Jesus jeans*

Jesus jeans* Facebook Twitter
0

τι κι αν κατέχω την ιστορία-
με κατέχει κι αυτή. με φωτίζει:

μα τι χρησιμεύει αυτό το φως ;

 

/ Πιερ Πάολο Παζολίνι, Οι στάχτες του Γκράμσι

 

 

 

 

 

 O Oλιβιέρο Τοσκάνι είχε την ιδέα- ''το Ιησούς είναι ωραίο όνομα και το ξέρουν ήδη πολλοί ''. Η εταιρεία ονομάστηκε Jesus jeans κι η πρώτη της μεγάλη καμπάνια (το 1973 ) έφερε το Βατικανό στα όρια νευρικής κρίσης.

Το Ευαγγελικό ''όποιος με αγαπά ας με ακολουθήσει''(Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν) σαν σύνθημα πάνω στα σφύζοντα οπίσθια μιας νεαράς με καυτό ντένιμ σορτς τάραξε την Ιταλία των σέβεντις. Το ''δεν υπάρχουν άλλα τζην πέρα από μένα'' (ευθεία παραπομπή στο Οὐκ ἔσονταί σοι θεοὶ ἕτεροι πλὴν ἐμοῦ ) γραμμένο πάνω σε αισθησιακή γυναικεία κοιλιά, με ανοιχτό λίγο πιο κάτω το φερμουάρ, έκανε τον Πάπα να χάσει την όρεξή του.

Παρότι ο Εμάνουελ Πιρέλλα ήταν το χέρι πίσω απ' τα "σλόγκαν", οι διαφημίσεις ταυτίστηκαν απόλυτα με τον Τοσκάνι. (κι όχι άδικα, ποτέ άλλωστε δεν ήταν ένας απλός φωτογράφος μόδας...)

 

Γράφτηκαν πολλά. Οι καρδινάλιοι των γραφείων τύπου ούρλιαζαν για καθαρή βλασφημία, η Ιταλία σοκαρίστηκε, οι πωλήσεις έτρεχαν κατοστάρια. Και τότε ήρθε η σειρά του Παζολίνι. Σε άρθρο του στην Κοριέρε ντέλα σέρα μίλησε για επαναστατική κριτική του Τοσκάνι στις βιομηχανικές κοινωνίες και την ανοχή τους ως προς την εκκλησιαστική εξουσία. Περιέγραψε έναν αγώνα ανάμεσα στον ''Ιησού του Βατικανό'' και τον ''Ιησού των τζηνς'' -όποιος καταφέρει να επιβάλλει το μοντέλο του, αυτός θα κερδίσει. Ο Παζολίνι επισήμανε ένα βαθύτατα θεολογικό και πολιτικό μήνυμα κρυμμένο στα wanna be ιερά οπίσθια, μήνυμα που απειλεί το αντιερωτικό μοντέλο θυσίας εκ Βατικανού. Η πρόγνωσή του ήταν μια σαρωτική Παπική ήττα συνδεδεμένη άμεσα με τη σοσιαλιστική στροφή της χώρας του.

 

Δύο χρόνια μετά ο Παζολίνι θα δολοφονηθεί άγρια. Ο Τοσκάνι θα συνεχίσει να φωτογραφίζει. Η εταιρεία θα κλείσει για να ξανανοίξει. Ο Πάπας θα κάθεται αμέριμνα πάνω στην Αγιότητά του.

 

 

(Ο δε Ιησούς θα εξακολουθεί να είναι ένα ωραίο όνομα που το ξέρουν ήδη πολλοί.)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ