Ο σκληρός θάνατος του Ραμσή ΙΙΙ

Ο σκληρός θάνατος του Ραμσή ΙΙΙ Facebook Twitter
3

 

Μόλις χθες μια επιστημονική ομάδα που μελέτησε τη μούμια του Ραμσή ΙΙΙ με άρθρο της στο British Medical Journal έριξε άπλετο φως στο ζήτημα του θανάτου αυτού του φαραώ.
Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Albert Zink από το Institute for Mummies and the Iceman της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας του Bolzano/Bozen στην Ιταλία, πραγματοποίησε ακτινογραφίες και μελέτες DNA στη μούμια του φαραώ και στη μούμια ενός ακόμη αγνώστου ατόμου για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι ήταν κάποιος από τους γιούς του και τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά.

 

 

Η μούμια του Ραμσή ΙΙΙ φέρει ένα βαθύ κόψιμο στο λαιμό από κοφτερή λεπίδα που θα προκάλεσε άμεσο θάνατο. Είναι αρκετά απίθανο, και δεν υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα, να έχει γίνει το σχίσιμο αυτό κατά τη μουμιοποίηση. Αντιθέτως, αυτοί που περιποιήθηκαν το σώμα του Ραμσή ετοιμάζοντάς το για τον άλλο κόσμο, έβαλαν στο σημείο του σχισίματος ένα φυλακτό, το Μάτι του Ώρου, για να επισπεύσουν την επούλωση του τραύματος. Φαίνεται λοιπόν πιθανότατο ότι αυτό είναι το πλήγμα που κατάφερε με κάποιο μαχαίρι ο δολοφόνος του φαραώ.

 

Ο Ραμσής ΙΙΙ, ο δεύτερος Φαραώ της 20ης δυναστείας, πιστεύεται ότι βασίλεψε από το 1186 ως το 1155 π.Χ. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστά από παπυρικά κείμενα, τα πρακτικά της δίκης που ακολούθησε το πραξικόπημα που έγινε εναντίον του το 1155 π.Χ. στη διάρκεια ενός εορτασμού στο Medinet Habu. Το πραξικόπημα αυτό, στο οποίο έλαβαν μέρος πολλά μέλη της φαραωνικής αυλής και γυναίκες του χαρεμιού, υποκίνησε μιά δευτερεύουσα σύζυγος του φαραώ, η Tiye (μην την μπερδέψετε με τη συνονόματη σύζυγο του Amenhotep III, μητέρα του Akhenaton) προκειμένου να εξασφαλίσει το θρόνο για τον δικό της γιό τον Pentaweret.

 

O ταφικός ναός του Ραμσή ΙΙΙ στο Medinet Habu. Δεν ήταν απλώς το θέατρο του πραξικοπήματος εναντίον του φαραώ αλλά και ο τόπος της δολοφονίας του.

 

Γνωρίζουμε από τα κείμενα αυτά ότι εν τέλει το πραξικόπημα απέτυχε εφ'όσον ανέβηκε στο θρόνο ο νόμιμος διάδοχος του Ραμσή ΙΙΙ, ο Amonhirkhopshef, που μετονομάστηκε σε Ραμσή IV, και όλοι οι συνωμότες εκτελέστηκαν παραδειγματικά.

 

Τί συνέβη όμως στον Ραμσή τον ΙΙΙ;


Μέχρι σήμερα οι μελετητές διχάζονταν αν πράγματι πέθανε στο πραξικόπημα ή επιβίωσε. Η νέα μελέτη δίνει πλέον μια πειστικότατη απάντηση στο ζήτημα.

 

 

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας όμως δεν σταματούν εδώ. Η δεύτερη μούμια που εξετάστηκε ανήκει χωρίς αμφιβολία σε κάποιον γιό του Ραμσή. Μοιράζονταν το χρωμόσωμα Υ και 50% του γενετικού υλικού. Πρόκειται για έναν νεαρό άνδρα ηλικίας 18-20 ετών που ο θώρακάς του ήταν πρησμένος και το δέρμα γύρω από το λαιμό του συμπιεσμένο. Οι μελετητές καταλήγουν ότι ο άνδρας αυτός στραγγαλίστηκε μέχρι θανάτου. Η κακομεταχείρισή του μάλιστα δεν σταματά εδώ. Η μουμιοποίησή του είναι ατελής και σκεπάστηκε με ένα μιαρό δέρμα κατσίκας, προφανώς για να τιμωρηθεί και μετά θάνατον μή απολαμβάνοντας τους βασιλικούς τρόπους μεταθανάτιας περίθαλψης και ταφής.


Η έρευνα καταλήγει ότι ο νεαρός άνδρας είναι πιθανόν ο Pentaweret.

 

Ήταν άραγε αυτός ο ίδιος ο δολοφόνος του πατέρα του; Αυτό είναι κάτι που μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ.

Αρχαιολογία & Ιστορία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινή ζωή των ανθρώπων πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι στρατιώτες; Η καθημερινότητα πίσω απ’ την πολεμική μηχανή

Μια νέα έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο αποκαλύπτει τη ζωή των Ρωμαίων που έζησαν μέσα στις τάξεις του στρατού της Αυτοκρατορίας και την υπηρέτησαν πιστά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

3 σχόλια
Για άλλη μια φορά, έμεινα ενεός! Τι ιστορίες! Τι ίντριγκες! Πόσες χιλιάδες χρόνια πριν και οι άνθρωποι δεν άλλαξαν καθόλου!Ευχαριστούμε για την ιστορία! :))