Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Άλαν Γουέης κοιτάζει πέρα από τα τείχη της ακρόπολης προς τις οικίες των εμπόρων και την περιοχή στα βορειοδυτικά του περιβόλου του ταφικού Κύκλου Α. Αυτός είναι ο ταφικός κύκλος που ανακάλυψε ο Σλήμαν και του οποίου τα μυθώδη χρυσά ευρήματα εκτίθενται εντυπωσιακά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Η ανακάλυψη το 1951 ενός δεύτερου ταφικού κύκλου, ελαφρώς προγενέστερου, δημιούργησε την ανάγκη να προστεθούν τα γράμματα Α και Β, προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχιση.
0
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Τουρίστες επισκέπτονται τον Τάφο της Κλυταιμνήστρας, όπου η οροφή, που την είχε καταστρέψει ο Βελή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε προσφάτως επισκευαστεί.

Το βιβλίο «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο» δεν είναι απλώς ένα ακόμα φωτογραφικό άλμπουμ του εξαιρετικού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακέιμπ, αυτού του μεγάλου φιλέλληνα που ερασιτεχνικά στην αρχή και πιο μεθοδικά αργότερα κατέγραψε με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μια άφθαρτη και φτωχική Ελλάδα, όπως στο άλμπουμ του «Τα χρόνια της αθωότητας». Είναι συγχρόνως μια συναρπαστική αφήγηση για όσα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σε διάστημα 140 ετών και αφορούν την αποκάλυψη, την πιστοποίηση και την ανάδειξη της μυθικής πολιτείας και των θησαυρών που επί αιώνες έκρυβε στα σπλάχνα της η χώρα. Η εξαιρετική και λεπτομερής αυτή αφήγηση οφείλεται στη συγγραφέα Αθηνά Κακούρη, της οποίας ο σύζυγος υπήρξε ο αρχαιολόγος Σπύρος Ιακωβίδης, διευθυντής της ανασκαφής μέχρι το 2013, οπότε και απεβίωσε.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ανασκαφέα της Τροίας, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε το 1876 ερευνητικά σκάμματα, εντοπίζοντας τον ταφικό περίβολο, τον γνωστό ταφικό Κύκλο Α', και αμέσως μετά τους πέντε ασύλητους τάφους με εκθαμβωτικά κτερίσματα όπως οι νεκρικές μάσκες, τα όπλα και τα κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Αγαμέμνων Ντάσσης, με την κόρη του Παναγούλα (Λούλα) στην πόρτα του πανδοχείου Βelle Helene. Ο Αγαμέμνων ήταν ένας από τους τέσσερεις γιούς του Δημήτρη Ντάσση, που τον είχε αρχιεργάτη στην ανασκαφή του ο Τσούντας.

Η Κακούρη μιλάει για όλους τους προγενέστερούς του, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, με την ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1837 και την πρώτη αποστολή το 1841 του Κυριάκου Πιττάκη για μια πρώτη επισκόπηση του χώρου των Μυκηνών, που τότε ακόμα λεγόταν Χαρβάτι. Ήταν και η πρώτη φορά που απελευθερώθηκε από τα χώματα η περίφημη Πύλη των Λεόντων, αλλά θα χρειαζόντουσαν δεκαετίες, ένας αιώνας και περισσότερο, για να αποκαλυφθεί όλο το μεγαλείο της αρχαίας έδρας των Ατρειδών, του βασιλείου του Αγαμέμνονα. Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ανασκαφέα της Τροίας, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε το 1876 ερευνητικά σκάμματα, εντοπίζοντας τον ταφικό περίβολο, τον γνωστό ταφικό Κύκλο Α’, και αμέσως μετά τους πέντε ασύλητους τάφους με εκθαμβωτικά κτερίσματα όπως οι νεκρικές μάσκες, τα όπλα και τα κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Άλαν και η Έλεν Γουέης στην πέρα άκρη του δρόμου του Θησαυρού του Ατρέως.
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Xρήστος Μάνος, μωρό, και η μητέρα του Σοφία στο χειμαδιό τους στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία. Οι Μάνοι ήταν πάππου προς πάππου βοσκοί.

Εκεί η αφήγηση κάνει μια μεγάλη και εκτενή παρένθεση για να περιγράψει την παράλληλη δραστηριότητα ενός άλλου ξένου αρχαιολάτρη, του Άρθουρ Έβανς, στην Κνωσό και τη διαμάχη που συνόδευε για χρόνια το δίπολο Μυκήνες - Κνωσός. Ποια επηρέασε την άλλη, ήταν οι Μυκήνες μινωικός πολιτισμός ή η Κνωσός μυκηναϊκός; Τι ήταν η Γραμμική Α’ και τι η Γραμμική Β’; Οι χιλιάδες πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στην Κνωσό και αργότερα στην Πύλο σε τι παρέπεμπαν; Χρειάστηκε μισός αιώνας για λυθεί αυτός ο γρίφος και αυτό συνέβη μόνο όταν ο Μάικλ Βέντρις ανακοίνωνε την 1η Ιουλίου 1952 από το ραδιόφωνο του BBC ότι επρόκειτο για ελληνική γραφή. Άρα, καταρριπτόταν η πεποίθηση του Έβανς και των περί αυτόν ότι οι Μυκήνες ήταν αποτέλεσμα του μινωικού πολιτισμού!

Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’ από τον Βρετανό ερασιτέχνη γλωσσολόγο δεν ήταν μια καθαρά προσωπική του επιτυχία αλλά το αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας ετών πάρα πολλών διεθνώς, και κυρίως της Αμερικανο-ουγγαρέζας Άλις Κόμπερ, μιας ιδιοφυούς καθηγήτριας πανεπιστημίου, που μπορεί να μην πρόλαβε τα συμπεράσματα του Βέντρις,η δική της μεθοδολογία όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάγνωση της αρχαίας γραφής. Όλα αυτά και άλλα πολλά που σχετίζονται άμεσα με τις ανασκαφές στις Μυκήνες και που δεν έπαψαν παρά μόνο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής περιγράφονται βήμα-βήμα από την Κακούρη. Οι περιγραφές φτάσουν μέχρι το 1954, όταν δύο 20άρηδες Αμερικανοί, αδέλφια, κατέφθασαν στις Μυκήνες μια αυγουστιάτικη μέρα, καταμεσήμερο, με ένα νοικιασμένο Φολκσβάγκεν για να δουν τις ανασκαφές. Ο μικρότερος εκ των δύο, ο παθιασμένος φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ, άρχισε να απαθανατίζει τόσο τα ερείπια όσο και τον χώρο.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Άλαν Γουέης στέκει στην Πύλη των Λεόντων και κοιτάζει προς τον βορρά και τον δρόμο που κατευθύνεται προς μερικά από τα πλουσιότερα Μυκηναϊκά νεκροταφεία.

Αν κάποιου η αφοσίωση στο όλο εγχείρημα υπήρξε καταλυτική, ήταν εκείνη του Άλαν Γουέις, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Ξεκαθάρισε εν μέρει την τοπογραφία της ακρόπολης, προσδιόρισε τη θέση του ανακτόρου, αποκάλυψε το θρησκευτικό κέντρο και το μεγάλο κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε αυτό και ανέσκαψε πάμπολλους τάφους.

Όταν ο Μπομπ Μακέιμπ επέστρεψε στην Αμερική και στο Πρίνστον, όπου φοιτούσε, το Τμήμα Γραφικών Τεχνών της σπουδαίας βιβλιοθήκης του Firestone Library τού οργάνωσε μια έκθεση με φωτογραφίες του από την Ελλάδα. Η μεγάλη της επιτυχία οδήγησε σε μια δεύτερη από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου, το Institute for Advanced Study, όπου είχαν την ιδέα η έκθεση να αφορά την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’, με λεζάντες γραμμένες στην αρχαία αυτή γραφή. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Γουέις, ο οποίος κάλεσε τον νεαρό φοιτητή το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα για να φωτογραφίσει τις Μυκήνες αλλά και να περιηγηθούν μαζί την Πελοπόννησο και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Αυτήν τη μεγάλη τιμή ο Μακέιμπ την εκμεταλλεύτηκε, καταγράφοντας έναν τόπο αρχέγονο, φτωχικό αλλά μεγάλης αξιοπρέπειας, με μια γη άφθαρτη, που κάτω από το καυτό ήλιο έκρυβε αιώνες ιστορίας. Ως εκ τούτου, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αποπνέουν λυρισμό, αυθεντικότητα και εκθαμβωτικό φως. Δίπλα στην αρχαία πόλη και τους σπουδαίους ανασκαφείς της εμφανίζονται άνθρωποι των αγρών, μανάδες με τα μωρά τους, εργάτες που σκάβουν δίπλα στον Γουέις, εκκλησάκια, το ξενοδοχείο Belle Helene, το μοναδικό στην περιοχή όπου και έτρωγαν συχνά όσοι συμμετείχαν στις ανασκαφές, το Ναύπλιο και η θάλασσα. Τα χρόνια της ελληνικής αθωότητας. 

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Από την κορυφή του ανατολικού προμαχώνος της Πύλης των Λεόντων, υπέροχη είναι η θέα που, πάνω από τον ταφικό Κύκλο Α και τα τείχη της Ακρόπολης, απλώνεται προς τον Θησαυρό του Ατρέως και πέρα στην αργολική πεδιάδα, με τους δίδυμους λόφους του Άργους, την οξυκόρυφη Λάρισσα και την πλακουτσή Ασπίδα.
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Άλαν Γουέης, στο λόφο της Παναγίτσας, γράφει στο σημειωματάριό του. Η ανασκαφική ομάδα διακρίνεται την ώρα που αρχίζει η δουλειά, ενώ πίσω βλέπουμε τον Χρήστο Μπρέκο, που επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως βοηθός αρχιτέκτονος, να κρατά τη σταδία αποτύπωσης. Αξιοπρόσεκτα είναι τα χοντρά κεφαλομάντηλα που φορούν δύο από τους πιο γερούς άντρες. Αυτά ήταν τετράγωνα κομμάτια ριγωτό υφαντό πολλαπλών χρήσεων - γίνονταν ποδιά, ζωνάρι, κεφαλομάντηλο ή και μπογαλάκι για το προσφάι.

Η κόρη του Γουέις, Λίζα Γουέις-Φρεντς, που είχε λάβει μέρος στις ανασκαφές των Βρετανών από το 1939 και διετέλεσε διευθύντρια της Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας από 1989 μέχρι το 1994, ανέλαβε από τον Ιακωβίδη την επισκόπηση ολόκληρης της μυκηναϊκής περιοχής, που απέδωσε τον Αρχαιολογικό Άτλαντα των Μυκηνών, και σε αυτή την εξαιρετική έκδοση υπογράφει τα σχόλια των φωτογραφιών. Είναι η μόνη που τα έζησε εν τη γενέσει τους…

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Καθαρίζεται ένας ελληνιστικός τάφος στην κατηφοριά έξω από την Πύλη των Λεόντων.

Το βιβλίο «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι λεζάντες των φωτογραφιών αντλήθηκαν από το βιβλίο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ