10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter
11

Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα ξεκινά αυτήν την εβδομάδα στην Ταινιοθήκη για τους λάτρεις των ιαπωνικών κινουμένων σχεδίων. Σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία. Ανήκει στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιοδεύον Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου»Τα άνιμε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Ιαπωνικής ποπ κουλτούρας και της βιομηχανίας θεάματος της Ιαπωνίας μέχρι και σήμερα. Είναι ένα από πιο δημοφιλή εξαγώγιμα  πολιτισμικά προϊόντα τους ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους και στον Δυτικό κόσμο. Από την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου μέχρι την Κυριακή 1 Μαρτίου.

1.      

Τα πρώτα δείγματα άνιμε εμφανίστηκαν σε διαφημίσεις που παιζόντουσαν στους Ιαπωνικούς κινηματογράφους στις αρχές τους προηγούμενου αιώνα. Χρονολογούνται  γύρω στο 1917.

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter

2.

Το πρώτo έγχρωμο άνιμε παίχτηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνική τηλεόραση στις 14 Ιουλίου του 1958. Η σειρά ονομαζόταν “Mole’s Adventure”. Ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε μια αποθήκη και διαρκούσε 8 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα. Εξιστορούσε την ιστορία ενός τυφλοπόντικα του Kuro-chan που βλέπει στο όνειρο του ότι ταξιδεύει στο διάστημα.

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter
Mole's Adventure

 

3.  

Το πρώτο άνιμε μεγάλου μήκους ήταν το ασπρόμαυρο Momotarō: Umi no Shinpei ( Momotaro's Divine Sea Warriors). Το 1944, το Ιαπωνικό Πολεμικό Ναυτικό παρήγγειλε από τον Mitsuyo Seo να σκηνοθετήσει ένα προπαγανδιστικό άνιμε για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το φιλμ είχε αντιαμερικανικό χαρακτήρα και διαρκούσε 74 λεπτά.  Ήταν ένα από τα αγαπημένα άνιμε του Osamu Tezuka που του απέτισε φόρο τιμής χρησιμοποιώντας το κομμάτι 'AIUEO'  στην ταινία του Kimba, the white Lion. Είχε δηλώσει πώς είχε δακρύσει από την συγκίνηση του στις ελπίδες και στα όνειρα που ήταν κρυμμένα πίσω από την πολεμική προπαγάνδα.

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter
Momotaro's Divine Sea Warriors

 

4.

Το χαρακτηριστικό στυλ των άνιμε όπως ο σχεδιασμός των χαρακτήρων με τα υπερβολικά μεγάλα εκφραστικά μάτια και τα περίεργα μαλλιά εμφανίστηκε την δεκαετία του 60 στην δουλειά του σπουδαίου Osamu Tezuka και έγινε διάσημο διεθνώς προς τα τέλη του 20ου αιώνα.

 

5.

Το Astro Boy ήταν το πρώτο άνιμε που προβλήθηκε έξω από τα σύνορα της Ιαπωνίας έκανε γνωστό το είδος στην Δύση. Ήταν βασισμένο στο ομώνυμο manga του Osamu Tezuka. O Tezuka ήδη είχε την φήμη του «Θεού των manga» στην χώρα του. Διήρκησε 4 σεζόν και μετράει 193 επεισόδια. Το τελευταίο προβλήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1966 ενώ γνώρισε και 2 αναβιώσεις.

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter
Astro Boy

 

6. 

Υπάρχουν άνιμε για κάθε ομάδα και θεματικά μιλάνε για τα πάντα από το κολύμπι μέχρι το πώς να βγαίνεις ραντεβού. Χωρίζονται κυρίως σε παιδικά άνιμε (kodomo), σε κοριτσίστικα άνιμε (shojo) και αγορίστικα (shounen). Το πιο δημοφιλές είδος είναι της επιστημονικής φαντασίας με μια πληθώρα από mecha σειρές που αφορούν τεράστια ρομπότ.  Μπορείς να συναντήσεις τα πιο περίεργα υποείδη και ορισμένα αμφιλεγόμενου χαρακτήρα όπως τα Lollicon ή Shotacon  που αφορούν χαριτωμένα κορίτσια και αγόρια αντίστοιχα. Τα πορνογραφικά άνιμε ονομάζονται hentai (που σημαίνει ανώμαλο) ενώ ο όρος ecchi που συναντάται συχνά σε διάφορες κατηγορίες άνιμε, αναφέρεται σε σεξουαλικά υπονοούμενα και αναφορές χωρίς να απεικονίζεται η ίδια η σεξουαλική πράξη.

7. 

Ο όρος fan service που έχει κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στα άνιμε έχει να κάνει με διάφορες εικόνες ή σεκάνς που εμφανίζονται σε μια σειρά ή σε μια ταινία και υπάρχουν μόνο για να ευχαριστήσουν τον φανατικό τους οπαδό και γενικά τον θεατή. Το fan service μπορεί να έχει σεξουαλικό χαρακτήρα (γυμνό, εικόνες με τους ήρωες να φοράνε εσώρουχα ή μαγιό, να κάνουν ντους, κτλ.) αλλά και στην υπερβολική και ανώφελη βία και της μεγάλης διάρκειας των σκηνών μαχών.

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter
Neon Genesis Evangelion

 

8. 

Αυτή την στιγμή στην Ιαπωνία δρουν 430 εταιρείες παραγωγής κινουμένων σχεδίων. Ανάμεσα τους μεγάλα στούντιο όπως τα Toei Animation, Gainax, Madhouse, Gonzo, Sunrise, Bones, Nippon Animation, Studio Pierrot και φυσικά το διάσημο Studio Ghibli του Hayao Miyazaki.

 

9.

Ένα επεισόδιο μιας άνιμε σειράς που διαρκεί περίπου 24 λεπτά κοστίζει από 100.000 μέχρι 300.000 δολάρια. Το κόστος παραγωγής τους είναι τόσο μεγάλο που αρκετές σειρές δεν ολοκληρώνονται – κυρίως αυτές που βασίζονται σε manga που τραβάνε για χρόνια.

 

10.

Η πιο εμπορική άνιμε ταινία όλων των εποχών είναι το Spirited Away του Studio Ghibli σε σκηνοθεσία Hayao Miyazaki. Έβγαλε γύρω στα 275 εκατομμύρια δολάρια.

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter
Spirited Away

Στο αφιέρωμα της ταινιοθήκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα προβληθούν 6 βραβευμένες ταινίες  άνιμε. Αναλυτικότερα:

“Komaneko – The Curious Cat”

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter

Το Komaneko έχει για ηρωίδα μια ανθρωπομορφική γάτα που προσπαθεί να φτιάξει ένα άνιμε. Είναι η πρώτη ταινία που φτιάχτηκε στην Ιαπωνία με την τεχνική του stop motion. Η σκηνοθεσία είναι του Tsuneo Goda. Προβλήθηκε για πρώτη φορά εκτός Ιαπωνίας το 2009 στην Γαλλία  και έκτοτε έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

 

"Hide and Seek"

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter

Ένα άνιμε τρόμου από το 2004 που έχει την υπογραφή του Shuhei Morita. O Morita ήταν υποψήφιος πέρσι για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους. Το ‘Hide and Seek’ ή όπως είναι ο τίτλος του στα Ιαπωνικά ‘Kakurenbo’ αφορά μια παρέα παιδιών που παίζουν κρυφτό, φορώντας αλεπουδίσιες μάσκες, κοντά σε μια εγκαταλελειμμένη παλιά πόλη. Ξαφνικά ένα, ένα αρχίζουν να εξαφανίζονται. Ένα από αυτό ο Hikora θα μπει στο παιχνίδι με σκοπό να βρει την χαμένη του αδερφή. Η ταινία διαρκεί 25 λεπτά και είναι ένα σχόλιο για την έντονη βιομηχανοποίηση του σύγχρονου Τόκιο με αποτέλεσμα να χάσει την φυσική του ομορφιά.

“Science Ninja Team Gatchaman: The Movie” 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter

 Μια από τις πιο ιστορικές σειρές άνιμε που αν θυμάμαι καλά έχει κάνει ένα πέρασμα από τις Ελληνικές οθόνες. Η σειρά παιζόταν από το 1972 μέχρι το 1974 στην Ιαπωνία και ολοκληρώθηκε στα 105 επεισόδια. Η ταινία είναι του 1978 και είναι μια σούμα της σειράς. Έχει γνωρίσει πολλές αναβιώσεις ανά τα χρόνια ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε και το πρώτο live-action φιλμ με κανονικούς ηθοποιούς. Μια ομάδα πέντε σούπερ ηρώων που λέγονται Gatchamanπροσπαθούν να σώσουν τον κόσμο. Είναι η ιαπωνική απάντηση του Tatsuo Yoshida σε κλασικά αμερικάνικα κόμικς της Marvel όπως οι Avengers. 

“SOS! Tokyo Metro Explorers: The Next”

 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter

Κατά την διάρκεια μιας μετακόμισης ο Ryuhei που πάει ακόμη δημοτικό βρίσκει ένα παλιό σχολικό τετράδιο του πατέρα του που γράφει για έναν κρυμμένο θησαυρό στους υπόγειους σταθμούς του μετρό του Τόκιο. Μαζί με τον μικρό αδερφό και τρεις φίλους του ξεκινάνε μια περιπέτεια που θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψη μιας κοινότητας από εκκεντρικούς χαρακτήρες όπως έναν ξεμωραμένο γέρο στρατιώτη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου που πιστεύει ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η ταινία είναι βασισμένη στο manga του δημιουργού του Akira, Katsuhiro Otomo και έγινε με τις ευλογίες του. Διαρκεί 40 λεπτά και την σκηνοθετεί ο Shinji Takagi.

“NEGADON: The Monster from Mars” 

Ένας φόρος τιμής στις ταινίες καταστροφής τύπου Godzilla που άνθισαν την εποχή του Showa στην Ιαπωνία (1926-1989), κυρίως τις δεκαετίες του ‘50 και του ’60. Αυτό το φιλμ μικρού μήκους είναι δημιουργημένο εξολοκλήρου με ψηφιακή τεχνολογία που πλέον χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά στα άνιμε.  Ο σκηνοθέτης του Jun Awazu εκτελεί και χρέη παραγωγού. Το θέμα του, μάλιστα είναι και πολύ επίκαιρο.  Το 2025,  μια διαστημική αποστολή προσγειώνεται στον Άρη που ανακαλύπτει ένα γιγαντιαίο πέτρωμα που το μεταφέρει πίσω στη Γη. Φυσικά μέσα κρύβει ένα τεράστιο εξωγήινο τέρας, τον Negadon και γίνεται ο κακός χαμός.

“Planzet” 

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τα άνιμε Facebook Twitter

Ακόμη μια ταινία επιστημονικής φαντασίας με την υπογραφή του Jun Awazu. Και σε αυτήν χρησιμοποιεί ψηφιακή τεχνολογία για τις φανταστικές εικόνες του για να δώσει ένα πιο νοσταλγικό αέρα στην αισθητική του φιλμ. Στην ίδια φιλοσοφία με το Negadon οπτικά και θεματικά αλλά μεγαλύτερο σε διάρκεια. Η δράση είναι στο 2053 αυτή τη φορά και ο ήρωας είναι στρατιώτης που πολεμάει με την συμμαχία της Γης προσπαθεί να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα του από εξωγήινους που εισέβαλαν στον πλανήτη και έφεραν την καταστροφή. Και είναι mecha.

Οθόνες
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών κριτικών κινηματογράφου

Οθόνες / Ρεξ Ριντ: Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών σινεκριτικών

Έγινε πασίγνωστος από τα κουτσομπολιά που ξεφούρνιζε και τις κακίες που έγραφε για τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ του ’60 και του ’70. Δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τους νέους συναδέλφους του, του καταλογίζουν ότι δεν βλέπει καν τις ταινίες που θάβει κι ότι γράφει απίστευτες ανακρίβειες - στο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου έδωσε μόλις ένα αστεράκι. Υπάρχει όμως και ένα κοινό που ακόμα τον εμπιστεύεται.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Οθόνες / Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Διάσημος ανά τον πλανήτη από το «Σογκούν» και «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», ο Αμερικανός ηθοποιός αποφάσισε πριν από είκοσι χρόνια να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα και να κερδίσει την ελευθερία του
THE LIFO TEAM
Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Οθόνες / Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Ο εμιγκρές που κατάφερε να δει διεισδυτικά και βαθιά στην ελληνική ψυχή, ο «μοναχικός αναρχικός» με την πολύ μικρή σε μέγεθος φιλμογραφία αλλά την τεράστια σε καλλιτεχνική αξία. Από τον Παπατάκη μέχρι τον Λάνθιμο, η απόσταση είναι μικρότερη απ' όσο φανταζόμαστε.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
10 σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Οθόνες / Από τα ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ ως τον Κεν Λόουτς: Δέκα σπουδαίες ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Ο φετινός νικητής του Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ένας αυθεντικός καρατερίστας, αλλιώτικος και απόκοσμος, συγκινητικός στα όρια της συντριβής. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η Apple πετάει τόσα πολλά χρήματα σε παραγωγές που δεν βλέπει σχεδόν κανείς;

Οθόνες / Γιατί η Apple πετάει τόσα πολλά χρήματα σε παραγωγές που δεν βλέπει σχεδόν κανείς;

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει μυθικά ποσά για περιεχόμενο υψηλού κύρους αλλά χαμηλής ανταπόκρισης. Είναι αυτό μέρος μιας στρατηγικής ή απλά έχει λεφτά για πέταμα;
THE LIFO TEAM
Αλέν Ντελόν: Οι τραγικές τελευταίες σελίδες της ζωής ενός μεγάλου σταρ

Οθόνες / Αλέν Ντελόν: Οι τραγικές τελευταίες σελίδες της ζωής ενός μεγάλου σταρ

Ένα πικρό φινάλε σε μια λαμπερή ζωή, με ιστορίες μίσους μεταξύ των παιδιών του, μια περιουσία που έχει διανεμηθεί «άδικα» και κατηγορίες για χειραγώγηση και κακοποίηση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Tα «Αδέσποτα Κορμιά» δεν είναι μόνο η πολυσυζητημένη αφίσα τους

The Review / Tα «Αδέσποτα Κορμιά» δεν είναι μόνο η πολυσυζητημένη αφίσα τους

Ο Γιάννης Βασιλείου και η Τίνα Μανδηλαρά αναλύουν την ταινία που συζητήθηκε περισσότερο από όλες στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τα «Αδέσποτα Κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, με αφορμή την κυκλοφορία της στις αίθουσες από 28 Μαρτίου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κέιτ Μπλάνσετ: «Οι κοινωνίες σπρώχνουν τις συλλογικές τους αποτυχίες κάτω από το χαλί»

Αποκλειστική συνέντευξη / Κέιτ Μπλάνσετ: «Οι κοινωνίες σπρώχνουν τις συλλογικές τους αποτυχίες κάτω από το χαλί»

Με αφορμή το «Νέο Αγόρι», μια ταινία του συμπατριώτη της Γουόρικ Θόρντον στην οποία ανέλαβε την παραγωγή και πρωταγωνιστεί, η σπουδαία ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο. Αποκαλύπτει ένα δύσκολο παιδικό βίωμα, μιλά για τις έννοιες του θαύματος και του σωτήρα, θυμάται πώς γνώρισε τον Χρήστο Νίκου και τι την έλκει στο σινεμά που αυτός οραματίζεται. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Daily / Ο Πολ Σάιμον δεν ακούει καθόλου πλέον από το ένα αυτί αλλά η μουσική παραμένει βαθιά εντός του

Το ντοκιμαντέρ «In Restless Dreams: The Music of Paul Simon» αποτελεί μια συναρπαστική αναδρομή στη μακρά πορεία του σπουδαίου δημιουργού, από τους Simon and Garfunkel μέχρι σήμερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» έγινε 20 χρονών

Οθόνες / Έρωτας και μνήμη: Η «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» έγινε 20 χρονών

Η δημοφιλής ρομαντική ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ και την Κέιτ Γουίνσλετ συμπλήρωσε μια εικοσαετία από την αμερικανική της πρεμιέρα. Με αφορμή αυτή την επέτειο, την επισκεπτόμαστε ξανά και εξετάζουμε γιατί παραμένει αγαπητή μέχρι σήμερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

Οθόνες / Γιατί τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι στο σύνολό τους καλύτερα από τις ταινίες μυθοπλασίας - Τρία παραδείγματα

Τα πολυσυζητημένα «Αδέσποτα Κορμιά», ένα ερωτικό προσκύνημα στη Σαπφώ και ένα στοιχειωμένο σκακιστικό καφενείο στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου: Τρεις ταινίες που ξεχώρισαν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

The Review / Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

Ο Γιάννης Βασιλείου και η Ναταλία Πετρίτη συζητούν για τα συν και τα πλην της παραγωγής του Netflix, για τους λόγους που δέθηκαν οι θεατές μαζί της και για άλλες πρόσφατες παραγωγές που θα έκαναν ακόμα και μια πέτρα να κλάψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάθη, μίση, ανταλλαγή εραστών και ατέλειωτοι καβγάδες: Το μυστικό παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Οθόνες / Πάθη, μίση, ατέλειωτοι καβγάδες: Το παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το ντουέτο του παραγωγού Ισμαήλ Μέρτσαντ και του σκηνοθέτη Τζέιμς Άιβορι καθιστά σαφές ότι τα υποβόσκοντα πάθη στις ταινίες τους δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Lee Grant: «Η εξορία μου από το Χόλιγουντ ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που θα μπορούσα να φανταστώ»

Οθόνες / Λι Γκραντ: Μια «ακυρωμένη» ηθοποιός, μια ακόμα ενεργή και αξιόλογη σκηνοθέτιδα

To τρομερό ταλέντο που έκανε μπαμ από μακριά και το Χόλιγουντ κατέστρεψε χωρίς αιτία βρίσκεται πια στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους (σε ηλικία) εν ζωή σκηνοθέτες. Η ιστορία της ζωής και της καριέρας του κοριτσιού με την κλεμμένη νεότητα είναι συγκλονιστική.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
τι δουλεια εχει Τοei μαζι με τα υπολοιπα studio; δεν γινετε να βαλεις ενα κακο studio μαζι με τα καλα. το animation-art-visuals που κανουν ειναι α8λια. οταν anime οπως TTGL(2007) η FMAB(2009) εχουν καλυτερο animation-art απο OP η DBS του 2017, τοτε υπαρχει μεγαλο προβλημα
Οι προβολές γιατί έτσι? Εκτός από κάποια που βλέπω εδώ, περίμενα να δω κάτι σε Akira, Ghibli (Grave of the Fireflies ας πούμε), οποιαδήποτε ταινία του Satoshi Kon, ίσως Tekkon Kinkreet, Ghost in the Shell ή Ninja Scroll, κτλ.Κάτι πιο...αντοπροσωπευτικό του είδους.Είναι ωραίο και αυτό που γίνεται απλά κάποιος που έρχεται αντιμέτωπος με το είδος πρώτη φορά δεν νομίζω ότι λαμβάνει μία πλήρη εικόνα του τι θεωρείται εικονική άνιμε ταινία. Και πάλι ο στόχος βέβαια μπορεί να μην είναι αυτός, αλλά να προβληθούν πιο side ταινίες που δεν ήρθαν τόσο στο spotlight. Τότε καλώς. :)
και γω την ίδια απορία έχω αλλά λογικά πρέπει να κοστίζουν ακριβά τα δικαιώματα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Επίσης, σχεδόν όλα είναι μικρού μήκους..
Ναι αυτό σκέφτηκα κι εγώ, περί δικαιωμάτων αρχικά και αν είναι μόνο μικρού μήκους αλλά έχει και full length. Όπως και να έχει κάποια από αυτά είμαι περίεργη να δω περί τίνος πρόκειται οπότε για το κοινό που είναι εξοικειωμένο θα είναι ενδιαφέρον ίσως. :)
Asukaaaa!!! that's my favorite anime girl there! :P I love this redhead, cheeky, proud, tsundere girl so much :) very nice choice you have good taste ;) (I write in English because it's boring to go back & forth between Greek & English while writing & it's impossible to write what I want in Greek anyway :P )