H Aλίκη στο σπίτι της

H Aλίκη στο σπίτι της Facebook Twitter
7
 
«...Μετά τον θάνατο της μάνας μου το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα, για μένα είχε στοιχειώσει. Ενιωθα να τρελαίνομαι εκεί μέσα. Ανοιγε μια πόρτα και νόμιζα πως θα έβγαινε η μητέρα μου. Ακουγα μουσική και περίμενα πως θα ερχόταν να χορέψει στο σαλόνι...»
 
Από το βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ «Εχω ένα μυστικό».
 
 

Το διαμέρισμα κόστισε στην Βουγιουκλάκη 2.000.000 δραχμές το 1962 και ήταν σχετικά φτηνό για την εποχή. Ξόδεψε όμως πολλά χρήματα τα επόμενα χρόνια -ειδικά μετά το γάμο της τρία χρόνια αργότερα με τον Δ. Παπαμιχαήλ- για ανακαινίσεις και αλλαγές.

 
Ήταν στον τέταρτο όροφο ολοκαίνουργιας πολυκατοικίας που είχε σχεδιαστεί απ' τον Α. Κοτσίκη και είχε 7 δωμάτια. Ξεχώριζε το δεύτερο σαλόνι, που η Βουγιουκλάκη το αποκαλούσε "σαλόνι της κυρίας", και όπου έβαζε όλα τα δώρα που της έκαναν οι θαυμαστές της. Πάντως ήθελε και την ιδιωτικότητά της η Αλίκη, και κάλυψε τις τζαμαρίες του σπιτιού με σκουρόχρωμες κουρτίνες για να μη φαίνεται τίποτα στους απέξω. 
 

Εκεί έζησε μέχρι και το τέλος της ζωής της, είτε με τον Γιάννη Παπαμιχαήλ (μέχρι την ενηλικίωσή του) είτε με τη βοηθό της, είτε με τους συντρόφους της. (Ο τελευταίος ήταν ο Κώστας Σπυρόπουλος, που εξαναγκάστηκε τελικά να εκκενώσει το σπίτι, μετά το θάνατό της, και μετά από σχετικό αίτημα του γιου της.)

 
Σε συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «Γυναίκα» το 1968, η Αλίκη άνοιξε το σπίτι της και μίλησε για την ιστορία του. Τη φωτογράφηση έκανε η Ευσταθία Ναυπλιώτου.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

5 σχόλια
Η αληθινή πρωταγωνίστρια είναι η κυρία στο βάθος της δεύτερης φωτογραφίας (από πάνω προς τα κάτω), η οποία μάλλον πρέπει να είναι η υπηρεσία του σπιτιού που της βγήκε η πίστη στο σφουγγάρισμα, στο τίναγμα και στο ξεσκόνισμα προκειμένου το σπίτι να λάμπει για την φωτογράφηση...!
Αγαπώ Brut του faberge στο μπάνιο!!! (Όνομα και πράγμα, όπως αποδείχθηκε). Δυστυχώς η φωτο έχει κόκκο και δεν διακρίνω και τα υπόλοιπα, θα μου έρθουν ίσως σε στιγμή λιγότερης κούρασης των ματιών. (Που είναι πάντως η θρυλική Miss Dior που αγαπούσε η Αλίκη κατ'ομολογίαν της;)