Είναι δυνατόν να παίρνει η ΔΗΜ.ΑΡ φέτος απ' το Υπουργείο Εσωτερικών 420.000 ευρώ;

 Είναι δυνατόν να παίρνει η ΔΗΜ.ΑΡ φέτος απ' το Υπουργείο Εσωτερικών 420.000 ευρώ; Facebook Twitter
Ο Φώτης Κουβέλης στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, τον Ιανουάριο. Λίγες μέρες μετά, θα έπαιρνε ποσοστό 0.48%. Φωτo: Nikos Libertas / SOOC
17

Η ΔΗΜ.ΑΡ του Φώτη Κουβέλη ήταν μια προσπάθεια της ευρωπαϊκής, ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ να διαφοροποιηθεί απ' την κομμουνιστογενή αντιευρωπαϊκή μετάλλαξη που είχε αρχίσει να παθαίνει το κόμμα πριν από αρκετά χρόνια. 

Δεν θέλω να στοχοποιήσω την ίδια - την πίστεψα κάποτε, την στήριξα κάποτε, την συμπαθώ σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα. Όμως κάτι πάει πολύ στραβά με την χρηματοδότηση των κομμάτων απ' το κράτος, και μια ματιά στις φετινές επιχορηγήσεις αρκεί να μας πείσει. 

Δύο προβλήματα:

1) Δίνουμε ακόμα επιχορηγήσεις στα κόμματα!

Εν μέσω κρίσης, μια ανάσα πριν τη χρεοκοπία ή το Grexit, κι ενώ οι βουλευτές πληρώνονται πλουσιοπάροχα, για κάποιο λόγο πρέπει να δίνουμε και μερικά εκατομμυριάκια στα κόμματα: 6.33 εκατομμύρια ευρώ είναι η πρώτη δόση για το 2015 - δηλαδή θα ακολουθήσουν κι άλλες;! 

και 

2) Τα λεφτά που δίνουμε πάνε όπου να 'ναι.

Αντί να δίνονται με τα επικαιροποιημένα στοιχεία (πέρσι είχαμε ευρωεκλογές, φέτος βουλευτικές εκλογές), για κάποιον ανόητο γραφειοκρατικό (;) λόγο οι υπολογισμοί έγιναν με βάση μακρινές και ξεχασμένες εκλογές. 

***

Και εκεί μπαίνει στο κάδρο η ΔΗΜΑΡ. Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 1.6 εκατομμύρια και η ΝΔ 1.7, το κόμμα-φάντασμα του Φώτη Κουβέλη θα βάλει στον κουμπαρά του 421.638 ευρώ.

Θα πάρει σχεδόν μισό εκατομμύριο ο Κουβέλης, σήμερα, που κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει καν η ΔΗΜΑΡ, που τα περισσότερα στελέχη της έχουν σκορπίσει προς διάφορες κατευθύνσεις, που δεν έχει ούτε έναν βουλευτή ή ευρωβουλευτή!

Αυτό τσούζει βέβαια πολύ λιγότερο απ' το ότι η κατηγορούμενη ως εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή δικαιούται, αλλά ελπίζω ότι δεν θα πάρει, από τα λεφτά μας πάνω από μισό εκατομμύριο (542.000), όμως η περίπτωση της ΔΗΜΑΡ δείχνει πιο καθαρά τον παραλογισμό του καθεστώτος των επιχορηγήσεων. 

Παραλογισμός που εντείνεται όταν στο ΦΕΚ διαβάζω πως ο Υπουργός Εσωτερικών επικαλείται και το άρθρου 30 του Ν. 4325/2015 που έχει τίτλο «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις». 

ΥΓ. Δεν έχει άδικο, μέσα σ' όλα αυτά, και το Ποτάμι που διαμαρτύρεται λέγοντας:

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των παλιών κομμάτων είναι το σύστημα κατανομής της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα. Έτσι λοιπόν με βάση μια αρκετά εφευρετική αριθμητική, που αντίκειται σε οποιαδήποτε λογική, το Ποτάμι θα πάρει για το 2015 το ένα πέμπτο και σε κάποιες περιπτώσεις το ένα δέκατο των χρημάτων που παίρνουν άλλα μικρότερα από το Ποτάμι κόμματα.

Συγκεκριμένα η κατανομή των ποσών (πρώτη δόση για το 2015) που αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών έχει ως εξής:

– το Ποτάμι με 6,6% στις ευρωεκλογές και 6,05% στις εθνικές εκλογές λαμβάνει 84.776 ευρώ.

– η ΔΗΜΑΡ με 1,2% στις ευρωεκλογές και 0.48% στις εθνικές εκλογές λαμβάνει 421.638 ευρώ.

– οι ΑΝΕΛ με χαμηλότερα επίσης ποσοστά από το Ποτάμι λαμβάνει 489.399 ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 746.399 ευρώ!

Η συνολική κρατική επιχορήγηση στα κόμματα είναι 6.33 εκατομμύρια ευρώ. Το Ποτάμι δηλαδή με 6% των ψήφων λαμβάνει μόλις το 1,3% της κρατικής χρηματοδότησης.

Το Ποτάμι από τη δημιουργία του έχει προτείνει τη μείωση στο μισό της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα. Κι αυτό πρέπει να γίνει αμέσως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που γίνονται περικοπές παντού. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αλλάξει κι ο παράλογος τρόπος κατανομής υπέρ του παλιού συστήματος.

17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Δεν βλέπω καμιά διαφορά. Το ποτάμι όπως και όλα τα κόμματα μας τα παίρνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Εάν το Ποτάμι δεν συμφωνεί, να τα καταθέσει στο λογαριασμό ελάφρυνσης χρέους. Ο νόμος για τη αρπαχτή τους ψηφίσθηκε από τους ίδιους όχι από τους πολίτες, που δεν τους παραχώρησαν κανένα τέτοιο δικαίωμα.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ένα κόμμα που θα πάρει π.χ. ποσοστό 10% στις εκλογές, πρέπει να παίρνει διπλάσια χρηματοδότηση απο ένα άλλο που θα πάρει 5%. Τις ίδιες ανάγκες δεν έχουν; Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πώς χρησιμοποιούν αυτά χρήματα.Κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να υπάρχει ένα μικρό προκαθορισμένο χρηματικό ποσό το οποίο θα έπαιρναν όλα τα κόμματα τα οποία θα πληρούσαν κάποιες προϋποθέσεις ( όχι μόνο τα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, γιατί έτσι βάζουμε εμπόδια στην είσοδο νέων κομμάτων) σε συνδυασμό με την παροχή δωρεάν ( και ισότιμου ) χρόνου προβολής στα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Αντί να δίνονται με τα επικαιροποιημένα στοιχεία (πέρσι είχαμε ευρωεκλογές, φέτος βουλευτικές εκλογές), για κάποιον ανόητο γραφειοκρατικό (;) λόγο οι υπολογισμοί έγιναν με βάση μακρινές και ξεχασμένες εκλογές. Πηγή: www.lifo.grΜάλιστα... το ΠΑΣΟΚ πόσα θα πάρει; ρωτάω επειδή ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί οι λατρεμένες μας τράπεζες (που τόσο κόπτονται κάποιοι για τη σωτηρία τους), τού έχουν δώσει τα απίστευτα δάνεια υπολογίζοντας σε κάποιο ποσοστό που ούτε προσέγγισε. Δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τα άντερά του, και επίσης θα τα πάρει και ως ΠΑΣΟΚ και ως ΕΛΙΑ...Το παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ παραμένει πιο εντυπωσιακό φυσικά, μιας και δεν μιλάμε καν για κόμμα που κατάφερε να μπει στη Βουλή.
Τα κόμματα είναι ο δυνάστης της Ελλάδας. Ο πραγματικός κατακτητής του πλούτου αυτής της χώρας. Όταν οι Έλληνες το συνειδητοποιήσουμε αυτό, η Ελλάδα θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα μπροστά.
Λολ...Ναι...Το βρήκες.Όχι π.χ. ο Αλαφούζος.Τα κόμματα γενικά.Όχι τα κόμματα που χρησιμεύουν σαν αβάντα σε τύπους σαν τον Αλαφούζο.Γενικά και αόριστα.Ναι όντως οι Έλληνες έχουν να συνειδητοποιήσουν πολλά πράγματα...
Ιδιώτη,έχω την εντύπωση πως έχεις "παντρευτεί" διαδοχικά ή παράλληλα ή έστω συνάψει παράνομες σχέσεις, με Ποτάμι,ΔΗΞ.ΑΝ.,Δράση και δεν συμμαζεύεται.Μήπως έθιξα την "αβανταδόρικη" νεοφιλελεύθερη αποπολιτικοποίηση που επιχειρείς και χαλάστηκες;
Και εν τέλει αυτό που είπα ήταν το εξής απλό:Ότι ο βραχνάς δεν είναι τα κόμματα αυτά καθαυτά αλλά το ποιανού τα συμφέροντα προτάσσουν.Αλλά τι να λέμε τώρα...
Γενικά το ότι τα κόμματα χρηματοδοτούνται είναι αναχρονιστικό και οικονομικά παράλογο. Μου σηκώθηκε η τρίχα βλέποντας το ποσό που θα πάρει η ΔΗΜΑΡ του 0,48% αλλά αυτή είναι η Ελλάδα. Στα πάντα πίσω. Στα πάντα κράτος. Κι ο λογαριασμός στον κοσμάκη. Με την ευκαιρία ρε Άρη δεν μου λες....ο Κουβέλης είναι ακόμα Πρόεδρος ή έχει παραιτηθεί;
Φίλε μου να ξέρεις οτι η δημαρ μπορεί να ειναι κομμα του 0,5%, όμως επειδή ειναι βαθυτατα δημοκρατικό κόμμα έχει πολλά όργανα, πρωτοβαθμια, δευτεροβαθμια, επιτροπές, καταστατικα, διαδικασίες, οργανογραμματα, πως θα χρηματοδοτηθουν ολα αυτά μου λες;