O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze

O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze Facebook Twitter
1
O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze Facebook Twitter

Συνήθως οι άνθρωποι που είναι μπροστά από την εποχή τους στα μάτια του «νορμάλ» κόσμου φαίνονται σαν weirdo, εκκεντρικοί, ούφο, ψώνια, αλλόκοτοι, με κουσούρια, ανώμαλοι, τρελοί, απόκληροι και άλλα τέτοια αποτροπιαστικά και είναι καταδικασμένοι να μείνουν στο περιθώριο. Ακούγοντας τη συλλογή με τα κομμάτια του μακαρίτη του Patrick Cowley σκεφτόμουν ότι αυτά τα ούφο πήγαιναν πάντα τον κόσμο λίγο πιο μπροστά, αλλά ανοίγει μεγάλη κουβέντα που δεν είναι του παρόντος. Ο Patrick Cowley ήταν όντως «μπροστά από την εποχή του», πόσο μπροστά το καταλαβαίνεις αν αφήσεις να παίξει ο δίσκος με το υλικό που ηχογράφησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι το Νοέμβριο του 1982 που πέθανε σε ηλικία 32 χρονών από επιπλοκές μιας άγνωστης τότε αρρώστιας (λίγο αργότερα ονομάστηκε AIDS). Έχει τίτλο School Daze και περιέχει μουσική από γκέι πορνοταινίες που έγραψε από το ’73 μέχρι το ’82 -το σάουντρακ του Muscle Up και του School Daze, μια σειρά από ταινίες της Fox Studio στο Λος Άντζελες- που δεν είχαν ποτέ κυκλοφορήσει σε βινύλιο. Η επεξεργασία που τους έγινε από τον George Horn στα Fantasy Studios στο Berkeley της Καλιφόρνιας είναι εκπληκτική και όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των δίσκων πάνε στο San Francisco AIDS Foundation για την καταπολέμηση του ιού.

O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze Facebook Twitter
O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze Facebook Twitter
O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze Facebook Twitter
O Patrick Cowley και το σάουντρακ του School Daze Facebook Twitter

Ο Patrick Cowley ήταν ένας πρωτοπόρος παραγωγός του ήχου του Σαν Φρανσίσκο, της Hi-NRG που έγινε η πιο επαναστατική μουσική στα ’70s και επηρέασε ένα σωρό μουσικούς τα επόμενα χρόνια. Ίδρυσε το Electronic Music Lab στο πανεπιστήμιο που φοιτούσε στο Σαν Φρανσίσκο [στο City College], άρχισε να φτιάχνει ραδιοφωνικά τζινγκλ χρησιμοποιώντας συνθεσάιζερ και στη συνέχεια έγραψε γκέι ύμνους για τον Sylvester που τον έκαναν σουπερστάρ [τα You make me feel (mighty real), Dance Disco και Stars] και έκανε το 18λεπτο ρεμίξ για το I feel love της Donna Summer. Και μόνο αυτά αρκούσαν για να του χαρίσουν μια θέση στο πάνθεον των ντίσκο πρωτοπόρων. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε μια σειρά από χορευτικά 12ιντσα όπως τα Megatron Man και Menergy και ίδρυσε την Magatone Records, όπου κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ του. Στο μεταξύ είχε εμφανιστεί η αρρώστια που δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τι είναι, η οποία τον σκότωσε πριν προλάβει να ολοκληρώσει όσα είχε στα σκαριά. Οι ηχογραφήσεις του για το σάουντρακ των δυο πορνοταινιών είναι μια άλλη πλευρά της δουλειάς του που ακούγεται πολύ «σημερινή» και είναι η αρχή του minimal wave.

Εδώ υπάρχει δείγμα από όλο το School Daze για ακρόαση.

Κι αυτό είναι το βίντεο-teaser:

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια