Ελληνικό τελωνείο, καφκικό πάρτι!

Ελληνικό τελωνείο, καφκικό πάρτι! Facebook Twitter
56
Μου έγραψε ο Κώστας Γκαζής:

Άρη. Σου στέλνω τον απολογισμό από ένα ταξιδάκι που έκανα, to hell and back που λέμε, στα άδυτα του ελληνκού τελωνείου. Ίσως το βρεις ενδιαφέρον. Έζησα μεγάλες στιγμές.

Πρέπει να τονίσω πως στο κείμενο που στέλνω δεν θα βρεις ΟΥΤΕ ΜΙΑ υπερβολή.
Πρόσωπα και καταστάσεις είναι αποτυπωμένα ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ painstaking ΑΚΡΙΒΕΙΑ.
Δεν έβαλα ΟΥΤΕ ΜΙΑ σφραγίδα, ΟΥΤΕ ΜΙΑ υπογραφή, ΟΥΤΕ ΕΝΑ γραφείο παραπάνω στο story, από όσα χρειάστηκαν πραγματικά.

Καλή συνέχεια / ο Θεός μαζί μας!

Κώστας Γκαζής

Ελληνικό τελωνείο, καφκικό πάρτι.

Μέσα στο 2012, έκανα 4 αγορές από το Amazon Αμερικής. Κοντά στα 100 και κάτι ευρώ η κάθε μία. Κάνω τώρα και μια πέμπτη. Έχουν περάσει λίγες μέρες, και, τσουπ, τηλέφωνο από τη UPS. Ήρθε η παραγγελία σας, και πρέπει να πληρώσετε έξτρα για να την εκτελωνίσετε, περιμένετε ένα λεπτό στο ακουστικό.

Ντόινγκ! Ταμπλάς. Έξτρα; Γιατί;

Μετά από ΔΕΚΑ λεπτά με μουσικούλα, επιστρέφει η υπάλληλος. Τη ρωτάω γιατί πρέπει να πληρώσω παραπάνω λεφτά. Κάθε παραγγελία από ΗΠΑ πάνω από 22 ευρώ έχει δασμούς. Αφού παραγγέλνω εδώ και χρόνια βιβλία και δεν με έχουν ξανακαλέσει ποτέ για εκτελωνισμό. Αποκλείεται να κάνατε παραγγελίες πάνω από 22 ευρώ από τις ΗΠΑ, και να μη χρειαστήκατε εκτελωνισμό. Τι σημαίνει αποκλείεται; Άντε να την πείσω πως δεν είμαι ελέφαντας. Τέλος πάντων, τι πρέπει να κάνω, και πόσο πρέπει να πληρώσω. Αν έρθετε εσείς στα Σπάτα, πληρώνετε 50 ευρώ. Αν το κάνει δικός μας συνεργάτης, 120.

Πόσα;! Τι λέτε, αναφωνώ κι εγώ ο αθώος και αγνός, άσχετος με τα τελωνειακά δρώμενα πελάτης... 70 ευρώ η αμοιβή του συνεργάτη σας για να βάλει μια υπογραφή στο ισόγειο, και να ανέβει στον πρώτο όροφο; Να τον χαίρεστε, λέω εγώ, ο αθώος και αγνός, άσχετος, ο χαζός, να μη με στολίσω και με χειρότερα επίθετα. Και μην ξεχνάτε, πως σε 2 μέρες αρχίζετε να πληρώνετε αποθηκευτικά έξοδα 1,5 ευρώ τη μέρα, μου λέει η κοπέλα.

Ε, τι να κάνω κι εγώ; Αποφασίζω να μεταβώ στα Σπάτα, να βάλω την υπογραφή μου, να πληρώσω 50 ευρώ, να πάρω τα βιβλία μου και να πάω σπιτάκι μου. Πόσες δυσκολίες μπορεί να κρύβει μια τέτοια ενέργεια; Ε; Πόσες;

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, κάποια στιγμή φτάνω στο κτίριο της Goldair στα Σπάτα, και παρκάρω. Ανεβαίνω στον πρώτο όροφο, βρίσκω το γραφείο της UPS, μιλάω με την υπάλληλο. Μου δίνει ένα φάκελο, και κάτι χαρτιά. Υπογράφω, πληρώνω 15 ευρώ, παίρνω οδηγίες να κατέβω στο ισόγειο στην παραλαβή εμπορευμάτων του τελωνείου. Κατεβαίνω στην παραλαβή, αποφεύγω ένα κλαρκ, δίνω το χαρτί σε έναν τύπο με φοσφοριζέ γιλέκο, μου λέει πήγαινε πιο δίπλα στα γραφεία.

Μπαίνω στα γραφεία, ωπ, μπήκα πίσω από τα γραφεία, μαζί με τους τελώνες. Βγαίνω μπροστά από τον πάγκο, τους κοιτάζω. Δυο-τρεις χαμένοι στα χαρτιά τους, δυο άλλοι κουβεντούλα, τρώγοντας, στα γραφεία τους, ένας καπνίζει. Πηγαίνω στον προϊστάμενο, που δεν έχει ειδικό γραφείο, αλλά κάθεται στην άκρη του πάγκου. Τι θέλεις; Να πληρώσω δασμούς για να παραλάβω κάτι βιβλία που έχω παραγγείλει από Αμερική.

Γιατί τόσα βιβλία; Είσαι βιβλιοφάγος; Ναι, είμαι βιβλιοφάγος. Μήπως έχεις μαγαζί με βιβλία; Όχι. Να ρωτήσω κι εγώ κάτι; Έχω κάνει 15 παραγγελίες από ΗΠΑ και πρώτη φορά μου ζητάτε να πληρώσω δασμούς, γιατί αυτό; Επιτόπου σηκώνουν το κεφάλι τους 2 υπάλληλοι, ενώ πίσω από τον προϊστάμενο είναι όρθιοι κάτι άλλοι και κουβεντιάζουν, σταματάνε κι αυτοί την κουβέντα. Με κοιτάνε όλοι. Μην τα λέτε αυτά κύριε. Θα σας ζητήσουμε να πληρώσετε και τα προηγούμενα.

Ξαφνικά, ένας άνθρωπος που είναι δίπλα μου παίρνει πρωτοβουλία. Με πιάνει από τον ώμο, με κατευθύνει σε έναν υπάλληλο. Εδώ, στο Γιάννη. Μιλήστε του όμως (ο Γιάννης είναι πολύ απασχολημένος, κι αν δεν του μιλήσεις δεν κάνει καν τον κόπο να σε κοιτάξει). Καταλαβαίνω παράλληλα πως γύρω μου είναι ανάκατοι υπάλληλοι με τον κόσμο, παντού. Τη μια είναι μπροστά από τα γραφεία, την άλλη πίσω. Μιλάω στο Γιάννη, λέω καλημέρα. Δεν απαντάει. Περιμένω όρθιος. Ο Γιάννης βάζει σφραγίδες.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΣΕΣ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΜΙΛΑΜΕ! Μπορεί και πενήντα σφραγίδες σε κάθε σελίδα. Αν δεν είναι πενήντα είναι σαράντα. ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΛΙΔΑ. Το μόνο που κάνει είναι να βάζει σφραγίδες, και να βουτάει ξανά τη σφραγίδα στο μελάνι, όταν εκείνο τελειώνει. Χωρίς διακοπή. ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Μέχρι να τελειώσει τα προηγούμενα έγγραφα, έχουν έρθει 3-4 τελώνες, έχουν μπει μπροστά μου, με έχουν σπρώξει, έχουν αφήσει χαρτιά, έχουν πάρει υπογραφές, σφραγίδες, όλα. Κάποια στιγμή Ο Γιάννης μου ζητάει το χαρτί μου. Το δίνω. Δίπλα του έχει έρθει μια άλλη υπάλληλος.

Ο Γιάννης τη ρωτάει αν θα μου φτιάξει αυτή το χαρτί. Εκείνη όμως δεν μπορεί. Βάφω τα νύχια μου τώρα, λέει. Όντως, όπως βλέπω, βάφει τα νύχια της. Ο Γιάννης μου λέει, καθίστε, έχει ώρα αυτό. Κάθομαι σε ένα σκισμένο δερμάτινο καναπέ, τόσο χαμηλά που βλέπω μόνο τον πάγκο μπροστά μου και τίποτα άλλο. Πέρασαν 15 λεπτά ντάκα-ντούκου σφραγίδες και υπογραφές, εγώ χαζεύω τον πάγκο, κάποια στιγμή βαριέμαι, σηκώνομαι, χαζεύω το γραφείο. Τρίτος κόσμος. Βρώμικοι τοίχοι, ξεφτισμένοι καναπέδες, υπάλληλοι που δεν κάνουν τίποτα, μερικοί σηκώνονται από τα γραφεία και… κάθονται στους καναπέδες από πίσω, τρώνε, κλπ., κάποια στιγμή ο Γιάννης μου λέει πλησιάστε.

Πλησιάζω. Μου δίνει τα χαρτιά και μου λέει τα ακόλουθα, με μια ανάσα. Θα πάτε στα γραφεία δίπλα στην παραλαβή να πάρετε σφραγίδες, μετά ελάτε πάλι πίσω εδώ, στον προϊστάμενο για υπογραφή, κατόπιν βγαίνετε από το κτήριο, και πηγαίνετε ευθεία απέναντι. Λίγο μακρύτερα είναι το κτήριο του τελωνείου. Πάρτε και εκεί υπογραφές, σφραγίδες, πληρώστε, και ελάτε να παραλάβετε. Πηγαίνω δίπλα στην παραλαβή, παίρνω σφραγίδες, πίσω στον προϊστάμενο, υπογραφή, βγαίνω έξω, με χτυπάει ο αέρας, αποφεύγω τελευταία στιγμή ένα κλαρκ, πηγαίνω στα γρήγορα στο απέναντι κτήριο, μην κρυώσουμε κιόλας.

Μπαίνω μέσα, στο κτήριο του τελωνείου, μου λένε, στην προϊσταμένη να πάτε. Πηγαίνω στην προϊσταμένη, έχει ένα τελώνη μπροστά, με βλέπει, έλα μου λέει. Πλησιάζω. Υπογράφει, και μου λέει πήγαινε στο 6. Όχι, τη διακόπτει ο τελώνης, το 6 έχει πολλή δουλειά, να πάει στο 5. Πήγαινε στο 5 λέει κι αυτή. Πηγαίνω στο 5. Ένας άλλος τελώνης -μάλλον- περνάει από δίπλα, με βλέπει και λέει, πήγαινε κοντά, να σε δει. Πλησιάζω πιο κοντά, αλλιώς μάλλον ο υπάλληλος στο 5 δεν θα μου δώσει σημασία.

Με βλέπει, δώσε τα χαρτιά σου μου λέει και περίμενε πιο πίσω. Δίνω τα χαρτιά μου. Όχι τόσο πίσω, χα χα, δεν δαγκώνουμε, έλα πιο κοντά. Γελάσαμε. Βάζει υπογραφές, μου λέει πήγαινε στο 10, λίγο πιο κάτω. Πηγαίνω στο 10. Ο υπάλληλος μιλάει στο τηλέφωνο, με βλέπει, απλώνει το χέρι σε slow motion, του δίνω τα χαρτιά, τα παίρνει σε slow motion, τα κρατάει για λίγο μακριά του με τεντωμένο χέρι, χωρίς να τα κοιτάζει, μιλώντας πάντα στο τηλέφωνο. Με πλησιάζει ένας διαφορετικός τελώνης, μου λέει τα χαρτιά τα άλλα που κρατάς βάλε τα στο αρχείο. Ποιο αρχείο; Στο φάκελο σου ρε παιδί μου, τι τα κρατάς κι αυτά έτσι φόρα παρτίδα μαζί με το χαρτί σου;

Κλείνει το τηλέφωνο ο υπάλληλος, θυμάται πως κρατάει τα χαρτιά μου, τα κοιτάζει, και τα δίνει σε έναν άλλο. Μου λέει πήγαινε στο 16, θα σε φωνάξουν. Όντως πηγαίνω στο 16. Έχει κάτι τελώνες μπροστά, περιμένουν τα χαρτιά τους. Στο 16 ένας τύπος με πεταχτά αυτιά και γυαλιά πρεσβυωπίας άκρη-άκρη στη μύτη του, μονίμως σκυμμένος, υπογράφει χαρτιά. Του φέρνουν άλλοι υπάλληλοι χαρτιά, κι εκείνος τα υπογράφει. Που και που έρχονται διάφοροι τύποι και του σφίγγουν το χέρι. Μάλλον έχει τη γιορτή του.

Ανάμεσα στα γραφεία προχωράει ένας αξύριστος βρώμικος έμπορος, με τρεις διάφανες σακούλες ξηρούς καρπούς στα χέρια, κι ένα φτυαράκι. Σε κάθε τελώνη, φτυαρίζει ένα μικρό φορτίο φυστίκια και τους το δίνει.

Μετά από 10 λεπτά ο υπάλληλος με κοιτάζει, μου λέει ποιος είστε εσείς; Γκαζής λέω. Ψάχνει, δεν βρίσκει κάτι, γυρίζει σε μια άλλη υπάλληλο, Γκαζής, της λέει, εσύ το έχεις. Εκείνη βρίσκει το χαρτί, το δίνει στον υπάλληλο του 16, εκείνος το υπογράφει. Πάρτε το, και πηγαίνετε δίπλα, στο ταμείο. Πηγαίνω στο ταμείο -το καταλαβαίνεις γιατί πίσω από τον υπάλληλο υπάρχει ένα τεράστιο παλιό χρηματοκιβώτιο- δίνω το χαρτί. Δώστε και 15 ευρώ. Δίνω 15 ευρώ. Τώρα πηγαίνετε δίπλα, να πάρετε την απόδειξη. Πηγαίνω δίπλα, λέω μου είπαν να ζητήσω απόδειξη.

Κάτι κάνει ο υπάλληλος, ξαφνικά νιώθω να με στριμώχνουν δυο γυναίκες. Απλώνουν χέρια, δίνουν χαρτιά στον υπάλληλο μου, του λένε βάλε υπογραφές γρήγορα. Υπογράφει τα χαρτιά τους, ξαφνικά ο διπλανός του υπάλληλος φωνάζει ποιος είναι ο Γκαζής; Εγώ λέω. Έλα εδώ. Πηγαίνω. Κύριε Γκαζή, όλα είναι έτοιμα, πάρτε την απόδειξη σας και πηγαίνετε απέναντι να παραλάβετε. Βγαίνω από το τελωνείο, με φυσάει πάλι το αεράκι, πηγαίνω απέναντι, στο κτήριο της Goldair, στην παραλαβή.

Αποφεύγω ένα κλαρκ, δίνω το χαρτί στον άνθρωπο με το φοσφοριζέ γιλέκο, περιμένοντας πως επιτέλους θα παραλάβω. Εκείνος γελάει, μου λέει όχι δεν τελείωσες, πήγαινε δίπλα πάλι, στα γραφεία που πήρες σφραγίδες προηγουμένως, πριν την υπογραφή του προϊστάμενου, για να ξαναπληρώσεις. Γελάω κι εγώ, -καλύτερα από το να βάλω τα κλάματα- πηγαίνω στα γραφεία δίπλα στην παραλαβή. Όχι εδώ, πιο δίπλα. Πηγαίνω πιο δίπλα.

Δώστε 13 ευρώ. Δίνω. Πάρτε την απόδειξη σας. Παίρνω την απόδειξη, ξανά πίσω στο φοσφοριζέ γιλέκο. Όχι, όχι ακόμα, πήγαινε απέναντι από εκεί που πλήρωσες τα 13 ευρώ, να στο σφραγίσουν. Πηγαίνω. Μου το σφραγίζουν, και το φοσφοριζέ γιλέκο μου δίνει το πακέτο με τα βιβλία μου. Να τα! Εύκολο δεν ήταν; 

56

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
φιλε Γιαννη μολις πριν λιγο εψαχνα πληροφοριες περι δασμων για βιβλια και μολις τωρα διαβασα την περιπετεια σου με το ελληνικο τελωνειο και αν και εχει περασει καιρος απο την αναρτηση σου θα ηθελα να σχολιασω !!Σε καταλαβαινω απολυτα και ειναι ακριβως οπως τα περιγραφεις.Ειμαι σε θεση να γνωριζω λογω παρομοιας εμπειρειας μου αλλα οχι επειδη ειμαι "βιβλιοφαγος" -αν και ειμαι- αλλα μαλλον για πιο "επιφανειακο" λογο..Ειχα παραγγειλει ρουχαλακια βλεπεις απο το αγαπημενο μου μαγαζι στην Αμερικη.Με λιγα λογια ακριβως οπως τα λες!!Ενδεικτικα αναφερω οτι ο ενας υπαλληλος αφου προσπαθησε να με κανει να νιωσω "σοκ και δεος" για το ποσο τον ειχα ανγκη για να εκτελωνισει και ποσο περιπου ως εγκλημα περιγραφεται το οτι αγορασα κατι απο το εξωτερικο και αφου ηθελε να μου πιασει κουβεντα για να χαλαρωσει λιγο απο την "απαιτητικη" του εργασια ανοιξε το δεμα μου και με ρωτησε τι εχει μεσα.Μια μπλουζα και ενα κασκολ του απανταω.Με κοιταξε αυτος με δεος -να υποθεσω για την στυλιστικη μου δεινοτητα?- και μου ειπε αντε αντε θα τα βαλεις το Σαββατο!Παει περασε και αυτο!!Να προσθεσω οτι και εγω εχω παραλαβει χωρις να χρειαστει εκτελωνισμος σε αλλες παραγγελιες και καταλαβαινεις και την δικη μου εκπληξη.Ως γνησια ομως πεισματαρα γυναικα ειπα να ξανακανω παραγγελια και μηπως και δεν την "πιασει"το τελωνειο αυτη τη φορα.Την επιασε ομως!!!!!!!Αντε παλι τα γνωστα .....στον πανω οροφο στην dhl,αναμεσα στα κλαρκ στον κατω οροφο,να προσπαθεις να συννενοηθεις με ενα καρω "πολυασχολους" και ακρως αποδοτικους υπαλληλους,να περνας στο απεναντι κτιριο απο ενα σωρο διαφορετικα γραφεια για να πληρωσεις και να φτιαξεις ολα τα χαρτια εκτελωνισμου-αφου βρε τσιγγουνη δεν θες να πληρωσεις 110 ευρω για να βαλεις εκτελωνιστη για να εκτελωνισει μια παραγγελια που κοστιζει λιγοτερο απο 110 ευρω!!!!!!-και μετα να καταληγεις παλι στα γραφεια εκτελωνισμου οπου εχουν καπου πισω και το δικο σου πακετο!!Αυτην την φορα αγαπητε Γιαννη με βοηθησε ενας υπαλληλος προφανως επειδη απλα ειμαι γυναικα!Τι να σου κανω?Πηγες και εσυ ολοκληρος αντρας να βγαλεις ακρη με ενα σωρο αντρες υπαλληλους!!!!!!χα!Που πας ξυπολητος στα αγκαθια?Αλλα........και τωρα θα χαρεις...επεσα μετα σε μια γυναικαι υπαλληλο απο την οποια επρεπε να παρω μια απο τις πολλες σφραγιδες....Εδω επρεπε να ησουν εσυ ως αντρας,,,οπως καταλαβαινεις εγω που ειμαι γυναικα δεν της καλοαρεσα....Μολις ειδε ρουχα απο Αμερικη τρελλαθηκε!!!!!!Παρακαλαγα να εχει τα χαπια της στο συρταρι και να ...σκεφτει να τα παρει...Κατ'αρχας με θυμηθηκε απο την προηγουμενη φορα που εκτελωνισα!!!!!!Ναι,ναι ξερω ΔΕΝ ΞΕΧΝΙΕΜΑΙ!!!!!Αρχισε τα τρελλα της....αφου πρωτα μου τα εχωσε γιατι αγοραζω ρουχα απο το εξωτερικο αρχισε να με επιπλητει και να μου λεει οτι δεν θα προχωρησει τα χαρτια για τον εκτελωνισμο γιατι??????????????γιατι πηγα να εκτελωνισω μονη μου και δεν εβαλα εκτελωνιστη (ξερετε αυτον που πρεπει να πληρωσεις 110 ευρω για να σου εκτελωνισει ενα δεμα που ολο κοστιζει 70 ευρω!!!!!!)!!!!!!!Ε!ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΗΡΑ!!!!!!Της τα εχωσα και εγω και μας ακουσε ολο το τελωνειο!2 τυποι που καθοντουσαν στον γνωστο σκισμενο δερματινο καναπε σχεδον με χειροκροτησαν!Το γυναιο εδωσε τα χρτια μου θελοντας και μηνστον προισταμενο της και εκτελωνισα τελικα το δεματακι μου!!Αντε καλοφορετα!!
Να κάνω μια ερώτηση, είναι σίγουρο ότι με την USPS δεν πληρώνεις τελωνείο; Γιατί θέλω να παραγγείλω δύο μπλούζες από αμερική με αξία κάτω από 90 ευρώ και δεν έχω καμία όρεξη (ούτε λεφτά για τα σκουπίδια)να πληρώνω τελωνεία, εκτελωνισμούς κ.τ.λ.
10-10-2010 παρέλαβα το Amazon Kinde. Για να το αγοράσω μου κόστισε 104,64 euros+10,15 euros shipping and handlingΈδωσα ακόμη:25,00 ευρώ ΦΠΑ02,00 ευρώ υπέρ του ταμείου τελωνειακών15,00 ευρώ γιατί αποθηκεύτηκε 2 μέρες στο αεροδρόμιο15,30 ευρώ απλά για να μου παραδώσει η UPS τα έγραφα που συνόδευαν το δέμα. 56,85 ευρώ σύνολοΓια να το εκτελωνίσω χρειάστηκε να πάω στο αεροδρόμιο και να μαζέψω 23 υπογραφές από 11 γραφεία σε 3 διαφορετικά κτήρια…..Πέρα από την απαράδεκτη κατάσταση στο τελωνείο, είναι εξίσου απαράδεκτο η UPS να χρεώνει 15 ευρώ για να παραδώσει απλά τον φάκελο, ενώ έχει πληρωθεί ήδη από την Amazon για τα μεταφορικά.
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που διαφωτίζει μια "θολή" περιοχή για εμένα τουλάχιστον. Μια ερώτηση για όποιον γνωρίζει: αν κάποιος φίλος (ιδιώτης) μου στείλει δέμα από US με ταχυδρομείο (USPS) με μια μεταχειρισμένη ηλεκτρονική συσκευή (μέγεθος βιβλίου), κινδυνεύω να πληρώσω δασμούς;
Η σύντομη απάντηση είναι ναι! Η πιο αναλυτική απάντηση είναι πως σε περίπτωση που εκείνη τη μέρα το τελωνειακό κλιμάκιο των ΕΛΤΑ έχει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας και τύχει να μην δει το πακέτο γι αυτό που είναι ενδέχεται να περάσει έτσι. Για να γίνει αυτό όμως οι πιθανότητες είναι 0,0001%! Ό,τι φέρνεις από χώρα εκτός ΕΕ, είτε στο στέλνει φίλος ως δώρο (παλιό το κόλπο το έκαναν πολλοί και οι τελωνειακοί δεν είναι βλάκες, κατάλαβαν τι παίζει και τώρα πλέον δεν πιστεύουν τίποτα, ακόμα κι αν ΟΝΤΩΣ στο έστειλαν ως δώρο), είτε είναι κάποια αγορά σου, υπόκειται σε δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Αν ο φίλος σου στο στείλει χωρίς το τιμολόγιο αγοράς του, για να μπορέσουν οι τελωνειακοί να το κατατάξουν στην αντίστοιχη κατηγορία (γιατί με άλλο ποσοστό φορολογούνται τα ρούχα φερ' ειπείν και με άλλο οι ηλεκτρονικές συσκευές), τότε την έχεις κάτσει από χέρι. Δεν θα το πάρεις ποτέ αν δεν αποδείξεις, πόσο το έχεις αγοράσει (ή το είχε αγοράσει ο γνωστός σου) και θα επιστραφεί στον αποστολέα του (για τους "υποψιασμένους": Ναι μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά τα πράγματα επιστρέφονται στους αποστολείς, κανείς δεν τα κλέβει ναι; Είπαμε βρωμιά στο τελωνείο αλλά όχι κι έτσι!) Ή θα το κατατάξουν κάποιοι τελωνειακοί σε μια κατηγορία κατά το δοκούν και μπορεί να πληρώσεις φόρο μεγαλύτερο απ' όσο του αναλογεί... Ναι το ξέρω ότι είναι μεταχειρισμένο αλλά έτσι είναι οι νόμοι. Και πολλοί από τους τελωνειακούς ελεγκτές που μεταβαίνουν στις διάφορες αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης δεν έχουν ΙΔΕΑ από νέες τεχνολογίες (έχουν και μια ηλικία βλέπεις). Όσο ήμουν εγώ εκεί κάτι γινόταν με τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά (το τι πέρασα να εξηγήσω τι είναι το ρημάδι το kindle, ακόμα το θυμάμαι). Γι αυτό μην μπλέξεις... Καλύτερα όταν, κι αν, έρθει ποτέ ο γνωστός σου στην Ελλάδα για διακοπές να στο φέρει. Αλλιώς πες του να βρει τουλάχιστον ένα τιμολόγιο/απόδειξη αγοράς του!
υποδειγματικό post για το πόσο μπορεί να απέχει η άποψη από την πραγματικότητα... Οι Ρώσοι έχουν μια καταπληκτική παροιμία: "λέει ψέμματα σαν αυτόπτης μάρτυρας".
Υ.Γ. (no2) Ο γράφων μπερδεύει λιγάκι τους τελώνες με τους εκτελωνιστές. Τελώνες = ΔΥ του ΥΠΟΙΚ που κάνουν τη δουλειά για το κράτος. Εκτελωνιστές = ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ που δουλεύουν για τον εαυτό τους (ή εκτελωνιστικά γραφεία ως υπάλληλοι με μισθό) και εισπράττουν τις νόμιμες αμοιβές τους. Οι μεν είναι συνήθως (κατά 95%) πίσω από τα γκισέ οι δε "περιφέρονται". Έτσι, όσους συνάντησε να "περιφέρονται" ο φίλος Κώστας ήταν εκτελωνιστές και όχι τελώνες. Η δε εκτελωνίστρια που αρνήθηκε να σου "φτιάξει τα χαρτιά", επειδή "έβαφε τα νύχια της" (ήταν εκτελωνίστρια και όχι τελώνης), μεταξύ μας χάρη σου έκανε γιατί έπρεπε να της πληρώσεις αμοιβή (κανείς ιδιώτης επαγγελματίας δεν κάνει τη δουλειά του τζάμπα έτσι δεν είναι;) Και για ένα χαρτί πιθανώς να στο έκανε τσάμπα κάτι που για εκείνη θα ήταν χάσιμο χρόνου (απ' όποια ασχολία της εκείνη τη στιγμή).Α, εκεί που πλήρωσες ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος φίλε μου. Εκεί ήταν το παλιό χρηματοκιβώτιο. Το τελωνειακό γραφείο δίπλα δεν έχει "τέτοιες πολυτέλειες". Γι αυτό να θυμάστε: Άλλοι οι τελωνειακοί κι άλλοι οι εκτελωνιστές. Κι άλλοι οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος. :D
Το άρθρο και τα σχόλια βρίθουν υπερβολών αλλά ταυτόχρονα λένε και την αλήθεια. Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτηθείτε;Πέρασα 3,5 χρόνια της ζωής μου στο εν λόγω τελωνείο, ως συμβασιούχος των €400 το μήνα (κι αν τα έπαιρνα κι αυτά, επειδή με πλήρωνε άλλος φορέας και όχι το ΥΠΟΙΚ), πληρώνοντας €6 τη μέρα για εισιτήρια (πήγαινε-έλα) με το λεωφορείο (τότε ήταν €3, τώρα το πήγαν €5). Tον συγκεκριμένο χώρο εργασίας και τους ανθρώπους του τα ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά, καλύτερα κι από την παλάμη μου. Μάλιστα τους 8 μήνες από αυτά τα 3,5 χρόνια τους πέρασα στο τελωνειακό κλιμάκιο των ΕΛΤΑ εξηγώντας στους συναλλασσόμενους τις διαδικασίες.Οι ανακρίβειες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος δεν ξέρει τις διάφορες τελωνειακές διαδικασίες, μπλέκεται όταν κάνει παραγγελίες απ’ έξω, ΔΕΝ δέχεται ότι πρέπει να πληρώσει φόρους και δασμούς (όταν αγοράσει είδη εκτός ΕΕ) και φυσικά νιώθει προσβεβλημένος και θυμωμένος από «αυτά που τραβάει». Γι αυτό παραγγελίες μόνο από ΕΕ!Πριν συνεχίσω , για την ιστορία αναφέρω πως δεν έχω κανένα συμφέρον να τα πω αυτά, άνεργος είμαι (2 χρόνια τώρα), έχω επιστρέψει στο πατρικό μου (στα 40 μου), γιατί δεν έβγαινα αλλιώς, ζω με τους γονείς μου (τι ξεφτίλα), κλέβω net από τον γείτονα, με χαρτζιλικώνει η μάνα μου (ακόμα μεγαλύτερη ξεφτίλα), ή οι φίλοι μου και δεν έχω την πολυτέλεια μέσα στο 2012 να ξοδέψω €500 για βιβλία, μόνο να ψάξω ανώδυνους τρόπους για να κόψω τις φλέβες μου (επειδή πέρα από τα άλλα είμαι και κότα και δεν αντέχω τον πόνο). That being said και χωρίς καμία μα καμία δόση ειρωνείας προς τον φίλτατο που ξόδεψε τα €500 για βιβλία να εξηγήσω τι συμβαίνει.Όταν αγοράζουμε πράγματα εκτός ΕΕ, ΠΑΝΤΑ επιβάλλονται φόροι και δασμοί. ΠΑΝΤΑ. Π Α Ν Τ Α! Κάποια αντικείμενα δε, χρειάζονται και έγκριση από τον ΕΟΦ (εκεί να δείτε το γέλιο και τι τραβούσα εγώ από συναλλασσόμενους). Όταν σας τηλεφωνούν από ιδιωτικές εταιρείες προσωρινής εναπόθεσης (τα γνωστά couriers) και σας λένε «γεια σας παίρνουμε από το τελωνείο για το δέμα σας μπλα μπλα μπλα, και πρέπει να πληρώσετε τόσο αν το κάνετε μόνοι σας, τόσο αν το κάνει δικός μας άνθρωπος», είναι ΜΟΥΦΕΣ. Δεν τηλεφωνούν «εκ μέρους του τελωνείου» (το πόσες φορές τσακωνόμουν όταν το έκαναν μπροστά μου δεν λέγεται), τηλεφωνούν από ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία και τα χρήματα που ζητούν είναι η ΑΜΟΙΒΗ τους και του ιδιώτη εκτελωνιστή που δουλεύει γι αυτούς ΣΥΝ τους φόρους και τους δασμούς προς το κράτος. ΔΕΝ σας λένε ποτέ αναλυτικό το λογαριασμό (εκτός αν το ζητήσετε επί τούτου, να το θυμάστε για την επόμενη φορά) γιατί σαφώς και ΔΕΝ τους συμφέρει επειδή δεν θα εισπράξουν τις αμοιβές τους αν πάτε να κάνετε τον εκτελωνισμό μόνοι σας.Η διαδικασία είναι λίγο ή πολύ όπως την περιγράφει ο Κώστας και οι άλλοι φίλοι των σχολίων, αλλά έχει το νόημά της. Διότι ζούμε σε ένα υδροκέφαλο κράτος με απίστευτα γραφειοκρατικές διαδικασίες και πιστέψτε με πολλοί από αυτούς που είδατε εκεί μέσα (γιατί τους ξέρω σε προσωπικό επίπεδο), δεν είναι σύμφωνοι μ’ αυτό το σφραγιδομάνι αλλά δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ είναι αυτά. Το τελωνείο γενικότερα, και το συγκεκριμένο ειδικότερα, ήταν για μένα πολύ μεγάλο σχολείο. Το πόση βρωμιά συνάντησα (και δεν εννοώ μόνο στους χώρους), δε λέγεται. Κάποιοι έχετε δίκιο σχετικά με την ποιότητα των υπαλλήλων, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συμβασιούχοι είχαμε πολύ περισσότερες ικανότητες αλλά αντιμετωπιζόμασταν ως αποπαίδια από τους μόνιμους επειδή δεν «είχαμε δικαίωμα υπογραφής» (ο πραγματικός λόγος ήταν πως δίπλα μας φαινόταν η ανεπάρκειά τους αλλά σιγά μην το παραδέχονταν). Εντούτοις, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως μέσα σ’ αυτό το σωρό από απορρίμματα συνάντησα θαυμάσιους ανθρώπους που ήξεραν τη δουλειά τους, είχαν ιδέες για το πώς πρέπει να απλουστευτούν οι διαδικασίες ώστε να γίνουν πιο φιλικές για τον συναλλασσόμενο και τους ίδιους που δυστυχώς ΔΕΝ μπορούσαν να κάνουν τίποτα γιατί ζούμε σ’ ένα υδροκέφαλο κράτος με απίστευτη γραφειοκρατία και συνδικαλισμό. Αυτός ο γ@μημένος συνδικαλισμός! Τι καλύτερα που θα ήμασταν χωρίς αυτόν! Ή μάλλον τι καλύτερα που θα ήμασταν αν ήταν σωστός. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους ήταν και ο Δ/ντης που συνάντησε η Consuela. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ άνθρωπος κι επαγγελματίας, βαθύς γνώστης του αντικειμένου της δουλειάς του με διάθεση να βοηθήσει τους άλλους σε όλα τα επίπεδα! Και στα 3,5 χρόνια που ήμουν εκεί δεν τον είδα ποτέ, ΠΟΤΕ, Π Ο Τ Ε, να διαβάζει αθλητική εφημερίδα (και βρισκόμουν στο διπλανό γραφείο τον περισσότερο καιρό), η Consuela πρέπει να τον πέτυχε σε μια once in a lifetime στιγμή! Ο καφές και η έθνικ μουσική είναι κάτι άλλο βέβαια, αλλά αυτό δεν τον έκανε να είναι κακός στη δουλειά του (αναρωτιέμαι, κι επειδή έχω δουλέψει περί τα 10+ χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, εκεί οι Δ/ντες δεν πίνουν τον καφέ τους;)Εν κατακλείδι κι επειδή φλυάρησα, δυστυχώς οι διαδικασίες είναι διαδικασίες. Δεν φταίνε οι άνθρωποι που (πρέπει να) τις ακολουθούν (ως επί το πλείστον), αλλά εκείνοι που τις δημιούργησαν ευθύς εξ αρχής κι αυτοί που αρνούνται πεισματικά να τις αλλάξουν (λόγω συμφέροντος). Γνωρίζετε πως η ηλεκτρονική διασάφηση (ένα μέτρο που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη της ΕΕ και θα γλύτωνε τον κόσμο από μεγάλους πονοκεφάλους), ήταν να εφαρμοστεί από το 2007 που πάτησα το πόδι μου εκεί ως συμβασιούχος; Τι έχουμε τώρα; 2013 (σχεδόν). Έξι χρόνια μετά και τίποτα. Αναρωτηθείτε γιατί. Φταίει η νοοτροπία μας. ΟΛΩΝ μας! Και το τελωνείο είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των πραγμάτων που πρέπει να αλλάξουμε σαν χώρα και δεν κάνουμε (λόγω μικροπολιτικών συμφερόντων).Το νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις! Υ.Γ. Ο έρημος εμποράκος με τα φιστίκια δεν «δωροδοκεί» τους τελωνειακούς να κάνουν τη δουλειά τους. Την πραμάτεια του προσπαθούσε να πουλήσει προσφέροντας «δείγμα δωρεάν». Τι θυμήθηκα τώρα… Να είστε καλά πάντως, ανακάλεσα στη μνήμη μου πράγματα που ήταν δυσάρεστα μεν αλλά είχαν και την ευχάριστη νότα τους. Η ανεργία δεν παλεύεται!
Άψογος είσαι. Και προς τον συντάκτη του άρθρου: Παραγγέλνουμε από τη σελίδα της εταιρείας στην Αγγλία για να αποφύγουμε όλα αυτά που μας περιγράφεις. Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν και εγώ από δική μου εμπειρία θα ήθελα να καταθέσω, ότι 3 φορές τα δέματα μου κόλλησαν επί 15 μέρες στη Γερμανική εταιρεία courier μέσω της οποίας ερχόταν τα βιβλία μου στην Ελλάδα. Ναι, ναι οι άψογοι Γερμανοί, αυτοί, 3 φορές από 15 μέρες.
Δεν αντιλέγω. Μπορεί όντως ο Δ/ντης να είναι εξαιρετικός άνθρωπος όπως λες. Εσύ που ήσουν κάθε μέρα εκεί, ξέρεις καλύτερα…Αλλά το πρόβλημα μου δεν ήταν αν ο άνθρωπος πίνει καφέ, όπως όλοι μας στις δουλειές μας, αλλά ο συνδυασμός εφημερίδα+καφές+μουσική!Μπορεί να έπεσα στην περίπτωση, εκείνη την ημέρα. Τι να πω?!?!Αλλά επιμένω στο ότι κανείς, μα κανείς, ούτε ο Δ/ντης έριξε έστω μια ματιά στο τι ήταν αυτό που του έδωσα και υπέγραψε!Ούτε με ρώτησε κάτι σχετικά με την δουλειά, αλλά με τον μου αρέσει η μουσική…Οι Δ/ντες στον ιδιωτικό τομέα, όπου και εργάζομαι, σε περνάνε από κόσκινο για να σου βάλουν μια υπογραφή…Σίγουρα, πρώτοι από όλους, φταίνε εκείνοι που δημιούργησαν αυτό το «τέρας» αλλά και οι εργαζόμενοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για αυτή την κατάσταση.Y.Γ. Σου εύχομαι καλή τύχη και να βρεις σύντομα μια καλή δουλειά :-)
Ευχαριστώ για τις ευχές αλλά δεν νιώθω τόσο αισιόδοξος στο θέμα "δουλειά". Τέλος πάντων για να σου λύσω την απορία. Αρχικά να ξέρεις πως όσο ήμουν εκεί και με την τότε ηγεσία που πέτυχες (άλλαξαν τα κεφάλια απ' ότι έμαθα, ο εν λόγω Δ/ντης έχει πάρει σύνταξη, ελπίζω να βρω ένα δεκάευρω να πάω να τους δω, γιατί όντως μου έλειψαν κάποιοι εκεί μέσα) ίσχυε πως ο συναλλασσόμενος ιδιώτης πολίτης (υπήρχε και ο συναλλασσόμενος εκτελωνιστής), είχε πάντα προτεραιότητα. Από τη στιγμή που ήσουν ιδιώτης και φαινόταν αυτό, δεν χρειαζόταν να γίνουν ερωτήσεις επί ερωτήσεων για το θέμα σου. Ήταν απλό, γνωστό και δεδομένο. Η διασάφηση που κρατούσες ήταν ένα χαρτί μέσα στα χίλια με χίλια πεντακόσια (δεν κάνω πλάκα), που διεκπεραιώνονταν μέσα σε μια τυπική ημέρα, μόνο στο συγκεκριμένο τελωνείο, οπότε φαντάζεσαι τι γίνεται στα άλλα μεγάλα τελωνεία της χώρας όπως αυτά του Πειραιά, των Αθηνών κ.λπ., αλλά και τι υπογραφές και σφραγίδες πρέπει να πέσουν.Ο Δ/ντης που είδες (ναι, έπινε καφέ κι άκουγε έθνικ μουσική, οι πλάκες που του κάναμε ειδικά για την έθνικ μουσική είναι παροιμιώδεις, να μην σου πω τι γινόταν με τον καφέ που τον ήθελε φτιαγμένο με ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ αλλιώς δεν τον έπινε), όπως ανέφερα είναι εξαιρετικός άνθρωπος και επαγγελματίας (ολίγον τραχύς) και βαθύς γνώστης της δουλειάς του. Δεν χρειαζόταν να δει το χαρτί σου για να ξέρει τι θα υπογράψει. Ήξερε ήδη. Από την άλλη είχε και τις λύσεις για την απλούστευση των διαδικασιών αλλιώς ποιος να τον ακούσει, που η ηγεσία του υπουργείου απαντά στους συνδικα-λησταράδες; Δεν είναι άμοιροι ευθυνών αλλά ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα δεν νικιέται. Θα σε κατεβάσει στο επίπεδό του και θα σε κερδίσει λόγω εμπειρίας (όπως οι χαζοί!)Επιμένω πως η εφημερίδα πρέπει να ήταν μια μοναδική στιγμή εκείνη τη μέρα. Δεν τον είχα δει ποτέ να διαβάζει εφημερίδα και να μην κάνει τη δουλειά του. Είπαμε ο καφές και η μουσική (ειδικά η μουσική, έπαιζε... επί οχτάωρου) ήταν άλλο. Και πάλι όμως δεν τον έκανε κακό στη δουλειά του.Υπάρχουν άνθρωποι κι άνθρωποι. Σ' εκείνο το τελωνείο ειδικά, μπορώ να σου πω για τουλάχιστον 30 με 40 που έπρεπε να έχουν πάει σπίτι τους επειδή είναι επιεικώς για κλάματα και τη δουλειά τους θα την κάναμε άνετα 20 συμβασιούχοι (όπως και την κάναμε βασικά αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).
Να προσθέσω πληροφοριακά την πίκρα+ του να παραγγέλνεις από Αμερική καλλυντικό (ή, όπως μου είπαν, οτιδήποτε ακουμπάει στο δέρμα ή είναι βρώσιμο) - επιπλέον των ανωτέρω χρειάζεται άδεια από τον ΕΟΦ (η οποία κοστίζει επίσης και χρειάζεται και μερικές μέρες για να βγει οπότε αρχίζουν και μετρούν τα αποθήκευτρα στο τελωνείο, μιλάμε μύλος).Το σετάκι αφρόλουτρο κρέμα σώματος που είχε 40 ευρά μαζί με την αποστολή θα κόστιζε τελικά 120 περίπου. 120 ευρώ για προιόν που η αγοραστική του αξία ήταν 32. Δεν ξέρω ποιος το χάρηκε το δωράκι μου, δεν πήγα να το πάρω κάνοντας στοπ λος στα 40 ευρώ και παραγγέλνοντας στη συνέχεια από Αγγλία.
Ο βρώμικος έμπορος που μοίραζε φιστίκια έκανε τη δουλειά του σε δευτερόλεπτα και πιθανότατα δεν πλήρωσε τίποτα. Που πας ρε φίλε δίχως φιστίκια....
Ειχα την εντυπωση οτι τα βιβλια επειδη ειναι διακινηση ιδεων δεν εχουν καμια σχεση με τελωνεια, ειναι αφορολογητα. Τωρα βεβαια σε αυτην την χωρα που ουτε οι νομοθετες δεν διαβαζουν τι ψηφιζουν τι να περιμενεις... Παντα αποστολη με απλο ταχυδρομειο ειδικα απο Αμερικη.
Μπράβο! Διακίνηση ιδεών! Αυτό προσπαθούσα να θυμηθώ! Παλιά που έστελνα δέματα με βιβλία και έντυπο υλικό σε συγενείς μου είχαν πει στο ταχυδρομείο ότι υπόκεινται σε αφορολόγητο αλλά και σε πιο φτηνά έξοδα αποστολής γιατί τα καλύπτει αυτή η "διακίνηση ιδεών". Δε νομίζω τώρα να άλλαξε κάτι αυτά είναι διεθνείς συμβάσεις... Μυστήριο.
Πάντως για να ξέρετε περίπου τι θα πληρώσετε απο Αμερική να ξέρετε ότι: Θα σας βάλουν δασμους περίπου 3% στην τιμή εισαγωγής. Η τιμή εισαγωγής είναι η τιμολογημενη αξία που υποχρεωτικά αναγράφεται πάνω στο δέμα + την αξία των μεταφορικών. Κατόπιν θα πληρώσετε και ΦΠΑ 23% στο σύνολο.Πχ: αγοράζετε βιβλία αξίας 100€ και επιλέγετε και Dhl h Ups, 30€ μεταφορικά.Στο τελωνείο θα πληρώσετε 130€ (αξία εισαγωγής) + 3% δασμους = 133,9€ + 23% ΦΠΑ = 164,7€ δηλαδη σύνολο 34,7 €+ οποια έξοδα εκτελωνισμου αποθήκευσης κλπ. + μια μέρα απο τη ζωή σας....
Αυτό που λέτε για USPS κι όχι UPS δεν ισχύει. Μια χαρά έχω πληρώσει και τα αμερικάνικα ταχυδρομεία. Μάλιστα, τη πρώτη φορά που με χρέωσαν, όταν τους είπα πως "δεν καταλαβαίνω τον λόγο, σε προηγούμενες αποστολές δεν με χρεώνατε" Μου απάντησαν πως "κανονικά πρέπει να σας χρεώσω και γι' αυτό που μου είπατε". Professionals.Μια φορά μου έτυχε η usps να μη στέλνει το προϊόν ("εύφλεκτο" - μιλάμε για ένα βερνίκι νυχιών) και η ups να το στέλνει με extra χρέωση 80 ευρώ. Φαντάζομαι ξέρετε πως το amazon.co.uk έχει δωρεάν έξοδα για Ελλάδα άνω των £25
έχετε δοκιμάσει να το παρετε το βερνίκι των νυχιών σας μέσα στον θάλαμο επιβατών του αεροπλάνου σας να δείτε τι έχει να γίνει? Επίσης, στο χωριό μου ο κουμπάρος μου ο τροχονόμος δεν με έχει γράψει ποτέ που περνάω με κόκκινο - μήπως πρέπει να ζητήσω τα ρέστα στους Αθηναίους συναδέλφους του που με γράψανε για τον ίδιο λόγο?
Μα μισό λεπτό....Είχα την εντύπωση πως από παλιά υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που επιτρέπουν την αποστολή βιβλίων από χώρα σε χώρα αφορολόγητα κι αδασμολόγητα. Ξέρει κανείς κάτι γι' αυτό;
δυστυχώς, αγαπητέ, είναι μόνο εντύπωση. Το πλέον εκνευριστικό είναι ΄τοι δεν μπορούμε να τα περάσουμε στην εφορία σαν αποδείξεις αγοράς καταναλωτικών αγαθών (και σκέφτομαι με τρόμο ότι, αν θέλει το ΣΔΟΕ να σε χτυπήσει αλύπητα, θα χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική σου αλληλογραφία για να αποδείξει ότι ξόδευες αυτά τα λεφτά - και κερατάς και δαρμένος...)
Αγορασε 500 ευρο βιβλια απο την Αμερικη και γκρινιαζει που πληρωσε τελωνειο?! Ο μονος λογος που την ειχε γλυτωσει μεχρι τωρα ειναι οτι τα λαμβανε με USPS (απλο ταχυδρομιο δηλαδη) και δεν τον ελενχαν στο τελωνειο..
Πάντως το πιο τραγικό όλων είναι τα 15 ευρώ της UPS για να σου παραδώσουν την "διατακτική", δηλαδη τα χαρτιά της αποστολής που ουσιαστικά ΕΧΕΙΣ ΗΔΗ ΠΛΗΡΩΣΕΙ!! Δηλαδή πληρώνεις 40-50$ την UPS να σου φέρει το δέμα, και θέλουν και αλλα 15 ευρώ εδω απλα για να σου δωσουν ενα φάκελο. Λοποδήτες στη καλύτερη.
Επιβεβαιώνω σε κάθε λεπτομέρεια (!) τα του άρθρου. Τα έχω περάσει 2 φορές, την μία έκανα 2 ώρες συν το πηγαινέλα αεροδρόμιο και την άλλη μόλις (!) 1.10' συν το πηγαινέλα. Είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία (χαρά στο κουράγιο σου που έκατσες και την περιέγραψες με όλες τις λεπτομέρειες, εγώ όταν έφυγα την έσβησα αυτοστιγμή από την μνήμη μου γιατί αλλιώς θα έπρεπε αφού παρέλαβα να γυρίσω πίσω και να χτυπήσω κάποιον από αυτούς να μου φύγει η τσαντίλα. Ζώα - ειδικά αυτοί στο γραφείο που καπνίζουν σε ένα χώρο 4Χ2. Αλήτες.
Δε μου έχει τύχει ποτέ κάτι παρόμοιο, ενώ παραγγέλνω χρόνια τώρα από Άμαζον. Βέβαια, ποτέ δεν είχα ασχοληθεί με τρόπους αποστολής. Τόσο από Αμερική όσο και από Αγγλία, πάντα το ταχυδρομείο μου τα έφερνε. Όπως επίσης και από ένα σωρό άλλα ηλεκτρονικά μαγαζιά. Απίστευτη ατυχία!