Links

Facebook Twitter
0

Γιατί να προτείνω αγγλόφωνα, θα μου πείτε, φαντάζομαι. Η ιδέα μου ήρθε όταν (για άλλη μία φορά) διαπίστωσα ότι η Ελλάδα και το γαϊτανάκι της είναι πρωτοσέλιδο σε ξένες εφημερίδες.

Λόγω της παράξενης γλώσσας μας – και του μικρού πληθυσμού μας – είναι πολύ δύσκολο να βγει οτιδήποτε ελληνικό προς τα έξω, ενώ εμείς ζούμε σε μία εκκωφαντική φούσκα που νομίζουμε ότι έχει κρύψει τον ήλιο. Αυτή τη φορά βέβαια, η φούσκα μας κόντεψε όντως να τον σκεπάσει, αλλά δυστυχώς με την κακή έννοια.

Τα παρακάτω μπλογκ είναι είτε δίγλωσσα, είτε αγγλόφωνα, αλλά πάντως από Έλληνες και τα αγγλικά τους έχουν κάνει γνωστούς σε όλο τον κόσμο. Τα διάλεξα όχι μόνο για τις συνταγές, αλλά για τις υπέροχες φωτογραφίες, τις ωραίες ιστορίες και την αισθητική τους.

(μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο)

Το Food Junkie, not Junk Food είναι γραμμένο και στα ελληνικά και στα αγγλικά, με συνταγές που φαίνεται ότι έχουν έρευνα και σκέψη από πίσω τους. Οι ιστορίες που συνοδεύουν τις εικόνες είναι σύντομες και καλογραμμένες και σε βάζουν πολύ ομαλά στην ιδέα της συνταγής.

(ψαρόσουπα)

Το Wabi είναι επίσης δίγλωσσο. Έχει υπέροχες φωτογραφίες με τρομερό φωτισμό και στήσιμο, ωραία χρώματα και άποψη στη διακόσμηση. Δυστυχώς δεν ξέρω τίποτα για τη γράφουσα (αλλά ελπίζω να μας διαβάσει και να μας πει πώς βγάζει τόσο ωραίες φωτογραφίες).

 

(μπριάμ)

Το My Little Expat Kitchen γράφεται από μία Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία και έχει συμπεριληφθεί στα 55 καλύτερα μπλογκ φαγητού παγκοσμίως από το περιοδικό Saveur, οπότε δε χρειάζεται και η δική μου ανάλυση. Μου αρέσει γιατί πέρα από τις πολύ καλές φωτογραφίες (μοιάζουν εντελώς επαγγελματικές, ενώ δεν πρόκειται για επαγγελματία) έχει ένα μίγμα εντελώς παραδοσιακών ελληνικών συνταγών με μερικές σύγχρονες και φρέσκες που δεν ανήκουν σε κάποια χώρα συγκεκριμένα.

 

(κοτόσουπα)

Το Souvlaki for the Soul είναι ένα μπλογκ στα αγγλικά από Αυστραλό ελληνικής καταγωγής που τιμάει πολύ. Έχει συμπεριληφθεί στα 50 καλύτερα μπλογκ φαγητού από τους Times Online και είναι ανάμεσα στα αγαπημένα του Saveur. Οι συνταγές είναι διεθνείς μαζί με κάποιες πολύ ελληνικές και οι φωτογραφίες θα μπορούσαν να μπουν σε περιοδικά.

Εκτός κατηγορίας:

(γλυκό του κουταλιού ελιά)

Το γλυκό της Κυριακής. Είναι γραμμένο μόνο στα ελληνικά αλλά επειδή έχω τεράστια αδυναμία στα μπλογκ που είναι άψογα αισθητικά, μπαίνει κι αυτό εδώ. Δείτε το οπωσδήποτε.

Ακόμη πιο εκτός συναγωνισμού (αλλά τέλειο)

Το errata culinaria. Δεν είναι μπλογκ μαγειρικής, κάνει κάτι πολύ χρήσιμο – που μερικές φορές μπορεί να είναι και πολύ αστείο. «Παρατίθενται κακο-μεταφρασμένα, ανορθόγραφα, κακο-μετεγγραμμένα δείγματα μαγειρικής "γλώσσας λανθάνουσας" από ελληνικές έντυπες πηγές» είναι η περιγραφή που δίνει. Δυστυχώς, είναι ανενεργό από το 2009, αλλά τα λάθη που διορθώνει είναι παντοτινά.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα «δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ