Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
15

1. Ο Χίτλερ στο Παρίσι (1940)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Στο πικ του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αδόλφος Χίτλερ επιτηρεί την πιο πρόσφατη του κατάκτηση, το κατεχόμενο πλέον Παρίσι.

2. Ο τελευταίος Εβραίος της Βίνιτσα (1941)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Αυτή η δυνατή εικόνα του θανάτου του τελευταίου Εβραίου στη Vinnitsa, της Ουκρανίας, βρέθηκε στο λεύκωμα ενός στρατιώτη των Ταγμάτων Θανάτου. Το όνομα της προέρχεται από την ετικέτα που είχε κολλήσει ο συγκεκριμένος στρατιώτης στο πίσω μέρος της φωτογραφίας, και συνοπτικά μεταφέρει την τραγωδία που συνέβη στην Vinnitsa: Και οι 28.000 εβραίοι που ζούσαν εκεί δολοφονήθηκαν βάναυσα.

3. Η εξέγερση στο γκέτο της Βαρσοβίας (1943)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Τραβηγμένη το 1943 η φωτογραφία δείχνει την καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας, που στέγαζε χιλιάδες Εβραίους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την μανία των Ναζί. Αν και το πιο οδυνηρό στοιχείο της εικόνας είναι το φοβισμένο μικρό αγόρι που παραδόθηκε, με τα χέρια ψηλά.

4. Η Απόβαση της Νορμανδίας - D-Day (1944)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Τραβηγμένη από τον Robert Capa,η εμβληματική αυτή φωτογραφία απεικονίζει το αιματηρό μέτωπο στο Omaha Beach, κατά την θρυλική Απόβαση στην Νορμανδία. Η απόκοσμη, θολή εικόνα μας δίνει μία ιδέα από το χάος του πολέμου.

5. Το φιλί στην πλατεία Times Square, γνωστό και ως V-J Day Kiss ( Victory Over Japan), 1945

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Από τις γνωστότερες, ίσως, φωτογραφίες του κόσμου. Τραβηγμένη από τον Alfred Eisenstaedt, απεικονίζει την χαρά και την ανακούφιση που ένιωθε ολόκληρη η Αμερική όταν ανακοινώθηκε το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα με ότι πιστεύει η κοινή γνώμη, ο άντρας και η γυναίκα που φιλιούνται στη φωτογραφία δεν ήταν ζευγάρι: Ο ενθουσιασμένος ναύτης έτρεχε και φιλούσε όποια γυναίκα έβρισκε μπροστά του, όταν ο Eisenstaed πάτησε το κλικ την κατάλληλη στιγμή.

6. Η Σοβιετική σημαία στο Reichstag του Βερολίνου (1945)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Τα σοβιετικά στρατεύματα να σηκώνουν την σημαία τους στην κορυφή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, Ράιχσταγκ. Τραβηγμένη από τον Yevgeny Khaldei στις 2 Μαΐου 1945.

7. Υψώνοντας την Αμερικάνικη Σημαία στο Iwo Jima (1945)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Η πασίγνωστη αυτή φωτογραφία του Joe Rosenthal κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ. Απεικονίζει μια ομάδα πατριωτών Αμερικάνων Πεζοναυτών να υψώνουν την σημαία στην κορυφή του βουνού Suribachi κατά τη διάρκεια της μάχης στο Ιαπωνικό νησί Ίβο Τζίμα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι μισοί από τους άνδρες που απεικονίζονται στην φωτογραφία σκοτώθηκαν στη μάχη.

8. Η ατομική βόμβα στην Χιροσίμα (1945)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Στις 6 Αυγούστου του 1945 λαμβάνει χώρα η έκρηξη ατομικής βόμβας στην Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Το σύννεφο μανιτάρι που δημιουργήθηκε μπορεί μόνο να μας προϊδεάσει για την έκταση της καταστροφής που προκλήθηκε, με περισσότερους από 150.000 νεκρούς .

9. Ο πρώτος υπολογιστής (1946)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Οι εικόνες του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή εμφανίστηκαν τον Φεβρουάριο του 1946, όταν η συσκευή αποτελούταν από 18.000 λαμπτήρες ( vacuum tubes), πολλά καλώδια και 170.000 βατ ενέργειας, και το μέγεθος του έπιανε ένα ολόκληρο δωμάτιο 140 τετραγωνικών μέτρων.

10. Atomicus, του Σαλβαντόρ Νταλί (1948)

Οι 10 πιο διάσημες φωτογραφίες της δεκαετίας του 1940 Facebook Twitter
Αυτή η σουρεαλιστική φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Philippe Halsman τόσο ως φόρος τιμής στη νέα ατομική εποχή, όσο και στο σουρεαλιστικό αριστούργημα του Σαλβαδόρ Νταλί "Leda Atomica". Η φωτογραφία είναι στην πραγματικότητα ένας παράξενος συνδυασμός ανθρώπων που πηδάνε στον αέρα, νερού, και γατιών που τις πετούσαν στον αέρα. Για να πετύχουν αυτήν την συγκεκριμένη λήψη χρειάστηκαν συνολικά 6 ώρες, 28 πηδήματα στον αέρα, και διάφοροι βοηθοί που πετούσαν πράγματα στον αέρα.

 

[ via ]

15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Φέτος το καλοκαίρι, είχα την τύχη και ταξίδεψα στην Καλιφόρνια. Όταν επισκέφτηκα την πολή του Σαν Ντιέγκο και πιο συγκεκριμένα το λιμάνι, όπου είχε πολλά πολεμικά πλοία. Γενικά το μέρος φενόταν σαν ένα μεγάλο "μουσείο". Σε μια στιγμή καθώς προχωρούσα μαζί με κάποιους φίλους είδαμε ένα τεράστιο άγαλμα (το μέγεθος πρέπει να ήταν ίσα με ένα διώροφο σπίτι πάνω-κάτω) που αναπαριστά τον ναύτη που φιλά την νοσοκόμα (εικόνα 5η). Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή για μένα, καθώς αυτή η εικόνα από παιδί πάντα μου άρεσε πολύ. :)
5. Στις ειδησεις πριν πολλα χρονια ειχαν δειξει αυτη τη φωτογραφια και οτι η γιαγια πια, πρωταγωνιστρια της φωτογραφιας, εψαχνε τον ναυτη της. Το θυμαται αλλος αυτο;
στην 2. και 3. ολη η κτηνωδια του πολεμου -ενας αμαχος μπροστα στα πτωματα περιμενοντας τη σειρα του(2) και τα τρομοκρατημενα αθωα γυναικοπαιδα ανυπερασπιστα μπροστα στην θέα των οπλων(3) -κοιταζω την εικονα και φανταζομαι τον πανικο των μαναδων που δεν μπορουν να σωσουν τα παιδια τους- ειχα δει αντιστοιχη εικονα της ιδιας εποχης ενα μικρο παιδι να κλαιει πανω απο το πτωμα της μητερας του στον δρομο,εχει χαραχτει στο μυαλο μου χρονια τωρα. Ποσος πονος και αποτροπιασμος, ποσος παραλογισμος μπορει να χωρεσει μεσα στην αποφαση και την εκτελεση ενος πολεμου;Ο Ξυλουρης το ειπε καλυτερα " Να σκοτωνονται οι Λαοι, για τ αφεντη το φαι"
Στό #6 είχε πέσει τρελό ρετούς. Είναι δυνατόν ένας ήρωας της Σοβιετικής επανάστασης να είναι κοινός πλιατσικολόγος; Πόσα ρολόγια μετράτε στον από κάτω στρατιώτη; (Κανένα πολιτικό υποννοούμενο- συμβαίνει σε κάθε πόλεμο ασχέτως ιδεολογικής πλευράς. Θα μπορούσε να ήταν Αμερικανοί)
Στο 6: κρέμασαν αυτή τη σημαία και όλοι νόμιζαν ότι τελείωσαν με τους φασίστες.Είναι σχεδόν ειρωνικό ότι στα χρόνια που θα ακολουθούσαν οι απώλειες αμάχων στα χέρια κομμουνιστικών καθεστώτων θα ξεπερνούσαν αυτές του πολέμου.
Ναι, ως γνωστόν πέθαναν πάνω από 50 εκατομμύρια άμαχοι στην Ανατολική Γερμανία. Έριχναν βόμβες σε κατοικημένες περιοχές ο Μπρέζνιεφ με το Χόνεκερ για να σπάνε πλάκα. Λολ ρε φασιστάκια, τουλάχιστον να μαθαίνετε την προπαγάνδα σας σωστά.
Και κλασικά βγήκαν και τα κόκκινα φασιστακια και μιλάνε για προπαγάνδα.#fail.Προφανώς δεν αναγνωρίζετε τα 40 μύρια που καθάρισε ο (θεούλης σας) Στάλιν μόνος του + άλλα 10-15 μύρια του κομμουνιστικού κόμματος της ρωσίας.Ούτε τα 60 εκατομμύρια νεκρών και αγνοουμένων στην Κίνα υπό τον Μάο.Όσους έχουν καθαρίσει τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν έχουν καθαρίσει οι πόλεμοι τα τελευταία 300 χρόνια.Φαίνεται σας μαθαίνουν επιλεκτικά την ιστορία οι δάσκαλοί σας εκεί τον Περισσό.Άντε καλά κουράγια και μην ξεχνάτε ε: τα 7 εκατομμύρια νεκρών ουκρανων από τα χέρια σοβιετικών στο ολοκαύτωμa του 1932-33 δεν ξεχνούνε.Ούτε κι οι υπόλοιποι φυσιολογικοί άνθρωποι(μη κομμουνιστές) βέβαια.--- Ιωσήφ και ΣΙΑ Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης για Εγκλήματα κατά της ΑνθρωπότηταςWe <3 gulag
@Program_Rookie"Προφανώς δεν αναγνωρίζετε τα 40 μύρια που καθάρισε ο (θεούλης σας) Στάλιν μόνος του + άλλα 10-15 μύρια του κομμουνιστικού κόμματος της ρωσίας."Οι εκκαθαρίσεις του Στάλιν έγιναν κυρίως πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΠΡΙΝ τον πόλεμο ανιστόρητε φίλε μου. Να τα μαθαίνετε σωστά τουλάχιστον. Τα 10-15 "μύρια" (να ούμε) του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας πού τα βρήκες; Δώσε μου μια πηγή, ακόμα και της CIA ή του Λιακόπουλου, που να λέει για 10-15 εκατομμύρια νεκρά μέλη του ΚΚΣΕ. Και τελικά πόσα είναι; 10 ή 15 εκατομμύρια; 5 ψωροεκατομμύρια πάνω, 5 κάτω, σιγά τη διαφορά, έτσι;"Ούτε τα 60 εκατομμύρια νεκρών και αγνοουμένων στην Κίνα υπό τον Μάο."Πάλι βγάζεις αριθμούς απ'τον κ@λο σου. Νεκροί από πείνα, πολέμους, διώξεις (ναι, υπήρχαν), γηρατειά, όλα μαζί ένας αχταρμάς. Το ότι μετράς στα "θύματα του κομμουνισμού" τους νεκρούς Σοβιετικούς και Κινέζους στον Β' ΠΠ, οι οποίοι σκοτώθηκαν από Γερμανούς και Ιάπωνες, δείχνει τα πραγματικά πιστεύω σου. Είναι σαν να μετράς τους νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες στον Β' ΠΠ στα θύματα του "τσωρτσιλισμού" (sic)."Όσους έχουν καθαρίσει τα κομμουνιστικά καθεστώτα δεν έχουν καθαρίσει οι πόλεμοι τα τελευταία 300 χρόνια."Εμ, αφού εκεί θες να καταλήξεις βρε αγόρι μου, τι ζορίζεαι με τα νούμερα; Ο κομμουνισμός υπήρξε το Υπέρτατο Κακό. Θες να αθωώσεις το ναζισμό, οπότε προσπαθείς με το ζόρι να αποδείξεις ότι δεν είναι δα ο ναζισμός και το χειρότερο πράγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. "Το ΚΚΕ είναι νόμιμο ---> το ΚΚΕ υποστηρίζει τη Σοβιετική Ένωση ---> η Σοβιετική Ένωση ήταν χειρότερη απ'τους φασίστες ---> γιατί να μας νοιάξει που έχουμε ναζί στο κοινοβούλιο;". Την έχουμε ξαναδεί τη συλλογιστική.Και δως του πτωματολογία και μαγείρεμα αριθμών. Αν βάζαμε τους νεκρούς από την πείνα στα "θύματα του καπιταλισμού", όπως κάνετε για τους λιμούς στην Ουκρανία και την Κίνα, πόσες εκατοντάδες εκατομμύρια θα φτάναμε άραγε; Για το λιμό στη βρετανική Ινδία εν μέσω Β' ΠΠ που θέρισε εκατομμύρια ανθρώπους δεν έχω δει πολλά δάκρυα να κυλάνε. (http://en.wikipedia.org/wiki/Bengal_famine_of_1943)"Φαίνεται σας μαθαίνουν επιλεκτικά την ιστορία οι δάσκαλοί σας εκεί τον Περισσό.Άντε καλά κουράγια και μην ξεχνάτε ε: τα 7 εκατομμύρια νεκρών ουκρανων από τα χέρια σοβιετικών στο ολοκαύτωμa του 1932-33 δεν ξεχνούνε.Ούτε κι οι υπόλοιποι φυσιολογικοί άνθρωποι(μη κομμουνιστές) βέβαια."Δεν ανήκω στο ΚΚΕ και θεωρώ την εμμονή του στην υπεράσπιση του Στάλιν μάταια, γραφική και ότι κάνει μεγάλο κακό στη σύγχρονη εικόνα της αριστεράς. Αλλά κάτι τυπάκια σαν εσάς που θέλουν με το στανιό να μας πείσουν ότι ήταν χειρότερος του Χίτλερ και κατ'επέκταση ο κομμουνισμός ήταν το Υπέρτατο Κακό, θα έκαναν τους παππούδες μου να ανατριχιάζουν. Οι υποδουλωμένοι Έλληνες στήνονταν με τις ώρες στο BBC για να μάθουν την τύχη του Στάλινγκραντ, και ένιωσαν τεράστια χαρά όταν συνετρίβησαν οι ναζί, δεν έλεγαν για "δύο άκρα" και άλλα τέτοια. Ο λιμός στην Ουκρανία ήταν εκληματικό λάθος της πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά Ολοκαύτωμα δεν ήταν. Ένα ήταν το Ολοκαύτωμα, αυτό των εβραίων και των ρομά, και έγινε από τους ναζί, τους οποίους πας να βγάλεις λάδι. Τα περί "φυσιολογικών ανθρώπων = μη κομμουνιστών" μου θυμίζουν τη φράση του δικτάτορα Παπαδόπουλου "ότι οι Έλληνες δεν δύνανται να πιστεύουν εις τον κομμουνισμόν". Είπαμε, δεν κρύβεστε φασιστάκια.
<<Οι εκκαθαρίσεις του Στάλιν έγιναν κυρίως πριν το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. ΠΡΙΝ τον πόλεμο ανιστόρητε φίλε μου.>>Α έχει σημασία αν εγιναν πριν τον πόλεμο ή μετά; Για σένα αφού έγιναν πριν τον πόλεμο τότε καλώς έγινε.Συ ξες.Αλλά μετά εγώ είμαι ο φασίστας.Seems legit.<<Τα 10-15 "μύρια" (να ούμε) του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας πού τα βρήκες; Δώσε μου μια πηγή, ακόμα και της CIA ή του Λιακόπουλου, που να λέει για 10-15 εκατομμύρια νεκρά μέλη του ΚΚΣΕ. Και τελικά πόσα είναι; 10 ή 15 εκατομμύρια; 5 ψωροεκατομμύρια πάνω, 5 κάτω, σιγά τη διαφορά, έτσι;>>Λάθος διατύπωση.Εννοούσα 10-15 μύρια νεκροί εξαιτίας του κομμουνιστικού καθεστώτως.Εχθροί του συστήματος, αντιφρονουντες κλπ.Δυστυχώς τα στοιχεία που βρίσκω μιλάνε για τα θύματα των σοβιετικών γενικά (μαζί με του Στάλιν) οπότε δύσκολο να πω πόσα ήταν εκτός Στάλιν.Όχι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία.Η σοβιετική ένωση εχει βαφτεί στο αίμα έτσι κι αλλιώς.<<Πάλι βγάζεις αριθμούς απ'τον κ@λο σου. Νεκροί από πείνα, πολέμους, διώξεις (ναι, υπήρχαν), γηρατειά, όλα μαζί ένας αχταρμάς. Το ότι μετράς στα "θύματα του κομμουνισμού" τους νεκρούς Σοβιετικούς και Κινέζους στον Β' ΠΠ, οι οποίοι σκοτώθηκαν από Γερμανούς και Ιάπωνες, δείχνει τα πραγματικά πιστεύω σου. Είναι σαν να μετράς τους νεκρούς Βρετανούς στρατιώτες στον Β' ΠΠ στα θύματα του "τσωρτσιλισμού" (sic).>>Αν και ιστορικοί τα βγάζουν από τον κ@λο τους, τότε εσύ θα έχεις δίκιο.Έτσι είστε οι κομμουνιστές.Νομιζετε ότι μόνο εσείς κατέχετε την αλήθεια.http://www.scaruffi.com/politics/dictat.htmlhttp://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news/maos-great-leap-forward-killed-45-million-in-four-years-2081630.htmlΤα υπόλοιπα να ψάξεις να τα βρεις μόνος σου αν γουστάρεις.Που θα με πεις και ανιστόρητο.Παραδέξου ότι μαθαίνεις εσύ επιλεκτικά την ιστορία.<<Δεν ανήκω στο ΚΚΕ και θεωρώ την εμμονή του στην υπεράσπιση του Στάλιν μάταια, γραφική και ότι κάνει μεγάλο κακό στη σύγχρονη εικόνα της αριστεράς.Αλλά κάτι τυπάκια σαν εσάς που θέλουν με το στανιό να μας πείσουν ότι ήταν χειρότερος του Χίτλερ και κατ'επέκταση ο κομμουνισμός ήταν το Υπέρτατο Κακό, θα έκαναν τους παππούδες μου να ανατριχιάζουν. Οι υποδουλωμένοι Έλληνες στήνονταν με τις ώρες στο BBC για να μάθουν την τύχη του Στάλινγκραντ, και ένιωσαν τεράστια χαρά όταν συνετρίβησαν οι ναζί, δεν έλεγαν για "δύο άκρα" και άλλα τέτοια.>>Με πρήζεις τόση ώρα για να μου πεις στο τέλος "δεν ανήκω στο ΚΚΕ" και περιμένεις να σε πάρω στα σοβαρά κιόλας;Ίδρωσες προσπαθώντας να εξηγήσεις τα εγκλήματα των σοβιετικών και λες εμένα ναζί και υμνητή του χίτλερ επειδή τα έβαλα με τους κομμουνιστές που εσύ θεωρείς ότι είναι στο απυρόβλητο;Άρα επειδή είχα μια άποψη που εσύ θεωρείς απαράδεκτη;Πόση ξεφτίλα πια...Εγώ εν τω μεταξυ δεν ανέφερα πουθενά ότι οι ναζί ήταν καλύτεροι από τους κομμουνιστές, εσύ το ανέφερες πρώτα.Αλλά έτσι είστε οι ακροαριστεροί, με τη μύγα συνεχώς.Το θέμα με τα δύο άκρα μη το λες σε μένα.Πες το στα εκατομμύρια των πολωνών και των ουκρανών που γεύτηκαν τις θηριωδίες και των δύο.Πήγαινε ρώτα έναν πολωνό τι σκέφτεται για τους ρώσους.Άσε τις εξυπνάδες λοιπόν για το οτι δε μιλούσαν για τα δύο άκρα οι έλληνες.Αφού δεν είχαν γνωρίσει το αριστερό όπως οι άλλοι, ναι; Ναι.<<Νεκροί από πείνα, πολέμους, διώξεις (ναι, υπήρχαν), γηρατειά, όλα μαζί ένας αχταρμάς. Το ότι μετράς στα "θύματα του κομμουνισμού" τους νεκρούς Σοβιετικούς και Κινέζους στον Β' ΠΠ, οι οποίοι σκοτώθηκαν από Γερμανούς και Ιάπωνες, δείχνει τα πραγματικά πιστεύω σου.>>Ψιτ αγοράκι, μπορεί να πέσεις από τα σύννεφα αλλά θα στο πω, από πείνα και κακουχίες πέθαναν πολλοί στο ΒΠΠ.O πόλεμος μεταξύ Κίνας-Ιαπωνίας τελείωσε το 1945 μαζί με τον ΒΠΠ. όμως στο λινκ που παρέθεσα πιο πάνω λέει οτι τα περισσότερα θύματα του Μάο ήταν κάτα τη διάρκεια του Great Leap Forward που έγινε το 1958.Καλή η προσπάθειά σου να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.Είπες ότι είμαι φασίστας όμως ε; Μηπως τελικά και η ιστορία είναι φασιστική;<<Ο λιμός στην Ουκρανία ήταν εκληματικό λάθος της πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά Ολοκαύτωμα δεν ήταν.>>Αααα ώστε ήταν εγκληματικό λάθος της Σοβιετικής Ένωσης κι όχι ολοκαύτωμα.Αλλά πάλι εσύ δεν υποστηρίζεις ΚΚΕ κι εγώ βέβαια είμαι φασίστας επειδή ανέφερα κάτι που δε θα έπρεπε να γνωρίζει ο κόσμος γιατί μπορεί να σας καταλάβει.Τι λέγαμε; Α ναι, περί ολοκαυτώματος.Όταν υπάρχουν 7 μύρια νεκροί από: πείνα που δημιούργησε η σοβιετική ένωση + πυροβολισμών στους δρόμους από σοβιετικούς, δεν το λες και τραγικό λάθος.Το λες δολοφονία.Και το λες και φασισμό.Τέλος, λυπάμαι που σε απογοητεύω αλλά φασίστας δεν είμαι όσο και να χτυπιέσαι ή να ελπίζεις να ήμουν.Δεν έχω καμία απολύτως ανάγκη ή υποχρέωση να αναφερθώ στα εγκλήματα των ναζί στο ΒΠΠ γιατί δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου στην παρούσα ανάρτηση.Ήθελα να μιλήσω για εγκλήματα που δε διδάσκουν στο ελληνικό σχολείο και που θα έπρεπε να γνωρίζει ο κόσμος.Έπεσες όμως να με φας αποκαλώντας με φασίστα (γιατί έτσι σου έχουν μάθει), καθώς δεν μπορείς με κάποιο τρόπο να αποδείξεις ότι αυτά που λέω δεν ισχύουν.Υ.Γ: Η πλάκα είναι ότι ποτέ δε μίλησα για ΚΚΕ εγώ στο προηγούμενο σχόλιο.Είπαμε όμως, όποιος έχει τη μυγα...Σε πήραν χαμπάρι σύντροφε ;p
Για το 2 διαβάζω την Aυτοκρατορία του Χίτλερ του εγκυροτατου Mazower. Η αποψη οτι οι εθνοκαθαρσεις της Μικρας Ασιας ουσιαστικα σχεδιαστηκαν και εμπνευστηκαν από την Αυτοκρατορικη Γερμανια του ΑΠΠ μοιαζει πλεον πιο πειστικη απο ποτε για μενα (υπαρχουν συγκεκριμένες αναφορες). Στα υπολοιπα η φρασεολογια, ο πατερναλίσμος, η νοοτροπια των τοτε γερμανων θα σας φανουν συγκλονιστικα επικαιρα σε σχεση με σημερα.το ιδιο και η συμπεριφορα της υπολοιπης Ηπείρου.Συμπέρασμα: έχουμε μπλέξει.