TO BLOG ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΥ
Facebook Twitter

"Νυχτολούλουδα" - το χαμένο πρώτο φιλμ της Αλόμα

 

 

 

"Νυχτολούλουδα" - το χαμένο πρώτο φιλμ της Αλόμα

Κανείς δεν δείχνει να το θυμάται, ούτε κόπια του να υπάρχει πουθενά

 

 

"Νυχτολούλουδα" - το χαμένο πρώτο φιλμ της Αλόμα Facebook Twitter
Pink Narcissus

Αυτό που με έκανε να προσέξω την Αλόμα ήταν ένα πειραματικό φιλμ που γύρισε τη δεκαετία του 70, με θέμα τον κόσμο της και τίτλο "Νυχτολούλουδα". Είχα διαβάσει μια παράγραφο σχετική στο "Σύγχρονο Κινηματογράφο"  -ένα ρεπορτάζ για το φεστιβάλ στο οποίο είχε προβληθεί. Περιέγραφε μια σκηνή, όπου η Αλόμα ζητούσε από τα τσόλια να ξεκουμπώσουν το παντελόνι τους και να δείξουν στη κάμερα το πουλί τους. Ήταν η πρώτη φορά που γυριζόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. Δεν είχε γυριστεί ακόμη η "Μπέττυ" και σίγουρα η Αλόμα δεν είχε καν ακουστά τον Κένεθ Άνγκερ ή τον Τζέημς Μπίντγουντ. Ενστικτωδώς πίστευε ότι η χαμοζωή της έχει κάτι καλλιτεχνικό -κι αυτό αξίζει να τοποθετηθεί αλλιώτικα μέσα στην κοινωνία που την εξοστράκιζε.

Δεν κατάφερα ποτέ να δω την ταινία. Αλλά ούτε και προβλήθηκε έκτοτε. Μετά, η Αλόμα, το γύρισε στις τσόντες -για βιοπορισμό. Κι αυτές έχουν ένα μικρό ενδιαφέρον -γιατί εκεί παρελαύνουν τραβεστί και τσόλια, που παίζουν τον εαυτό τους. Έχουν κάτι ντοκιμαντερίστικο, από Μπρους Λαμπρούς, ας πούμε.

Συμπτωματικά, πριν 3 μήνες, τη ρωτήσαμε (μέσω του Γιάννη Χατζηγεωργίου, ο οποίος πήρε την τελευταία της συνέντευξη) πού μπορούμε να βρούμε μια κόπια, για να προβληθεί στη Στέγη το καλοκαίρι. Μάς είπε ότι τα δικαιώματα ανήκουν στην οικογένεια του Βελισσαρόπουλου, που έχει πεθάνει κι αυτός, και ότι πιθανόν δεν υπάρχει καν το αρνητικό.

"Καλέ πού το ξέρετε; Ούτε εγώ δεν το θυμόμουνα!" είπε.

Λένε πολλοί ότι "Το Πειραματόζωο" του Κοκκόλη (που κατασχέθηκε το 1975 με δικαστική απόφαση και ποτέ δεν προβλήθηκε) είναι το πιο ανεύρετο φιλμ του ελληνικού σινεμά.

Εγώ νομίζω ότι είναι τα "Νυχτολούλουδα" της Αλόμα.

Ημερολόγιο

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ