Σιγά, η πατρίδα κοιμάται

Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter
6

Η υπέροχη, απόκοσμη και τρανταχτά ελληνική, μουσική του Σαββόπουλου.

Γράφτηκε για την παλιά σειρά του Γιάννη Σμαραγδή που προβλήθηκε στην ΕΡΤ το 1989.

Ινφο:

Φορμάτ: έγχρωμο 16mm, 13 epis. x  45min.
Σκηνοθέτης:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ
Παραγωγός: ΕΛΕΝΗ ΣΜΑΡΑΓΔΗ
Σενάριο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΛΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ,  ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΡΣΕΛΑΣ,
Μουσική:  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ
Μοντάζ: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-FOUCHS
Ηθοποιοί: ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ,
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ,
ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ,
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ, 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ,                 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ,
ΝΤΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑ,
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ,                 
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ,
ΖΑΝΙΝΟ,

ΚΑΙΤΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ, 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ,  

και άλλοι πολλοί (όπως η Σμαράγδα Καρύδη που πήγαινε τότε λύκειο...)


Παραγωγή: 1989
                 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

•Επίσημη συμμετοχή στο ΤV φεστιβάλ της Πράγας


ΚΡΙΤΙΚΕΣ

“ …Το “Σιγά.. η  πατρίδα κοιμάται” κατάφερε πέρα από τη σωστή θεωρητική του βάση, να προκαλέσει έντονη συγκίνηση και ισχυρότατες  εντυπώσεις στον Έλληνα τηλεθεατή..”
 Μαρία Παπαδοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ, 20 Μαρτίου 1989


"Ο Γιάννης Σμαραγδής στην πατρίδα που κοιμάται  δείχνει και την ευαισθησία του και την καλή  κινηματογραφική του πάστα…”
Μηνάς Χρηστίδης, Ταχυδρόμος, 23-29 Μαρτίου 1989


«Το Σιγά… η πατρίδα  κοιμάται» αποτελεί ένα άρτιο δείγμα τηλεοπτικής γραφής και σκηνοθετικής ροής, απτών και μεστών διαλόγων, με μεγάλο ατού  μια πλειάδα καταξιωμένων ηθοποιών, που ευτυχώς, έχουν  καθοδηγηθεί λεπτό προς λεπτό, πλάνο προς πλάνο από έναν εμπνευσμένο  σκηνοθέτη - κι αυτό είναι κάτι που φαίνεται αμέσως όταν παρακολουθούμε τη σειρά αφού είναι γνωστό ότι δεν αρκούν τα μεγάλα ονόματα για ένα ποιοτικό αποτέλεσμα- αφήνοντας μας κάθε φορά που τελειώνει ένα επεισόδιο, με μια αίσθηση πληρότητας και ικανοποίησης. Πέραν τούτου, κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει.
Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  30/1/89

Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter
Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter
Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter
Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter
Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter
Σιγά, η πατρίδα κοιμάται Facebook Twitter

Τι απέγινε αυτή η σειρά; 

Ποτέ δεν είδα το "Σιγά η Πατρίδα Κοιμάται". Το θυμάμαι όμως, κάποια βράδια στου παππού και της γιαγιάς μου - κυρίως τη μουσική. Υποθέτω ότι θα τους πίεζα να βάλουν το άλλο κανάλι, αυτό που θα είχε το Τρεις κι ο Κούκος, ή οποιαδήποτε κωμική σειρά του Κωνσταντίνου. 

Τώρα που την έψαξα -μου άνοιξε η όρεξη- δεν την βρήκα πουθενά. Ούτε τόρεντ, ούτε μπλουγουάιτ, ούτε youtube. Κάπου μόνο βρήκα μια πληροφορία: "Κάποια στιγμή γνώρισα έναν τύπο ο οποίος είχε πάρε-δώσε με την ΕΡΤ και μου είπε ότι εκείνη την εποχή οι ταινίες εγγραφής (tapes) ήταν τόσο ακριβές ώστε χρησιμοποιούσαν τις ίδιες, σβήνοντας παλαιότερες εγγραφές. Έτσι, το "Σιγά... η Πατρίδα κοιμάται" σβήστηκε (κατά πως υποστήριξε) για να γραφτούν πδοσφαιικοί αγώνες κλπ..."

Δεν θέλω να πιστέψω ότι είναι αλήθεια.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Από τη στιγμή που γυρίστηκε σε φιλμ 16mm δεν έχει σβηστεί. Μέχρι κάποια εποχή αρκετά προχωρημένη για την τεχνολογική εξέλιξη παγκοσμίως, τα αποσπάσματα των σειρών της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ (λόγω της γνωστής μας τεχνολογικής μας καθυστέρησης) που εκτυλίσσονταν εκτός στούντιο γυρίζονταν σε ασπρόμαυρο κινηματογραφικό φιλμ (από το 1981 και μετά σταδιακά σε έγχρωμο μιας και είχε αρχίσει και η μετάδοση έγχρωμου σήματος από τα κανάλια μας) και έτσι επέζησαν πολύ σημαντικές σειρές, όπως οι Ακυβέρνητες Πολιτείες του Μανθούλη του 1983 π.χ. Για να είμαστε δίκαιοι, ούτε το ΒΒC έχει κρατήσει πολλές σειρές του από το 1965 και πίσω, το κόστος της μαγνητικής ταινίας εγγραφής ήταν πολύ μεγάλο και η δυνατότητα παραγωγής νέων σειρών ήταν η λύση, τότε οι επαναλήψεις δεν είχαν μεγάλη δημοτικότητα. Χοντρικά κάθε μαγνητική ταινία - και αυτό ίσχυε και για τις μαγνητοταινίες της ΕΙΡ - μπορούσε να σβηστεί και να επανεγγραφεί έως 10 φορές χωρίς σημαντική απώλεια στην ποιότητα. Μετά ήταν άχρηστο υλικό, άσχετα αν σήμερα θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε σειρές όπως ο Γιούγκερμαν με τον Αλεξανδράκη. Από ένα σημείο δε και μετά, αυτές οι ταινίες δεν μπορούσαν να παιχτούν διότι άλλαξαν τα μηχανήματα και τα παλιότερα μάλλον μπήκαν σε αποθήκες ή πετάχτηκαν. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί να βλέπω ένα σωρό σειρές όπως αυτές που βασίστηκαν στα βιβλία του Ξενόπουλου με την Νόρα Βαλσάμη ή ο Μεθοριακός Σταθμός, το Λούνα Παρκ, την Κραυγή των Λύκων και μία σειρά με τους Ξένια Καλογεροπούλου/Γιώργο Κωνσταντίνου που αμφιβάλω αν επέζησαν. Δεν νομίζω πως θα βλέπονταν σήμερα, ήταν μάλλον σαχλαμάρες. Επί τη ευκαιρία, μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχει ακόμα η σειρά Αργώ, από το βιβλίο του Θεοτοκά;
Δεν εχω δει ουτε ενα επεισόδιο, αλλά θυμάμαι τους γονεις μου να με πρήζουν με το πόσο κορυφαία σειρά ήταν. Και ναι, αυτός ο αστικός μύθος (?) ότι σβήστηκε για να ξαναχρησιμοποιηθεί η ταινία, ακούγεται πολύ. Μου έχει πει την ίδια ιστορία ο πατέρας μου.
Δεν είναι μύθος. Η Ρένα Θεολογίδου στην εκπομπή της ΕΡΤ "Το σήριαλ των σήριαλ" το επιβεβαιώνει. Αν θέλεις η εκπομπή της Θεολογίδου υπάρχει στα ert archives.
Και όμως είναι αλήθεια ότι η σειρά ίσως να σβήστηκε όπως σβήστηκαν πάρα πολλές οι τηλεοπτικές σειρές διότι κάποιοι θερμοκέφαλοι στην ΕΡΤ αποφάσισαν ότι το έτος μηδέν για την ελληνική τηλεόραση ήταν το 1981. Έτσι μπομπίνες με σειρές που είχε στοιχίσει εκατομμύρια η παραγωγή τους στην ΕΡΤ είτε σβήστηκαν για να γραφτούν αγώνες ποδοσφαίρου για να μην αγοράσουν νέες μπομπίνες (οι οποίες στοιχιζαν τριαντα χιλιάδες δραχμές τότε - τόση οικονομία) είτε πωλήθηκαν στα παλιατζίδικα του μοναστηρακίου για τελείως άσχετη χρήση. Γλύτωσε μόνο το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται χάρη στον πατριωτισμό κάποιων υπαλλήλων της ΕΡΤ που ήταν από την Κρήτη και είπαν στοπ ο Καζατζάκης δεν σβήνεται. Τώρα για τη συγκεκριμένη σειρά την οποία παρακολουθούσα μετά μανίας γιατί μου άρεσε η ιστορία - αν και ήταν πολύ αριστερίζουσα (κραυγαλέα πολλές φορές) η οπτική γωνία των πραγμάτων - γνωρίζοντας το ποιόν του Γιάννη Σμαραγδή νομίζω ότι μάλλον την πήρε όλη στο σπίτι του, αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και ένα επεισόδιο για δείγμα στο αρχείο της ΕΡΤ.