Ζεστή σοκολάτα

Facebook Twitter
1

Τη ζεστή σοκολάτα τη συνδέω με τα παιδικά μου χρόνια, όταν ο πατέρας μου με πήγαινε να κάνω πατινάζ στον πάγο (ναι, το έκανα αυτό) στη Γερμανία με τότε παιδική μου φίλη, Silke. Ήμουν ατάλαντη στο πατινάζ και το κρύο ήταν εντελώς αφόρητο: μετά από πολύ λίγο πονούσαν τα πόδια μου από το κρύο και το υπόλοιπο απόγευμα ήταν σα να μην έχω δάχτυλα ποδιών.  Ήμουν τόσο παγωμένη στο τέλος που δυσκολευόμουν να λύσω τα κορδόνια, με δάχτυλα που δεν δούλευαν και πόδια που είχαν κοκαλώσει εντελώς. Κάθε φορά που διαβάζω για τα κρυοπαγήματα των στρατιωτών στο έπος της Αλβανίας σκέφτομαι εκείνα τα απογεύματα, και μετά έχω τύψεις. Εξίσου έντονα όμως θυμάμαι την ζεστή σοκολάτα που πίναμε μετά. Το καυτό γλυκό υγρό, σε ένα παγωμένο στομάχι. Ήταν μια χαραμάδα στον Παράδεισο.

Τώρα που το σκέφτομαι, πρέπει να ήταν πολύ κακής ποιότητας, αραιή και υπερβολικά γλυκιά, αφού την αγοράζαμε από ένα αυτόματο μηχάνημα. Φαντάζομαι ότι αν την δοκίμαζα τώρα η απογοήτευσή μου θα ήταν πολύ μεγάλη. Όπως είναι συνήθως δηλαδή, όσες φορές δοκιμάζω ζεστή σοκολάτα: περιμένω εκείνη την παιδική ανακούφιση, αλλά συνήθως  είναι νερό με κακάο, πολύ γλυκιά στην αρχή και πολύ πικρή στο τέλος.

Δεν πρόκειται για δύσκολη υπόθεση, αν και σπάνια είναι ωραία στα καφέ. Χρειάζεται αρχικά καλής ποιότητας σοκολάτα, κουβερτούρα ή και γάλακτος, γάλα ή/και κρέμα γάλακτος και ζάχαρη. Για μεγαλύτερη απόλαυση ακόμα, προτείνω αυτή τη συνταγή από τους Hairy Bikers, του BBC:

Η γκουρμέ εκδοχή

Βανίλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες από εκχύλισμα, ακόμα καλύτερα αν έχετε λοβό βανίλιας, που είναι ακριβή υπόθεση βέβαια, αλλά αν θέλετε να το ρίξετε έξω, θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ένας λοβός αρκεί. Η σκόνη πάντως, είναι κάπως υπερβολικά τεχνητή.

1 ξυλάκι κανέλα

1 λίτρο γάλα

150γρ σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια (γάλακτος ή κουβερτούρα, ανάλογα με τα γούστα σας)

Ζάχαρη, κατά βούληση

Μοσχοκάρυδο σε σκόνη

Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα, το λοβό βανίλιας και το ξυλάκι κανέλας μέχρι να βράσει.

Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τη σοκολάτα σε κομμάτια, ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Προσθέστε όση ζάχαρη νομίζετε και αφαιρέστε τη βανίλια και την κανέλα.

Σερβίρετε σε ποτήρια με λίγο μοσχοκάρυδο από πάνω.

Hot Chocolate (band)

Οι Hot Chocolate ήταν ένα βρετανικό συγκρότημα που γνώρισε επιτυχία κατά τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Έκανε μεγάλες επιτυχίες όλες τις χρονιές μεταξύ του 1970 και του 1984 και το «You Sexy Thing» έφτασε στο Top 10 με πολλές παρουσίες στον κινηματογράφο. Αρχικά δεν έμοιαζε ικανό να κάνει μεγάλη επιτυχία και ο παραγωγός του γκρουπ το έβαλε ως B-Side. Όταν άλλαξε πλευρά δίσκου φλέρταρε με το νούμερο 1 των αγγλικών τσαρτ αλλά το πρόλαβε το Bohemian Rhapsody των Queen. Το 1997 ήταν υπόκρουση στο στριπτήζ της ταινίας Full Monty κι έφτασε στο νούμερο 6 των τσαρτ.

Η εκδοχή των Αζτέκων

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα ζεστή σοκολάτα με τσίλι, πρέπει να το κάνετε οπωσδήποτε. Μοιάζει περίεργος συνδυασμός αλλά κάτι ήξεραν οι Αζτέκοι, τόσα χρόνια πριν. Το θεωρούσαν αφροδισιακό, κατάλληλο μόνο για την αριστοκρατία, σχεδόν μαγικό. Δεν θα σας αλλάξει τη ζωή, αλλά θα σας συγκινήσει οπωσδήποτε.

Στην παραπάνω εκδοχή, προσθέστε το αρχικό μίγμα και μία πιπερίτσα τσίλι, κομμένη στη μέση, χωρίς τα σποράκια της. Αλλιώς μπορείτε να βάλετε πιπέρι καγιέν. Μην βάλετε μοσχοκάρυδο στο τέλος.

Η σοκολάτα-εξπρές

Σε ένα κατσαρολάκι ζεστάνετε δύο φλιτζάνια γάλα με τρεις κουταλιές Νουτέλα. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει και ζεσταθεί το μίγμα καλά.

Μουσική: πιο ζεστή από το τζάκι, πιο γλυκιά από καυτή σοκολάτα

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Βάζω νερό στο μπρίκι να βράσει για μια κούπα και αναμιγνύω τρούφα σοκολάτα,σκόνη(όποια έχω από σούπερ μάρκετ)και μισό κομμάτι κουβερτούρα.Το ρίχνω σε κούπα που έχω προηγουμένως βάλει λίγο ξύλο κανέλας και λίγο γλυκό πορτοκάλι.Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο!