Το ΕΣΡ επανεξετάζει την υπόθεση Βερύκιου - ευτυχώς

Το ΕΣΡ επανεξετάζει την υπόθεση Βερύκιου - ευτυχώς Facebook Twitter
Δήμος Βερύκιος / Αύγουστος Κορτώ
4

 

Μετά την κατακραυγή για το ιστορικά χαμηλότερο πρόστιμο - “χάδι” που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης με την απόφαση 233/2014 , στην υπόθεση των ομοφοβικών σχολίων του Δήμου Βερύκιου εναντίον του Αύγουστου Κορτώ, στην ραδιοφωνική εκπομπή του στον Alpha 989, ο συγγραφέας κινήθηκε νομικά για την επανεξέταση του θέματος από την ανεξάρτητη αρχή. Ο δημοσιογράφος πανηγύριζε τότε στην εκπομπή του, αναφέροντας ότι το ΕΣΡ τον δικαίωσε, ευχαριστώντας δημόσια και τον ... Γιώργο Καρατζαφέρη!

Ο Αύγουστος Κορτώ δεν είχε απευθυνθεί με καταγγελία στο Ε.Σ.Ρ., επιλέγοντας να προσφύγει απευθείας στην Δικαιοσύνη για την αποκατάστασή του λόγω προσβολής προσωπικότητας.

Ωστόσο η δημοσιότητα που έλαβε η επίμαχη εκπομπή οδήγησε το κοινό να υποβάλλει δεκάδες καταγγελίες στο Ε.Σ.Ρ., προκειμένου αυτό να ασκήσει τις αρμοδιότητές του. Το Ε.Σ.Ρ.  συνεδρίασε για το θέμα, χωρίς όμως να καλέσει τον άμεσα θιγόμενο, δηλαδή τον ίδιο τον Αύγουστο Κορτώ, περιοριζόμενο να καλέσει σε ακρόαση τον καταγγελλόμενο ραδιοφωνικό σταθμό.

 

Οι δικηγόροι του συγγραφέα έκριναν ότι η απόφαση πρέπει να επανεξεταστεί, για τα σοβαρά λάθη που περιέχει και μετά από σχετική εντολή του Αύγουστου Κορτώ κατατέθηκε "αίτηση θεραπείας".

Έτσι, η συνεδρίαση έγινε εν αγνοία του συγγραφέα και με την παρουσία του δημοσιογράφου, ο οποίος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης είπε στο ΕΣΡ ότι ο Κορτώ, ανακοινώνοντας στο facebook ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος με το “Ποτάμι” αλλά ότι θα μείνει αφοσιωμένος στα βιβλία και στον άντρα του, υποστηρίζει ένα μικροαστικό στερεότυπο που υποβαθμίζει τον ρόλο της ... γυναίκας!

Στην ίδια συνεδρίαση ο Βερύκιος είπε επίσης ότι απομονώθηκαν φράσεις από όσα είπε και ότι αναρτήθηκαν τεχνηέντως συρραφέντα αποσπασματα στην LIFO, αλλοιώνοντας το νόημα των λεγομένων του. Έτσι, το ΕΣΡ, χωρίς να έχει λάβει υπόψη την σχετική καταδίκη από την ΕΣΗΕΑ, χωρίς να έχει καλέσει σε προηγούμενη ακρόαση τον συγγραφέα, επέβαλε πρόστιμο 3.000 στον ραδιοφωνικό σταθμό για μη... καλαίσθητη εκφορά του λόγου, επειδή ακούστηκαν φράσεις όπως “η κυρά – Αυγουστίνα”, “η παρθενόπη”, “αλανιάρης”, “καβλάντα” κλπ., ενώ δύο μέλη του ΕΣΡ, οι κ.κ. Παπακώστας και Αποστολάς μειοψήφισαν υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να επιβληθεί καν  πρόστιμο, αλλά “η διοικητική κύρωση της σύστασης”!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στην απόφαση αναφέρεται ότι η συζήτηση που έγινε στην επίμαχη εκπομπή αφορούσε “τον Αυγουστίνο Κορτώ”, ο οποίος “είχε αναφερθεί στις σεξουαλικές του ιδιαιτερότητες”. Ότι δηλαδή ήθελε να μείνει αφοσιωμένος στον άντρα και τα βιβλία του. [Ευτυχώς που δεν τον καταδίκασαν για... διαστροφή.]

Οι δικηγόροι του συγγραφέα έκριναν ότι η απόφαση αυτή πρέπει να επανεξεταστεί, για τα σοβαρά λάθη που περιέχει και μετά από σχετική εντολή του Αύγουστου Κορτώ κατατέθηκε “αίτηση θεραπείας”. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος που υπέβαλε το αίτημα αναφέρει:

Το χαμηλό πρόστιμο οφείλεται στο ότι το ΕΣΡ δεν εφάρμοσε την διάταξη για τον ομοφοβικό λόγο που περιέχει ο Κώδικας Δεοντολογίας που η ίδια η ανεξάρτητη αρχή έχει συντάξει και εγκρίθηκε με το άρθρο 4 του π.δ.77/2003. Ενώ στην εισήγηση της Ειδικής Επιστήμονος του ΕΣΡ αναφέρεται η συγκεκριμένη διάταξη, κατά την οποία δεν επιτρέπεται σε ενημερωτικές εκπομπές η παρουσίαση προσώπων με τρόπο που ενθαρρύνει τον εξευτελισμό τους λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού, το θέμα αυτό δεν απασχόλησε καθόλου το Ε.Σ.Ρ. και δεν υπάρχει καθόλου μέσα στην απόφασή του. Τώρα δίνουμε στο Ε.Σ.Ρ. μια ευκαιρία να επανεξετάσει το θέμα, πριν προβούμε και σε νομικές ενέργειες για την λογοδοσία της ίδιας της ανεξάρτητης αρχής”.

Ζητάμε να τροποποιηθεί η απόφαση, να απαλειφθεί η ομοφοβική αναφορά σε “σεξουαλικές ιδιαιτερότητες” του συγγραφέα, να διορθωθεί πρώτ' απ' όλα το όνομά του στην απόφαση και να εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία, χωρίς προκαταλήψεις και αστερίσκους”, δήλωσε ο δικηγόρος του συγγραφέα Χρήστος Γραμματίδης.

Ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ρ. κ. Ι. Λασκαρίδης έστειλε ήδη κλήση προς τον συγγραφέα ώστε να προσέλθει την Τρίτη 14.10.2014 και ώρα 11:35  στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ε.Σ.Ρ., οδός Πανεπιστημίου και Αμερικής αρ. 5 (3ος όροφος), “για παροχή διευκρινίσεων σχετικά με αίτηση τροποποίησης της 233/2014 απόφασης του Ε.Σ.Ρ.” Υπέρ της αίτησης θεραπείας του συγγραφέα έχει αποστείλει ήδη έγγραφο “πρόσθετης παρέμβασης” προς το Ε.Σ.Ρ. το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών.

 

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Τα απομεινάρια της "λαϊκής" ενημέρωσης και της "μάχιμης" δημοσιογραφίας επιμένουν ακόμα... Ως πότε? Αδιαφορείστε παιδιά κάποτε τους θεωρούσα επικίνδυνους τώρα πια απλά τηλεοπτικά καρτούν κακής αισθητικής! Γυρίστε τους την πλάτη...
To πρόβλημα δεν είναι ο Βερυκιος. Το πρόβλημα είναι οι βλάκες που τον ακούν αν δεν υπάρχει ζήτηση δεν υπάρχει προσφορά έστω και για την ηλιθιότητα. Απλά μη κρύβουμε τη προβληματική κοινωνία μας πίσω απο ενα γραφικό που χει κάνει την [εκκεντρικότητά] του του επαγγελμα
Το ότι εδώ και δώδεκα χρόνια οι Έλληνες γκέι εχουν αφήσει την δημόσια υπόληψή τους στα χέρια των άκρως ομοφοβικών και ανίδεων του ΕΣΡ, είναι μια μεγάλη ήττα. Τα ΜΜΕ είναι αυτά που δημιουργούν την καλή ή κακή εικόνα ανάλογα. Η Ελλάδα είναι σχεδόν σε επίπεδο πρώην σοβιετικής χώρας στο θέμα, χωρίς όμως να υπάρχουν οι εκεί απαγορευτικοί νόμοι, αλλά το αντίθετο μάλιστα. Μεγάλη ντροπή επίσης για τους πολιτικούς "υποστηρικτές" των γκέι...
Πρώτον, αν δεν κάνω λάθοs υπήρχε ηχητικό ντοκουμέντο που είχε δημοσιευτεί (και εδώ). Ήταν αρκετά σαφέs.Δεύτερον, πράγματι υπάρχει μέγιστο θέμα αισθητικό. Το να ξεφτιλίζειs οποιοδήποτε άνθρωπο δημόσια είναι μέγιστο αισθητικό παράπτωμα. Από μόνη η διαδικασία είναι χυμαδιό, δεν χωράει εκλέπτυνση. Τρίτον, τα ομοφοβικά σχόλια εντοπίστηκαν (τα βλέπω σε εισαγωγικά, άρα πράγματι ξέρουν για τι ομιλούμε). Αυτό που μένει είναι ότι έγινε ερήμην και ότι επιδικάστηκε εξαιρετικά χαμηλό πρόστιμο. Όσο για τα επιχειρήματα προβληθέντα από τον Βερύκιο, συνάδουν με την…αισθητική του.