Καθώς στην Ελλάδα κάνουμε τη ζωή δύσκολη σ' όσους διαφέρουν...

Facebook Twitter
5

Φαντάσου να μην είσαι αρτιμελής και να προσπαθείς να κινηθείς στην Αθήνα με το καροτσάκι. Φαντάσου να είσαι τυφλός ακολουθώντας τις ειδικές διαδρομές στα πεζοδρόμια που συνήθως καταλήγουν σε δέντρα και στουκάρεις, ή φαντάσου να θέλεις να παρκάρεις στις ειδικές θέσεις για ανάπηρους που είναι πιασμένες απ' τους υπόλοιπους εξυπνάκιες. 

Φαντάσου να έχεις νοητική καθυστέρηση, σύνδρομο down ή να είσαι αυτιστικός. Δεν μπορούμε και πολύ να το φανταστούμε γιατί σπάνια βλέπουμε τέτοιους ανθρώπους έξω. 

Αν παλιότερα δεν πολυβλέπαμε άτομα με ειδικές ανάγκες στην κοινωνία ήταν επειδή οι δικοί τους συχνά ντρέπονταν γι' αυτούς και τους κρατούσαν κλεισμένους στο σπίτι. Θέλω να πιστεύω πως αυτό δε συμβαίνει πια, σε τόσο μεγάλο βαθμό τουλάχιστον. Όμως τώρα ακόμα και να θέλει να βγει κάποιος ή ακόμα και οι οικογένειες να ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση των μελών τους (που παλιά θα κλείδωναν στο υπόγειο) η ζωή είναι αφόρητα δύσκολη. 

Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βλέπεις τόσο συχνά ανθρώπους σε αναπηρικά καρότσια να κινούνται και να απολαμβάνουν τη ζωή που ποτέ δεν σου κάνουν εντύπωση. Στην Ελλάδα μου κάνουν και τους θεωρώ ήρωες που προσπαθούν να κινηθούν σε πόλεις που είναι φτιαγμένες μόνο για τους τυχερούς και τους αρτιμελείς. 

Και καθώς άτομα με ειδικές ανάγκες στο εξωτερικό έχουν -σχεδόν- ίσες πιθανότητες να προχωρήσουν στη ζωή, να φτιάξουν επιχειρήσεις ή και να γίνουν Υπουργοί (βλέπε Σόιμπλε) στην Ελλάδα είναι εύκολοι στόχοι: κι αν μας τσατίσουν θα τους χτυπήσουμε εκεί που πονάνε - "ο καροτσάκιας", "οι σακάτηδες" και πάει λέγοντας.

----

Οι παραπάνω σκέψεις μου ήρθαν καθώς είδα τη συμπυκνωμένη ιστορία του Anthony από τον Καναδά, όπως την αφηγείται σ' ένα τέλειο (και πολύ χαρούμενο!) βιντεάκι ο βοηθός του Michael.

 

ΥΓ. Μπορεί σε κάποια πράγματα να είναι πίσω η Ελλάδα (σε άλλα υπήρξε πρωτοπόρος), αλλά πραγματικά ελπίζω ότι δεν αργεί ο καιρός που λαϊκή απαίτηση δεν θα είναι μόνο τα λεφτά μας και τα προσωπικά μας συμφέροντα αλλά και τα δικαιώματα των άλλων...

... αυτών που δεν έχουν φωνή για να τα απαιτήσουν.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
πως γινεται να μην γουσταρουμε τα παιδια που εχουν κινητικα προβληματα, και να μην υπαρχει οικογενεια που να μην εχει γνωστο ή συγγενη που να εχει καθηλωθει απο τροχαιο ....θλιβερος στρουθοκαμηλισμος
Μπράβο για το άρθρο και το βιντεάκι. Είναι παρήγορο να βλέπεις κάποιος ότι σε άλλες χώρες βοηθάνε τόσο πολύ τους ανθρώπους να ζουν μια νορμάλ ζωή και χαίρονται την ιδιαιτερότητά τους και λυπηρό όταν εδώ δεν μπορείς να προσφέρεις στην αδελφή σου ούτε το ένα τρίτο από αυτά που δικαιούται.
"αλλά πραγματικά ελπίζω ότι δεν αργεί ο καιρός που λαϊκή απαίτηση δεν θα είναι μόνο τα λεφτά μας και τα προσωπικά μας συμφέροντα αλλά και τα δικαιώματα των άλλων αυτών που δεν έχουν φωνή για να τα απαιτήσουν."ΜΑΚΑΡΙ, αλλα ειλικρινα δε εχω πολλες ελπιδες πλεον...