Έγιναν όλοι υποψήφιοι λόγω κενής ματαιοδοξίας;

Έγιναν όλοι υποψήφιοι λόγω κενής ματαιοδοξίας; Facebook Twitter
15

Δεν είμαι σίγουρος αν στις περασμένες ή τις προπερασμένες δημοτικές εκλογές οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι. Δεν το νομίζω. 

Αυτοί που ήταν λιγότεροι ήταν οι 'φίλοι' μας στο Facebook. Πχ. το 2006 δεν είχαμε ούτε έναν! Και από τη στιγμή που ο περισσότερος κόσμος έχει κι από κάποιο προφίλ στα social media, είναι λογικό τώρα να τους προσέχουμε παντού - όπως με τον αριθμό 23, που έχει κάνει κόσμο και κοσμάκη να παρανοήσει. 

Αυτά σκέφτηκα, με αφορμή την άποψη που μου έστειλε η Θεσσαλονικιά Κατερίνα Παπανικολάου και με την οποία συμφωνώ απολύτως.

 

 

Γράφει:

 

Μεταξύ σοβαρού κι αστείου σε αυτές τις εκλογές όλοι σχολιάζουμε για την πληθώρα των υποψηφίων. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν χαρούμενα αστεία περί του πλήθους των υποψηφίων, υπονοώντας πως όλοι είναι μέρος του συστήματος ή οδηγούνται στα κοινά από κενή ματαιοδοξία. Συμφωνώ. Ένα μέρος θα είναι και αυτοί. Θα είναι αυτοί που γεμίζουν άδεια ψηφοδέλτια, αυτοί που εξυπηρετούν κομματικές ανάγκες και αυτοί που απλά είδαν φως και μπήκαν... Εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη θέση το αξίωμα ως κάτι λαμπερό και ενισχυτικό για την εικόνα τους.

 

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι. Εκείνοι που θέλησαν ως πολίτες και όχι ως γαλουχημένοι σε κόμματα πολιτικοί να διεκδικήσουν τη θέση τους στα αυτοδιοικητικά όργανα του τόπου όπου διαμένουν. Εκείνοι που με ελάχιστο ή μηδενικό προϋπολογισμό υποχρεώθηκαν σε φίλους και γνωστούς για κάρτες και για καμπάνια και βγήκαν μπροστά υποψήφιοι. Εκείνοι που πίστεψαν πως αυτός που αποφασίζει για το πόσο καθαρή είναι η γειτονιά μου είναι αυτός που αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Εκείνοι που βαρέθηκαν τη στείρα γκρίνια. Εκείνοι που δεν ξέρουν να μετρούν σταυρούς σε όλη τους τη ζωή αλλά ξέρουν να εργάζονται και να καταθέτουν το χρόνο τους και στην πολιτική. Εκείνοι που παθιάστηκαν από μια ιδέα και σκέφτηκαν πως ήρθε η ώρα να την κάνουν πράξη υποστηρίζοντας το σύνολο και όχι μόνο τον εαυτό τους. Εκείνοι που πέρασαν τα στενά όρια του ατομικού τους συμφέροντος και είπαν να δοκιμάσουν να αλλάξουν την πολιτική όπως την έχουμε συνηθίσει.

 

Ας σταματήσουμε λοιπόν να γκρινιάζουμε για ακόμη μια φορά και ας αναγνωρίσουμε το φρέσκο που προσπαθεί να γεννηθεί και να βρει τη θέση του στο σάπιο πελατειακό σύστημα.


Ας χαρούμε πως οι εκλογές φέτος μοιάζουν περισσότερο από ποτέ με την περιγραφή τους: τοπικές αυτοδιοικητικές. Κάτοικοι του τόπου τους διεκδικούν να αναλάβουν τη διοίκηση του τόπου τους. Τι πιο καθαρό;


Είμαστε πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη δυνατότητα να επιλέξουμε νέους, άφθαρτους, με ειλικρινές κίνητρο.
Ας δώσουμε την ευκαιρία και ας έχουμε την προσοχή μας στα πέντε χρόνια που θα ακολουθήσουν στο πόσο κοντά έμειναν αυτοί οι υποψήφιοι στην αρχική τους θέληση, να αλλάξουν το παλιό, το κομματικό, το διεφθαρμένο, αυτό που όλοι απαξιώνουμε και αυτο που όλοι ομολογούμε πως θέλουμε να αλλάξει. Ας μην αστειευόμαστε λοιπόν... Κάθε σταυρός μετράει. Οχι για τον υποψήφιο. Για σένα και για μένα που ζούμε και μετά τις εκλογές στη γειτονιά έξω απο το σπίτι μας.


 

15

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Δε μπορώ να πάρω μια σταθερή θέση απέναντι το φαινόμενο. Από τη μια έχει δίκιο η κα. Παπανικολάου. Από την άλλη κι εγώ διαπιστώνω εν πολλοίς αυτά που λέει ο μουσαφίρης παραπάνω. Εν τέλει βέβαια έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος: Θεωρούμε την πλειονότητα των πολιτικών ανέντιμους αριβίστες. Ευχόμαστε να εμπλέκονταν με την πολιτική τίμιοι και αδέκαστοι άνθρωποι. Όμως οι τίμιοι συνήθως αποθαρρύνονται από το να πέσουν στο λάκκο με τα λιοντάρια: δεν το δοκιμάζουν καν, ή το προσπαθούν για λίγο και σύντομα αποχωρούν αηδιασμένοι. Αφήνοντας εν τέλει τον χώρο στους φαύλους. Η ανεντιμότητα των πολιτικών καταντά έτσι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αλλά ούτε κι εγώ έχω να προτείνω μια λύση. Εγώ κι αν θα σιχαινόμουν να λερώσω τα χέρια μου με τον συγκεκριμένο χώρο...Ένα μόνο μπορώ να σκεφτώ: Κακά τα ψέματα, αν δεν προέρχεσαι από κάνα τζάκι, ή την τηλεόραση/τραγούδι/κάτι, δεν έχεις κανένα εχέγγυο για την πολιτική σου αξία (ίσως το αντίθετο :Ρ) έχεις όμως αναγνωρισιμότητα.Πώς μπορεί κάποιος άσημος να ανταγωνιστεί τέτοια άτομα; Για 'μένα, μόνο εάν έχει να παρουσιάσει ένα πολύ σοβαρό έργο σε ουσιαστικούς τομείς: επαγγελματικά ή/και ακαδημαϊκά επιτεύγματα, συμμετοχή σε συλλογικά όργανα κλπ. Θα μου πείτε: αυτό αποκλείει τους πολύ νέος. Ε λοιπόν, ναι. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσοι 22χρονοι & 25χρονοι αποφασίζουν ότι μπορούν να σώσουν τη χώρα, όταν ακόμη δεν έχουν γνωρίσει καλά καλά το χώρο της αμειβόμενης εργασίας, μένουν με τους γονείς τους και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του βιογραφικού τους είναι κάνα μεταπτυχιακό στην Αγγλία. Συγγνώμη αλλά θυμάμαι τον εαυτό μου & τους φίλους μου στα 22 (δεν πάνε και πολλά χρόνια) και καλά καλά δε μπορούσαμε να βάλουμε σε τάξη τα ερωτικά μας ή να πούμε με βεβαιότητα τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε. Να μην ακούγεται η φωνή των νέων; Ναι, γι'αυτό πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν όργανα νεολαίας που να λειτουργούν επικουρικά στα αποφασιστικά όργανα, κάνοντας προτάσεις και θέτοντας προβληματισμούς που αφορούν στα θέματά τους. Δεν ψηφίζω όμως για δημ. σύμβουλο ούτε κανένα αμούστακο κουστουμαρισμένο με σιχαμερό ύφος γιάπη και θαμώνα του Dacapo, ούτε κανένα πιτσιρίκι που πετάει μόνο τσιτάτα και έννοιες βγαλμένες από δακρύβρεχτη έκθεση ιδεών όπως "το αύριο στα μάτια των παιδιών", "τα όνειρά μας που τα κάνατε στάχτη" κι άλλα ξανθοπουλικά.Εν τέλει, αν είναι να καθαρίσει κάποιος το τοπίκο από τους σάπιους πολιτικούς, ας ξεκινήσει η δουλειά από τους λιγάκι πιο έμπειρους (δεν εννοώ απαραιτήτως άνω των 50, εννοώ να έχουν ψηθεί έστω λίγο στην πραγματική ζωή), κι αν αρχίσει να φτιάχνει το σκηνικό (η κρίση, με την απογύμνωση ορισμένων πρακτικών και την αποκαθήλωση κομμάτων-δεινοσαύρων αποτελεί, εν προκειμένω, όντως ευκαιρία) ας εμπλακούν ενεργότερα και τα πιο φρέσκα μυαλά. όσο δεν έχουμε ουσιαστικά ξεκολλήσει από την παρούσα κατάσταση, τα φρέσκα μυαλά μου φαίνονται απλώς ευκολότερη βορά των λιονταριών που λέγαμε, της σωληνοποιημένης σκέψης και των κομματικών γραναζιών.
Χεχε καλό. :) Ωστόσο πιο πολύ ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι αυτά που λέω αποτελούν μια άποψη που έχω διαμορφώσει για συγκεκριμένους λόγους, κι όχι από την κλασική αντιμετώπιση "Αχ αυτή η νέα γενιά... Εμείς στον καιρό μας..." κλπ κλπ που απαντάται ενίοτε σε κάποιες ηλικίες.
#joni Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, όπως και τον/την Helix, είναι πάντα όμορφο να διαβάζεις ενθαρρυντικά σχόλια από πρόσωπα τα οποία και ο ίδιος εκτιμάς για την ωριμότητα των θέσεών τους.Όσο για το τοπίκο... χεχε, τέτοιο σεντόνι που έγραψα πρωί πρωί, δεν πα'να το χτένισα, όλο και κάποιο βατράχι ξεφεύγει. Αλλά βγαίνει και σε καλό οπότε ΟΚ! ;)Ναι, κορίτσι.
μετά τη 'μνήμη χρυσόψαρου' έρχεται η 'μνήμη Έλληνα ψηφοφόρου'... νέοι ήμασταν και γεράσαμε με τα 'νέα', τα 'φρέσκα' τα 'καινούρια' πρόσωπα των εκλογών. Ξαφνικά σε αγαπούν όλοι στο δήμο σου, πρόσωπα χαμογελαστά με κάρτες στην τσέπη και έργα της πλάκας στα πεζοδρόμια για να δείξουν έργο. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω ξανά...
Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιοι, μην είμαστε μηδενιστές. Το δύσκολο είναι, μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο και το συφερτό να τους βρεις. Λένε τα ίδια, πράττουν τα ίδια, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο κόσμος έχει χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη του σε οποιονδήποτε ασχολείται η θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά. Δυστυχώς θα τολμήσω να πώ ότι όχι μόνο αδιαφορεί για αυτούς αλλά έχει αρχίσει και να τους μισεί. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά λέει η παροιμία, και ισχύει, δυστυχώς.
Μπορεί να'ναι κι΄έτσι,δεν ξέρω.Στο δήμο που ψηφίζω εγώ πάντως, ψάχνοντας τους συνδιασμούς, ανακάλυψα μέγα πλήθος γνωστών.Απ 'αυτούς οι μισοί είναι άνεργοι και οι άλλοι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν οργανικές θέσεις στις εσχατιές της χώρας και προσδοκούν απόσπαση άμα τη εκλογή τους.Κατά τ΄άλλα, όλοι κόπτονται για να ξεπεράσουμε το παλιό, το διεφθαρμένο και το κομματικό κατεστημένο.
Σε εσένα τον ψηφοφόρο είναι η ευθύνη να τους ξεδιαλύνεις και να θάψεις τους "παλιούς, διεφθαρμένους, κομματικούς" και να αναδείξεις αυτούς που ίσως να ενδιαφέρονται πραγματικά. Αν βαριέσαι όμως να το κάνεις, αποδέξου την μοίρα αυτού του τόπου και τη δική σου.
Μπορεί να είναι λανθασμένη η άποψη μου, αλλά δεν μπορώ να μην την παραθέσω. Μουσαφίρη συμφωνώ μαζί σου. Και θέλω να προσθέσω οτι μόνο αν φύγει τελείως η "γενιά του Πολυτεχνείου" η οποία ξεπούλησε τα παιδιά της για ένα κάμπριο, τότε μόνο ίσως να δούμε προκοπή. Μέχρι τότε... δεν βλέπω και πολλά να γίνονται. Και πάλι, αυτή είναι μόνο η ταπεινή μου άποψη.
Την γενιά του Πολυτεχνείου κάποιος την ψήφιζε και την ψηφίζει.Και οι πολιτικοί της Μεταπολίτευσης δεν εμφανίστηκαν πρώτη φορά τότε.Το παραμυθάκι με την γενιά του Πολυτεχνείου να σταματήσει κάποια στιγμή έτσι;Γιατί όλοι οι σημερινοί -αντάρηδες που παραπονιούνται γι'αυτήν την γενιά(γενικά και αόριστα πάντα)αυτήν την γενιά ψήφιζαν τόσα χρόνια.Δεν σας έφταιξε το Πολυτεχνείο,ούτε η γενιά του,ούτε η Μεταπολίτευση από τα οποία κάποιος είχε την φαεινή ιδέα να πιαστεί από τους 10-20-30 που πολιτεύτηκαν και το έχετε κάνει καραμέλα.Σε αυτήν την γενιά υπήρξε και ένας κάρο πόσος άλλος κόσμος που όντως κάτι πάλεψε να κάνει και δεν χέστηκε στο τάληρο.Το μυαλό σας το κλούβιο σας φταίει που δεν έχει την στοιχειώδη λογική να σκεφτεί πέρα από το "Λεφτά,φαϊ,χλίδα" και τώρα που σας τα κόψανε σας κακοφάνηκε γιατί νιώσατε το πραγματικό τους πρόσωπο επιτέλους.Πιο πριν τι ήσασταν;Α ναι ξέχασα..."παραπλανημένοι".
Αυτοί οι 10-20-30 που λες όμως, διαμόρφωσαν αυτο το status quo που έχουμε ακόμα και σήμερα. Μίζα, ρεμούλα, λαμογιά. Αυτοί οι 10-20-30, που είναι απο αυτήν την γενιά που τα ισοπέδωσε όλα και συνεχίζει ακόμα και σήμερα. Ποιος την ψηφίζει? Ας μην αναλύσουμε τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας. Ρώτα τους γονείς σου να σου πουν τι ψήφιζαν τόσα χρόνια και την έχεις την απάντηση σου. Ναι, δέχομαι τον όρο παραμυθάκι, γιατί πλάτιασα με τον όρο. Και δέχομαι χωρίς καμία ενσταση οτι υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που πάλεψαν και παλεύουν ακόμα.Και δέχομαι και ακόμα τον λογισμό σου οτι φταίμε όλοι εμείς γιατί συνεχίζουμε και ασχολιόμαστε ακόμα με επαγγελματίες πολιτικούς. Παραπλανημένοι δεν είμασταν ποτέ. Εθελοτυφλούσαμε. Όλοι. Ακόμα κι εσύ.
Σπεύδεις να βγάλεις συμπεράσματα χωρίς καλά καλά να ξέρεις το background μου ή το background των δικών μου,αλλά οκ,συγχωρείται γιατί εδώ είναι σχόλια στην Lifo και όχι οικογενειακές ιστορίες να λέμε τον πόνο μας.Μια επισήμανση μόνο.Σαν 23 χρονών δεν πρόλαβα να εθελοτυφλήσω ή μάλλον φρόντισα από νωρίτερα να ξεστραβωθώ.Ακόμα και γκαβομένος να ήμουν βέβαια με μία ψήφο σε ευρωεκλογές και καπάκια αυτοδοικητικές πριν 4(ή 5;Δεν θυμάμαι ακριβώς) χρόνια και μία ψήφο στις τελευταίες βουλευτικές τον πρώτο γύρο μόνο γιατί έχουμε και μαθήματα σε άλλη πόλη από αυτήν που ψηφίζω δεν διαμόρφωσα και κανένα σκηνικό.Οι 10-20-30 που λες πως διαμόρφωσαν,δεν διαμόρφωσαν απολύτως τίποτα.Έτοιμο βρήκαν έναν κόσμο να πέσει με τα μούτρα σε αυτόν τον τρόπο ζωής αν του δινόταν εισιτήριο ελευθέρας,επιτέλους.Και αυτό έκαναν.Και οι χάνοι από κάτω τσίμπησαν.Σαν λαός,μεγάλο μέρος μας,ειδικά μεταπολεμικά έτσι έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα του και το κράτος φέρει τεράστια ευθύνη.Αλλά αυτό δεν βγάζει άμοιρο ευθυνών κανέναν.Εκτός από αυτά τα οποία κατονομάζεις πως μας πλάσαραν υπήρχαν και λαμπρές εξαιρέσεις ανέκαθεν,αν και μειοψηφίες.Τι επιλέξαμε να ακολουθήσαμε πλειοψηφικά;Ορίστε το εφαλτήριο για σκέψη ώστε να βρεις απάντηση στο "τις πταίει;".