Τι απέγινε το περίφημο "Κορίτσι του Αφγανιστάν";

Facebook Twitter
0

 

Το κορίτσι με τα έντονα, πράσινα μάτια είχε γεννηθεί περίπου το 1972 στο Αφγανιστάν, αργότερα όμως και επί Σοβιετικής κατοχής της χώρας αναγκάστηκε να φύγει, ως πρόσφυγας, στο Πακιστάν. Εκεί το '85 την φωτογράφησε ο Steve McCurry και το εξώφυλλο του National Geographic έγινε το πιο αναγνωρίσιμο στην ιστορία του περιοδικού.

Αυτή φυσικά δεν είχε ιδέα για όλα αυτά. Όπως μάθαμε αργότερα, γύρω στα τέλη των '80ς παντρεύτηκε και έκανε τρεις κόρες. Η ελπίδα της ήταν πως οι κόρες της θα μπορούσαν να έχουν κάποτε την εκπαίδευση που η ίδια στερήθηκε. Το 1992 επέστρεψε στο Αφγανιστάν. 

Με την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν (χάρη στην αμερικανική εισβολή του 2001), όταν δηλαδή τα σύνορα της χώρας ήταν και πάλι ανοιχτά για τους Δυτικούς, ο φωτογράφος αποφάσισε να τη βρει. Η προσπάθειά του καταγράφεται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που βάζω και πιο κάτω, και ήταν δύσκολη: δεκάδες γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι αυτές ήταν το κορίτσι. Μέχρι που...

Όταν τελικά βρέθηκε η σωστή, η Sharbat Gula, ο McCurry της έδειξε τη φωτογραφία της και το περιοδικό. Ήταν φυσικά η πρώτη φορά που η Gula -που ο χρόνος και οι ταλαιπωρίες σκλήρυναν το πρόσωπό της- μάθαινε πως η εικόνα της ταξίδευε σ' όλο τον κόσμο για σχεδόν 20 χρόνια.

Μερικά χρόνια αργότερα, το National Geographic υλοποίησε ένα απ' τα όνειρα της γυναίκας, δημιουργώντας τον φιλανθρωπικό οργανισμό 'Afghan Children's Fund'.

Μέχρι και σήμερα, με την υποστήριξη της Sharbat Gula, o οργανισμός βοηθά παιδιά του Αφγανιστάν (κυρίως κορίτσια) να μπορέσουν να κάνουν αυτό που δε μπόρεσε η ίδια:

 

Να σπουδάσουν - πηγαίνοντας στο σχολείο και, γιατί όχι, στο πανεπιστήμιο. 

 

 

-----------------

 

 

Search for the Afghan Girl

(Συστήνω τη θέαση σε πλήρη οθόνη)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ