Το i-Psychology περιμένει να σας "ακούσει"

Facebook Twitter
0

Η πραγματικότητα και η καθημερινότητα μας αλλάζει συνεχώς. Είτε με το πέρασμα του χρόνου, είτε ανάλογα με τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις και συνθήκες. Και έτσι αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε και εμείς, όχι να εξελιχθούμε απαραίτητα αλλά ίσως να μεταλλαχτούμε.

Έτσι, μεταλλάσσονται και οι ανάγκες μας, οι ρόλοι που παίρνουμε, οι σχέσεις μας, οι ψυχολογικοί και οι βιολογικοί μας ρυθμοί, ακόμα και οι αρρώστιες της ψυχής και του σώματός μας. Το ασυνείδητο παραμένει άχρονο, αλλά και αυτό πρέπει να προσαρμοστεί και να δώσει τη μάχη του για να επιβιώσει στο σήμερα, στο εδώ και στο τώρα και να μπορεί να επεξεργαστεί όλες τις προσλαμβάνουσες που δέχεται συνεχώς.

Και έτσι, ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι είμαστε μπερδεμένοι, αποπροσανατολισμένοι, ψάχνουμε να βρούμε το νόημα σε αυτά που ζούμε, μην γνωρίζοντας πολλές φορές τι είναι δικό μας κομμάτι και τι όχι, αν τελικά είμαστε όλοι μόνοι μας ή μέρος ενός συνόλου. Δεν είμαστε πολλές φορές σίγουροι αν νοσούμε ψυχικά ή αν απλά έχουμε μεταλλαχθεί και εμείς μαζί με την εποχή που ζούμε. Προσπαθούμε να βρούμε διέξοδο με διάφορους τρόπους, να μετουσιώσουμε τις νευρώσεις μας σε κάτι άλλο προκειμένου να αμυνθούμε, να προστατευθούμε και να επιβιώσουμε ψυχικά. Πάνω από όλα όμως δεν έχουμε χάσει την ανάγκη μας για επικοινωνία.

Άλλοι συγκεντρωνόμαστε σε ομάδες και διαμαρτυρόμαστε για να βρούμε την φωνή μας, άλλοι καταθέτουμε φευγαλέα μηνύματα και σκέψεις στα κοινωνικά δίκτυα με την ελπίδα ότι κάποιος θα ταυτιστεί μαζί μας και ότι δεν είμαστε μόνοι μας, άλλοι γράφουμε μπλογκ παραθέτοντας τις απόψεις μας, τις γνώσεις μας και την κριτική μας για να την τέχνη , την πολιτική, τα μίντια αλλά και για την ίδια μας τη ζωή για να νοιώσουμε ότι κάπου καταθέτουμε ένα κομμάτι μας που μένει και διαβάζεται από άλλους, και άλλοι πάμε σε ψυχιάτρους, ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές για να μιλήσουμε, για να καταλάβουμε, για να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας και τα βιώματά μας. Όλοι όμως έχουμε κάτι κοινό. Όλοι θέλουμε κάποιος να μας ακούσει.

Στο i-Psychology μπορείτε να εκφράσετε τις σκέψεις, τις αγωνίες σας, τις συγκρούσεις σας και όλα αυτά που σας απασχολούν στην εσωτερική και εξωτερική σας πραγματικότητα.

Η Κατερίνα Βαλαβανίδη είναι πτυχιούχος Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης και είναι εδώ για να μοιραστεί τις σκέψεις της, τις γνώσεις της και την εμπειρία της πάνω στα ερωτήματά σας.

Μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας και τις σκέψεις σας στο [email protected]

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ