70’s food porn

70’s food porn Facebook Twitter
1

Η Sandy Skoglund φωτογραφίζει 70’s γευστική πανδαισία 

70’s food porn Facebook Twitter
70’s food porn Facebook Twitter
70’s food porn Facebook Twitter
70’s food porn Facebook Twitter

Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα...

 

Όταν η ρώσικη αριστοκρατία συναντά Γάλλους σεφ, το αποτέλεσμα είναι πάντα υπέροχο. Τον 19ο αιώνα ένα τέτοιο λουξ ζευγάρωμα μας έδωσε το μοσχάρι Στρογκανόφ – ένα πιάτο με φιλέτο μοσχαριού κομμένο σε λεπτές φέτες, μανιτάρια και sour cream, ακριβό και φίνο σε ίσες δόσεις.

Η συνταγή έκανε το γύρο του κόσμου με διάφορες παραλλαγές και απλοποιήσεις. Με τα χρόνια οι κύβοι με ζωμούς, τα μανιτάρια από κονσέρβα, το φτηνότερο κρέας, ακόμα και το κέτσαπ προστέθηκαν και το πιάτο πέρασε από όλες τις μαγείρισσες που ήθελαν να εντυπωσιάσουν με ξένες λέξεις, φτάνοντας στα ύψη τη δεκαετία του ’70 και περνώντας με πάταγο στο παρελθόν στη συνέχεια.

Δεν θα σας δώσω την αυθεντική συνταγή, αλλά το ακριβώς αντίθετο, μια εκδοχή αντάξια των ελληνικών ΄70’s – ‘80’s, γιατί η νοσταλγία δίνει επιπλέον γεύση:

Μοσχάρι Στρογκανόφ

70’s food porn Facebook Twitter

  • 8 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια πολύ ψιλοκομμένα
  • 700 γρ. μανιτάρια κομμένα στα τέσσερα
  • 3 κουταλάκια πάπρικα γλυκιά
  • 1,5 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 2,5 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιλότο ή φιλέτο, κομμένο μικρές λωρίδες
  • Αλάτι, πιπέρι


Ζεσταίνετε τις 4 κουταλιές ελαιόλαδο και μαλακώνετε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τα μανιτάρια. Πασπαλίζετε την πάπρικα. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε για άλλα 5 -6 λεπτά σε δυνατή φωτιά.


Προσθέτετε το κρασί και αφού πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να μαγειρευτεί, μέχρι να σωθούν τα μισά υγρά.


Προσθέτετε την κρέμα και μαγειρεύετε για άλλα 2 λεπτά. Απομακρύνετε από την φωτιά. 


Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύετε το μοσχάρι μέχρι να ροδίσει. Το προσθέτετε στα μαγειρεμένα μανιτάρια, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε αμέσως.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια