Σινεμά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σινεμά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Facebook Twitter
0

Πέρυσι τον Άυγουστο, ο 22χρονος τότε Αμερικανός Τζέικομπ Μόε και η ομάδα του SIFF αποφάσισαν να διοργανώσουν για πρώτη φορά στο πανέμορφο νησί της Σύρου ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό φεστιβάλ. Η συμμετοχή και ο τρόπος που το υποδέχθηκε ο κόσμος ώθησαν την ομάδα του SIFF να επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι με τη δεύτερη διοργάνωση του διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Σύρου.

Ο φετινός θεματικός άξονας του φεστιβάλ περιστρέφεται γύρω από το θέμα των συνορών. Συνόρων κάθε είδους. Γεωγραφικών, κοινωνικών, αυτών που υπάρχουν ανάμεσα στις ταινίες και τα άλλα είδη τέχνης, ακόμη και των αλλαγών που βιώνει ο κινηματογράφος ως μέσο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει: Το διαγωνιστικό μέρος, όπου δίνεται έμφαση στον ανερχόμενο και τοπικό κινηματογράφο με την μορφή πρωτοεμφανιζόμενων ταινιών (ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία), ταινίες νέων Ελλήνων δημιουργών, γενικές προβολές επιλεγμένων ταινιών και ντοκιμαντέρ που έπαιξαν σε διάφορα φεστιβάλ τη σεζόν 2013-14 και αποκλειστικές πρεμιέρες. Οι ταινίες του προγράμματος προέρχονται από συνολικά 21 χώρες.

 

 

Σινεμά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Facebook Twitter

Mερικές από τις ταινίες που προβάλλονται εκτός διαγωνιστικού:

Sobre la marxa/ The Creator of the Jungle, 2014 (Ισπανία) 77', Ντοκιμαντέρ

Σε σενάριο και σκηνοθεσία του Jordi Morato, η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός ανθρώπου που δημιούργησε μία ζούγκλα δίπλα στον αυτοκινητόδρομο κατασκευάζοντας με τα ίδια του τα χέρια έργα μηχανικής μέσα στο δρόμο. Είναι γνωστός με το όνομα «Garrell» ή «ο Ταρζάν της
Αrgelaguer» και οι πράξεις του δεν έχουν κάποιον προφανή σκοπό, πέρα από την επιθυμία του να
βρίσκεται συνέχεια «εν δράσει».

Να κάθεσαι και να κοιτάς, Standing Aside, Watching, 2013 (Ελλάδα), 98' Μυθοπλασία

Η Αντιγόνη μετακομίζει στην ήσυχη πόλη Θ. Για να ζήσει μια ήρεμη και απέριττη ζωή. Σύντομα,
όμως, ένα κύμα βίας γύρω της θα αναστρέψει τα σχέδιά της. Θα δράσει ή θα μείνει παράμερα να
κοιτάζει; Ένα διδακτικό παραμύθι με τραγικές συνέπειες. Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η παραγωγή είναι του Γιώργου Σερβατά, ενώ στην ταινία παίζουν οι: Μαρίνα Συμέου, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Νίκος Γεωργάκης.

A Day That Wasn't, 2014 (Ελλάδα), 48' Μυθοπλασία

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της ταινίας του Ορέστη Μαυρουδή, την οποία και θα παρουσιάσει ο ίδιος. Η ιστορία της ταινίας τοποθετείται σ' ενα μικρό παραθαλάσσιο χωριό. Εκεί, ένας άντρας εγκαταλείπει την ήσυχη αγροτική ζωή για χάρη ενός μεγάλου ταξιδιού. Πρωταγωνιστεί ο Δημήτρης Παπαναστασίου.

Σινεμά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Facebook Twitter

Το κυρίως πρόγραμμα πλαισιώνεται από ένα παράλληλο πρόγραμα που περιλαμβάνει masterclasses, συζητήσεις, εκθέσεις, παρεμβάσεις και δράσεις στο νησί, προβολές πειραματικών ταινιών, επιλεγμένα φιλμ από το σύμπαν του βωβού κινηματογράφου κ.α.

Στα highlights:

A Ware

Mία ομαδική έκθεση γυναικών καλλιτεχνών σε επιμέλεια του Κώστα Στασινόπουλου. Tα έργα που εκτίθενται πραγματεύονται ιστορίες πολέμου τοποθετημένες τόσο σε προσωπικό όσο και σε ιστορικό επίπεδο. Η θεματική της έκθεσης αφορά το θέμα των συνόρων και «δένει» με τον θεματικό άξονα του φετινού φεστιβάλ. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Mona Hatoum, Adela Jušić, Silvia Kolbowski, Πάκυ Βλασσοπούλου.

2o Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, Πλατεία Μουστακλή (εγκαίνια 26/7, ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 16.00 – 20.00)

Διήμερο masterclass με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Σε αυτές τις δύο ημέρες ο Πλάτωνας Ριβέλλης ερευνά το κινηματογραφικό έργο δύο σημαντικών Ελλήνων κινηματογραφιστών όπως είναι ο Ελία Καζάν και ο John Cassavetes.

30 & 31 /7, (Κατοικία Ριβέλλη, θέση Αμάραντο, ώρες masterclass: 16.00 – 20.00)

Στέφανος Τσιβόπουλος: Επιλογή

Στο χώρο των Ναυπηγείων Ταρσανά έξω από την Ερμούπολη θα προβληθούν τέσσερις ταινίες του καλλιτέχνη Στέφανου Τσιβόπουλου: Land (2006), The Remake (2007), Lost Monument(2009) και History Zero (2013). Η συζήτηση του Ιστορικού Mark Mazower με τον Δημήτρη Αντωνίου θα αποτελέσει την εισαγωγή των προβολών.

31/7, Ναυπηγεία Ταρσανά (Ώρα έναρξης: 21.00)

Exiles

Ο Tεό Δεληγιάννης επιμελείται ένα πρόγραμμα προβολής Ελληνογαλλικών πειραματικών ταινιών μικρού μήκους από Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα και δημιούργησαν ταινίες από το εξωτερικό.

31/7, Πινακοθήκη (Ώρα έναρξης: 19:00)

An Anniversary
Κάπου, Κάπως, Παντού

Εικαστικές παρεμβάσεις και δράσεις σε διάφορα σημεία του νησιού. Μια συνεργασία με το artist-run space 3137.

Η εναρκτήρια βραδιά του 2ο διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Σύρου θα πραγματοποιηθεί στις 26/7, στις 21.00 το βράδυ στο Θέατρο Απόλλων. Εκεί, θα προβληθούν δύο σπάνιες Ελληνικες βωβές ταινίες (Villar's Adventures & The Magician of Athens) που θα πλαισιωθούν μουσικά από τον Βραζιλιάνο πιανίστα Fabio Luz. Πρόκειται για μία συνεργασία μεταξή των: Ταινιοθήκη της Ελλάδος/ SIFF/ Fete du Paradis.

Το πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ θ' ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο IANOS την Πέμπτη 10 Ιουλίου στις 20.15.

. Για το πλήρες πρόγραμμα μπορείτε να ενημερώνεστε από εδώ.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτέλους, ξανά Cine Paris

Οθόνες / Επιτέλους, ξανά Cine Paris

Η ωραιότερη θερινή κινηματογραφική αίθουσα-ταράτσα της Πλάκας είναι έτοιμη να υποδεχθεί το κοινό έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας υπό τη νέα διαχείριση του Cinobo με ένα προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα προβολών για όλο το καλοκαίρι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Οθόνες / Ζαν Ζενέ - Νίκος Παπατάκης: Το χρονικό μιας μεγάλης φιλίας και μιας διπλής προδοσίας

Όταν μια μέρα συναντήθηκαν τυχαία στον δρόμο, ο Παπατάκης ήταν νηστικός δύο ημέρες. Ο Ζενέ έβγαλε από το πορτοφόλι του και του έδειξε, με περιφρόνηση, μια δεσμίδα χαρτονομισμάτων. Ο Παπατάκης θέλησε να του ρίξει μια γροθιά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
The Boy

Οθόνες / The Boy: «Δεν χαίρομαι όταν κυκλοφορεί μια ταινία μου, περισσότερο φοβάμαι»

Στο «Πολύδροσο» η σχέση μάνας και κόρης γίνεται ο καμβάς για μια ιστορία υπερβολικής αγάπης και τρυφερότητας, με ιμπρεσιονιστικά χρώματα και «παραμυθένια» μουσική. Παρότι μισεί τις συνεντεύξεις, μας μίλησε για τη νέα του ταινία.
M. HULOT
Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Pulp Fiction / Ένα στα γρήγορα με την Taylor Swift

Τη στιγμή που οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι, ο Μπάιντεν χιουμοριστικά και ο Τραμπ απειλητικά, επικαλούνται την προτίμησή της για να επηρεαστούν οι ψηφοφόροι των προεδρικών εκλογών, η Τέιλορ Σουίφτ ξεφουρνίζει ένα ακόμα μουσικό ημερολόγιο με επικάλυψη μελαγχολικής εκδίκησης έναντι των πρώην της και την ίδια synthpop μονοτονία που επιμένει να σπάει ρεκόρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ