Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα;

Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter
20

 

Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter

Στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του κόσμου οι ευρύχωρες κατοικίες είναι μία πολυτέλεια για λίγα και γερά πορτοφόλια, γεγονός που αναγκάζει τους κατοίκους τους είτε να εγκαταλείπουν το κέντρο της πόλης για τα πιο οικονομικά και σίγουρα πιο ευρύχωρα προάστια, ή να αναζητούν αρχιτεκτονικές λύσεις πέρα από κάθε προσδοκία.


Τα τελευταία χρόνια η τάση των ανακαινισμένων λιλιπούτειων πρώην " δωματίων υπηρεσίας" παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στο ιστορικό κέντρο του Παρισιού. Δεδομένου ότι τα μικρά αυτά στούντιο δεν χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες από οικιακές βοηθούς οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να τα κάνουν όλο και πιο θελκτικά για την αγορά ακινήτων.


Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το παρακάτω στούντιο οκτώ τετραγωνικών μέτρων που μετατράπηκε από το δημιουργικό γραφείο Kitoko σε ένα πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα από το οποίο δεν λείπει σχεδόν τίποτα.
Μία τεράστια ντουλάπα λειτουργεί σαν ένας "ελβετικός σουγιάς" από τον οποίο προκύπτουν κρεβάτια, ντουλάπες, τραπέζια, επιφάνειες εργασίας, ακόμα και ένα πλήρες μπάνιο.

Θα μπορούσατε να μείνετε σ' αυτό το διαμέρισμα; -Α.Γ

Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter
Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter
Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter
Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter
Μπορεί κανείς να ζήσει σε οκτώ τετραγωνικά μέτρα; Facebook Twitter

20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

18 σχόλια
Μεσα σε ένα τέτοιο χώρο, τέτοιο κρεβάτι, ακόμη και αν θέλεις να το «κάνεις» επάνω στο νεροχύτη, στο μπάνιο ή επάνω στο τραπέζι, θα είναι η μοναδική φορά που με δύο άτομα θα θεωρείται παρτούζα...!
Φανταστείτε τι κουκλιστικα διαμερισμάτακια θα έκαναν αυτές οι χημικές τουαλέτες που βλέπουμε καμιά φορά και τις αφήνουν εντελώς αναξιοποίητες..
Στο Παρίσι του Απρίλη του 1987, χρειαζόμουν επειγόντως στέγη. Η περίοδος ανταλλαγής 50 Μ2 στον Λυκαββητό με 30 Μ2 δίπλα στα Σανζ-Ελυζέ έληγε, επίσημο εισόδημα δεν υπήρχε, άρα πιθανότητες "νορμάλ" ενοικίασης = μηδέν.Μοναδική προσφορά δωμάτιο υπηρεσίας τεραγωνικά 8 ! Ενοίκιο "μαύρα" φράγκα γαλλικά χίλια ! Βαθιά αναπνοή.Που ; 1, Rue de Lille, γωνία Rue des St Pères (Οδός Λίλλ και Αγίων Πατέρων γωνία ).Δεν μου "είπε" τίποτα (του άσχετου). Ήταν το πρώτο τετράγωνο μετά τον Σηκουάνα, απέναντι από το Λούβρο. Γείτονες (έμαθα μετά) ντόπιοι αριστοκράτες και αστέρες (δηλ. ιθαγενείς). Έφθανες μπροστά σε μιά θεόρατη πόρτα με μπλέ λαδομπογιά και πατώντας τον σχετικό κώδικα, άνοιγε με στεγνό μεταλλικό κρότο ένα κομμάτι της, αφήνοντάς σε να μπεις σε μεγάλη τετράγωνη πετροστρωμένη αυλή. Στο βάθος το κτίριο C και η σκάλα του. Αρκετά στενή, σκαλοπάτια με κεραμιδί πλακάκια και πέτρινη κορνίζα.Τα δωμάτια υπηρεσίας στον 5ο όροφο. Το δωμάτιό "μου", το πρώτο στη σειρά. Άλλα δύο και μετά το τετράγωνο κλουβάκι με την κοινή τουαλέττα. Πρώτη ψύχρα - σύγκρυο.Ανοίγοντας την πόρτα προς τα δεξιά, στα αριστερά σου ένα παράθυρο. Παντζούρι όχι, αλλά ψάθινο ρολό. Από κάτω του ηλεκτρικό καλοριφεράκι, Μμ. Κολλητά, δύο ηλεκτρικά μάτια και από κάτω τους ένα ψυγειάκι, Μμ. Κολλητά (φτάσαμε στην γωνία), πλαστική κουρτίνα-γωνία που κρύβει...ένα ντους (Ωω!). Κολλητά μιά πλαστική ντουλάπα με φερμουάρ. Τις άλλες γωνίες τις κλείνει ένα μονό κρεββάτι. Ακριβώς μπροστά του καρέκλα και σχεδιαστήριο "αρχιτέκτονα".Αυτά. Πήγκωσε το μάτι μου. Είπα να το σκεφτώ.Κατέβηκα κι' έκανα γύρο ένα-δύο τετράγωνα. Μμ... αντικάδικα (ΤΑ). Καφέ, Μμ, δυό βήματα από το Σαιν Ζερμαίν. Το ποτάμι. Μμ ! Ο... Λούβρος, Μμμ.Ανέβηκα του σκοτωμού τα 5 πατώματα. Το "έκλεισα".Έμεινα εκεί 8 μήνες. Οι γείτονες δεν ακούστηκαν. Η τουαλέττα πεντακάθαρη και κρρρύα.Λόγω ανεργίας και οικονομικού πέρασα ατέλειωτες ώρες εκεί, η αλήθεια πάρα πολύ δημιουργικές. Το ντους απεδείχθη θηασυρός σπανιότατος. Γιά στολίδι κάθε μήνα περπατούσα μέχρι την άλλη όχθη κι'αγόραζα ένα λουλούδι από ένα σούπερ ανθοπωλείο. Ο σεβασμός τους και η συσκευασία ισοδύναμη και της μεγαλύτερης ανθοδέσμης.Η ταχυδρομική διεύθυνση πολύτιμη. Όλοι νόμιζαν ότι αφού έμενες εκεί ήσουν τουλάχιστον ...πρίγκηψ. Όταν χρειάστηκε να νοικιάσω αυτόματο τηλεφωνητή ( μιλάμε γιά το 1987 - μέγεθος συσκευής 30 χ 45 εκ. ), μου τον παρέδωσε ο διευθυντής του καταστήματος, λόγω μουράτης τ.δ.Ίσως σας ζάλισα, αλλά τα 8 Μ2 μου βάρεσαν καμπάνα ! (της μνήμης).Πάντως προτιμώ αυτό που είχα από το σούπερ ντιζαϊνάτο (με την εξαίρεση βέβαια της τουαλέττας). Καλό βρε παιδί μου αλλά μου φάνηκε σαν διάδρομος με πόπ-άουτ εκπλήξεις !
Θέλει να είσαι στα όρια του OCD με την τάξη για να μείνεις σε αυτό το σπίτι. Εγώ που είμαι απελπιστικά ακαταστατη θα το είχα κάνει ...δελο σε δυο ώρες.