«Οι κακοί ξένοι έκλεισαν τις τράπεζές μας»

«Οι κακοί ξένοι έκλεισαν τις τράπεζές μας» Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC
15

 

Ανακοινώνοντας δημοψήφισμα (προκαλώντας δηλαδή ρίγη συγκίνησης και δημοκρατικής αξιοπρέπειας σε ανθρώπους που ταυτόχρονα έτρεξαν το ίδιο βράδυ να σχηματίσουν ουρές στα ATM για να βγάλουν απ’ τις τράπεζες όσα είχαν και δεν είχαν) η κυβέρνηση ήξερε πως θα αναγκαζόταν να κλείσει τις τράπεζες, και να επιβάλει capital controls. Το έκανε για να τις προστατέψει, και εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα πολύ καλά έκανε. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. 

 

Παρ’ όλα αυτά, για αρκετό καιρό, το αφήγημα ήταν πως οι ξένοι έκλεισαν πραξικοπηματικά τις τράπεζές μας -ωσάν να μην συνέτρεχε κανένας λόγος, και πως οι ξένοι μας επέβαλλαν τα capital controls. Με αυτό το αφήγημα η κυβέρνηση πήγε μέχρι και την Κυριακή του δημοψηφίσματος, και τελικά το κέρδισε. 

 

Τώρα πρόσφατα μόνο άρχισαν να παραδέχονται Υπουργοί της κυβέρνησης πως γνώριζαν πολύ καλά ότι θα έπρεπε να κλείσουμε τις τράπεζες με το που θα ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα (που συνεπάγεται απόφαση να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ και να αφήσουμε το πρόγραμμα να λήξει). 

 

Τώρα που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έκλεισε η ίδια τις τράπεζες και ότι γνώριζε ότι αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα, οι υποψίες για τις κινήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο. 

 

Ο κύριος Πανούσης -απ’ τους λίγους στην κυβέρνηση που εννοεί αυτό που λέει, αλλιώς προτιμά να μη μιλήσει καθόλου- παραδέχτηκε τις προάλλες πως το βράδυ που πήγε στο Μαξίμου και αποφασίστηκε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση ήξερε πως θα κλείσουν οι τράπεζες και του ζητήθηκε να είναι έτοιμος σε περίπτωση που κάτι "πάει στραβά". 

 

Ο δε κύριος Βούτσης, Υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε επίσης τις προάλλες ότι το κλείσιμο των τραπεζών ήταν διαπραγματευτική κίνηση της κυβέρνησης για να πιέσει τους δανειστές. Τον είδα με τα μάτια μου και τον άκουσα με τα αυτιά μου να το λέει, ομολογώντας ότι το κλείσιμο τραπεζών ήταν ένα απ’ τα σκληρά διαπραγματευτικά χαρτιά μας - τους απειλούσαμε ότι θα αυτοκτονήσουμε δηλαδή, για άλλη μια φορά. 

 

Τώρα που η κυβέρνηση παραδέχεται ότι έκλεισε η ίδια τις τράπεζες και ότι γνώριζε ότι αυτό θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα (αφού ήταν διαπραγματευτικό χαρτί που κάποτε θα έβγαζε σαν άσσο απ’ το μανίκι), οι υποψίες για τις κινήσεις της Νάντιας Βαλαβάνη μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο. 

 

Πρώτα είχαμε τη μητέρα της που έβγαλε σε μια μέρα ένα τεράστιο ποσό από λογαριασμό που είχε η ίδια και τα παιδιά της Βαλαβάνη. Και τώρα μαθαίνουμε ότι ένας ανιψιός και ένας ξάδελφος της πρώην υπουργού έκαναν αναλήψεις σημαντικών χρηματικών ποσών -όσο αυτή ήταν υπουργός- από τράπεζες του Ηρακλείου. Ο ένας μάλιστα σήκωσε 120 χιλ. ευρώ μόλις μία ημέρα πριν από το κλείσιμο των τραπεζών. 

 

Τους ειδοποίησε η ίδια ότι ο καιρός να παιχτεί το διαπραγματευτικό χαρτί πλησίαζε; Είμαι σίγουρος ότι θα μας πει πως ούτε με αυτούς πολυμιλούσε (όπως δεν πολυμιλούσε με την μητέρα της), όμως σ’ αυτήν την περίπτωση συμβαίνει το εξής υπέροχο: Οι συγγενείς της Βαλαβάνη προτίμησαν να κρύψουν τα λεφτά τους σπίτι, ριψοκινδυνεύοντας να τους τα κλέψουν ληστές, παρά να εμπιστευτούν τη Νάντια τους ως αν. υπουργό Οικονομικών. 

 

Και οι δύο περιπτώσεις είναι τραγελαφικές. Η μία όμως είναι ποινικά κολάσιμη. 

 

 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

8 σχόλια
"...ριψοκινδυνεύοντας να να τους τα κλέψουν ληστές..."Είμαι σίγουρος πως οι συγγενείς της Βαλαβάνη ζουν αυτές τις μέρες κυριολεκτικά "με το όπλο παρά πόδα", όχι τόσο γιατί συνθηκολόγησε για πολλοστή φορά η Αριστερά--για πολλοστή φορά χωρίς να το εννοεί πραγματικά--αλλά μάλλον για ευνόητους λόγους. Άλλωστε όπλα στην Κρήτη υπάρχουν πολλά.
Οταν ο συνταξιουχος λυποθυμα εξω απο την πορτα της τραπεζας η μανουλα μου κανει αερα με τα ευρω της στο σπιτι-αυτη ηταν πλουσια ο γιος του συνταξιουχου ζει και πεθαινει με την συνταξη του γονιου του-τι θελετε να συζητησουμε-αυτα υπηρχαν απο παντα ..τωρα θα αλλαξουν επειδη το ειπαν οι Κουτοφραγκοι?Αντισταθειτε τους...
Α κι επίσης όλα αυτά τα "τέρατα τιμιότητας" γιατί βγαίνουν στον απόηχο και δεν βγαίνανε να το πούνε αυτό την βδομάδα που μεσολάβησε(27/6-5/7).Ξαφνικά τους έπιασε κρίση ταυτότητας;Φτάνει πια με την ανακάλυψη της πυρίτιδας ξανά από την αρχή.Και ξανά και ξανά και ξανά...
Ο κύριος Πανούσης -απ’ τους λίγους στην κυβέρνηση που εννοεί αυτό που λέει Πηγή: www.lifo.gr«Το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον τρόπο που λειτουργώ...»:Όταν ερωτήθηκε για τα επεισόδια έξω από την Βουλή την πρώτη μέρα ψήφισης.Ναι,είναι φερέγγυος τύπος ο Πανούσης γενικότερα.Το ΚΚΕ τον στηρίζει.Το ΠΑΜΕ έτρωγε ξύλο στο Φιξ και το ΚΚΕ τον στήριζε.Το αν κάποιος λέει μια αλήθεια-γνωστή σε όλους,το ότι το παίζανε "μωρές παρθένες" και οι κυβερνώντες και διάφοροι άλλοι το αφήνω απ'έξω για την ώρα-δεν τον κάνει και τέρας τιμιότητας.
Δεν πα να λεει ο Πανουσης, δεν πα να φωναζουν τα ιδια τα γεγονοτα, παλι μια μεγαλη μεριδα του σοφου λαου πιστευει τη Βαλαβανη. Να γιατι η ατακα " δεν ειναι αυτο που νομιζεις", ειναι τοσο πιασαρικη και διαχρονικη. Γιατι μας ειναι πιο ευκολο να πιστεψουμε ενα σωρο μπουρδες, παρα να παραδεχτουμε οτι ειμαστε κοροιδαρες και μας δουλευουν κανονικα.
Όπως έλεγε και ο Ηρακλής Πουαρό: 'μπορούμε να αλλάξουμε τη θεωρία για να ταιριάξει με τα γεγονότα, δεν μπορούμε όμως να αλλάξουμε τα γεγονότα για να ταιριάξουν με τη θεωρία'. Είναι φανερό πλέον σε όλους μας τι κολοσσιαία απάτη έχει παιχτεί εις βάρος του ελληνικού λαού από την 'πρώτη φορά αριστερά'.Μένει να αναφωνήσουν όλοι αυτοί που ψήφισαν Τσίπρα σαν άλλος Πουαρό λίγο πριν τη λύση του μυστηρίου 'Ω ήμουν τόσο ηλίθιος!'.
Πολλοί ακόμη είναι στη φάση της άρνησης: δεν μπορούν να αποδεχθούν την απόλυτη εξαπάτησή τους, γιατί όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί το σύμπλεγμα των ''επάρατων'' μνημονιακών νόμων, αλλά τα ''μνημόνια'' θα μείνουν πλέον με τη βούλα και την υπογραφή της Κυβέρνησης της Αριστεράς. Όταν αρχίζουν κάποιοι να περνάνε από το ταμείο να πληρώσουν πατριωτικά τους φόρους τους, θα τα ξαναπούμε καλύτερα...
που το βλέπεις; εγω βλεπω περιχαρης ελληνες να καταναλωνουν φρεσκοκομμενες ποσοτητες σανου, με πρωτα απο ολους τους νεους... Αλλα αυτοι ειναι σε φαση αντε κ γ##$τε, μαζευω τα μπογαλακια μου και φευγω σε αλλες πολιτειες που δεν εχουν τοσους σανοφαγους... Αν ειναι κατι σαν λαος που ειμαστε πραγματικα τζαμπατζηδες (μαλλονε χουμε γινει μετα την εισοδο στην ΕΟΚ 81) ειναι οι πολιτικες επιλογες: ακομα και απανωτες μ#$%#$ να εχουμε κανει τοπικα, παιρνεις ενα αεροπλανο και βρισκεσαι σε μια χωρα που ευτυχως (για αυτη) δεν αποφασιζεις εσυ για το πολιτικο της συστημα και μεχρι τωρα επιλογες.Και μην ακουσω για το οτι φταινει οι αλλοι, αυτο που αποδειχθηκε στις 25/1 ηταν καταφανως οτι το προβλημα δεν ειναι οτι ψηφιζουμε ΨΕΥΤΕΣ αλλα οτι ψηφιζουμε επαναλειμημενα απροβληματιστα και χωρις κανενα ενδοιασμο ΨΕΜΑΤΑ (και με τα μας φταινε οι ψευτες και καλα).Τι να γινει ρε παιδι μου, στους Ελ αρεσει πολυ το παραμυθι. Προτιμανε να μεταναστευσου απο την χωρα τους, να την μεταβαλουν σε failed state και αυτοι να πανε στην Εσπερια, αλλα μην τους παρει το ψεμα και το σανο, αυτο δεν το αντεχουν.Σαν παιδια που προτιμανε να σπασουν το παιχνιδι τους, επειδη τους ειπα οτι δεν μπορουν να παιζουν ολη μερα με αυτο.
Βλέποντας τι εναλλακτικές είχαν - έχουν, δεν νομίζω ότι έχουν δύναμη να φωνάξουν ή έστω να ψελίσουν κάτι. Ουδέν κακό αμιγές καλού όμως, φάνηκε ξεκάθαρα ότι όλα τα κόμματα όλων των χρωμάτων (και το αμέτοχο ΚΚΕ βεβαίως) εξυπηρετούν τους κεφαλαιούχους, και το κυριώτερο, δεν υφίσταται καμιά δημοκρατία στην Ε.Ε. μόνο η τραπεζική δικτατορία.
120000 ανάληψη σε μία ημέρα είναι αδύνατη να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα εδώ και 2 χρόνια! Επίσης κ. Δημοκίδη το δημοψήφισμα στο οποίο αναφέρεστε μόνο δημοκρατικό και αξιοπρεπές δεν ήταν!(Παρακάλω θυμηθείτε λίγο τη διαδικασία και τη διατύπωση) Ούτε η κυβέρνηση που το στήριξε δεν το σεβάστηκε εφόσον έκανε 180 μοίρες στροφή σε 5 ώρες από το αποτέλεσμα!! Δικαίωμα κάθε πολίτη είναι η προστασία της προσωπικής περιουσίας του και χρέος του κράτους να την προσττεύει νομίζω
Δεν ξέρω ποιες είναι οι πηγές σου αλλά είναι λίγο ανενημέρωτες...αναλήψεις μετρητών γίνονταν και γίνονται και για ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτό που αναφέρεις, αρκει να έχεις ειδοποιήσει την Τράπεζα προκειμένου να τα παραγγείλει και να τα έχει διαθέσιμα.
Το θέμα δεν είναι για τους ''κακούς ξένους'' που ''έκλεισαν'' τις τράπεζες όπως διακήρυσσαν τα κυβερνητικά στελέχη, το ζητούμενο είναι ότι ο σανός πάλι βρήκε την πλειοψηφία πρόθυμη να τον καταναλώσει. Τώρα, ό,τι και να πουν οι κ.κ. Βούτσης και Πανούσης περνάει απλά στα ψιλά.Όσον αφορά στην κ. Βαλαβάνη, δε θα ήθελα να σκέφτομαι τι θα γινόταν αν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο, έστω και αναπόδεικτο, και να αφορούσε σε κάποιο ''μνημονιακό'' και μη αριστερό, δε θα μπορούσε να κυκλοφορήσει έξω από το σπίτι του τώρα... Αλλά ως αριστερός, πώς να το κάνουμε, έχεις ένα ηθικό πλεονέκτημα...
Ηθικό πλεονέκτημα, γιατί κατά τα άλλα τίποτα δεν διαθέτουν, κι αυτό φροντίζουν να το ροκανίζουν με κάθε τρόπο. Από την συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, την υπουργοποίηση κάποιων (Κα...λος) και την αγκαλιά σε συνδικαλιστές που βρίσκονται υπό κατηγορία (Γρ.
Φίλτατε, εγώ θα κάνω μία ακόμη απλή παρατήρηση: η μάνα και ο πατέρας μου ΔΕΝ έχουν οικονομίες ζωής 200 χιλιάρικα... Και αν είχαν, εκτός του ότι βγάζω εγώ εργαζόμενος θα μπορούσα άνετα να πουλάω αριστεροσύνη εκ του ασφαλούς...