Aνοιχτή επιστολή στους Έλληνες food bloggers

Aνοιχτή επιστολή στους Έλληνες food bloggers Facebook Twitter
3
Aνοιχτή επιστολή στους Έλληνες food bloggers Facebook Twitter

Αγαπημένοι μου food bloggers. Μ’αυτή μου την επιστολή δεν θέλω να ταράξω το νόστιμο νευρικό σας σύστημα, να σας υποτιμήσω ή να σας ακυρώσω. Κι εγώ, μια από σας είμαι. Θα σας παρακαλέσω μόνον να μαγειρέψετε την επόμενη συνταγή που θα ανεβάσετε. Πόση σοκολάτα να πετάξω πια για να μου βγει ένα σουφλεδάκι;

Τα παλιά χρόνια, η αναζήτηση μιας συνταγής γνώριζε μονάχα δυό-σίγουρους- δρόμους: την έψαχνες στον τόμο του Τσελεμεντέ/ της Χρύσας Παραδείση/ της Σοφίας Σκούρα ή έπαιρνες τηλέφωνο την κουμπάρα Δωροθέα που διέπρεπε στο κουλουράκι να σου πει τα μυστικά του. Μετά η γεύση άρχισε να πλημμυρίζει ποικιλοτρόπως τη ζωή μας, έγινε περιοδικό, τηλεοπτική εκπομπή, αφθονία εκδόσεων. Ένθετη και έκθετη, η συνταγή κυκλοφορεί, σε κυνηγάει αντί να την κυνηγάς, πετυχημένη, ευρηματική, λανθασμένη, ελλιπής.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έγινε και blog. Στην αρχή, προσωπικά, εγώ μόνον ευτυχία το είπα αυτό. Σου’ρχεται η όρεξη για γαλατόπιτα, πατάς ένα κουμπί και μπρος σου εμφανίζονται όλες οι γαλατόπιτες του πλανήτη, εύμορφα φωτογραφημένες, χρυσαφένιες, ορεκτικές, τραβηγμένες με αποτροπιαστικές φλασιές, σκοτινιασμένες αλλά... γαλατόπιτες. Στον λαβύρινθο των καλλιστείων για το ποιά να διαλέξεις, μια ρώσικη ρουλέτα: η όμορφη ενδέχεται να’ναι άλλα αντ’άλλα, η κακομούτσουνη, ευφυής. Λάθη που επαναλαμβάνονται επ’αόριστον στο διηνεκές του διαδικτύου, ανακρίβειες που κοπιάρονται με προθυμία, αν σημειολογήσεις τις πεντακόσιες γαλατόπιτες, πίσω από τις λέξεις και τους τίτλους θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για τις εξής τρεις.

Με αυτό, ποσώς θέλω να στραφώ κατά του blogging. Το οποίο είναι ελεύθερη έκφραση και δεν πρόκειται εγώ να αρνηθώ ακόμη και στη μαμά μου που μαγειρεύει τραγικά, το δικαίωμά της να επικοινωνήσει την άποψή της για το ντολμαδάκι. Το blogging εστί ελευθερία, ο πιο γρήγορος τρόπος να φτιάξεις το δικό σου περιοδικό-δίχως αρχισυντάκτη, εκδότη αν και δυστυχώς χωρίς μισθό-να κρεμαστείς στα περίπτερα της επικοινωνίας με ένα publish. Το blogging είναι η σύγχρονη έκφραση του μοιρασμένου περί γεύσης διαλόγου, αυτό που παλιά έκαναν οι νοικυρές στα κατώφλια της σχόλης, όταν έπιαναν την κουβέντα με τη γειτόνισσα για το “τί μαγείρεψες σήμερα Μαιρούλα;” και “τί βάζεις στον τραχανά και μας σπάει τη μύτη;”. Γιατί το φαγητό δεν είναι μόνο γεύση. Είναι και κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων, γιατί κάπως έτσι προχωρούν και την ιστορία τους οι συνταγές και γίνονται παράδοση.

Το blogging είναι και μόδα. Οποιοσδήποτε βράζει ένα αβγό μελάτο, αισθάνεται και έτοιμος να αναρτήσει την εμπειρία του με τους διπλανούς του επόμενου κλικ κι εκεί ξεκινά μια μικρή παρεξήγηση. Δεν σημαίνει ότι επειδή όλοι τρώμε μπορούμε και όλοι να είμαστε chefs, συνταγογράφοι, δημοσιογράφοι γεύσης. Και οι περσσότεροι bloggers στερούνται την εμπειρία του ελέγχου «από πάνω», ήτοι του αρχισυντάκτη ή του διευθυντή έκδοσης. Τον κίνδυνο που απειλεί τη θέση σου αν κάνεις λάθος σε μια αναλογία ζάχαρης ή σε μια λάθος, ανεξακρίβωτη πληροφορία. Στο δρόμο της γραφής έχουν βγει από την άνετο περίπατο του ερασιτέχνη και όχι από το στρίμωγμα και την υπευθυνότητα του επαγγελματία. Αυτή είναι και η χάρη τους, θα μου πεις. Αλλά παντού, όπως και σε μια συνταγή, η ισορροπία των μικρών πραγμάτων, η κρυφή αρμονία είναι που χτίζουν την επιτυχία. Μια blogger, ας πούμε, μου δήλωνε με μπόλικο τουπέ, ότι αυτή ποτέ δεν αντιγράφει αν δεν δοκιμάσει η ίδια. Ποιό το ενδιαφέρον, όμως, κουκλίτσα μου, να μου δώσεις στο νιοστό repeat τη συνταγή της Αργυρώς, όταν η Αργυρώ αυτοπροσώπως διαθέτει ένα εξαίρετο site; Γράψε μου κάτι δικό σου, κάτι ξεχωριστό να το μαγειρέψω στην υγειά σου!

Blogs ελληνικά υπάρχουν πολλά και πάρα πολλά υπέροχα. Με μαγικές φωτογραφίες, που σε κάνουν να ονειρεύεσαι, να φαντάζεσαι και να φαντασιώνεσαι, να ζηλεύεις μια θετική ζήλια του πόσο απέραντα όμορφος μπορεί να είναι ο ταπεινός πλανήτης του φαγητού. Καθώς πίσω από ό,τι ξεχωριστό ψάχνω να γνωρίσω τον δημιουργό, έχω καταλήξει στην εξής παρατήρηση: πίσω από τα αξιοπρεπή, ιδιαίτερα, υπεύθυνα blogs κρύβονται πάντα αξιοπρεπείς, υπεύθυνοι, χαμηλών τόνων bloggers, με άποψη και προσωπικό συναίσθημα. Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη κατηγορία. Της ματαιοδοξίας, της αρπακτικότητας, του συμφέροντος, της άγνοιας, της ημιμάθειας. Εκείνοι που θεωρούν ότι κατέκτησαν το δεκαπεντάλεπτο της δημοσιότητας του Ουόρχολ επειδή “ανέβασαν” δυό συνταγές για σπανακόπιτα, εκείνοι που συμπεριφέρονται  λες και έχουν κερδίσει σε αποκλειστικότητα συνέντευξη του Ομπάμα επειδή “ανέβασαν” πρώτοι τα πιάτα από το μενού του Καραθάνου, τα οποία μάλιστα θα σου περιγράψουν και λάθος καθώς ποσώς σκαμπάζουν τη διαφορά ανάμεσα στο sous vide και ένα carpaccio.

Στα απέραντα χιλιόμετρα της διαδρομής των blogs, προσέξτε πού πατάτε!

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

3 σχόλια
Πρώτα απ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ερώτημα, ''τι είναι αυτό που θα κάνει έναν άνθρωπο να χάσει, τόσες ώρες για να στήσει και να συντηρήσει ένα μπλογκ, χωρίς να πληρωθεί από αυτό; '' Αν η απάντηση είναι η ''ματαιοδοξία'' τότε έχουμε δύο πιθανές εξηγήσεις. Ή αυτός που απαντάει είναι εγωιστής, ή αυτός που γράφει στο μπλογκ είναι ανόητος, διότι οι περισσότεροι μπλόγκερ έχουν ψευδώνυμα και δεν πληρώνονται για αυτά που γράφουν. Η δική μου απάντηση είναι '' η αγάπη για την μαγειρική''. Και δεν το θεωρώ κακό, δεν θεωρώ κακό ούτε τις λάθος αναλογίες, μιας και, αυτοί που γράφουν, συνήθως μαγειρεύουν από χόμπι και όχι με μια ζυγαριά και ένα κομπιουτεράκι στο χέρι. Σε κάθε συνταγή βάζουν και τις προσωπικές τους προτιμήσεις, ούτε αυτό το θεωρώ κακό. Όπως δεν θεωρώ κακό να αναδημοσιεύουν συνταγές άλλων, που τις μαγείρεψαν και τους άρεσαν. Δηλαδή θα βάλουμε και πνευματικά δικαιώματα στο γιουβέτσι; Καλά κάνουν και αναπαράγουν συνταγές άλλων από την στιγμή που, αδυνατούν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Και καλά κάνουν που βάζουν φωτογραφίες τραβηγμένες ''ερασιτεχνικά'', δηλαδή θα πρέπει όλα να είναι επαγγελματικές δουλειές; Τα ωραία στησίματα στα πιάτα και τις ωραίες φωτογραφίες, ας τα κάνουν αυτοί που είναι η δουλειά τους, που έχουν σπουδάσει και πληρώνονται για την δουλειά τους. Δεν μπορώ να κρίνω άσχημα την δουλειά και το μεράκι του καθενός. Μάλλον επειδή δεν νοιώθω να απειλούμαι. Αλλά την αγάπη για κάτι πρέπει να την μοιράζεσαι, μόνο έτσι θα διαιωνιστεί.
Σαν food blogger έχω να πώ πως δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα food blogs αυτοχαρακτηρίζονται ως Personal Blogs. Τι σημαίνει αυτό? Ότι από πίσω υπογράφει ο Πέτρος, η Μαρία, η κυρία Νίτσα ή η γιαγιά Θεοδώρα. Οπότε προφανώς αυτός που επιλέγει μια συνταγή από blog γνωρίζει εξ’ αρχής ότι παίρνει το ρίσκο να εκτελέσει μια συνταγή ερασιτέχνη μάγειρα και όχι επαγγελματία. Και ναι! προφανώς δεν είμαστε όλοι chefs, συνταγογράφοι ή δημοσιογράφοι γεύσης. Ωστόσο, η ελευθερία λόγου που προσφέρει το Internet δίνει και το δικαίωμα στον οποιοσδήποτε που θα βράσει ένα αυγό να το αναρτήσει κιόλας. Και εδώ ΔΕΝ ξεκινάει καμία παρεξήγηση. Γιατί ακόμα και αν δώ σε ένα blog το ν-οστό repeat σε συνταγή της Αργυρώς ή το αυγουλάκι που λέγαμε παραπάνω, σίγουρα κάποιο λόγο θα είχε αυτός ο δόλιος ο blogger να το αναρτήσει. Και ο λόγος αυτός μπορεί να είναι ότι η μικρή του κόρη είχε γενέθλια – οπότε ήθελε να μοιραστεί την χαρά του να φτιάχνεις μια τούρτα για κάποιον που αγαπάς, ή ότι ξύπνησε μια συννεφιασμένη Κυριακή και η θέα του τηγανιτού αυγού του θύμισε έναν ήλιο που του έφτιαξε ολόκληρη την μέρα. Και εκεί είναι το ενδιαφέρον.. Σίγουρα υπάρχουν και τα blogs «της ματαιοδοξίας, της αρπακτικότητας, του συμφέροντος, της άγνοιας, της ημιμάθειας». Ωστόσο αυτά τα blogs φωνάζουν από χιλιόμετρα. Γιατί αν επιλέξεις να κάνεις συνταγή από blog που το 90% της σελίδας είναι διαφημίσεις και μένει ένα 10% για 5 υλικά και 3 σειρές εκτέλεση,, εε τότε είσαι άξιος της μοίρας σου.
Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν πολλές αντιγραφές ή αποτυχημένες συνταγές τόσο σε blogs, όσο και σε sites, και μάλιστα γνωστών μαγείρων, ακόμη και σε περιοδικά με θέματα μαγειρικής.Υπάρχουν όμως επίσης, και πολύ περισσότερες επιτυχημένες συνταγές. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στο blog του ή στο site του να εκφραστεί όπως νομίζει, και από εκεί και πέρα έγκειται στον κάθε αναγνώστη να επιλέξει ποια συνταγή θα κάνει. Προφανώς για να υπάρχουν τόσα πολλά blogs σημαίνει ότι κάποια τουλάχιστον βρίσκουν ανταπόκριση.Ωστόσο, αν κάποιος ενοχλείται από αυτά μπορεί κάλλιστα να μην τα επιλέγει κατά την αναζήτησή του.Άλλωστε μια έμπειρη μαγείρισσα/μάγειρας διαβάζοντας μια συνταγή μπορεί να καταλάβει αν είναι ελλιπής, ή μπορεί να παρέμβει και να την προσαρμόσει σύμφωνα με τις προτιμήσεις της/του.Τέλος, η μαγειρική θέλει μεράκι και πειραματισμούς!Keep cooking!