Μπορείτε να λύσετε αυτόν τον viral μαθηματικό γρίφο;

Μπορείτε να λύσετε αυτόν τον viral μαθηματικό γρίφο; Facebook Twitter
Ένας γρίφος λογικής για τους έφηβους μαθητές, προκαλεί πονοκέφαλο ακόμα και στους πιο έξυπνους ενήλικες
175

Οι μαθητές που είναι καλοί στα Μαθηματικά, συμμετέχουν στη Μαθηματική Ολυμπιάδα. Μία απ' τις ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν οι μαθητές στη Σιγκαπούρη έγινε viral σε όλο τον κόσμο, και από χτες όλοι προσπαθούν να την απαντήσουν. (Πολύ καλύτερο απ' το να προσπαθούμε να μαντέψουμε αν το φόρεμα ήταν λευκό ή χρυσό, ή αν η γάτα ανεβαίνει ή κατεβαίνει.)

Παρ' ό,τι ήμουν απ' τους χειρότερους μαθητές στα Μαθηματικά (έχω πάρει 02 σε διαγώνισμα και παραλίγο να κοπώ σε εξετάσεις) στην τρίτη γυμνασίου επιλέχθηκα απ' την τάξη μου για να μας εκπροσωπήσω στην Μαθηματική Ολυμπιάδα. Ήταν μια σοκαριστική στιγμή, για όλους, που θα την αφηγηθώ κάποια άλλη φορά. 

Προς το παρόν θα μεταφέρω το πρόβλημα, όπως το διάβασα στο Guardian:

Μπορείτε να λύσετε αυτόν τον viral μαθηματικό γρίφο; Facebook Twitter

Λοιπόν:

Ο Albert και ο Bernard μόλις έγιναν φίλοι με την Cheryl και την ρώτησαν πότε είναι τα γενέθλιά της. Κι αυτή η εκνευριστική (αντί να τους πει και να τελειώσει το θέμα και να μείνουμε όλοι ικανοποιημένοι) τους δίνει μια λίστα με τις πιθανές ημερομηνίες:

15 Μαΐου     16 Μαΐου   19 Μαΐου

17 Ιουνίου   18 Ιουνίου

14 Ιουλίου   16 Ιουλίου

14 Αυγούστου  15 Αυγούστου  17 Αυγούστου

Μετά, η Cheryl λέει στον Albert και τον Bernard ξεχωριστά, τον μήνα και την ημέρα των γενεθλίων της αντιστοίχως.

Είπαν μετά:

Albert: «Δεν γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl, αλλά ξέρω πως ούτε ο Bernard γνωρίζει.» 

Bernard: «Αρχικά δεν γνώριζα, αλλά τώρα [που άκουσα τον Albert] ξέρω.»

Albert: «Ε, τότε κι εγώ ξέρω πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl».

  

[Να δοθεί έμφαση στο ότι η Cheryl αποκάλυψε στον Albert μόνο τον μήνα και στον Bernard μόνο τον αριθμό της ημέρας. Άρα ο Albert έμαθε ότι τα γενέθλια είναι τον Μάιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, ενώ ο Bernard έμαθε ότι η ημερομηνία είναι μία απ' τις ακόλουθες: 14, 15, 16, 17, 18, 19.]

Άρα, πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl;

 

 

*Γράψτε στα σχόλια τι πιστεύετε, και ξαναελάτε σε μερικές ώρες για το update μου, όπου θα δίνω τη σωστή απάντηση και θα εξηγώ πώς οδηγηθήκαμε σε αυτήν. 

 

 

UPDATE: O Alex Bellos του Guardian δίνει τη λύση   

 

Ο αρθρογράφος που ανέδειξε το θέμα, αποκαλύπτει πότε γεννήθηκε τελικά η Cheryl...

 

Όπως θυμάστε, στον Albert είπε το μήνα Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο ή Αύγουστο. 

Στον Bernard είπε 14, 15, 16, 17, 18 ή 19

Ας το δούμε βήμα βήμα:

Albert: «Δεν γνωρίζω πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl, αλλά ξέρω πως ούτε ο Bernard γνωρίζει.»

 

Το μόνο που ξέρει ο Albert είναι το μήνα, και κάθε μήνας έχει πάνω από μία πιθανή ημερομηνία, οπότε είναι αυτονόητο ότι δε γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία - άρα το πρώτο μέρος της πρότασης είναι πλεονασμός.

Ο μόνος τρόπος που ο Bernard θα μπορούσε να γνωρίζει τα γενέθλια χάρη σε έναν αριθμό, θα ήταν αν η Cheryl του είχε πει 18 ή 19, μιας και απ' τις δέκα πιθανές ημερομηνίες μόνο αυτοί οι αριθμοί εμφανίζονται μόνο μια φορά, (19 Μαϊου και 18 Ιουνίου). 

Για να ξέρει ο Albert ότι ο Bernard δεν γνωρίζει, η Cheryl πρέπει να είπε στον Albert ότι τα γενέθλια είναι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, μιας και κανένας απ' τους δύο μήνες δεν έχει το 18 ή το 19. 


Bernard: «Αρχικά δεν γνώριζα, αλλά τώρα [που άκουσα τον Albert] ξέρω.»

 

Ο Bernard δια της ατοπου απαγωγής κατάλαβε ότι ο Albert ξέρει πως ο μήνας είναι είτε ο Αύγουστος ή ο Ιούλιος. Από τη στιγμή που λέει πως κατάλαβε ποια είναι η πλήρης ημερομηνία, πρέπει να του είπε η Cheryl το 15 το 16 ή το 17, μιας και αν του είχε πει το 14 δεν θα μπορούσε να ξέρει αν ο μήνας ήταν ο Αύγουστος ή ο Ιούλιος. Και το 15 και το 16 και το 17 αντιστοιχούν σε έναν και μόνο μήνα, ενώ το 14 θα μπορούσε να σήμαινε οποιονδήποτε απ' τους δύο. 

 


Albert: «Ε, τότε κι εγώ ξέρω πότε είναι τα γενέθλια της Cheryl».

 

Άρα ο Albert καταλαβαίνει πως πλέον οι πιθανές ημερομηνίες είναι η 16η Ιουλίου, η 15η Αυγούστου και η 17η Αυγούστου. Για να λέει πως γνωρίζει όμως τα γενέθλια, πρέπει η Cheryl να του είπε ότι ο μήνας είναι ο Ιούλιος. Αν του είχε πει Αύγουστο δεν θα μπορούσε να ξέρει με σιγουριά την ημερομηνία. 

 

Η απάντηση λοιπόν, είναι πως τα γενέθλια της Cheryl -και μην ξεχάσουμε να της ευχηθούμε- είναι στις 16 Ιουλίου. 

Μπράβο σε όσους το βρήκαν :)

175

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Υπαρχει και ενας αλλος τροπος λυσης πιο απλος πιο ευκολος!!! Αν προσθεσουμε ολες τις ημερομηνιες δηλαδη 15+16+19+17+18+14+16+14+15+17=161 και απο το αποτελεσμα απο τα δυο πρωτα ψηφια βγαζουμε την ημερα δηλαδη στις 16 και με την προσθεση των αλλων δυο ψηφιων ειναι 6+1=7 δηλαδη ειναι 7ος μηνας αρα ιουλιος αρα ειναι στις 16 ιουλιου τα γενεθλια της!!!
Εγω το πρωτο που σκεφτηκα ηταν Albert,P(A) η P(4)δηλ. μαιος,ιουνιος,ιουλιος και αυγουστοςBernand,P(B) η P(6)δηλ. 14,15,16,17,18 και 19ΣΥΝΟΛΟ 10,P(f)=P(k)/nοποτε P(A)=P(4)/P(10)=4/10και P(B)=P(6)/P(10)=6/10P(A)+P(B)=4/10+6/10=1Συμφωνα με το νομο των πιθανοτητων f1+f2+...fn=(k1+k2..+kn)/n=1AΡΑ πρωτη επιλογη 15 μαιου με μια αλλη προσεγγιση...
Ααααα, τώρα κατάλαβα γιατί δεν είναι 17 Αυγούστου. Διαβάζοντας τη πρώτη φορά που μίλησε ο Albert κατάλαβα λάθος τι ενοούσε. Νόμιζα ότι ο Albert όταν είπε ότι ο Bernard δεν το γνώριζε, ο Albert κατάλαβε ότι ο Bernard δεν το βρήκε επειδή δεν το είπε που θα σήμαινε ότι ο Bernard δεν είχε τον αριθμο 18 και 19 που υπήρχαν μόνο μια φορά. Αλλά ο Albert δεν το κατάλαβε με αυτό τον τρόπο αλλά με το ότι είχε το μήνα ιούλιο ή αύγουστο. Με αυτό το μπέρδεμα αλλάζει και το πρόβλημα και αντι για 16 Ιουλίου να βγαίνει 17 Αυγούστου.
προφανώς ουτε ο Bellos της Guardian ξερει τι γινεται.....μπορειτε να μου απορριψετε την ημερομηνια 17 ΙΟΥΝΙΟΥ ???πιο απλα ξεκινωντας απο το τελος ο Bernard ακουσε απο την Cheryl ... 17 και ηταν μεταξυ ΙΟΥΝΙΟΥ και ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ο Albert ακουσε ΙΟΥΝΙΟΣ (αρα ηταν μεταξυ 17 και 18 και ειπε οτι δεν ξερει και ο Bernard) μολις το ακουσε αυτο ο Bernard κλειδωσε στον ΙΟΥΝΙΟ αφου απερριψε τις μοναδικες και ευκολες 18 και 19. Επιπλέον ο Αυγουστος εχει ακομα δυο επιλογες 14 και 15 για τον Αlbert που και αυτος καταλαβε αμεσως μετα την φράση του Bernard ποτε ειναι τα γενεθλια.Η Cheryl εστησε απλή επιλογη δυο ημερομηνιων στο μηνα με μια απορριπτεα λογω μοναδικοτητας.αρα 17 ΙΟΥΝΙΟΥ
Η απάντηση δεν είναι 16 Ιουλίου.Όταν ο Άλμπερτ λέει ότι δεν μπορεί ο Μπέρναρντ να ξέρει, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός εμφανίζεται τουλάχιστον 2 φορές στις ημερομηνίες. Αποκλείσαμε το 18 Ιουνίου,19 Μαίου. ΟΧΙ ολόκληρο το μήνα, κάτι που δεν έχει νόημα, αλλά μόνο αυτές τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.Όταν ο Μπέρναρντ ακούει τον Άλμπερτ επίσης να παραδέχεται ότι ούτε ο ίδιος ξέρει, αυτό σημαίνει ότι ο μήνας εμφανίζεται τουλάχιστον 2 φορές στις ημερομηνίες. Αποκλείσαμε το 17 Ιουνίου.Αφού ο Μπέρναρντ δεν ήξερε στην αρχή, αλλά τώρα που έμαθε ότι δεν είναι 17 Ιουνίου ξέρει, αυτό σημαίνει ότι μόλις απέκλεισε τη μοναδική εναλλακτική του αριθμού 17.Κι αφού ο Άλμπερτ μαθαίνει ότι πλέον ο Μπέρναρντ ξέρει την ημερομηνία, μπορεί κι ο ίδιος να συμπεράνει ότι η μόνη λύση που έμεινε είναι το 17 Αυγούστου.
Ο Albert ήξερε τον μήνα και είπε ότι δεν γνωρίζει αλλά ούτε ο Bernard γνωρίζει, επομένως ο Bernard μόλις το ακούει αυτό αποκλείει τις 19 Μαίου και 18 Ιουνίου που είναι οι ημερομηνίες με μοναδικούς αριθμούς, το 18 και το 19 δεν επαναλαμβάνονται. Οπότε αποκλείεται όλος ο Μάιος και όλος ο Ιούνιος καθώς αν ήταν ένας απ΄τους δύο μήνες ο Albert θα έλεγε ότι ο Bernard είναι πιθανό να γνωρίζει. Οπότε μένουν Ιούλιος και Αύγουστος από τους οποίους αποκλείονται οι 14 του κάθε μηνός καθώς ο Bernard δεν θα μπορούσε να γνωρίζει. Μένουν 16 Ιουλίου, 15 Αυγούστου και 17 Αυγούστου. Ο Albert λέει ότι γνωρίζει κι εκείνος μετά την απάντηση του Bernard οπότε είναι 16 Ιουλίου, διαφορετικά ο Albert δεν θα μπορούσε να ξέρει.
16 ΙουλίουΑνάλυση:1. "ξέρω πως ούτε ο Bernard γνωρίζει" Σα να λέει, αυτό που ψάχνουμε δεν βρίσκεται στις 2 πρώτες γραμμές, γιατί αν ήταν εκεί, θα μπορούσε να είναι το 18 ή το 19 και καθώς αυτά είναι μοναδικά νούμερα ο Μπέρναρντ θα μπορούσε να ξέρει. Έξω λοιπόν Μάιος και Ιούλιος2. Τώρα όμως ξέρω, λέει ο Μπέρναρντ. Για να το πει αυτό, το νούμερο που του έχει ψιθυρίσει το άτιμο θηλυκό, είναι 16,15 ή 17. Ο Μπέρναρντ δεν θα ήταν σίγουρος αν το νούμερο ήταν το 14 αλλά τα άλλα τρία είναι μοναδικά νούμερα. Ο Μπέρναρντ λοιπόν ξέρει αλλά εμείς δεν ξέρουμε (ακόμα) πιο από τα τρία είναι.3. Εδω κάνει παιχνίδι ο κορυφαίος Αλμπερτ. Είναι γάτος και ξέρει ότι ο Μπερναρντ έχει αποκλείσει αναγκαστικά τα 14άρια. Σε αυτουνού το αυτάκι έχει ψιθυριστεί η λέξη Ιούλιος ή η λέξη Αύγουστος. Αν τα γενέθλια ήταν Αύγουστο ο Αλμπερτ θα έκανε μόκο, γιατί δεν θα ήξερε αν η σωστή ημέρα είναι 15 Αυγούστου ή 17 Αυγούστου. Τώρα όμως βγαίνει και μας δηλώνει ότι ξέρει και αυτός, άρα το θηλυκό του είχε ψιθυρίσει Ιούλιοςςςς. Ξέρει λοιπόν ότι 14 δεν είναι, το αποκλείσαμε νωρίτερα, και τι μας μένει; 16 Ιουλίου.Έτσι λοιπόν το μάθαμε και εμείς.
17 ΑυγουστουΣτην αρχη ο Α λεει ειναι σιγουρος οτι ο Β δεν ξερει...Για να ειναι σιγουρος σημαινει οτι του ειπε η γκομενα μηνα, ο οποιος ΔΕΝ εχει μεσα αριθμο που εμφανιζεται μονο μια φορα στο συστημα (18,19) αρα αποκλειουμε Μαιο, Ιουνιο.Ο Β καταλαβε τη σκεψη του Α και μολις τον ακουσε, απεκλεισε Μαιο, Ιουνιο. Ξεροντας τον αριθμο 17 και αποκλειοντας Μαιο, Ιουνιο ουσιαστικα μενει μονο ο Αυγουστος με το 17. Ξερω γω..... :D
Δεδομένο 1: Ο Α ξέρει το μήναΔεδομένο 2: Ο Β ξέρει τη μέραΔεδομένο 3: Ο Α ξέρει ότι ο Β δεν γνωρίζει.Συμπέρασμα 3: Για να γνώριζε ο Β μόνο από τη μέρα, θα έπρεπε να είναι μέρα που να υπάρχει μόνο σε ένα μήνα. Αυτές είναι δυο: Η 19η (Μαΐου) και η 18η (Ιουνίου).Άρα οι δυο παραπάνω ημερομηνίες αποκλείονται.Δεδομένο 4: Ο Α δεν γνωρίζει.Συμπέρασμα 4: Για να να γνώριζε ο Α μόνο από το μήνα, θα έπρεπε να είναι μήνας που να έχει μόνο μία μέρα. Μετά τον αποκλεισμό 2 ημερομηνιών στο Σ3, ο μήνας που απομένει με μόνο μία μέρα είναι ο Ιούνιος (17η).Αφού όμως ο Α δεν γνωρίζει, αποκλείεται και αυτή η Τρίτη ημερομηνία.Δεδομένο 5: Τώρα που ο Β ξέρει ότι ο Α δεν γνωρίζει, συνειδητοποιεί ότι καταλαβαίνει ποια είναι η ημερομηνίαΣυμπέρασμα 5: Για να γνωριζε ο Β μόνο από τη μέρα, θα έπρεπε να είναι μέρα που να υπάρχει μόνο σε ένα μήνα. Μετά τον αποκλεισμό του Ιουνίου στα Σ3&Σ4, η μόνη μέρα που υπάρχει σε μόνο έναν μήνα είναι η 17η Αυγούστου!
16 ΙΟΥΛΙΟΥ dioti o Albert μετα απο το Κόμμα στην προταση λεει αφτο που ξερει με 7 λεξεις (7os μηνας) στην συνεχεια ΤΟΥ Απαντα με 6 λεξεις (αρα 16 ημερα ΑΦΟΥ ΟΛΕΣ ΟΙ ημερες ειναι απο 14 εως 19 αρα o δευτερος τησ ημερας ειναι ο αριθμος 6 (διοτι ο αριθμος 1 ειανι παντα ο πρωτος)) αρα 16 ΙΟΥΛΙΟΥ
Είναι 16 Ιουλίου, το έχουν εξηγήσει πολλοί πιο πριν. Το κλειδί κάτ εμε, το οποίο μπέρδεψε πολύ κόσμο και μαζί και μένα είναι το εξής: πως έφτασε ο Άλμπερτ στο συμπέρασμα ότι ο Μπέρναρντ δεν ξέρει (αρχικα). Έφτασε ΑΠΌ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΞΈΡΕΙ Ο ΊΔΙΟΣ και ο μόνος τρόπος να το ξέρει ο ίδιος με βεβαιότητα είναι αν ο μήνας που του είπε η -ασχολίαστη- Σέρυλ δεν έχει μέσα μοναδικό αριθμό (γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υυπήρχε πιθανότητα ο Μπέρναρντ να ηξερε)