Γιατί η μετάφραση "Το Σωματίδιο του Θεού" είναι βλακωδώς λανθασμένη.

Γιατί η μετάφραση "Το Σωματίδιο του Θεού" είναι βλακωδώς λανθασμένη. Facebook Twitter
28

Ξανά, με αφορμή το Νόμπελ Φυσικής 

Δεν ξέρω ποιος πρωτομετέφρασε το Μποζόνιο του Χιγκς (που επίσης αποκαλείται God Particle) ως "Σωματίδιο του Θεού", είχε πάντως αρκετά μεγάλη φαντασία.

Η ελληνική μετάφραση (που παραπέμπει στον Θεό) είναι, άθελά της προφανώς, ιδιαιτέρως παραπλανητική: Δεν ανακαλύφθηκε τίποτα σχετικό με το Θεό κι ούτε το σωματίδιο αυτό είναι του Θεού. 

Αντιθέτως: αν κάτι αποδεικνύει είναι τις ακόμη περισσότερες πιθανότητες για τη μη ύπαρξη Θεού - ενδυναμώνοντας τις επιστημονικές θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος. Παρ' όλα αυτά έχω ακούσει απ' το πρωί τόσους ανθρώπους που κατάλαβαν το αντίθετο που ίσως πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. 

Το μποζόνιο αυτό πήρε το όνομά του από τον Βρετανό καθηγητή φυσικής Peter Higgs, ο οποίος πρότεινε την ύπαρξή του. Θεωρήθηκε τόσο σημαντικό, που σε βιβλίο που έγραψε για αυτό ο Leon Lederman του έδωσε τον τίτλο The God Particle (To Σωματίδιο Θεός). 

 

Πολλοί επιστήμονες διαφώνησαν με την εκλαϊκευμένη ονομασία, αλλά αυτή ως πιασάρικη επικράτησε στα ΜΜΕ. Στα μίντια της Ελλάδας όμως το Σωματίδιο Θεός έγινε το Σωματίδιο του Θεού - με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εννοείται πως η μετάφραση θα ήταν σωστή μόνο αν η αρχική φράση είχε απόστροφο και τελικό σίγμα στη λέξη God (δηλαδή αν ήταν God's Particle).

 

Να σημειωθεί επίσης ότι ο συγγραφέας είχε βάλει τίτλο στο βιβλίο που καμία σχέση με τον Θεό δεν είχε: το ονόμασε God-damn Particle (Καταραμένο στοιχείο, επειδή ήταν τόσο εκνευριστικά δύσκολο να αποδειχτεί) αλλά ο εκδότης ντράπηκε να χρησιμοποιήσει τον τίτλο και κατέληξαν μαζί στο "Το Σωματίδιο Θεός".

 

 

[+] ΤΟ ΡΑΠ!

 

*To "Σωματίδιο Θεός"λοιπόν μάλλον ανακαλύφθηκε κι η ανακάλυψή του παρουσιάστηκε σήμερα στο CERN - πράγμα που μου θύμισε ένα καταπληκτικό βιντεάκι που είχαν φτιάξει επιστήμονες του CERN που δούλευαν στα πειράματα.


 

Με ραπ εξηγούν πώς δουλεύει ο επιταχυντής (κάποιος σχολίασε στο youtube "έμαθα περισσότερα με 4 λεπτά τραγουδιού, απ' ότι με 6 χρόνια σπουδών!")

 

Αξίζει να το δείτε - είναι ένα καταπληκτικό παράδειγμα πώς μπορεί να εκλαϊκευτεί η επιστήμη με έξυπνο τρόπο (και όχι με παραπλανητικές, χαζές μεταφράσεις).

 

 

 

28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

15 σχόλια
Είσαι σίγουρος για το συγκεκριμένο;Από τότε που το πρωτοέγραψα και διαδόθηκε, αρκετά κανάλια και μερικές εφημερίδες έπαψαν να το αποκαλούν σωματίδιο του Θεού. Με άλλα λόγια, η βλακεία αποδυναμώθηκε στην πράξη :)
Η απολύτως σωστή μετάφραση είναι Θεϊκό Σωματίδιο οπότε και η απόδοση το Σωματίδιο του Θεού δεν είναι λάθος.Σίγουρα βλακωδώς λανθασμένη είναι η μετάφραση To Σωματίδιο Θεός
H μετάφραση είναι άκυρη δε χωράει κουβέντα.Όπως άκυρη είναι και η υπόθεση του κειμένου "Αντιθέτως: αν κάτι αποδεικνύει είναι τις ακόμη περισσότερες πιθανότητες για τη μη ύπαρξη Θεού - ενδυναμώνοντας τις επιστημονικές θεωρίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος "Είχα επισκεφθεί το Cern στην πρώτη αναβολή του πειράματος. Εκεί συνάντησα διάφορους επιστήμονες μεταξύ των οποίων και Έλληνες. Κανείς όμως δεν εξέφρασε και ούτε δήλωσε σα στόχο του πειράματος αυτό που διατυπώνεται στην παραπάνω πρόταση.Ανεξάρτητα λοιπόν απο το ποια είναι η οπτική σου για το σύμπαν δε μπορείς να μην αναρωτηθείς για την σοφία που κρύβεται πίσω απο τις λειτουργίες και τις δομές του κόσμου μας.Πολύ ωραία τα είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος εδώ http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/19278-2013-09-24-08-41-41.
Ας παραθέσω και αυτή τη συζήτηση που είχε κάνει ο Λουκάς Χριστοφόρου στην εκπομπή Στα Ακρα, για όποιον του αρέσουν ουσιαστικά τα θέματα για τη σωματιδιακή φυσική και τον απασχολούν ερωτήματα για την αρχή του Σύμπαντος και άλλα συναφή.http://www.youtube.com/watch?v=CgMqYddbJfQΥ.Γ Ευκαιρία για όσους δε ξέρουν να γνωρίσουν άλλον έναν λαμπρό Έλληνα επιστήμονα
Η Επιστήμη είναι υπερεκτιμημένη. Δεν μας έχει κάνει ούτε καλύτερους ανθρώπους, ούτε ευτυχέστερους, ούτε καν πιο αισιόδοξους και επ΄ουδενί, πιο ασφαλείς. Και δεν θα το κάνει και στο μέλλον. Η Επιστήμη μου είναι εντελώς αδιάφορη, τη γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. Απαντά σε ερωτήματα που θέτει η ίδια. Χαρήκαμε. Ποτέ δεν απάντησε στα ερωτήματα που πραγματικά μας βασανίζουν και δεν αφήνουν την ψυχή μας να νιώσει μια στιγμή ηρεμίας. Η Επιστήμη είναι στην άλλη όψη του νομίσματος της θρησκοληψίας. Απαραίτητη για όσους την υπηρετούν.
Ενταξει τοτε, τα παιδια σου μην τα πας σχολειο, γιατι αυτο ειναι αποτελεσμα της επιστημης. Επισης μην πας σε γιατρο και μην παρεις φαρμακα οταν αρρωστησεις. Τα ιδια πες και στους "ηλιθιους" που ενιωσαν ευτυχεστεροι και πιο αισιοδοξοι, οταν θεραπευτηκαν απο καποια αρρωστεια ή απο ενα ατυχημα.Απλα πέσε σε διαλογισμο και προσπαθησε να επικοινωνησεις με το υπερπεραν...ολα τα υπολοιπα ειναι το αντιθετο των θρησκοληπτων (!!!!!!!!!!!)....τι αλλο θα ακουσουμε ...ελεος...
Η Παιδεία και η Επιστήμη αγαπητέ δεν είναι ταυτόσημες έννοιες. Οι Τέχνες, η Φιλοσοφία, η Διανόηση, η Πνευματική και ηθική καλλιέργεια εν γένει, δεν είναι κεφάλαια των Επιστημών. Ακόμα και ένα μεγάλο μέρος του υλικού κόσμου γύρω σας, υπάρχει χάρη στην πρόοδο των χειρωνακτικών ικανοτήτων του ανθρώπου, οι οποίες προηγούνταν ή τροφοδοτούσαν την εξέλιξη της Επιστήμης. Κάνατε όμως το μεγάλο σφάλμα να αναφερθείτε στην Ιατρική. Δεν σας κρύβω ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπερβολής στην διατύπωσή μου (ναι, εκούσια ήμουν υπερβολικός), αφορά στην Ιατρική: Η πρόοδος της Ιατρικής ΔΕΝ είναι συνακόλουθη των εξελίξεων στο υπόλοιπο φάσμα των Επιστημών. Και επιτρέψτε μου να μην περάσω σε διασαφηνίσεις, επιχειρηματολογώντας επ΄αυτού γιατί δεν θα ήθελα να γίνω δυσάρεστος.
Ένα ( κάπως) εκλαϊκευμένο άρθρο μου σχετικά με το τι ακριβώς είναι το σωματίδιο Higgs. Ίσως το βρείτε ενδιαφέρον, αν και ομολογώ ότι δεν ούτε το ένα χιλιοστό της σπιρτάδας του Rap Video http://www.freshtech.gr/somatidio-tou-theo-higgs/525
Αν ονομάσουμε τη δύναμη της ζωής Θεό,το σωματίδιο σίγουρα έχει κάτι να κάνει με αυτήν.Με αυτό στο οποίο άλλοι πιστεύουν και άλλοι αρνούνται δηλαδή την νοητική ένννοια του Θεού σίγουρα δεν έχει να κάνει τίποτε.
Η μεταφραση ειναι οντως παραπλανητικη....ονομαζοντας "του θεου", θεωρουμε ως δεδομενο οτι ο θεος ειναι κατι υπαρκτο...και οδηγουμαστε σε ανακαλυψη του.Πολυς κοσμος ακομα δεν μπορει να αποδεχτει την ιδεα οτι δεν υπαρχει θεος..ποσο μαλλον στην Ελλαδα...
αυτό που σίγουρα δεν μπορούν να εξηγήσουν και να αναιρέσουν οι τεχνοκρατικές θεωρήσεις είναι η αναγκη για πίστη σε μια ηθικη και πνευματική ταξη πραγματων που υπερβαίνει τον ανθρωπο σαν θνητή μοναδα. Πέρα απ'το αν υπαρχει "θεός", "αλαχ" ή "σωματίδιο θεός", το βέβαιο ότι υπαρχει αυτή η πολύ πραγματική αναγκη του ανθρώπου, που πιθανότατα ανταποκρίνεται σε καποιου είδους πραγματικότητα
Φυσικα και υπαρχει η αναγκη αυτη του ανθρωπου και εξελικτικα μαλλον συνδεεται με την εννοια της υπακοης και ταυτοχρονα προστασιας απο κατι δυνατοτερο, που βοηθησε τον ανθρωπο στα πρωτα του βηματα ωστε να ειναι πιο ασφαλης. Καποια στιγμη λεγεται οτι αυτη η αναγκη θα εκλειψει. Φυσικα ειναι τελειως πλασματικη...και δεν ανταποκρινεται σε καμια πραγματικοτητα. Η επιστημη μας το εχει δειξει αυτο. Και μενει να το κατανοησουν και τα περισσοτερα μυαλα...άλλα νωριτερα, άλλα αργοτερα. Την ανωτερη "ηθικη" δυναμη που επικαλουνται πολλοι σε ενα ανυπαρκτο ον, οταν οι ιδιοι ειναι οτι πιο ανηθικο και απανθρωπο συνηθως υπαρχει, το αφηνω χωρις συζητηση...
Αφηστε με να μαντεψω:Τεχνοκρατικες θεωρησεις ειναι η συγχρονη επιστημη,η οποια απλως βασιζεται στον ορθολογισμο και εξοβελιζει οποιοδηποτε ψευτοφιλοσοφικο σημειο(πχ υπαρξισμος,που ρεπεις,ή την μεταφυσικη αναγκη πιστης στον θεο).Βτw,το ''τεχνοκρατικες'' θεωρησεις στους χωρους των θετκων επιστημων, ειναι αδοκιμος ορος,αλλα εσεις το βαζετε για να δηλωσετε οτι λειτουργουν με την Λογικη και δεν παρεισφρυει μεσα τους καμια μεταφυσικη εννοια,οπως θα θελατε.Αλλα λυπαμαι,science is Logic.
Είναι και θέμα marketing. Ποιος θα έδινε σημασία σε ένα σωματίδιο που ψάχνουν με όνομα "μποζόνιο του Higgs"; Το σωματίδιο του Θεού είναι πιο ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ όπως και να το κάνουμε..
Δεν είναι τόσο θέμα μάρκετινγκ όσο φαντάζεσαι.Όντως βοηθάει να εξηγηθούν πολλά φαινόμενα τα οποία μέχρι πρότινος πολύς κόσμος τα απέδιδε σε μια μεταφυσική ύπαρξη.Αν κάνεις ποτέ κουβέντα με creationists ένα από αυτά που σου αντιτάσσουν σαν επιχείρημα είναι "Και τι ήταν αυτό που οδήγησε στο να γίνει το Big Bang που προτείνουν οι φυσικοί;Ποια δύναμη;" ή "Και πως εξηγείς τις δυνάμεις που συνέβαλαν ώστε να κολλήσουν όλα αυτά τα σωματίδια και να ξεκινήσει το σύμπαν;Ποιος τις δημιούργησε;".Ντάξει όχι ακριβώς έτσι αλλά καταλαβαίνεις την γενικότερη εικόνα νομίζω.Ίσως η αρχική ερμηνεία να έγινε από παράφραση του god damn αλλά δεν είναι και παντελώς άστοχο.Αν ήταν άστοχο οι επιστήμονες στο CERN δεν θα το χρησιμοποιούσαν και οι ίδιοι.Σαφώς και δεν έχει σχέση με κανέναν θεό-δεν είναι το σωματίδιο του.Το αντίθετο θα έλεγα, οδηγεί όλο και περισσότερο στην απόδειξη πως κάτι τέτοιο δεν υπάρχει εξ'ου και το όνομα. Science-Religion: ∞ - 0
Ποιος?Ο κανεις.Αντι να τους πλασαρουμε μια αιτια,την ωρα που εχει αποδειχθει πως το συμπαν που ζουμε ειναι μη ντετερμινιστικο,μπορουμε να τους παραπεμπουμε στην Κβαντομηχανικη,στην Αρχη της αβεβαιοτητας.Ο Ανθρωπος παντα εψαχνε ''μοιραιες'' αιτιες εκει που δεν υπηρχαν.