Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα;

Γιατί να κατέβω στο Σύνταγμα; Facebook Twitter
Μελίαρτος
5

 

Οι παλιές γειτονιές που έγιναν νέες πιάτσες αρκετές φορές δεν κράτησαν τις υποσχέσεις τους. Ο πρώτος ενθουσιασμός μιας πόλης που ανοίγει τον ορίζοντά της, ακουμπώντας στο παλιό, για να το ξαναδώσει στο ευρύτερο κοινό ανακαινισμένο, με στέκια που στοχεύουν στη χαρά, στη διασκέδαση και τη νοστιμιά, μέσα από το ελληνικό παράδοξο της ασυναρτησίας, γρήγορα μπορεί να μεταμορφωθεί σε εφιάλτη. Ψυρρή και Γκάζι από αστέρια της πρωτοπορίας γρήγορα βυθίστηκαν στην ευτέλεια, την κακογουστιά, την αναρχία, το γούστο της μάζας με κράχτη στην εξώπορτα, ύποπτη ποιότητα, κατεψυγμένες πανακότες και γύρους, διόλου προσωπική άποψη ή χαρακτήρα.

 

Το Σύνταγμα, τη γλύτωσε! Η πλειοψηφία των μαγαζιών που κάθε βδομάδα ανοίγουν με το ρυθμό της πιο χαρμόσυνης επιδημίας στην πιο ρευστή γειτονιά της πόλης, διαθέτει μια πρόταση, κατιτίς το ιδιαίτερο, ένα ντεκόρ που δεν το έχεις ξαναδεί, ένα σάντουιτς που δεν το έχεις ξαναφάει, ένα κοκτέιλ που δεν το έχεις ξαναπιεί κι όλ’ αυτά μαζί, σε μια γειτονιά που σε κάνει να νιώθεις πολίτης του πολιτισμένου κόσμου. Στην επόμενη βόλτα στον ίσκιο της Βουλής ή αλλιώς, στην Αθήνα όπως θα ’θελες να είναι, αξίζει να δοκιμάσεις:

 

*Έναν φρέσκο χυμό με καρότο, πορτοκάλι και τζίντζερ από το ψυγείο του Μελίαρτου και καπάκι έναν αρωματικότατο φρέντο ελληνικό. Ερμού 65 & Αιόλου, 2103237379

 

*Έναν καπουτσίνο μανιταριών -ζεστή σουπίτσα με γαλλικό αξάν- στα όρθια, στο Αmandine. Νίκης 13, 2103239829

 

*Ένα φαλάφελ από τα χεράκια του Γιώργου, ανάλαφρο και καθόλου με την παραδοσιακή λαδίλα της Ανατολής, με φρεσκοτηγανισμένα φαλάφελ, σπιτική σος ταχινιού και ντομάτας, πίκλες και λάχανο. Και μην παραπονιέστε παιδιά για την καθυστέρηση! Ο Γιώργος και ο Άρης τα φτιάχνουν όλα ολόφρεσκα, μπροστά στα μάτια σας και χειροποίητα! Falafellas, Αιόλου 51, 2103239809

 

*To bloody Mary με πιπεριές Φλωρίνης όταν συνοδεύει μια θεματική βραδιά όπου το φαγητό και η κουζίνα εμπνέονται από την ταινία-αφιέρωμα μιας βραδιάς, στο Macalo. Νίκης 23, 6972182554.

 

*Η λευκή πίτσα με μοτσαρέλα, παρμεζάνα, bresaola, φρέσκια ρόκα, ντομάτα και ένα-τόσο-δα από λάδι τρούφας στο School. Αν απλά θέλεις να συνοδεύσεις με κάτι λίγο την άκρως ενδιαφέρουσα περατζάδα -και στα μέσα αλλά και στα έξω της πλατείας Αγ. Ειρήνης- δοκίμασε ζεστά ψωμάκια από ζύμη πίτσας με σπιτικό κατσικίσιο τυρί και pesto μαϊντανού. Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, 2103236711.

 

*Τα τραπεζάκια με τους φλοράλ μουσαμάδες , ο τεράστιος καθρέφτης με τα πλαστικά λουλούδια, τα γκράφιτι, τα real άνθη στα βάζα, το ντεκόρ του Γκελ κάνει σίγουρα γκελ στη διάθεσή σου, την οποία μπορεί να ανεβάσει ακόμη ψηλότερα το τέλειο σπιτικό τσιζ-κέικ. Κολοκοτρώνη 59Β & Λιμπονά, 2114000863.

 

*Ένα από τα καλύτερα, χειροποίητα καλαμάκια με ψωμάκι και πολλή αθηναϊκή ιστορία στο ενεργητικό τους, αρκεί να προλάβεις να είσαι εκεί νωρίς-νωρίς, πριν τελειώσει το στοκ. Απόλλωνος 3.

 

*Το πολίτικο τσουρέκι, τα υπέροχα, ζουμερά μικρά κρουασάν kiefel, γενναία γεμισμένα με σοκολάτα υγείας, καρύδι, πορτοκάλι, σταφίδα και κανέλα χειροποίητο φύλλο γιούφκα στου Gulluoglu. Νίκης 10 & Ερμού, 2103213959.

 

*Τα καρυδάτα του Μητροπολιτικόν: μια κλασική συνταγή με πάνω από 80 χρόνια ιστορία, όταν το τραγανό σιροπιαστό φύλλο γεμίζει με καρύδι, σοκολάτα και καραμέλα. Βουλής 39, 2103220226

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ

σχόλια

2 σχόλια
φοβερα όλα που προτείνατε ,και πρόκειται να τα επισκεφτώ !!!!!!!!!! να προτείνω και γω κάτι εάν μου επιτρέπετε : μια από της καλύτερες τυρόπιτες θα μπορέσετε να δοκιμάσετε στα Βελανίδια στο Χαλάνδρι , και ακόμα καλύτερη στον Σπύρο στην Παιανία , δοκιμάστε όπως και δήποτε την ατομική του πίτσα
Δεν ξέρω για τον Σπύρο στην Παιανία, αλλά η Βελανιδιά ούτε καν. Κατ' εμε, ο λόγος που υπάρχει τόσα χρόνια είναι λόγω της ταχύτητας και της ποικιλίας που θέλουμε μετά από τα ξενύχτια κι όχι για την ωραία γεύση της.
..για κουρου στο Αριστον, Βουλής 10 (και αντε να διαλεξεις γεμιση)..για φρεσκοκομενο καφε takeaway στο Περι Καφε, Μητροπολεως 1 (πραγματικα κομμενος της στιγμης και φρεσκοτατος, νεα εισοδος στην πολη)..για γεναιο πιτογυρο στο Σουβλακι του Χασαπη, Απόλλωνος 1 (με την παντα χαμογελαστη Μαιρη να σε σερβιρει)..για ασιατικο οριτζιναλ Furin Kazan, Απόλλωνος 2 (πρωτο τραπεζι βιτρινα στην Απολλωνος)..για ζεστη σοκολατα στο Σοκολατα 56, Ερμού 56 (μεσα στη στοα κατι απο Παρισι)..για μπυρα και μεζε στο Athens Beer, Νικης 20 (πολλες ετικετες και ωραια πιατα, νεα εισοδος στην πολη)..για χαλλλαρο ποτο στο Booze, Κολοκοτρώνη 57 (αν θες παιζεις και μουσικη επι τοπου)Υ.Γ. Στου Gulluoglu αξιζουν πραγματικα και τα μπακλαβαδακια. Τα μοναδικα στην Αθηνα με βουβαλισιο βουτηρο και φυστικι αιγινης.