O Kασιδιάρης ήταν απροετοίμαστος

Facebook Twitter
0

 

«Πάρε ένα τσαγερό, μια σκούπα και ένα τηγάνι,

Έτσι σίγουρα θα βρεις έναν άντρα!

Άσε τα γραφεία και τα μαγαζιά, η ζωή σου βρίσκεται στο σπίτι.»

«Μην γίνετε ποτέ κυρίες, παραμείνετε κορίτσια και γυναίκες της Γερμανίας!» Γιούλιους Στράιχερ

«Ποιός θα αναρωτηθεί σε τριακόσια ή πεντακόσια χρόνια αν κάποια δεσποινίς Μίλερ ή Σούλτσε ήταν ή όχι ευτυχισμένη;» Χάινριχ Χίμλερ

Προς μεγάλη απογοήτευση του Κασιδιάρη και των ομοίων του, πολύ πριν περάσουν τριακόσια χρόνια, αυτή η ερώτηση απέκτησε μεγάλη σημασία: οι γυναίκες αξιολογούν τη ζωή τους και όχι μόνο διεκδικούν την ευτυχία αλλά ψηφίζουν δηλώνοντας τις προτιμήσεις τους ισάξια με τους άντρες. Πολύ πριν περάσουν τριακόσια χρόνια η Γερμανία απέκτησε γυναίκα αρχηγό. Άραγε πώς αισθάνονται οι νέοι μας ακροδεξιοί βουλευτές γι’ αυτό;

Η ναζιστική Γερμανία, την οποία αναμφισβήτητα θαυμάζουν, είχε ορίσει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο για τις γυναίκες. Η δουλειά τους ήταν να είναι καλές μητέρες τεσσάρων λευκών παιδιών και να κάθονται σπίτι ενώ οι λευκοί Γερμανοί άντρες τους δούλευαν. Ένας από τους πρώτους νόμους που θεσπίστηκαν από τον Χίτλερ το 1933 ήταν ο νόμος για την Ενθάρρυνση του Γάμου. Τα νιόπαντρα ζευγάρια έπαιρναν ένα δάνειο ίσο με εννιά μισθούς: χίλια μάρκα. Το δάνειο δεν αποπληρωνόταν με τη σημερινή λογική: 25% έκπτωση για το πρώτο παιδί, 50% έκπτωση για το δεύτερο παιδί. Οικογένειες με τέσσερα παιδιά δεν χρειαζόταν να επιστρέψουν τα χρήματα. Για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση ξεκίνησαν μαζικές απολύσεις γυναικών, που ήταν κυρίως δασκάλες και μουσικοί. Το κόμμα συζήτησε έναν ακόμα νόμο που τελικά δεν πέρασε, ήταν υπερβολικός ακόμα και γι’ αυτούς: η «απελευθέρωση» ενός άντρα με τέσσερα παιδιά ώστε να μπορεί να κάνει κι άλλα παιδιά εκτός γάμου.

Μαζί με τα λεφτά τα νεαρά ζευγάρια έπαιρναν δώρο κι ένα βιβλίο για να τους συντροφεύει και να τους οδηγεί: το υστερικό παραλήρημα του Χίτλερ, «ο Αγών μου».

Η απόφαση του κρατιδίου της Βαυαρίας να εκδώσει το βιβλίο και να βάλει ορισμένα σχολιασμένα αποσπάσματα στα σχολικά βιβλία ξύπνησε μνήμες και προκάλεσε αντιδράσεις. Η απόφαση πάρθηκε τον Απρίλιο μετά από μεγάλη συζήτηση και ο λόγος, στα μάτια μου τουλάχιστον, είναι λογικός: ο στόχος είναι η απομυθοποίηση του κειμένου. Δεν θα συμφωνούσα αν δεν είχα (αποπειραθεί) να το διαβάσω.

Περίμενα να βρω επιχειρήματα σαθρά αλλά βασισμένα σε κάποια διαστρεβλωμένη λογική, κάτι γοητευτικό για τους αγράμματους, τους περιθωριακούς και αφελείς, κάτι ενθαρρυντικό για τους φοβισμένους. Τελικά, όχι: πρόκειται για ένα αφόρητα βαρετό κείμενο, γεμάτο αντιφάσεις, επαναλήψεις, χωρίς καμία συνοχή και συνέπεια. Είναι ένα σκέτο παραλήρημα, κάποιου που σήμερα θα γινόταν μέλος φαιδρών τηλεοπτικών πάνελ. Είναι τόσο σοκαριστικά απλοϊκό και τραγικά αστείο, που σε κάνει να βλέπεις την απόφαση της Βαυαρίας με άλλο μάτι. Η απαγόρευσή του το εξύψωσε σε θρησκευτικό κείμενο, ενώ είναι μια φυλλάδα γεμάτη με ανοησίες.

«Η πορνεία είναι ατίμωση της ανθρωπότητας και δεν μπορεί να εξαφανιστεί με ακαδημαϊκές ή φιλανθρωπικές μεθόδους. Η πρώτη θεραπεία είναι να θεσπιστούν τέτοιες συνθήκες ώστε να είναι δυνατοί οι γάμοι για τους νέους, ειδικά για τους άντρες – άλλωστε, οι γυναίκες είναι παθητικά όντα σ’ αυτό το θέμα

Για το ρόλο των γυναικών κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν άρχισε να γίνεται σαφές ότι η Γερμανία θα χάσει:

«Τα γράμματα που λαμβάναμε από το σπίτι στο μέτωπο είχαν παρόμοιο αποτέλεσμα. Δεν ήταν πια αναγκαίο για τον εχθρό να διασπείρει φήμες. Όλο το μέτωπο είχε πνιγεί από το δηλητήριο επιπόλαιων γυναικών, οι οποίες δεν υποψιάζονταν ότι οι πιθανότητες του εχθρού αυξάνονταν ή ότι τα βάσανα των αντρών τους γινόταν ακόμα μεγαλύτερα. Τελικά τα ηλίθια γράμματα των γυναικών ήταν υπεύθυνα για την απώλεια της ζωής χιλιάδων αντρών

«Όποιος αντιστέκεται και αμύνεται με τις γροθιές του δεν αντιδρά λιγότερο αντρίκεια από κάποιον που φεύγει και ζητά τη βοήθεια ενός αστυνομικού. Όμως, η υγιής μας νεολαία πρέπει να μάθει να αντιστέκεται στα χτυπήματα. Αυτό μπορεί να φαίνεται θηριώδες στους σύγχρονους που πολεμούν μόνο με τη δύναμη του μυαλού. Όμως ο στόχος του κράτους δεν είναι να αναθρέψει ειρηνιστές και σωματικά έκφυλους. Αυτό το Κράτος δεν θεωρεί ότι το ανθρώπινο ιδεώδες είναι αυτό του αξιοσέβαστου φιλισταίου ή της γεροντοκόρης, αλλά η τολμηρή προσωποποίηση της αντρίκειας δύναμης και των γυναικών που είναι ικανές να φέρουν άντρες στον κόσμο

«Η Γερμανίδα είναι υπήκοος του Κράτους αλλά θα γίνεται πολίτης όταν παντρεύεται

Είναι σαφές ότι ο Κασιδιάρης δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει ανεξάρτητες γυναίκες, μορφωμένες και μάλιστα (Θεέ μου!) πολιτικούς. Δεν υπάρχει σχετική παράγραφος στο manual. 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ