Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική;

Πώς ακουγόταν η αρχαία ελληνική μουσική; Facebook Twitter
11

Μεταξύ 750 π.Χ. και 400 π.Χ., οι Αρχαίοι Έλληνες συνέθεταν τραγούδια συνοδεύονταν από λύρα, αυλό και διάφορα κρουστά όργανα. Περισσότερο από 2.000 χρόνια μετά, οι σύγχρονοι μελετητές βρήκαν τελικά τον τρόπο να ανακατασκευάσουν και να παρουσιάσουν αυτά τα τραγούδια με (όπως υποστηρίζουν) 100% ακρίβεια.


Γράφοντας στην ιστοσελίδα του BBC, ο Armand D'Angour, μουσικός και δάσκαλος της κλασικής μουσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημειώνει:


[Τα αρχαία ελληνικά] όργανα είναι γνωστά από τις περιγραφές, τους πίνακες και τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τα ηχοχρώματα και την έκταση του τόνου που παράγουν.
Και τώρα, έχουν γίνει νέες αποκαλύψεις σχετικά με την Αρχαία Ελληνική μουσική, από δεκάδες αρχαία έγγραφα χαραγμένα με μια φωνητική σημειογραφία που δημιουργήθηκε περίπου το 450 π.Χ., αποτελούμενη από γράμματα της αλφαβήτου και σύμβολα τοποθετημένα πάνω από τα φωνήεντα των Ελληνικών λέξεων.


Οι Έλληνες είχαν επεξεργαστεί τις μαθηματικές αναλογίες των μουσικών διαστημάτων – μια οκτάβα είναι 2:1, μια Πέμπτη 3:2, μια Τετάρτη 4:3 και ούτω καθεξής.


Ο συνδυασμός δίνει μια ακριβή ένδειξη του σχετικού τόνου.


Επομένως, πως ακουγόταν η Ελληνική μουσική;

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε τον David Creese, έναν κλασικιστή από το Πανεπιστήμιο του Newcastle να παίζει «ένα αρχαίο Ελληνικό τραγούδι, παρμένο από επιγραφές πάνω σε πέτρες, σε ένα οκτάχορδο «κανόνι» (ένα όργανο που μοιάζει με σαντούρι) με κινούμενες γέφυρες».

Η μελωδία ανήκει στον Σείκιλο, σύμφωνα με το Archaeology Magazine.

 

 

 

Μουσική
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

5 σχόλια
Ως καθηγήτρια μουσικής στην δημόσια εκπαίδευση να ενημερώσω πιθανά ενδιαφερόμενους, πως το απόσπασμα που αναφέρεται στην συνοπτική (και ελλιπή) ανάρτηση, διδάσκονται πλέον οι μαθητές όλη της χώρας μέσα από τα νέα σχολικά βιβλία μουσικής, ήδη στο δημοτικό σχολείο. Λέγεται Επιτάφιος του Σεικίλου. Πράγματι ασκεί γοητεία το θέμα, όπως τίθεται. Οι στίχοι λένε Ὅσον ζῇς φαίνουμηδὲν ὅλως σὺ λυποῦπρὸς ὀλίγον ἐστὶ τὸ ζῆντὸ τέλος ὁ xρόνος ἀπαιτεῖ.Όσο ζεις, να λάμπειςΜη λυπάσαι καθόλουΗ ζωή είναι σύντομηΟ χρόνος οδηγεί στο τέλοςΜ.Σ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ανασκευάζεται αρχαία ελληνική μουσική.Εχει ξαναγίνει εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα είναι (κατά τη γνώμη μου) καλύτερα.Μέχρι και cd κυκλοφορούσαν προ 20ετίας.
μόνο άσχετοι με Ελλάδα κάνουν προσπάθειες και ψαχνοντε σχετικά με αναπαραστασεις.. το 2014 στην ελλαδα ψαχνουμε μουσικη ανατολικά της Ελλάδας . τελικά πόσο γελοίο παιζει να ειναι το προφιλ του νέου ελληνα?! και εθνολατρης και μεγαλοπρεπης (τύπου αρχ.ελληνας) ,έτοιμοι για χριστιανικό ιερό πόλεμο υπο την μουσική τσιφτετελιού..
Αυτό που μου έκανε πολύ άσχημη εντύπωση είναι ότι, σε αυτή την πραγματικά εξαιρετική και μοναδική δουλειά που κάνανε αυτοί οι άνθρωποι για να μπορέσει να ξανακουστεί η αρχαία Ελληνική μουσική στον κόσμο μετά από 25 αιώνες λήθης, ενώ τα σχόλια σε ξένες γλώσσες είναι υπέροχα, τα σχόλια στα Ελληνικά στο soundcloud είναι υβριστικά...Τι να πεις πια....
Έλα μωρέ τώρα που θα μας πούνε οι εγγλέζοι (το είδες το σχόλιο) πως ακούγονταν η μουσική ΜΑΣ.Βελανιδια ποπ-κορν κι έτσι η φάση δικε μου. Πάντως το άκουσα 10 φορές και δεν μπόρεσα να καταλάβω αρχαία ελληνικά. Μάλλον φταίει η προφορά.Έχει κάτι το περίεργα μαγνητικό αυτή η μουσική. Απόκοσμα οικεία και ξένη ταυτοχρόνως.
Την δική ΜΑΣ μουσική; Οι σημερινοί Βρετανοί έχουν όση σχέση έχουμε και εμείς με τους αρχαίους Έλληνες. Βελανιδιά-ποπ κορν και έτσι φάση αλλά αυτοί είναι εκείνοι που ασχολούνται σε τέτοιο βαθμο με τον σπουδαίο αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό που κατάφεραν να αναπαράγουν την μουσική του. Αν μπορούσαμε ας το κάναμε και εμείς. Να τιμήσουμε τους "προγόνους μας".