ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι. Είναι όμως;

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι. Είναι όμως; Facebook Twitter
5

Η συγκλονιστική αφήγηση της Σοφίας Κολοτούρου επιχειρεί να απαντήσει

Για τους ακούοντες, όλοι οι κωφοί μοιάζουν να είναι ίδιοι. Είναι όμως; Facebook Twitter

«Αγαπητοί φίλοι που βρίσκεστε σήμερα εδώ, θεωρώ πως πλέον έχετε όλοι κατανοήσει ότι η κώφωση σήμερα, το 2030, δεν μπορεί να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά που είχε στο παρελθόν. Είμαστε εδώ μαζεμένοι όλοι όσοι αντιπροσωπεύουμε και τους επτά διαφορετικούς δρόμους που μπορούσε να έχει ο καθένας μας μεγαλώνοντας. Ας μου επιτραπεί να μας ονομάσω «τα επτά πρόσωπα της κώφωσης», μια και είμαι κι εγώ ένας από τους επτά αντιπροσώπους που ο αιώνας μας επιφύλαξε να υπάρχουν.

Ο κόσμος άλλαξε πολύ από τη δική σας γενιά. Στα δικά σας τα χρόνια, στον εικοστό αιώνα, η κώφωση ήταν μια μεγάλη αναπηρία κι ο καθένας από σας προσάρμοσε τη ζωή του ανάλογα με τις επικοινωνιακές του δυνατότητες και προτιμήσεις. Μπορώ λοιπόν να σας κατανοήσω όλους, μα σας ζητώ να κατανοήσετε κι εσείς εμάς.

Για μας η κώφωση δεν είναι πια αναπηρία. Το ίδιο κι ακόμα καλύτερα ισχύει για όσους είναι τώρα παιδιά και όσους θα γεννηθούν στο μέλλον. Τώρα πια οι νέοι μας είναι βαρήκοοι, οι κωφοί δεν υπάρχουν πλέον. Εσείς που γεννηθήκατε πριν από το 2000 είστε οι τελευταίοι εκπρόσωποι αυτής της αναπηρίας, της κώφωσης».

 

 

Αυτα διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου της Σοφίας Κολοτούρου.

Το βιβλίο λέγεται Τα Επτά Πρόσωπα της Κώφωσης και μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg. 

Ζήτησα απ' τη Σοφία να μου γράψει μερικά λόγια με αφορμή την νέα αυτή έκδοση. Και να το κείμενό της:

Τι γνωρίζετε για τον Παγκούφιο πόλεμο; Πρόκειται για τον πόλεμο εκείνον που διεξάγεται εδώ και αιώνες ανάμεσα στους κωφούς που επικοινωνούν με την νοηματική γλώσσα και εκείνους που μιλούν προφορικά (προφοριστές).


Οι κωφοί που είναι σε θέση να μιλήσουν προφορικά είναι είτε μεταγλωσσικοί κωφοί (έχασαν δηλαδή την ακοή τους μετά τα 4 τους χρόνια κι ενώ είχαν ήδη προλάβει να μάθουν να μιλάνε), είτε όσοι γεννήθηκαν κωφοί ή έχασαν την ακοή τους πριν τα 4 τους χρόνια και έμαθαν να μιλάνε με τη βοήθεια λογοθεραπείας και / ή επεμβάσεων στον κοχλία (κοχλιακά εμφυτεύματα).


Παλαιότερα, γύρω στα τέλη του 20ου αιώνα είχε διατυπωθεί η άποψη ότι ο «Παγκούφιος πόλεμος» ή , όπως τον ονόμαζαν τότε: «ο πόλεμος των 200 ετών μεταξύ προφοριστών και νοηματιζόντων κωφών» έχει τερματιστεί με ολοκληρωτική νίκη της πλευράς της νοηματικής γλώσσας. Αντιθέτως, νωρίτερα, δηλαδή το 1880 στο Μιλάνο είχαν πανηγυρίσει για την λήξη του πολέμου υπέρ των προφοριστών.


Στην πραγματικότητα ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει και δεν θα τελειώσει ποτέ μέχρις ότου εξαλειφθεί οριστικά η αναπηρία της κώφωσης.


Εγώ προσωπικά πάσχω από μεταγλωσσική κώφωση και επικοινωνώ προφορικά, ενώ δεν γνωρίζω τη νοηματική γλώσσα.


Έγραψα αυτό το βιβλίο υπό τη μορφή μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας, που εκτυλίσσεται στο έτος 2030, ακριβώς για να μπορέσω να εξηγήσει στους ακούοντες τα ενδότερα του κόσμου των κωφών, να τους εξηγήσω ότι υπάρχουν πολλοί κωφοί που είναι σε θέση να μιλήσουν προφορικά και να αναλύσω τα πώς και τα γιατί της αιώνιας αντιπαράθεσης που συμβαίνει στις τάξεις των κωφών, ανάμεσα σε όσους μιλούν προφορικά και σε όσους επικοινωνούν με τη νοηματική.

Μιας αντιπαράθεσης που, αν και έχει λάβει διατάσεις άτυπου πολέμου εδώ και 4-5 αιώνες (από τότε που άρχισε η συστηματικότερη εκπαίδευση των κωφών παιδιών), παραμένει ωστόσο άγνωστη στους ακούοντες.

Στην πραγματικότητα για τους ακούοντες όλοι οι κωφοί είναι ίδιοι και μάλιστα όλοι έχουν την αόριστη εντύπωση ότι οι κωφοί είναι υποχρεωτικά και κωφάλαλοι και μπορούν να επικοινωνήσουν μόνο με τις κινήσεις των χεριών. Οι ακούοντες δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη μιας πλειονότητας μέσα στην μειονότητα που είναι σε θέση να μιλήσει προφορικά και να επικοινωνήσει. Και λέμε πλειονότητας διότι οι μεταγλωσσικοί κωφοί είναι περίπου τριπλάσιοι από τους προγλωσσικούς (σύμφωνα με τις διεθνείς στατιστικές) , ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα «θύματα» και τους «ηττημένους» των πολέμων, η ιστορία γράφεται από τους νικητές κι έτσι η πλειονότητα αυτή έχει «εξαφανιστεί» ως θύμα της τελευταίας μεγάλης μάχης του Παγκουφίου πολέμου, των δεκαετιών 1960-2000.


Τι συμβαίνει όμως στα πεδία των μαχών του Παγκουφίου στα χρόνια μεταξύ 2000-2030; Παραμένουν ηττημένοι οι προφοριστές, παραμένει η αναπηρία της κώφωσης στον κόσμο; Κερδίζει κανείς τελικά στον παγκούφιο... ή μήπως νικητές και ηττημένοι τα βρίσκουν εν τέλει όταν πια δεν θα έχουν τίποτα να μοιράσουν;

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο βιβλίο μου, "Τα 7 πρόσωπα της κώφωσης" που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δαρδανός-Gutenberg. 


*Η συγγραφέας, γιατρός κυτταρολόγος στο επάγγελμα, είναι γνωστή για την ακτιβιστική της δραστηριότητα στον τομέα της μεταγλωσσικής κώφωσης και έχει γράψει ένα ακόμα βιβλίο με τον τίτλο: "Κουφός είσαι ρε; Δεν ακούς;" εκδόσεις ΚΨΜ 2010.

5

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Καλημέρα και ευχαριστώ για τα σχόλια. Θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο-κυρία που με αποκαλεί..."ρατσίστρια απέναντι στη νοηματική γλώσσα" ( ! ) και διατείνεται ότι "Παγκούφιος δεν υπάρχει αλλά τον επινόησα εγώ". Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ που πιστεύετε ότι έχω τόσο ισχυρή φαντασία ώστε να επινοήσω κάτι απολύτως παράλογο που διαρκεί 4 αιώνες τώρα, αλλά δυστυχώς δεν έχω τόσο μεγάλη φαντασία. Είμαι απλά μια κουφή γυναίκα που σκόνταψε πάνω σε μια απολύτως υπαρκτή παράνοια και την περιγράφω στο βιβλίο μου. Δεύτερον, πως μπορεί να είναι κανείς ..."ρατσιστής απέναντι σε μια γλώσσα; " Κατανοείτε τι λέτε; Λέτε, ας πούμε ότι για κάποιο λόγο ξύπνησα ένα πρωί κι εγώ και άλλοι και είπαμε....ααα.... η γλώσσα αυτή δεν μας αρέσει, ας τη χτυπήσουμε, ας τη ...σκοτώσουμε;! Συνέλθετε παρακαλώ και διατυπώστε λογικές αιτιάσεις αν θέλετε να πάρετε και λογικές απαντήσεις... ΥΓ: Θα σας ξαναδω σε μια από τις μάχες του Παγκουφίου, γιατί κάτι μου λέει ότι εντελώς τυχαία μπορεί και να είστε διερμηνέας της νοηματικής και να βιοπορίζεστε από την αδυναμία άλλων κωφών να εκφραστούν-επικοινωνήσουν χωρίς την ευγενική σας διαμεσολάβηση (με το αζημείωτο πάντα).
Πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο. Μου αρέσει αυτό το "παγκούφιος πόλεμος" μάλλον θα ισχύει αν κρίνω και από το γεγονός ότι κάποιος δεν βρίσκει "ενδιαφέρον" τα παραπάνω σχόλια...άρα...το αγοράζω!!!