Τι μέλλον υπάρχει για τους Millenials της Ελλάδας;

Τι μέλλον υπάρχει για τους Millenials της Ελλάδας; Facebook Twitter
Εικόνα: Millenials / via infinite satori
5

Καθώς το δίκτυο Sandbox ψάχνει στην στη χώρα μας νέα μέλη απ' τους Έλληνες millenials, μίλησα με την Εβίτα Κολοκούρη και την Κωνσταντίνα Τσόερερ για τους σκοπούς του δικτύου, αλλά και την Γενιά που αναρωτιέται, και μάχεται. 

 

 

Τι ακριβώς είναι το δίκτυο Sandbox;

Το πιο συχνό που ακούει κάποιος για το Sandbox είναι ότι αποτελεί μια παγκόσμια κοινότητα, αλλά στην πραγματικότητα το Sandbox  σημαίνει πολλά και διαφορετικά πράγματα για το κάθε μέλος του. Το Sandbox είναι πεδίο επικοινωνίας, έκφρασης, συνεργασίας, χαλάρωσης και δημιουργικότητας.

Μέσα στο Sandbox θα βρει κάποιος τα κορυφαία ταλέντα της κάθε περιοχής, από πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, που αυτό που τους ενώνει είναι η δίψα τους να αλλάξουν τον κόσμο και το περιβάλλον τους. Δεν μιλάμε για ανθρώπους που επαναπαύονται και μένουν στάσιμοι, μιλάμε για ανθρώπους που αλλάζουν το πεδίο δράσης τους, καινοτομούν, επιτυγχάνουν και αποτυγχάνουν, αναγνωρίζονται και είναι όλοι κάτω από 30 χρονών.

 

Ανήκουν πολλοί άξιοι άνθρωποι λοιπόν στο Sandbox. Και τι κάνουν πρακτικά;

Tα μέλη του Sandbox ενώνονται διαδικτυακά αλλά και φυσικά σε διάφορα μέρη του κόσμου. Για να μπει κάποιος στο Sandbox αξιολογείται προσωπικά και επαγγελματικά γι’ αυτό και το Sandbox διατηρεί το επίπεδο των μελών του πολύ υψηλό, για να υπάρχει μια συνεχής ποιοτική αλληλεπίδραση μεταξύ της παγκόσμιας κοινότητας. Μέσα στο Sandbox έχουμε, επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει εταιρίες που αξίζουν εκατομμύρια πριν τα 25 τους, ένας από τους λίγους επιλεγμένους πολίτες που θα ταξιδέψει στον Άρη το 2020, ένα από τα πρώτα τρανσέξουαλ μοντέλα, καθηγητές του Sanford & του Harvard, πρωτοπόρους της yoga & της ωμοφαγίας, τραγουδιστές όπερας και πολλά ακόμα άτομα που ο κάθε ένας θα ήθελε να έχει στην παρέα του.

Το Sandbox όμως δεν είναι κομμάτι της εργασίας του καθενός που θα τον υποχρεώσει να εργαστεί για να αναγνωριστεί ή να προχωρήσει. Οι κοινότητες κινούνται όσο το κάθε μέλος τους κινείται. Το δίκτυο είναι καθημερινά ανοιχτό στο κάθε μέλος για οποιοδήποτε θέμα/ερώτηση/συζήτηση προσωπικού ή επαγγελματικού περιεχομένου. Υπάρχουν περισσότερα από 1000 άτομα σε όλο τον κόσμο έτοιμα να συμβάλλουν στην ατομική ανάγκη του άλλου Sandboxer.

Μέσα στο Sandbox αναπτύσσονται συνεργασίες, φιλίες, debates και συζητήσεις κάθε είδους και είναι στο χέρι του καθενός να συμβάλλει ή να αποστασιοποιηθεί από ένα ζήτημα που δεν τον εκφράζει. Όταν όμως οι Sandboxers βρίσκονται και κοντά πέρα από το διαδίκτυο, δημιουργείτε ένα επιπλέον σπίτι για να μείνει κάποιος εκεί που ταξιδεύει ή μια επιπλέον παρέα να τον καλωσορίσει.

 

Τώρα γίνονται αιτήσεις και στην Ελλάδα, σωστά;

Ναι, και τα κριτήρια του Sandbox είναι παγκοσμίως τα ίδια και αυτά αναζητάμε από τους Αθηναίους πιθανούς  Sandboxers:

-Να είναι 30 ή κάτω από 30 ετών

-Να είναι φιλόδοξοι, δημιουργικοί, γενναιόδωροι, περίεργοι για νέα πράγματα και να έχουν ήδη δείξει την αριστεία και την αφοσίωση στον τομέα τους

-Να είναι δεσμευμένοι να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο μέσα από την εργασία και τα έργα τους

-Να είναι αποφασισμένοι να γίνουν ενεργοί Sandboxers της τοπικής και της παγκόσμιας κοινότητας

-Nα δεσμευτούν ότι θα απαντήσουν σε όλη τη διαδικασία επιλογής με ειλικρινά και αγνότητα

 

Πέρα όμως από αυτά τα κριτήρια, περιμένουμε άτομα που θα μας εκπλήξουν και θα προσφέρουν στην κοινότητα το κάτι τελείως διαφορετικό είτε μέσα από τη δουλειά τους, είτε μέσα από τον χαρακτήρα τους είτε μέσα από την αφοσίωση τους στο Sandbox. Περιμένουμε άτομα που θα μας εμπνεύσουν και θα μας ωθήσουν στο να παρουσιάσουμε τη νέα ταλαντούχα γενιά- μιας χώρας που περνάει από οικονομική και κοινωνική κρίση- σε όλο τον κόσμο. (Όλες τις πληροφορίες για το Sandbox της Αθήνας μπορεί κάποιος να τις βρει εδώ.)

 

Τι μέλλον υπάρχει για τους Millenials της Ελλάδας; Facebook Twitter
 

 

Ψάχνετε "millenials". Διαβάζω πως Millenials ονομάζεται η γενιά των ανθρώπων που γεννήθηκαν μεταξύ των 1980-2000, και θεωρείται η πρώτη γενιά με παγκόσμιο χαρακτήρα. Θέλετε να μου μιλήσετε γιατα χαρακτηριστικά της;

Σίγουρα, αυτή η γενιά, δεν προσδορίζεται μόνο με βάση την ηλικία και τις χρονολογίες. Για τον όρο “Millennials” χρησιμοποιούμε και τον όρο “Generation Y”, εμάς μας αρέσει να λέμε αυτή την γενία, “Generation Why”, την γενιά που αναρωτιέται “Γιατί;”, που αμφισβητεί όπως κάθε νέα γενιά στην ιστορία άλλωστε. Βλέπουμε όμως πως μας συνδέουν και αξίες ειδικότερα ο ρόλος και η προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο, άσχετα με την επαγγελματική μας ενασχόληση.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τους Millennials είναι πως η προσωπική επιτυχία και ο κοινωνικός αντίκτυπος μας, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, τρέχουν παράλληλα, ενώ στις προηγούμενες γενιές ήταν γραμμική η σειρά τους. Αυτή η γενιά, έχει πρόσβαση σε περισσότερους πόρους, γνώση, εργαλεία κτλ. από καμία άλλη γενιά πριν. Είναι σε εμάς να αξιοποιήσουμε αυτά τα εφόδια, να στηρίξουμε άλλους να τα αξιοποιούσουν και να κάνουμε ένα βήμα μπροστά για ένα καλύτερο σήμερα και ένα καλύτερο κόσμο του αύριο.

 

Πώς φαντάζεστε το μέλλον των millenials στην Ελλάδα; Υπάρχει ελπίδα;

Η Ελλάδα έχει μια ιστορία που βασίζεται στις κοινότητες, είτε με την μορφή της οικογένειας είτε με τις πόλεις-κράτη της Αρχαιότητας, είτε με τα χωριά μας στην επαρχεία, ή με τα κινήματα αλληλεγγύης και τους συνεταιρισμούς, αλλά και τις κοινότητες ανοιχτής γνώσης και ανοιχτού λογισμικού, ακόμα και επιχειρηματικότητας.

Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα: Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας, Enfo.gr, CulEnt, hackerspace.gr, OpenCoffee, CAMP!, Omikron Project.

Οι Millennials είναι παντού, και συν-διαμορφώνουν. Σε όλες τις χώρες αυτή η γενιά κάνει λάθη, υποκύπτει σε μόδες, αλλά και μαθαίνει, μετατρέπει, εξελίσσεται και βλέπουμε πως αναζητά λύσεις, οπότε όχι απλά υπάρχει ελπίδα, υπάρχει δρόμος μπροστά μας.

 

Τι πιστεύετε πως μπορούν οι millenials να κάνουν -ασχέτως του Sandbox- για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και να επιβιώσουν από την κρίση;

Αναμφισβήτητα η κρίση μας έχει επηρεάσει, ωστόσο αδικούμε την γενιά μας, και κυριότερο αδικούμε όλες τις πρωτοβουλίες αν θεωρούμε πως ενεργοποιήθηκαν μόνο λόγω κρίσης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι πιο διαρθρωτικά, ξεπερνούν την οικονομία ως μεμονωμένο κομμάτι.

Ας δούμε την Ελλάδα ως έναν άνθρωπο, όχι σαν χώρα. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τα συμπτώματα μιας κοινωνικής, οικονομικής αλλά και πολιτισμικής ασθένειας-αδυναμίας, που απαιτεί μια σύνθετη θεραπεία, ώστε ο οργανισμός να δημιουργήσει τα δικά του αντισώματα και να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Οι Sandboxers δημιουργούσαν και πριν την κρίση και ο γη γυρνούσε πριν την κρίση. Γίνεται πολύ συζήτηση για την κρίση, αλλά υπάρχει ανάγκη να περάσουμε από την συζήτηση στην πράξη, στις λύσεις. Δεν θα υπάρχει μόνο μια λύση, υπάρχουν πολλές και αλληλοσυμπληρώνονται.

Οι Millennials καλούνται να ανατρέψουν το status quo ενώ θα πρέπει να κάνουμε παράλληλα και συμβιβασμούς, “να βάλουμε νερό στο κρασί μας” όπως λένε οι πιο έμπειρες και σοφές γενιές για να προχωρήσουμε. Διάλογος και όχι μόνο αντίλογος. Συνεργατικό πνεύμα. Ένας από τους ανθρώπους που μας έχει εμπνεύσει λέει “Υπομονή και επιμονή”. Μην ξεχάσουμε πως μπορεί να είμαστε η πρώτη παγκόσμια γενιά, αλλά δεν είμαστε η πρώτη γενιά που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Θα σου πω κάτι που θα φανεί πολύ απλοϊκό, αλλά το ανατρέξεις την ιστορία, τις ιστορίες των γονιών και παππούδων μας, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο. Γνώση υπάρχει, παντού. Το πώς την αξιοποιούμε για την βελτίωση της καθημερινότητας είναι στο χέρι μας.

 


(το προφίλ του δικτύου Sandbox, σε τρία λεπτά)

 

 

Υπάρχουν προς το παρόν εννιά μέλη του Sandbox στην Ελλάδα, αν κατάλαβα καλά. Με τι ασχολούνται πάνω κάτω;

Ναι, προς το παρόν είμαστε εννέα Sandboxers στην Αθήνα. Το Sandbox είναι δίκτυο. Υπάρχουν τα μέλη που επιλέγονται όπως στην παρούσα φάση έχουμε το ετήσιο class (φαντάσου το σαν “τάξη”) για την Αθήνα μέχρι τις 13 Ιουνίου. Σε κάθε πόλη υπάρχουν 1-3 ambassadors. Στην Αθήνα είμαστε τρεις.

Η πρωτοβουλία να ιδρυθεί το Sandbox hub εδώ, ξεκίνησε από μένα (Κωνσταντίνα) με την στήριξη πολλών πόλεων (Βερολίνο, Banglore, Κοπενχάγη, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο) και είμαι η εξερχόμενη ambassador. Παραδίδω σκυτάλη, με την ανακοίνωση του νέου class, στην Εβίτα Κολκούρη και τον Άρη Κωνσταντινίδη, που από το Δεκέμβριο διαμορφώνουμε από κοινού τις δραστηριότητες του Sandbox hub της Αθήνας.

 

Οι Sandboxers είναι οι εξής:  

 -Αιμιλία Τσακίρη, Business Developer στο KoolFly.com, με υποτροφία στο EPFL (Swiss Federal Institute of Technology) και χρηματοδοτούμενη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας του Stanford

 -Αλέξανδρος Παγίδας - φιλόσοφος και επιχειρηματίας, μεταξύ άλλων έφερε και το Startup Weekend στην Ελλάδα

-Άντρεα Σολομωνίδου, συνιδύτρια του CEL (Cypriot Enterprise Link), της Incubo Strategies και της εταιρίας στρατηγικής επικοινωνίας Cubik-S

-Δημήτρης Καλαβρός Γκουσίου - curator του TEDx Athens και συνιδρυτής του Found.ation,

-Εβίτα Κολοκούρη, εργάζεται στην Ashoka για την εδραίωση του μεγαλύτερου παγκόσμιου δικτύου κοινωνικών επιχειρηματιών στην Ελλάδα ενώ παράλληλα εργάζεται για διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον τομέα της νεανικής ενδυνάμωσης.

-Κωνσταντίνα Τσοέρερ (Zoehrer), ερευνήτρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας και συνιδρύτρια της κοινωνικής επιχείρησης 180 Μοίρες (180 Moires) με στόχο την κοινωνικό-οικονομική ένταξη οικονομικά μη ενεργών ομάδων πληθυσμού και την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο σχήμα συμμετέχουν η Άντρεα και η Εβίτα.

-Κωσταπάνος Μιλιαρέσης & Άρης Κωνσταντινίδης συνιδρυτές της GloVo, της παγκόσμιας πλατφόρμας που συνδέει εθελοντές με events

-Ο Σταύρος  Σταυρουλάκης, που δημιουργεί στην παρούσα φάση την επιχειρηματική του προσπάθεια στο χώρο της άτυπης εκπαίδευσης

  

Το ενδιαφέρον είναι πως προέκυψαν συνεργασίες μεταξύ μας είτε πριν την έναρξη του Sandbox στην Ελλάδα, είτε εξαιτίας του Sandbox, είτε στην πορεία. Οι Sandboxers δεν εργάζονται για το Sandbox αλλά το  Sandbox ως δίκτυο στοχεύει να τους στηρίξει σε ότι κάνουν ο κάθε ένας ανεξάρτητα στη ζωή του, μέσα από την συνεργασία και την επικοινωνία και θεωρούμε πως στην Αθήνα, αν και έχουμε ένα μικρό hub, το έχουμε πετύχει και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό, ακριβώς επειδή λέγεται πως στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να συνεργαζόμαστε...

 

 

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Κανουμε παρέα γινόμαστε φίλοι παντρευομαστε και αυξάνουμε τα πλούτη μας. Πιο μασωνια πεθαινεις . Εμένα με ενδιαφέρει αυτος ο υπολογισμός ηλικίας σε αυτο το ελιτίστικο club. Εχω γεννηθεί και γω Ιούνιο του 81 και με μαθηματικά απλών ανθρώπων ειμαι 33. Τι κβαντικα η αλλα χρεισιμοποιειται ώστε να ειμαι μόνιμα 30 και κατω. Ευχαριστω
Αρκετά ενδιαφέροντα όλα αυτά. Από όσο κατάλαβα πρόκειται για μια διαδικτυακή κοινότητα που φιλοδοξεί να περιλάβει την "αφρόκρεμα" της γενιάς μας. Ωραίο φαίνεται αλλά με εμάς τους κοινούς θνητούς που δεν έχουμε αριστεύσει στον τομέα μας τι γίνεται;Σχετικό/'Ασχετο, αλλα αυτή η παράγραφος: "Μέσα στο Sandbox έχουμε, επιχειρηματίες που έχουν δημιουργήσει εταιρίες που αξίζουν εκατομμύρια πριν τα 25 τους, ένας από τους λίγους επιλεγμένους πολίτες που θα ταξιδέψει στον Άρη το 2020, ένα από τα πρώτα τρανσέξουαλ μοντέλα, καθηγητές του Sanford & του Harvard, πρωτοπόρους της yoga & της ωμοφαγίας, τραγουδιστές όπερας και πολλά ακόμα άτομα που ο κάθε ένας θα ήθελε να έχει στην παρέα του."μόνο σε εμένα φαίνεται πολύ άσχημη;
Καλησπέρα παιδιά,επειδή τυχαίνει να είμαι μέλος του Sandbox και να ξέρω την κοινότητα αρκετά καλά θέλω να μοιραστώ και εγώ την άποψη μου για μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση. Οι κοινότητες διαδικτυακής ή φυσικής επαφής και συνεργασίας χτίζονται πάνω σε κάποια κοινά χαρακτηριστικά και αξίες των μελών για μια ποιοτική αλλά και ενδιαφέρουσα εμπειρία για όλα τα μέλη. Το Sandbox επιλέγει στο να ενώνει αυτούς τους ανθρώπους που έχουν καταφέρει από μικρή ηλικία να δημιουργήσουν αντίκτυπο στον τομέα τους και να επηρεάσουν τον κόσμο/το κοινό τους/την επιστήμη τους κλπ με την δουλειά τους. Επιλέγει αυτούς τους ανθρώπους γιατί σε αυτούς μπορεί να προσφέρει την άμεση υποστήριξη του για να μεταφέρουν τη "δουλειά" τους σε όλο τον κόσμο με τη δύναμη του δικτύου. Μέσα από την συγκεκριμένη κοινότητα προωθείτε το μήνυμα της αριστείας, με την έννοια του ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όσο χρονών και αν είσαι όσα εμπόδια και αν αντιμετωπίσεις. Αυτό πιστεύω θέλουμε όλοι για τον εαυτό μας, την οικογένεια μας, την κοινωνία μας κ.ο.κ. Αυτή είναι η διαφορά των κλειστών κοινοτήτων από τις ανοιχτές, τα κριτήρια και η διαδικασία επιλογής. Με αυτόν τον τρόπο το Sandbox επιδιώκει στο να δημιουργήσει role models & drivers, να εμπνεύσει δηλαδή μέσα από τις ιστορίες των μελών του και να ωθήσει ακόμα περισσότερα άτομα να κυνηγήσουν το όνειρο τους και να γίνουν οι καλύτεροι δυνατοί μέσα από αυτό (προσωπικά & επαγγελματικά). Πραγματικά όμως θα ήθελα να τονίσω, πως κανένας δεν αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής, άλλωστε από προσωπική εμπειρία μπορώ να πω πως η προσωπικότητα, το μεράκι και οι δυναμική του κάθε ατόμου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. Τέλος, να πως πως τα περισσότερα άτομα που γνωρίζω στο Sandbox είναι "κανονικοί θνητοί, απλοί νέοι, πολίτες κάτω των 30" όπως προαναφέρθηκε, που έχουν περάσει ή και ακόμα βρίσκονται σε πολλές ακόμα κοινότητες/οργανισμούς/φορείς/πρωτοβουλίες πριν μπουν και σε αυτό το δίκτυο. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν όλες αυτές οι ανοιχτές κοινότητες στην Ελλάδα, ήρθε και μια πιο κλειστή που επιλέγει με συγκεκριμένα κριτήρια και πρότυπα αλλά προωθεί ιδιαίτερα την συνεργασία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της. Καταλαβαίνω πως όταν δεν γνωρίζουμε κάτι είναι δύσκολο να το αποδεχτούμε απευθείας, αλλά πραγματικά τα παιδιά του Sandbox είναι ανοιχτά να απαντήσουν και να επικοινωνήσουν για οποιαδήποτε ερώτηση.Ελπίζω να βοήθησα λίγο:) προσπάθησα τουλάχιστον!
Με συγχωρείς αλλά αναφέρεις ότι κανείς δεν αποκλείεται από την διαδικασία επιλογής αλλά μετά λές ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και πρότυπα για την επιλογή των μελών; Άρα πρόκειται για μια κλειστή/ελιτιστική ομάδα ανθρώπων με κριτήριο την επιτυχία στον τομέα τους...
Εμένα δε μου αρέσει γιατί θέλετε άτομα που να έχουν διακριθεί, αριστεια κτλ. Θα προτιμούσα μια ομάδα που προσπαθεί να βοηθήσει να αναδειχτούν άτομα παρά αυτή την κλίκα. Πιστεύω ότι πρέπει να δώσεις την ευκαιρία, το κίνητρο ή τη γνώση σε κάποιον που το χρειάζεται και ενδιαφέρεται. Ανοιχτές πόρτες και να βοηθάμε. Όχι να βοηθάμε προσπαθώντας να κερδίσουμε την δόξα. Θα προτιμήσω το reddit. Στο ίντερνετ είναι, ειδικός έχει μέσα για το κάθε θέμα, και βοηθάω κι όποιον με χρειάζεται