ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

120' με τους Baby Guru

120' με τους Baby Guru Facebook Twitter
1

ΑΠΟ ΤΟΝ M. HULOT

 

120' με τους Baby Guru Facebook Twitter
Φωτό: Ευτυχία Βλάχου

Στο δωμάτιο του King Elephant, το μέρος όπου έχουν γραφτεί τα κομμάτια και για τα τρία άλμπουμ των Baby Guru κι έχουν γίνει και οι παραγωγές τους, παίζει ο τρίτος κύκλος του «24» επειδή ο Obi έχει πάθει μια όψιμη ψύχωση με τις περιπέτειες του Jack Bauer. «Η πρώτη σειρά που είδα ποτέ ήταν το “True Detective”» λέε., «Δεν είχα καθίσει να δω ποτέ κάποια σειρά ολόκληρη, επειδή βαριόμουν. Δεν είχα και χρόνο να αφιερώσω. Τώρα με το “24” κόλλησα». Η μουσική είναι προτεραιότητα στη ζωή των Baby Guru. Παρόλο που ο Prins Obi είναι φαρμακοποιός και ο Sir Kosmiche δουλεύει σε μια εταιρεία ως λογιστής και τα ωράριά τους είναι εξαντλητικά, είναι η μόνιμη καθημερινή τους ασχολία, ακόμα και όταν πηγαίνουν στο στούντιο εξουθενωμένοι. Ο King Elephant είναι πιο τυχερός: ασχολείται πλέον ολοκληρωτικά με παραγωγές και μείξεις και αυτήν τη στιγμή δουλεύει στα άλμπουμ δύο άλλων συγκροτημάτων. Αυτή η εργασιομανία και η δημιουργική παραζάλη που βιώνουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια τους έχουν κάνει «αντικοινωνικούς», γιατί τον περισσότερο χρόνο τον περνούν μακριά από κόσμο, σχεδόν αποκλειστικά οι τρεις τους, στο στούντιο του Χαλανδρίου. «Δεν έχουμε και μεγάλη σχέση με όσα μουσικά συμβαίνουν γύρω μας επειδή εκ των πραγμάτων είμαστε απομονωμένοι» λένε. Και η αλήθεια είναι ότι οι Baby Guru, από μουσικής άποψης, δεν μοιάζουν με τίποτε άλλο απ’ ό,τι κυκλοφορεί στην Ελλάδα σήμερα.

Στο ραδιόφωνο ακούγεται το «Baby, you’re so weird», ένα κομμάτι από το νέο άλμπουμ τους που μόλις κυκλοφόρησε και κανείς δεν θα αναγνώριζε ότι είναι δικό τους. Θυμίζει τις ποπ επιτυχίες των ’60s με γυναικεία φωνητικά της Χριστίνας (άτυπα, το τέταρτο μέλος του γκρουπ) και μια μελωδία που ακούγεται λες κι έχει γραφτεί από τους… Belle and Sebastian. Ο τρίτος δίσκος τους, που έχει τον τίτλο «Marginalia», είναι στο σύνολό του πολύ αλλιώτικος από τους δύο πρώτους: στον τρόπο που ηχογραφήθηκε, στις συνθέσεις, στους στίχους. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το κομμάτι με τίτλο «Exegesis» (άλλη μια ραδιοφωνική επιτυχία) που ξεκινάει σαν ψυχεδελικό τραγούδι της ελληνικής ποπ των ’70s και μετά σκάνε τα moog και οι ντίσκο ρυθμοί και το απογειώνουν. «Κάποια μέρα θα ’ρθεις ξανά / να μου γνέψεις σαν την πρώτη φορά / το κεφάλι θα ’ναι σκυφτό / και οι ελπίδες θα παίζουν κρυφτό…». Στο «Exegesis» ο Obi τραγουδάει ελληνικό στίχο για πρώτη φορά με μια εκφορά λόγου πολύ ιδιαίτερη – ο τρόπος που κρατάει τα φωνήεντα κάνουν το κομμάτι να ακούγεται πολύ ρετρό. Tο συγκεκριμένο ήταν και το κομμάτι που άρεσε περισσότερο στους Γάλλους στην πρόσφατη επίσκεψή τους στο Παρίσι. «Αν το προσέξεις, έχει έξι επίπεδα ρυθμών», εξηγεί ο King Elephant, «και ο τύπος που μας έκανε τη συνέντευξη στο ραδιόφωνο σχολίασε ότι του ακούγεται πολύ εξωτικό και spiritual, σαν να ακούει έναν ιμάμη να τραγουδάει». Το ταξίδι τους στη Γαλλία έγινε για να προωθήσουν τον νέο δίσκο στα τοπικά μέσα. Έπαιξαν ζωντανά, έκαναν ένα unplugged για ραδιοφωνικό σταθμό της Βαστίλλης και πέρασαν τρεις μέρες κάνοντας digging στα δισκάδικα. «Το Παρίσι είναι πολύ ωραίο, έχει καταπληκτικό φαγητό και πολλά vintage πράγματα, αρκεί να έχεις λεφτά και σπίτι που να μην είναι μια τρύπα δέκα τετραγωνικών. Και ο κόσμος ήταν πολύ ζεστός στο live, από τη μέση και μετά χτυπιούνταν σαν τα χταπόδια. Η σκηνή όπου παίζαμε ήταν σαν πλωτή εξέδρα και ταρακουνιόταν κάθε φορά που έπιανε αμόκ τον King Elephant στα drums!».

120' με τους Baby Guru Facebook Twitter
Φωτό: Ευτυχία Βλάχου

Από την κυκλοφορία του (προηγούμενου δίσκου τους) «Pieces» μέχρι το «Marginalia» έχουν αλλάξει πολλά, κυρίως στον τρόπο που γράφουν μουσική και αντιμετωπίζουν τα κομμάτια. «Είχαμε πιο πολλή εμπειρία, πιο καλό εξοπλισμό, χρόνο, άνεση και αυτοπεποίθηση να δουλέψουμε τις λεπτομέρειες και να κάνουμε πιο ολοκληρωμένα τραγούδια. Και πιο ποπ» λέει ο Obi. «Θέλαμε να στέκονται από μόνα τους ως αυτόνομες προτάσεις. Είχαμε καλύτερη κονσόλα, καλύτερα συνθεσάιζερ και ηχεία και βγήκε καλύτερη παραγωγή». «Μετά τον πρώτο δίσκο φτιάχτηκαν πολλοί δίσκοι εδώ μέσα» συμπληρώνει ο King Elephant. «Είναι όπως ο μάγειρας που καταλαβαίνει μετά τις πολλές φορές που έχει φτιάξει κάτι πώς να το κάνει πιο καλά και πιο γρήγορα. Το στούντιο το αντιλαμβανόμαστε ως ένα μουσικό όργανο, έχει άπειρες δυνατότητες. Όσο πιο πολύ κάθεσαι από πάνω του, τόσο καλύτερος γίνεσαι».

Παρόλο που ο τρίτος δίσκος είναι η καλύτερη δουλειά τους μέχρι τώρα, εκφράζουν τις αγωνίες τους και τους φόβους για το αποτέλεσμα (αν ψάξεις την ιστορία της ποπ, ο τρίτος δίσκος είναι ο πιο «επικίνδυνος» για τα γκρουπ). «Σήμερα σκεφτόμουν “λες να είναι μαλακία αυτό που βγάλαμε;”» λέει ο King Elephant. «Είμαστε τεμπέληδες και βιαζόμασταν λίγο», λέει ο Obi, «αν και προσωπικά νιώθω ότι δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα πια. Θέλαμε να κλείσουμε μέσα μας μια τριλογία –που ολοκληρώθηκε με το “Marginalia”– και να νιώθω λίγο πιο ελεύθερος για το τι θα κάνουμε από δω και πέρα. Άκουγα το “White Album” των Beatles το πρωί και ζήλεψα». «Έχουμε πολλές ιδέες και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό που κάνουμε» συμπληρώνει ο Sir Kosmiche. «Τρως τόσο πολύ στη μάπα όμως το δίσκο από την ώρα που τον δουλεύεις μέχρι να κυκλοφορήσει, που θέλεις να απεξαρτηθείς από αυτόν. Φοβάσαι, σκέφτεσαι “τι έχω κάνει;”. Χρειάζεται χρόνος για να τον επανεκτιμήσεις».

120' με τους Baby Guru Facebook Twitter
Φωτό: Ευτυχία Βλάχου

Τα 11 τραγούδια του δίσκου έχουν μεγάλη ποικιλία και στους ρυθμούς και στους στίχους κι έχουν για πρώτη φορά γράψει και μια μπαλάντα –που είναι το αγαπημένο τους τραγούδι στο άλμπουμ– το «Turtle Heads», μια Beatle-ική μελωδία με ψυχεδελικούς στίχους που είναι ό,τι καλύτερο έχει γράψει ποτέ ο Obi. «Οk, δεν είμαι και ο T.S. Eliot», λέει, «αλλά μου αρέσουν πολύ αυτοί οι στίχοι».

Τους ζητάω να μιλήσουν για κάποια σχόλια από haters, αλλά δεν θέλουν. «Haters will hate, get a life» λέει ο Obi, προτιμούν να μιλήσουν για τον τρόπο που το περιθώριο εξαφανίζεται και απορροφάται από το mainstream.

«Το σύστημα –είτε λέγεται βιομηχανία της μουσικής ή της τέχνης είτε κυβέρνηση– έχει φιμώσει την αγανάκτηση του καλλιτέχνη. Μόλις πάει να αντιδράσει και να αγανακτήσει, τον αγοράζει αμέσως. Είναι πολύ ανησυχητικό αυτό» λέει ο Sir Kοsmiche. «Δεν βλέπω κόσμο που να δείχνει ότι μέσω της τέχνης του αγανακτεί. Πάντα το περιθώριο γινόταν μαζικό και χανόταν η φωνή του. Το ραπ, η φωνή αγανάκτησης στο κατεστημένο, σήμερα είναι μέρος του συστήματος. Με ανησυχεί που όλα είναι πια στην ίδια κατσαρόλα. Έχει εξαφανιστεί η γενεσιουργός αιτία του πράγματος, δεν υπάρχει πια κριτική στο σύστημα. Όλα πουλιούνται και όλα μπορεί κάποιος να τα αγοράσει».

 

Μουσική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια