Όπως το έβαλέ στο twitter της η αγαπημένη μου Ιφιμέδεια

 

 

Που επίσης λίνκαρε και ένα άρθρο από το εξαιρετικό μπλογκ In Situ, γράφοντας: Η πληρέστερη ανάλυση για τη ληστεία στην αρχαία Ολυμπία (αποτέλεσμα προφανώς ενδελεχούς ρεπορτάζ).Τ' αγάλματα δεν είναι πια στο μουσείο...


Το μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων έμεινε χωρίς φύλακα από τις 6.30 έως τις 7.30 το πρωί. Λειτουργούσε μόνο ο συναγερμός. Λίγα λεπτά μετά τις 7.30 και ενώ η φύλακας βάρδιας του μουσείου τον είχε απενεργοποιήσει, όπως γίνεται κάθε πρωί μετά την είσοδό της στον χώρο, δύο άτομα με στολή παραλλαγής, κουκούλες και καλάσνικοφ εισέβαλαν και την ακινητοποίησαν. Της ζήτησαν χρυσά στεφάνια και γραμματόσημα κι εκείνη απάντησε πως δεν υπάρχουν τέτοια εκθέματα στο μουσείο.

 

Αφού την έδεσαν σε ένα άγαλμα και τη φίμωσαν, έσπασαν τις προθήκες και αφαίρεσαν περί τα 65- 68 πήλινα και κυρίως χάλκινα αντικείμενα. Καθώς οι προθήκες είναι από χοντρό κρύσταλλο, οι δράστες άνοιξαν τρύπα με κάποιο βαρύ εργαλείο (πιθανώς βαριοπούλα) και άρπαξαν αντικείμενα μικρού μεγέθους. Ανάμεσά τους δύο χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια από την προϊστορική περίοδο και ένα χάλκινο αγαλματίδιο που επρόκειτο να ταξιδέψει για έκθεση στο Βερολίνο. 

 

Ο ένας από τους δύο μιλούσε σπαστά ελληνικά. Μόλις ολοκλήρωσαν το έργο τους, ετράπησαν σε φυγή. Η αστυνομία δεν βρήκε το μέσον με το οποίο διέφυγαν ή την κατεύθυνσή τους και εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό. Τα γεγονότα μέσα στο μουσείο καταγράφηκαν από κλειστό κύκλωμα. Το κύκλωμα, όπως και ο συναγερμός, τοποθετήθηκαν μετά την ανακαίνιση του κτηρίου κατά το 2004. Δεν είχαν τοποθετηθεί άλλα συστήματα ασφαλείας.


Η επιχείρηση διήρκεσε λίγα λεπτά. Χαρακτηριστικό είναι ότι η δεύτερη φύλακας που έφτασε στο χώρο περί τις 8 παρά τέταρτο, βρήκε τη συνάδελφό της φιμωμένη και δεμένη και το μουσείο καταληστευμένο. Σήμανε συναγερμό και αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η έφορος Ολυμπίας Γεωργία Χατζή.

 

 

Η κ. Χατζή ειδοποίησε αμέσως το υπουργείο Πολιτισμού. Κλιμάκιο από τη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη και τη γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη ξεκίνησε. Ταυτοχρόνως ειδοποιήθηκε και κλιμάκιο της διεύθυνσης αρχαιοκαπηλίας.

 

Πρόκειται για μια τουλάχιστον ύποπτη περίπτωση, η οποία, ωστόσο, υποβοηθήθηκε από τις τραγικές ελλείψεις στον χώρο της φύλαξης αρχαιοτήτων: πεπαλαιωμένα συστήματα, δραματικές ελλείψεις προσωπικού και απουσία ηλεκτρονικών μέσων φύλαξης όσο και ελέγχου των επισκεπτών.

 

Ενώ τα μέτρα φύλαξης αρχαιοτήτων παγκοσμίως εξελίσσονται, η Ελλάδα, με τόσο σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, έχει μόνο σε ένα μουσείο με θερμικές κάμερες στην είσοδο. Δεν υπάρχει άλλο που να έχει ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου κατά την είσοδο λόγω σημαντικού κόστους. Επίσης, τα συστήματα συναγερμού είναι ελλειπή και συχνά δεν καλύπτουν τις βιτρίνες (όπως και στην προκειμένη περίπτωση).

 

Τέλος, οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και υπηρετούν λιγότεροι αρχαιοφύλακες από τους μισούς (1.200/ 3.700 οργανικές θέσεις). Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν για κάποιες ώρες κενά ασφαλείας όπως και στο συγκεκριμένο μουσείο. Κενά τα οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στην παραβίαση των μουσείων, όπως επανειλημμένα αναφέρουν οι έφοροι και οι φύλακες αρχαιοτήτων όλης της Ελλάδας.


Οι δραματικές ελλείψεις επισημαίνονται διαρκώς. «Φοβόμαστε ότι τα χτυπήματα θα συνεχιστούν- κάτι που απευχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε παρά να είμαστε καχύποπτοι- και πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα. Μην ξεχνάμε ότι προστατεύοντας τον πολιτισμό μας προστατεύουμε την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» λέει ο κ. Μαυρικόπουλος.

 

Ο κ. Δημακάκος μας ενημέρωσε ότι στο συγκεκριμένο μουσείο υπηρετούν τέσσερις φύλακες. Μία λείπει με αναρρωτική και μία με την κανονική της άδεια (οι αρχαιοφύλακες σπανίως φεύγουν το καλοκαίρι, λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους). Από τις άλλες δύο, η μία πήγε στις 7.30 και η δεύτερη στις 8 παρά τέταρτο. Το περιστατικό είχε ήδη γίνει.

 

«Σίγουρα μία ή δύο φύλακες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο γεγονός» λέει ο κ. Δημακάκος. Όμως, όσοι φύλακες και αν είναι, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μπροστά σε δύο ληστές με καλάσνικοφ. Θυμίζουμε ότι έχουν κλαπεί μεγάλα μουσεία όπως στο Σάο Πάολο ή στη Νορβηγία (μουσείο Μουνκ) που εκλάπησαν εν ώρα λειτουργίας διότι ο φύλακας δεν είναι σε θέση να αντιδράσει με το όπλο στον κρόταφο.»

Ο φόβος των ανθρώπων της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι πολύ μεγάλος. Θεωρούν ότι από εδώ και πέρα μια νέα περίοδος για τη φύλαξη των αρχαιοτήτων ξεκινά, με απρόβλεπτες συνθήκες. Η λήψη μέτρων, η παράλληλη φύλαξη αρχαιοτήτων με τη συνδρομή ίσως των αστυνομικών δυνάμεων, ο εκσυγχρονισμός των μέτρων, είναι πλέον επιτακτικά. Σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται η χώρα, δεν υπάρχουν δικαιολογίες αλλά ούτε και χρόνος.