Σεισμός

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
4

Λέει η Μαρία:

Πάντα έλεγα ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να ζήσω σε μία πόλη που δεν «βλέπει» θάλασσα. Ψέματα. Έζησα για επτά χρόνια στην Αθήνα και πολλές φορές έκανα να δω θάλασσα εβδομάδες ολόκληρες. Γι' αυτό μόλις επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη φρόντισα να την έχω μπροστά στα πόδια μου.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter


Παιδί των ανατολικών συνοικιών ανέκαθεν, η Νέα Παραλία έγινε το δεύτερο σπίτι μου. Όπως και πολλών άλλων. Εκείνο το σημείο μεταξύ Μεγάρου Μουσικής και Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. Τα καλοκαίρια είναι το πιο παρηγορητικό μέρος της Θεσσαλονίκης.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter


Τα πρωινά και τα βράδια γεμίζει κόσμο, φωνές, παιδιά που παίζουν και σκυλιά που κυνηγιούνται. Καντίνες και πλανόδιους με μαλλί της γριάς και γλειφιτζούρια-κοκοράκια. Πιτσιρικάδες με σκέιτμπορντ και νιάτα με μπύρες στα παγκάκια. Πίσω από το νέο αναψυκτήριο, στη λιμνούλα του Κήπου του Νερού, αν κοιτάξεις προσεκτικά μπορεί να δεις μερικά περίεργα ψάρια και βατράχια πάνω στα νούφαρα και αν προχωρήσεις λίγο πιο κάτω σε παίρνουν οι μυρωδιές από τον Κήπο των Ρόδων. Μια παραλία άδεια από μαγαζιά, αλλά γεμάτη από ζωή.

Το αγαπημένο μου μέρος στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter


Τα αγαπημένα μου, όμως, είναι τα μεσημέρια του Αυγούστου. Εκεί, λίγο πριν από τον απογευματινό καφέ στο «Αρχέγονο» με την παρέα -για περίπου τέταρτη φορά μέσα στην εβδομάδα. Την ώρα που «καίνε τα τσιμέντα» από τον ήλιο που κοιτάει κατάφατσα την παραλία. Είναι η ώρα που η παραλία σου ανήκει. Κάνα ποδήλατο πού και πού και κάνα ζευγαράκι στα γρασίδια. Και η απέραντη, ατελείωτη θάλασσα.

4

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Ενα από τα πράγματα γιά τα οποία πρωτίστως θα έπρεπε να είναι στη φυλακή ο β. παπαγεωργόπουλος δεν είναι τα λεφτά που έφαγε.Είναι τα έργα που έκανε. Διότι τα έργα αυτά δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, την κάνουν χειρότερη. Αλλά χωρίς «μεγάλα έργα» δεν υπάρχει περιθώριο μεγάλης μίζας. Ενα από τα τέρατα που έφτιαξε είναι η «ανάπλαση» της ν. παραλίας. Εκεί που ήταν ψιλοεγκατελειμένη (αλλά πιό ανθρώπινη) και ήθελε κυρίως σουλούπωμα, ήρθε η καταστροφή της. Αυτό που σχεδιάστηκε από τους Νικηφορίδη-Cuomo (κι αυτοί θα έπρεπε να είναι στη φυλακή) είναι αμφίβολης αισθητικής τσιμέντα-πλακάκια και τοίχοι παντού, που βράζουν το καλοκαίρι και ανεβάζουν παραπάνω τη θερμοκρασία της πόλης. Εκοψαν τα μεγάλα δέντρα που υπήρχαν, και επέβαλαν την βλαχαδερίστικη αισθητική που θεοποιεί το τσιμεντάρισμα. Σε μία μεγάλη περιοχή που θα μπορούσε να είναι πραγματικά όαση, έγινε μία κατασκευή που (εσκεμμένα;) διώχνει τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο να καθίσεις στο γρασίδι το βράδυ, που να μην νοιώθεις το βράσιμο του τσιμέντου από γύρω-γύρω και να μην σε στραβώνουν οι προβολείς (λες και αναδεικνύουν κάποιο ιστορικό μνημείο)«Γεμίζει κόσμο» θα μου πείτε. Ναι αλλά θα γέμιζε ούτως ή άλλως γιατί αφενός η μισή παραλία έιναι κλειστή, και αφετέρου οι άνθρωποι είναι σκασμένοι και η παραλία είναι διέξοδος προς ανοιχτό ορίζοντα.Οσο γιά τον κήπο των ρόδων είναι απλώς ανέκδοτο! Ερωτώ: έχετε δει ποτέ κήπο;
Η ανάπλαση της νέας παραλίας είναι ένα όμορφο και απαραίτητο έργο, που άλλαξε την παραλία, την έκανε περισσότερο προσιτή στα μικρά παιδιά, υπάρχει τόσο γρασίδι τόσο όσο πρέπει για μια παραλία (γιατί για ανάπλαση παραλίας μιλάμε κύριε Τεπενδρη και όχι για το Hyde Park). Η μελέτη της ανάπλασης φαίνεται πως ήταν προσεγμένη γιατί λειτουργεί στην πράξη, στην παραλία πάμε για τρέξιμο, βάδην, ποδήλατο, πατίνι κλπ, υπάρχει άπλετος χώρος για α κάτσεις και να απολαύσεις τη θέα, είναι πολύ όμορφο αισθητικά και το κόστος διατήρησης των πράσινων χώρων είναι μικρότερο σε σχέση με το κόστος που θα είχε αν ήταν όλο γκαζόν και λουλούδια. Το θέμα είναι ότι την παραλία τώρα την απολαμβάνουμε και τη χαιρόμαστε όλοι αλλά κυρίως τα παιδιά, δυστυχώς στη Θεσσαλονίκη όπου όπου αλλού υπάρχει γκαζόν και δέντρα αυτομάτως γίνεται άνδρο ναρκωτικών και παραβατικότητας, δεν υπερβάλω καθόλου όταν το λέω αυτό αλλά βαρέθηκα να ακούω δήθεν σχόλια σαν του κύριου Τεπενδρη με τα περί βλαχαδερίστικης αισθητικής... Η παραλία τώρα επιτέλους αποτελεί όαση στην πόλη - καλό θα ήταν να πολεμάμε για αυτά που λείπουν στην πόλη και όχι να γκρινιάζουμε για αυτά που υπάρχουν.