4 μέρη με βιολογικές τροφές, ωστόσο νόστιμες. Από την Ελένη Ψυχούλη

4 μέρη με βιολογικές τροφές, ωστόσο νόστιμες. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
5

Σε μια παγκόσμια αγορά που δεν αισθάνεται και τόσο καλά τώρα τελευταία, η αγορά των βιολογικών προϊόντων, που σημειωτέον κοστίζουν το κατιτίς παραπάνω, έχει αυξηθεί 15-20% στην Ευρώπη και 25-30% στην Ασία, μέσα στην τελευταία δεκαετία. Το να ρωτάς για την ούγια του μοσχαριού ή του μαρουλιού που βάζεις στο καλάθι σου είναι επιτακτική ανάγκη και σημείο των καιρών.

Σε μια απλουστευμένη δεοντολογία, καλό είναι να τρώμε το κάθε πράγμα στον καιρό του και τον κολιό τον Αύγουστο, να προτιμάμε τα βιολογικά λαχανικά, κρέατα και γάλα, να προτιμάμε τις κακομούτσουνες ντομάτες από τις πλαστικές κι αστραφτερές και να τιμάμε στη διατροφή μας τη μεσογειακή παράδοση που προτιμά τα όσπρια και το ελαιόλαδο και αποφεύγει το κόκκινο κρέας. Ωστόσο, ας μην δαιμονοποιούμε κι ας πούμε και του στραβού το δίκιο: τα βιολογικά δεν είναι απόλυτα απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, καθώς η μόλυνση σύνορα δεν γνωρίζει, περνά στον υδροφόρο ορίζοντα και ταξιδεύει στον αέρα. Απλά, τα βιολογικά περιέχουν 4-6 φορές λιγότερα βλαβερά κατάλοιπα.

Αφετέρου, κανείς δεν είναι σίγουρος πόσο βιολογικό είναι το αλεύρι ή το φασόλι που πληρώνει σαν τέτοιο, καθότι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, υπάρχουν και ασυνείδητοι παραγωγοί και οι έλεγχοι δεν είναι τόσο επισταμμένοι. Με τα χρόνια, επίσης, και τα φυτοφάρμακα ακολουθούν τις ανησυχίες των καιρών, εξελίσσονται, πιο φιλικά για τον άνθρωπο. Περί ορέξεως, λοιπόν, ας πράξει κανείς κατά συνείδηση. Σίγουρα όμως,  τα “ανήσυχα” τραπέζια μαγειρεύουν νόστιμα έως και πεντανόστιμα, καταρρίπτοντας τον μύθο που παλιότερα ήθελε την υγιεινή διατροφή συνώνυμη μιας άνοστης συνταγής με κιμά σόγιας.

 

 

*gbk, The Mall Athens, 3os όροφος

Ο καλύτερος τρόπος για να  δείξεις τον ίσιο δρόμο στην ανέμελη νεότητα που ορκίζεται στο φαστ-φουντ, είναι να την πάρεις με τα νερά της, μιλώντας τη διάλεκτο του χάμπουργκερ που λατρεύει. Στη στροφή των γνωστών αλυσίδων, το gbk-με πολλά λόγια gourmet burger kitschen-γαστρονομικό παρακλάδι της TGI Fridays, μέσα από τα χρώματά σου σου δίνει κιόλας το στίγμα της υγείας: πράσινο στο χρώμα του μήλου, λευκό του ξύλου στο χρώμα της καθαρότητας, λιτός σχεδιασμός που θυμίζει κομψό νεοϋορκέζικο μπαρ. Πριν 8 χρόνια, 3 νεοζηλανδοί-που ξέρουν από καλό μοσχάρι-ξεκίνησαν στο Λονδίνο μια γκουρμέ αλυσίδα με μπέργκερς, όλα από 100% Αberdeen Angus σκοτσέζικο μοσχαράκι, σπιτικές πρωτότυπες σος με την υπογραφή του διάσημου νεο-ζηλανδού σεφ Πίτερ Γκόρντον, αληθινές τηγανητές πατάτες και οργανικά προϊόντα. Το μπέρκερ από βιολογικό βουβαλίσιο κρέας είναι απλά η γεύση της νοσταλγίας, το αληθινό μπέργκερ έτσι όπως το εμπνεύστηκε ο τεξανός για το σπίτι του. Το ίδιο και το vegetarian με ψητή μελιτζάνα, κατσικίσιο τυρί και σος ντομάτας με σαλάτα ρόκας. Με αγνά υλικά, όλα τα μπεργκερς με angus μοσχαράκι διαθέτουν τη βαθιά νοστιμιά του αληθινού μοσχαριού, προδίδουν την ευτυχισμένη ζωή των ζώων στα απέραντα λιβάδια της Σκωτίας. Και κάτι παράξενο: όσο κι αν φας δεν νοιώθεις φουσκωμένος. Το μπέργκερ μπορεί πια να είναι και μια καλή πράξη για το εαυτό μας και όχι μόνο η απαγορευμένη ζώνη του διατροφικού λυκόφωτος.

 

Nice n’Easy, Ομήρου 60 & Σκουφά, 210617201

   Κοσμικοί των ιλουστρασιόν πρωτοσέλιδων, σταρς και κολωνακιώτες ευζωιστές, τίποτα στην ατμόσφαιρα δεν θα σου θυμίσει το clean-cut της βιο-ιδεολογίας. Χαμηλά σοφιστικέ φώτα, δερμάτινα τραπέζια, τοίχοι και ταβάνι από καθρέφτη, οι σταρς του Χόλυγουντ σε ασπρόμαυρη ταπετσαρία, μουσικές του ’60 και του ’50, ό,τι χρειάζεται για μια βραδιά με σέξυ διάθεση, η οποία κυλά ακόμη πιο φλύαρη και ευδιάθετη με τη βοήθεια ενός βιολογικού κρασιού. Τα anti age milk shake με τζίντζερ, καρότο και πράσινο τσάι, το λιποδιαλυτικό Dieter’s με φράουλα, ανανά, μέλι και λεμόνι, τα βιολογικά τσάγια και ο καφές, το αφέψημα τσουκνίδας και τα λοιπά ροφήματα με ονόματα όπως “φύλακας άγγελος” και “καλό βράδυ”, οι βιολογικές μπύρες, όπως η γιαπωνέζικη iki με πράσινο τσάι και η καπνιστή Schlenkerva κινούνται εδώ στα πλαίσια μιας κλασικής ευζωίας έτσι όπως την αγάπησε εδώ και αιώνες το Κολωνάκι, κομψή, κοσμική με τις ίντριγκες και τους έρωτές της. Τα πιάτα του μενού, όλα με τα ονόματα των αστεριών του Χόλυγουντ, φτιάχνονται με βιολογικό ελαιόλαδο, βιολογικά τυριά και αλλαντικά, βιολογικά υλικά στις πίτες με το σπιτικό φύλλο από αλεύρι ολικής. Βιολογικός σολομός με ταμπουλέ από κινόα, πένες ολικής άλεσης με ντοματίνια, μπρόκολο και κότατζ, ντακάκια με ανθότυρο και απάκι σφακιανό, ραβασάκι από βιολογικό φύλλο κρούστας με φέτα και οξύμελι. Κι επειδή κάθε νύχτα χρειάζεται και την αμαρτία της, ενδώστε στο μπανόφι και τον χαλβά-όπως της μαμάς-ζουμερός και κανελάτος!

 

*Υγεία-Οικολογία, Πανεπιστημίου 57, 2103210966

  Το κόμμα των οικολόγων τα οργανικά προϊόντα τα ανακάλυψε πριν απ’όλους μας και το μαγαζί της Πανεπιστημίου είναι κάτι σαν σταθμός και σαν πέρασμα: η πιο σουρεάλ ταμπέλα του κέντρου παρουσιάζει τον Χριστό σε γιγαντοαφίσα, πολλές περικοκλάδες και τσιτάτα του τύπου: “Υγεία το παν”, “Επ-ανάσταση αγάπης-Επ’ανάσταση ζωής”. Τρόφιμα, καλλυντικά, φίλτρα νερού και ιδέες για το πώς θα μετατρέψεις την τηλεόρασή σου σε τζάκι, κόσμος και κοσμάκης συνωστίζεται στα ράφια, η δίπλα πόρτα οδηγεί στο εστιατόριο. Η μυρωδιά της μαμαδίστικης σπανακόπιτας-με φύλλο ολικής άλεσης βεβαίως βεβαίως-σου σπάει τη μύτη από το πεζοδρόμιο, μέσα στην προθήκη δεν ξέρεις τί να πρωτοδιαλέξεις: τις μηνμειώδεις φακές, όλη τη γκάμα των λαδερών της ελληνικής παλέτας, τα μπιφτέκια με σπανάκι και τυρί, τις πίτες, το μπριάμ με κιμά σόγιας, τα σουβλάκια με τόφου ή κανένα υγιεινό γλυκάκι; Η πελατεία, κλώνος των παρουσιαστών του Τηλεφώς και του εμπνευστή της όλης υπόθεσης, προέδρου κυρίου Παπανικόλα, μεσήλικες διαγαλαξιακοί, σε χαλαρή επικοινωνία με το γήινο σύμπαν της Πανεπιστημίου. Παίρνεις το φαγάκι σου σε πακέτο ή πιάνεις μια θέση στα τραπεζάκια του παταριού, παρακολουθώντας το πιο παράξενο βιολογικό road moovie του πλανήτη.

 

 

*Bliss, Ρόμβης 24 & Κλειτιού, 2103250360

  Σε όλα τα χρώματα της παστέλ παιδικής φαντασίας ή σαν να λέμε ντεκόρ νηπιαγωγείου, το Bliss εκτείνει τα κάλλη του στα τρία επίπεδα ενός από τα πιο όμορφα νεοκλασικά του νέου κόμβου της διασκέδασης, στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος. Κάτω οι μη καπνιστές, δίπλα στον γκρίζο ακάλυπτο που η καλή θέληση έχει μεταμορφώσει σε τροπικό κηπάκι. Στα εμπριμέ τραπέζια, μηνύματα όπως “evaluate your priorities” και “forgive and forgett” σε βάζουν στο στίγμα ενός χώρου όπου εκτός από το φαγητό, μπορείς να χαλαρώσεις με γιόγκα, ολιστικό μασάζ, ρεφλεξολογία και δημιουργικό χορό-αναλόγως σεμιναρίων. Στο Bliss τα πράγματα είναι απλά, τα υλικά φυσικά, το φαγητό “ζωντανό”, ακόμη και τα απορυπαντικά οικολογικά και το ψωμί Εσσαίων που θα ντύσει ένα σάντουιτς με λαχανικά δεν ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων. Η μουσική, από την πόρτα κιόλας, θα διώξει από την ψυχή σου το στρες της πόλης και θα σε μυήσει σε ένα σύμπαν εναλλακτικής γαλήνης. Οι χυμοί ακούγονται-και πίνονται-σαν παραμύθι με τίτλο “το πέταγμα της πεταλούδας”, “χαρά”, “γέλιο”, το τσάι πίνεται σαν “μαγικό φίλτρο της αγάπης”, το νερό περιέχει έξτρα οξυγόνο και το εναλλακτικό ταμπουλέ φτάχνεται με κινόα. Η βιολογική μπύρα από το Ρέθυμνο ταιριάζει τέλεια με τα κεφτεδάκια σόγιας, που όπως και το 90% των πιάτων φτιάγνεται με οργανικά προϊόντα, τη στιγμή της παραγγελίας. Η τάρτα με κοτόπουλο και λιαστή ντομάτα, ποίημα, το ίδιο και το ανάλαφρο τάι κοτόπουλο με έντονα αρώματα τζίντζερ και γάλα καρύδας που σερβίρεται με βραστή, νοστιμότατη πατάτα. Τελειώσαμε με τσιζ-κέικ και τσάι για το βήχα-αντίδοτο στο χειμωνιάτικο κρύο.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

4 σχόλια
Στην Ελλάδα που οι έλεγχοι πιστοποίησης βιολογικών προιόντων είναι για για γέλια, δεν αγοράζω βιολογικά ποτέ. Κανονικά θα έπρεπε όλα να είναι τυποποιημένα με αριθμό ελέγχου. Πρόσφατα είδα φακές σε ένα σακί χύμα, βιολογικές και αυτές...
Η λυση του να μην αγοραζεις βιολογικα ποτέ, για να μη σε κοροιδεψουν, ειναι εις βαρος σου. Γιατι μιλαμε για υγεια. Αν ηταν μονο οικονομικο το θεμα ναι. Τρώγοντας μόνο μη βιολογικα τρως σιγουρα χημικα. Τρωγοντας βιολογικα εχεις μια καλη πιθανοτητα να μην τρως χημικα. Νομιζω ειναι εμφανες ποιος χανει τελικα...
Αυτό το "ωστόσο νόστιμες" στον τίτλο είναι τόσο ανόητο και διαιωνίζει τη γελοία νοοτροπία του ότι οι βιολογικές τροφές είναι άνοστες. Το αντίθετο ισχύει, το μόνο αρνητικό είναι το κόστος τους.