Βλαστοκύτταρα με πατάτες

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter
9
Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το πρώτο μπιφτέκι του σωλήνα στον κόσμο ψήθηκε και φαγώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Λονδίνο.

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το κρέας δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από βλαστοκύτταρα αγελάδας μέσα σε τρεις μήνες. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Google, Sergey Brin, ο οποίος δήλωσε ότι το έκανε «για να προωθήσει τα δικαιώματα των ζώων». Το όνομά του αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ενώ μέχρι τώρα η περιγραφή του μυστηριώδους χρηματοδότη ήταν «ένας άνθρωπος που ό,τι πιάνει μετατρέπεται σε χρυσάφι».

Βλαστοκύτταρα με πατάτες Facebook Twitter

Το μπιφτέκι ψήθηκε σε ένα τηγάνι σε ηλιέλαιο και λίγο βούτυρο. Την τιμή της πρώτης δοκιμής είχαν ο Josh Schonwald, συγγραφέας του βιβλίου "The Taste of Tomorrow" και η επιστήμονας Hanni Rutzler. Η κυρία Rutzler δήλωσε ότι «πλησιάζει τη γεύση του κρέατος», ότι περίμενε να είναι πιο μαλακό και ότι δεν είναι ζουμερό, επειδή δεν έχει λίπος. Ο Schonwald είπε ότι «λείπει το λίπος αλλά μοιάζει με κοινό χάμπουργκερ».

Ο δημιουργός του συνθετικοί κράτος, Mark Post, πιστεύει ότι η μαζική παραγωγή θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

Η παραγωγή κρέατος γίνεται όλο και λιγότερο μη βιώσιμη, ενώ η ζήτηση για κρέας αυξάνεται συνεχώς. Η σχετική βιομηχανία αποτελεί το 20% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου – μεγαλύτερο ακόμη και από τις μεταφορές- με 228 τόνους παραγωγής κρέατος κάθε χρόνο. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί έως το 2050, λόγω της αυξημένης ζήτησης από την μεσαία τάξης της Κίνας και από άλλα αναπτυσσόμενα έθνη.

Το συνθετικό κρέας θα είναι η επόμενη ριζική επανάσταση στην ιστορία της τροφής, αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκτροφή ζώων και στη διατροφή όλης της ανθρωπότητας. Μέχρι τώρα τα αποτελέσματα ήταν αποθαρρυντικά: όχι λόγω του τεράστιου κόστους, αλλά επειδή η εμφάνιση και η γεύση δεν έμοιαζε με το κρέας, όπως το γνωρίζουμε ως τώρα. Όσο αδιαμφισβήτητα και αν είναι τα ηθικά πλεονεκτήματα, οι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν να τρώνε αυτό που φαίνεται πιο νόστιμο - ή, δεν διαφέρει σημαντικά από αυτά που ξέρει.

Γεύση
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

7 σχόλια
τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα (μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετικά είδη κυττάρων) κύτταρα. Στην περίπτωση αυτή με τη χρήση θρεπτικών υλικών μετατρέπονται σε μυικά κυτταρα και καλλιεργουνται έως ότου φτάσουν στην επιθυμητη ποσότητα. Τι γίνεται μετά την πέψη αυτής της τροφής και πώς επηρεάζεται ο οργανισμός κανείς δεν ξέρει προς το παρον. Πισω από την ιστορία κρύβονται τεραστια συμφέροντα και μη σας κάνει ακπληξη αν δείτε στο μέλλον τα παιδάκια στην Αφρική να τρωνε τέτοια μπιφτεκια. Άλλωστε το έχουν ξανακάνει με δοκιμές φαρμακων. Λόγω επαγγέλματος γνωρίζω αρκετα γύρω απο το αντικείμενο και θα προτιμούσα να μείνω νηστικός παρά να φάω αυτό το πράγμα αν δεν προηγηθούν σοβαρές μελέτες ασφάλειας και τοξικότητας.
Προφανώς θα πρέπει να περάσουν χρόνια ώσπου να κριθεί η ασφάλεια τέτοιων προϊόντων. Εγώ πάντως αν ήμουν παιδάκι στην Αφρική θα προτιμούσα να φάω αυτό από αέρα κοπανιστό.
πλησιάζει η εποχή που τα πάντα θα είναι ψεύτικα! αντί να μειώσουμε το κρέας στην φυσιολογική ποσότητα καθόμαστε και το αναπτύσσουμε με βλαστοκύτταρα! γιατί να μην πάμε κόντρα στη φύση άλλωστε..?! μάλλον γιατί δεν κόβονται εύκολα οι συνήθειες!
Ναι, γιατί έτσι που γράφεις στον υπολογιστή σου και επικοινωνείς μέσω ίντερνετ, είσαι ένα με τη φύση!Δεν καταλαβαίνω πιο το πρόβλημα. Αφού το κρέας ώς τροφή έχει τόσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (και ηθικές επιπτώσεις επίσης), ποιό το πρόβλημα στο να δημιουργήσει κανείς κρέας που και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μποροεί να το καταναλωθεί χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνουμε ζώα (και να τα υποβάλουμε σε τέτοιες οικτρές συνθήκες διαβίωσης μέχρι να τα σκοτώσουμε).