κοινωνικά ζώα, αρκεί να μην τα φοβάσαι. Δένεσαι μαζί τους μετά από κάποιο διάστημα και το καθένα έχει την προσωπικότητά του», λέει ο Γιάννης. «Η Ελισάβετ είναι πολύ έξυπνη και μπορεί και ανοίγει την πόρτα μόνη της. Ο Ανδρέας, ο αρσενικός, είναι πολύ τυχερός γιατί τις έχει όλες δικές του Είναι και πολύ καρπερός, έχει 70% επιτυχία. Η Μαρία που ήταν η πρώτη που ζευγάρωσε μαζί του είναι πολύ ζηλιάρα και στην αρχή δεν άφηνε καμία να τον πλησιάσει. Η Σούλα και η Ρένα είναι φίλες και πάνε παντού μαζί». Μόνο μία γαϊδούρα δεν είχε όνομα γιατί ήταν καινούρια στην παρέα και έγινα εγώ η νονά της. Την είπα Μαρίνα. «Μαρίνα θα την λέμε, της ταιριάζει», ανακοινώνει ο κύριος Δημήτρης.

Γάλα γαϊδάρας Facebook Twitter
Γάλα γαϊδάρας Facebook Twitter

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Αν πινεις γαλα απο αγελαδα, κατσικα ή προβατο, δεν καταλαβαινω γιατι θα επρεπε να σιχαινεσαι περισσοτερο τη γαιδουρα. Το ουτε καν εχει λογικη να ακουγεται μονο απο το στομα ενος vegan.