Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter
4

Στα χέρια ενός ικανού σεφ, ένα μενού γευσιγνωσίας μπορεί να είναι ένα πολύωρο μαγικό ταξίδι που διαφορετικά δεν είναι εύκολο να ενορχηστρωθεί. Στα χέρια ενός υπερενθουσιώδους σεφ μπορεί να φτάσει και σε άκρα, με μενού 12 και 18 πιάτων που διαρκούν τρεις και τέσσερις ώρες, σε ποσότητες που είναι αδύνατον να φαγωθούν (ο μεγαλύτερος μύθος είναι ότι στα ακριβά εστιατόρια «δε χορταίνεις». Όποιος έχει πάει, ξέρει ότι το φαγητό είναι τόσο πλούσιο που ισχύει ακριβώς το αντίθετο). Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με τα υλικά, το εστιατόριο και τις ποσότητες, και ενώ συχνά πρόκειται για πολύ καλές προτάσεις σε σχέση ποιότητας/τιμής, πάντα υπάρχουν και εστιατόρια που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλησίαστα. Τα παρακάτω μενού είναι τα πέντε πιο ακριβά της γης:

5. Joël Robuchon, Λας Βέγκας

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

660 ευρώ για δύο άτομα – 16 πιάτα

Τα αγαπημένα του κοινού είναι το Le Caviar (ένα τρίο από ψιλό κους κους) και το χαβιάρι Osetra, που συνοδεύεται από κρέμα από κουνουπίδι και ζελέ από σπαράγγια

4. Masa, Νέα Υόρκη

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

683 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα

Ο σούσι σεφ του διάσημου αυτού εστιατορίου είναι ο Masa Takayama, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους που εργάζονται στις ΗΠΑ.
Ο Masa επιβλέπει και παρασκευάζει προσωπικά το φαγητό. Τα πιο διάσημα πιάτα είναι το ριζότο με αχινό και φουά γκρα μαγειρεμένο σε σκεύος shabu-shabu.

3. L'Arpège, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

700 ευρώ για δύο άτομα – 10 πιάτα

Ο Alain Passard μαγειρεύει κυρίως λαχανικά από τον κήπο του (μια έκταση πέντε εκταρίων). Το εστιατόριο έχει τρία αστέρια Μισελέν αλλά το διάσημο πιάτο είναι το Oeuf à la Coque. Πρόκειται για ένα ελαφρά μαγειρεμένο αβγό με crème fraîche, σιρόπι μύρτιλο, ξίδι και μπαχαρικά. Δεν ακούγεται σπουδαίο αλλά υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν στο Παρίσι γι' αυτό το πιάτο (που είναι amuse bouche).

2. Alain Ducasse au Plaza Athenee, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

743 ευρώ για δύο άτομα – 6 πιάτα

Ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Γαλλίας, με σεφ τον Christophe Saintagne, ο οποίος χρησιμοποιεί κυρίως υπερπολυτελή υλικά. Τα αγαπημένα πιάτα είναι καραβίδες σερβιρισμένες κρύες μαζί με χαβιάρι, πίτα φραγκόκοτα με μαύρη τρούφα, ραβιόλι με φουά γκρα.

1. Guy Savoy, Παρίσι

Τα πέντε ακριβότερα μενού γευσιγνωσίας στον κόσμο Facebook Twitter

933 ευρώ για δύο άτομα – 18 πιάτα

Το μενού το έχει την πρώτη θέση μεταξύ των ακριβότερων της γης. Μεταξύ των αγαπημένων πιάτων είναι τα στρείδια με πουρέ από λεμόνι και σκόρδο, χαβιάρι με σπαράγγια και καπνιστό αβγό σαμπαγιόν.

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
18 πιατα για να υπαρχει η πιθανοτητα να...χορτασεις.Διοτι ολες αυτες οι γκουρμεδιες εινα σε μεγεθος τσιχλας.Μια σκατουλα τοση δα σε ενα ΤΕΕΕΡΑΑΑΑΣΤΤΤΤΙΙΙΟΟΟΟ πιατο.Προσωπικα οσο και να μου αρεσει η γκουρμε κουζινα--σαν ιδεα γιατι λεφτα δε παιζουν--και οσο τεχνη και να ειναι το θεωρω κοροιδια να δινεις για ενα πιατο 30 ευρω και σε 2 πιρουνιες να χεις φαει.