"Η σύντομη ιστορία του κόσμου", του H. G. Wells κυκλοφόρησε στα ελληνικά

"Η σύντομη ιστορία του κόσμου", του H. G. Wells κυκλοφόρησε στα ελληνικά Facebook Twitter
0
"Η σύντομη ιστορία του κόσμου", του H. G. Wells κυκλοφόρησε στα ελληνικά Facebook Twitter

Συμπυκνώνει χωρίς να αφυδατώνει. Απλοποιεί χωρίς να υποτιμά. Αφηγείται χωρίς να πελαγοδρομεί. Είναι η «Σύντομη ιστορία του κόσμου», του Βρετανού δασκάλου, δημοσιογράφου, μυθιστοριογράφου Χέρμπερτ Τζορτζ Ουέλς  (1866- 1946 ), που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Κέδρος. (Μετάφραση Γιώργος Μαραγκός). 

Πρόκειται για μια περιεκτική ιστορία της ανθρωπότητας από τις απαρχές της ζωής έως τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου , στηριγμένη στην επιστήμη της λογικής πέρα από βασιλείς, άλογα και ιερατεία. Είναι ένα  γραπτό ντοκιμαντέρ για την πορεία της ανθρώπινης ύπαρξης- με τον πολιτισμό και τις συγκρούσεις του κόσμου – αρχίζοντας  από την εποχή της πρωτόγονης σκέψης και καταλήγοντας στη ρώσικη επανάσταση. Μια περιδιάβαση από τους νομαδικούς λαούς έως τις υπερπόντιες αυτοκρατορίες του ατμόπλοιου και του σιδηροδρόμου. Από τους προφήτες στην Ιουδαία έως την ανάπτυξη των σύγχρονων πολιτικών ιδεών.

 

Το βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1922 , διαβάζεται ως ένα αλυσιδωτό μυθιστόρημα αλλά και αποσπασματικά, όπως μια εγκυκλοπαίδεια με αυτοτελή κεφαλαία που συναρπάζουν: Το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, η ζωή του απλού πολίτη στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η διδασκαλία του Ιησού, οι Ούννοι και το τέλος της Δυτικής Αυτοκρατορίας, οι σταυροφορίες και η εποχή της παπικής κυριαρχίας, οι μοναρχίες και τα κοινοβούλια, η αμερικανική και η γαλλική επανάσταση, η βρετανική και η γερμανική υπεροχή.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο κεφάλαιο με τίτλο «Η πολιτική και κοινωνική αναδόμηση του κόσμου»,  όπου ο μελετητής προχωρεί σε μια ανάλυση της Συνθήκης των Βερσαλλιών που ακολούθησε την φρικτή σύγκρουση στην Ευρώπη που όμως, όπως τονίζει,  «δεν τερμάτισε τίποτα , δεν ξεκίνησε τίποτα και δεν ρύθμισε τίποτα». Για να προσθέσει: «Στην καλύτερη περίπτωση ήταν μια έντονη υπενθύμιση ότι ζούσαμε μες την ανοησία, μέσα σε ένα μοχθηρό σύμπαν, χωρίς προνοητικότητα».

Είναι μάλιστα εκπληκτική η προφητική του γραφή: «Οι οργανωμένοι εγωισμοί και τα πάθη της εθνικής και αυτοκρατορικής απληστίας, που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε αυτή την τραγωδία, αναδύθηκαν στο ακέραιο από αυτή, ώστε να καθιστούν μια παρόμοια καταστροφή ιδιαίτερα πιθανή τόσο σύντομα, έτσι που ο κόσμος να έχει συνέλθει ελάχιστα από την εξάντληση και την κόπωση του πολέμου». Συνεχίζοντας, ο Ουέλς σχεδόν προδιαγράφει αυτά που ακολούθησαν: « Ο Μεγάλος Πόλεμος θα επιστρέψει σε ακόμη πιο καταστροφική κλίμακα σε είκοσι ή τριάντα χρόνια, αν κάποια πολιτική ένωση δεν τον αποτρέψει. Τα κράτη που έχουν οργανωθεί για πόλεμο θα κάνουν πόλεμο με την ίδια βεβαιότητα που οι κότες θα κάνουν αυγά»!  Μόλις δεκαεπτά χρόνια μετά  ξέσπασε ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος… Ο συγγραφέας είχε πρωτοστατήσει στην Αγγλία για την Κοινωνία των Εθνών πιστεύοντας ότι μπορούσε να αποτρέψει το μακελειό.

Πάντως, μέχρι το τέλος της ζωής του πάλευε για την αποφυγή των κρίσεων, για την ενδυνάμωση της ειρήνης και την αποτροπή των παγκόσμιων σφαγών, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται μια συστηματική εφαρμογή της επιστήμης  των ανθρωπίνων σχέσεων, της ομαδικής ψυχολογίας, αλλά και της χρηματοοικονομικής επιστήμης. Διακήρυσσε ότι στενόμυαλες , παρωχημένες και νεκρές ή ετοιμοθάνατες ιδέες πρέπει να αντικατασταθούν από μια διαυγή κατανόηση του κοινού ανθρωπίνου είδους.

Όπως έγραψε ο Μπέρναρντ Ράσελ, «ο Ουέλς ήταν ένας εξέχων λυτρωτής της σκέψης και της δράσης», ενώ ο Νόρμαν Στόουν στην εισαγωγή, αφού σημειώνει πως λόγω φτώχειας μαθήτευσε κοντά σε ένα υφασματοπώλη, ξεχώρισε ως δημοσιογράφος με μπρίο στη γραφή και αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της εργατικής τάξης πέφτοντας στο τέλος της ζωής του σε κατάθλιψη, δηλώνει ότι «είναι ο συγγραφέας εκείνου του αιώνα τον οποίο θα επιθυμούσα να αναστήσω από τους νεκρούς».

Κώστας Μαρδάς για ΑΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ