Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΗΓΗΣΗ: Να γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Facebook Twitter
14

vagmass's photo http://instagr.am/p/TVocO9nsN8/ 

Είναι διασκεδαστικό το πώς σε πολιτικά άρθρα χρησιμοποιείται τόσο πολύ αυτή η φράση για να υποστηρίξει αντικρουόμενες απόψεις. Δεν είναι όμως μια φράση που χρησιμοποιούν μόνο οι υποτιθέμενοι ειδικοί και μόνο για τα υποτιθέμενα σοβαρά θέματα: Μας εκνευρίζει κάποιος οδηγός στο δρόμο; "Γι' αυτό χρεοκοπήσαμε", φωνάζουμε.  Αργεί ο ντελιβεράς να φέρει τις πίτσες; "Μην απορείτε μετά που φράσαμε εδώ που φτάσαμε, στη Γερμανία ποτέ δε θα συνέβαινε αυτό", μπορεί να πούμε. 

 
Μάζεψα ένα σωρό διαφορετικές εξηγήσεις από το ίντερνετ και σας τις παρουσιάζω με τυχαία σειρά:

Ο εικαστικός και σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης λέει: "Όπως λέει και ο ίδιος ο Ιωάννου, αν δεν υπάρχει μνήμη δεν υπάρχει και γλώσσα. Αυτή η απώλεια είναι που με ενδιαφέρει. Γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Εξαιτίας της απώλειας της γλώσσας, δηλαδή της απώλεια της μνήμης." 

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ρηγόπουλος:α πηγαίνατε να κλείσετε ποτέ το Σύνταγμα ή τη Σταδίου; / συμβαίνουν πουθενά αλλού στον κόσμο αυτά τα σκηνικά; / φτάσαμε εδώ που φτάσαμε όχι μόνο γιατί το πολιτικό προσωπικό της χώρας αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων, για να το διατυπώσω κομψά / αυτή είναι μια πολύ βολική άποψη που μας απαλλάσσει από τις δικές μας ευθύνες / και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί το κλείσιμο των δρόμων ή οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας μοστράρονται σαν πολύ προοδευτικές πρακτικές."

 

Σχολιαστής του LIFO.gr #1: "Όσα πιο πολλά βγάζεις σε αυτή τη χώρα, τόσα πιο πολλά κρύβεις - αυτό λέει ο κανόνας και γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε."

 

O συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου: "Υμνήσαμε οτιδήποτε αρνητικό από τη βορειοευρωπαϊκή παραγωγή: αυτοκίνητα, μηχανήματα. Αγνοώντας πως οτιδήποτε πωλείται έχει μικρή αξία. Ενώ τα ελεύθερα αγαθά δεν έχουν τιμή. Αυτά που δεν έχουν τιμή, τις ρίζες μας, τα θεωρήσαμε ανύπαρκτα. Αυτός είναι κι ένας σημαντικός λόγος που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε."

Σχολιαστής του LIFO.gr #2: Φοβερη επαρση και αλλαζονεια διαπνεει τον μεσο Ελληνα, να προτρεπει αλλους να ανοιξουν και κανενα βιβλιο, και γιαυτο φτασαμε εδω που φτασαμε, γιατι ολοι τα ξερουν ολα, ετσι? 

 

Από κείμενο της Αναστασίας Γιάμαλη: "Φεύγοντας από το πρόβλημα δεν λύνεται, μήπως πάντα φεύγαμε αναζητώντας την προσωπική διάσωση; Mήπως φτάσαμε εδώ επειδή συναινέσαμε σε αυτή την λάθος λογική; Kαι αν εκεί που πας, γίνουν σε λίγο καιρό τα ίδια, τι θα κάνεις;" (Και σχόλιο: "Εν μέρει γι' αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Γιατί βλέπαμε την ξαδέρφη να μπαίνει στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα αλλά δε μας χάλαγε κι ο Βέρτης που κέρναγε το ίδιο βράδυ για τη δήθεν επιτυχία της στο δήθεν ΑΣΕΠ."

 

 

 

 

Γιάννης Αλαφούζος για ΠΑΟ: "Επειδή ξεχάσαμε τις αρχές μας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Ο Παναθηναϊκός ήταν ένα μαζεμένο μαγαζί και δεν είχε ποτέ δάνεια."


Σχολιαστής του LIFO.gr #3: Χαριν αυτης της διαθεσης οτι ολα ειναι για πλακα, και δεβαριεσαιβρεαδερφε και τιμενοιαζειεμεναγιατοανειναιηθικοηνομιμοτοτικανειοδιπλαμου φτασαμε εδω που φτασαμε. φτανει. 

 

Από την Αυγή: "Δεν ανοίγουν τα στραβά τους οι νέοι. Γι' αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε", μας λέει ηλικιωμένος στο Εναλλακτικό, ένα μικρό βιβλιοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας

 

Από το ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΕ!: Για αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. … Μας έκαναν κομπλεξικούς και απάτριδες… Τι είναι ποιό συνηθισμένο, ποιό εύκολο, να φοράς μια μπλούζα που γράφει πίσω Italy, or America?? Η να γράφει Greece ?? Γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, γιατί δεν υπάρχει αγάπη, για τον τόπο των προγόνων μας και των παιδιών μας, την πατρίδα μας δηλαδή. Πως την πάτησες έτσι ρε ΜΑΛΑΚΑ Έλληνα Έλληνα.

Από το pathfinder: Δεν με ενδιαφέρει αν ο "ΚΛΕΦΤΗΣ" ειναι Κοκκινος ή Μπλέ ή Πράσινος.ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ "ΠΙΑΝΕΙ" αγρίως. ΤΙΜΩΡΙΕΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΥΤΕ ΕΙΔΑ ΠΟΤΕ!!!!!!ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ !!!!!Με τετοιες λογικές φτασαμε εδώ που φτάσαμε.

 

Ο Στέλιος Κούλογλου έγραψε: «Οι εταίροι μας προέβλεπαν πως το 2012 η Ελλάδα θα μπορούσε ν’ αρχίσει να δανείζεται κανονικά. Αυτό ήταν μια λάθος πρόβλεψη που… Δεν ήταν δική μας, αλλά των εταίρων μας». Την υιοθετήσαμε, παρ’ όλα αυτά, αδιαμαρτύρητα και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. 

 

Σχολιαστής του LIFO.gr #4: Δεν ξέρω τι λέτε εσείς,αλλά πρέπει να σπάσει κάποτε αυτή η φούσκα του στυλ "οι Έλληνες είναι ανώτεροι ή καλύτεροι από όλους" κτλ.... που μας έχουν γεμίσει τα μυαλά διάφοροι.(ναι,γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε) 

Σχόλιο από το Mazi Ta Fagame: "Γι'αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σα χώρα και δε θα μπορέσουμε να βγούμε από το λούκι. Επειδή κάποιοι δικαιολογούν και απαλλάσουν τους πολιτικούς από τις ευθύνες τους και τα βάζουν με συμπολίτες τους."

 

 

Από τον ΣΤΟΧΟ για την βουλευτίνα Μαρία Ρεπούση: "ΓΙΑΥΤΟ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ.ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΚΟΛΟΚΩΤΡΟΝΗ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΣ !!!!!!!!!!ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΕΙΣ ΚΑΜΠΟΣΑ ΦΑΣΚΕΛΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ."

 

Από τα Kala-Nea: Γιατί μόνοι μας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Πώς; Ξεχνώντας την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό και κοιτώντας μόνο το άτομο μας.

 

Σχόλιο στο Πρώτο Θέμα:  Από τα σχόλια των περισσότερων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί φτάσαμε εδω που φτάσαμε. Πολιτικά σχόλια σε επίπεδο ξεκατινιάσματος, φτηνού  Από τα σχόλια των περισσότερων, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί φτάσαμε εδω που φτάσαμε. Πολιτικά σχόλια σε επίπεδο ξεκατινιάσματος, φτηνού λαϊκισμού!

 

Από το "Απίστευτο, ο Σύριζα δεν πληρώνει εδώ και 3 χρόνια τη ΔΕΗ": "ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ…."

 

Από το μπλογκ Οπτικοακουστική Φαρέτρα: "Ο χριστιανο-κίναιδος Χριστιανόπουλος μισεί την Αρχαία Ελλάδα!Που φτάσαμε.. Επειδή μας έκαναν να θεωρούμε  τον ηρωισμό και το θάρρος αξίες δευτερεύουσες μέχρι και χυδαίες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε....

Ο Τάκης Χρυσικάκος σε συνέντευξή του: " Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί αγνοήσαμε τις μεγάλες αξίες. Η πτώση μας δεν είναι τυχαία. Και η πτώση μας είναι θέμα παιδείας. Ρίξαμε βάρος όλα αυτά τα χρόνια, εγώ θα έλεγα από την επταετία μέχρι σήμερα, σε πράγματα επιφανή. [...] Φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε με 20 λέξεις μόνο, όταν ο Παπαδιαμάντης χρησιμοποιεί μέσα στο έργο του 13.000 λέξεις. Κύριο στόχο όλα αυτά είχαν την παιδεία και τους νέους ανθρώπους που γαλουχήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια κατρακύλα και φτάσαμε τώρα στο σημείο που είμαστε σήμερα.

 

Σχολιαστής του LIFO.gr #5: Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί αφήσαμε το σύνθημα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και τα όποια γεγονότα το πλαισίωσαν να γίνουν εκμεταλέυσιμα από διάφορους λαικιστές. 

 

 

[+] Από ένα εξαιρετικό άρθρο του Σπύρου Δερβενιώτη

Τα τελευταία τρία χρόνια, το “γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε” λεγόταν συχνότερα κι απ’ τη λέξη “αρχίδι” σε θάλαμο φαντάρων. Ήταν το Όπλο Επιλογής στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών που πάντα λαμβάνει χώρα στα πλάγια της μέσης εξέγερσης φυλακών, και ένα Χρυσό Κλουβί όπως το Ευρώ δεν είναι λιγότερο φυλακή επειδή είναι χρυσό, όπως θα διαπιστώσεις αν δοκιμάσεις να πλησιάσεις το Checkpoint Chralie του.

Στο σκοτάδι της εξέγερσης λοιπόν, καρφιά, χαφιέδες, βαρυποινίτες και θύματα κακοδικίας σουγιαδιάζανε ο ένας τον άλλο με το πασπαρτού “γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε”. Ο κρατισμός, η απορρύθμιση, το Υπερτροφικό Δημόσιο, οι απολύσεις, η Ιδεολογική Ηγεμονία της Αριστεράς, οι διακυβέρνηση Κάθε Είδους Δεξιάς, ο Λαϊκισμός, ο Αντιλαϊκισμός, η Λογική, το Συναίσθημα, τα πάντα και τα αντίθετά τους φταίγανε που “φτάσαμε ως εδώ”. Σε προχώ περιπτώσεις η Μεγάλη Αφήγηση εγκαταλειπόταν και ακόμα κι αν έξυνες τη μύτη σου στο φανάρι, έφταιγες που “φτάσαμε εδώ που φτάσαμε”.

Γίναμε σοφότεροι; Ναι, αμέ! Γι αυτό πάμε τσίφ για Εμφύλιο-courtesy του gay parade του Μιχαλολιάκου και των wannabe 300 του, για να περάσουμε και στο θέμα που ήθελα να θίξω σήμερα.

Το προαναφερθέν pattern με το “γι αυτό μπλαμπλαμπλα εδώ που φτάσαμε, επαναλαμβάνεται δυστυχώς με θαυμαστη ακρίβεια και στο ψυχοψάξιμο του “προοδευτικού χώρου” όταν γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινομενο “Άνοδος της Χρυσής Αυγής”.

Και πάλι ενοχοποιούνται τα πάντα και τα αντίθετά τους: Φταίει που η Αριστερά δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Φταίει που ασχολήθηκε, αγνοώντας “τα πιό σημαντικά”. Φταίει που τους δίνουμε το λόγο. Φταίει που τους τον αφαιρούμε και ηρωοποιούνται. Φταίει που μυθοποιήθηκαν στο σκοτάδι. Φταίει που γίνανε πιό οικείοι στο φώς. Φταίει που δεν τους πολεμήσαμε με τα όπλα μας, και φταίει που δεν τους πολεμήσαμε με τα όπλα τους. Και όλα αυτά με το γνωστό ξερόλικο ύφος, μη φανταστείτε καμιά βαθιά θεωρητική βάσανο: “ναι, μαλάκες, μην ασχολείστε, και να πως πέρνουν 7%”. “Ναί, μαλάκες, συνεχίστε ν’ ασχολείστε μαζί τους, και να πως πέρνουν 7%”.

Με όλο το σεβασμό στο προοδευτικό στρατόπεδο, τίποτα απ΄ό,τι κάνει ή δεν κάνει ο αντιρατσιστικός χώρος δεν έχει επίδραση στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Δεν ανέβηκε ούτε επειδή “την αφήσαμε” να ανέβει, ούτε επειδή “δεν την εμποδίσαμε αποτελεσματικά” να ανεβει.

Ανέβηκε επειδή στοιχειώδης παρατήρηση του τοξικού κοινωνικού έλους που σχηματιζόταν της “επέβαλε” να ανέβει. Η ίδια κρίση νομιμοποίησης που έβγαλε τον κόσμο στα κάγκελα ευθύνεται και για τη γιγάντωση του ποσοστού του Σύριζα, και για το ξεφούσκωμα των μεχρι τώρα “κομμάτων εξουσίας” και για την άνοδο της “Χρυσής Αυγής”. Δε μπορείς να ελπίζεις οτι θα έχεις το ένα χωρίς το άλλο, και δε δικαιούσαι να πιστεύεις, αν ζούσες σ’ αυτή τη χώρα, ότι οι λύσεις στα αδιέξοδα θα αναζητούνταν μόνο προς την πλευρά του “πιό δίκαιου κόσμου”.

Η “Πτώση απ’ τον Παράδεισο” σήκωσε τη Χρυσή Αυγή, όχι η “ανοχή” ή “υπερενασχόληση” της αριστεράς “με τους φασίστες”. Εyes on the prize λοιπόν: έχουμε μια χώρα να πάρουμε πίσω.Όπως στα πλάγια της  σήψης και της Άλωσής της τραφήκανε αυτά τα σκουλίκια, έτσι και στα πλάγια της παλινόστησής της θα ξαναψοφήσουν στο φώς μιας πραγματικής Δημοκρατίας. Μέχρι τότε προς θεού δε λέω αγνοήστε τους: make no mistake, είναι πραγματικά επικίνδυνοι, όπως επικίνδυνη είναι κάθε γάγγραινα.

 

 

 

[++] Μερικές φορές η φράση χρησιμοποιείται και με θετική σημασία! 

 

 

και ίσως γι' αυτό να φτάσαμε, τελικά, εδώ που φτάσαμε...

 

 

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

14 σχόλια
Κατά εμένα, ο λόγος που φθάσαμε ως εδώ δεν είναι ο οικονομικός που μας παρουσιάζουν και μας βομβαρδίζουν με ανούσιες πληροφορίες τα ΜΜΕ αλλά θεσμικός... Και θεσμικός γιατί οι θεσμοί της χώρας μας περνάνε μια κρίση που μας οδήγησαν σε αυτήν για να μην καταλαβαίνουμε και σκεφτόμαστε.. Φθάσαμε ώς εδω που φθάσαμε σαν χώρα και έθνος γιατί μας ξέκοψαν από τις ρίζες μας, από τον πολιτισμό και την ιστορία των προγώνων μας...
Κατά εμένα, ο λόγος που φθάσαμε ως εδώ δεν είναι ο οικονομικός που μας παρουσιάζουν και μας βομβαρδίζουν με ανούσιες πληροφορίες τα ΜΜΕ αλλά θεσμικός... Και θεσμικός γιατί οι θεσμοί της χώρας μας περνάνε μια κρίση που μας οδήγησαν σε αυτήν για να μην καταλαβαίνουμε και σκεφτόμαστε.. Φθάσαμε ώς εδω που φθάσαμε σαν χώρα και έθνος γιατί μας ξέκοψαν από τις ρίζες μας, από τον πολιτισμό και την ιστορία των προγώνων μας...
φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί η πολίτικη είναι κι αυτή ένα καρτέλ που πουλάει πανάκριβη αλλά κακής ποιότητας δημοκρατία αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και την καταναλώνουμε... όπως ακριβώς με το γάλα, το γιαούρτι, το ψωμί, το πετρέλαιο, την υγεία, τα φάρμακα, κ.ο.κ. και αυτός είναι ο μόνος και πραγματικός λόγος που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!!!
αυτο που δε καταλαβαινω ειναι αυτος ο πληθυντικος ...ποιοι ειμαστε δηλαδη ''εμεις'' -που φτασαμε εδω που φτασαμε; αλλοι εχουν τεραστιο μεριδιο ευθυνης και αλλοι καθολου. οσο για τον δερβενιωτη κανει τεραστιο λαθος οταν λεει οτι η αριστερα δε φερει ευθυνη για την ανοδο της χρυσης αυγης.
Ας σκεφτουμαι και για λιγο τον Γερμανο....που ηρθε ενα πρωι εν ετη 2012 σε χωρα με 50 χρονια δημοκρατια και ρωταει:"Ποσους δημοσιους υπαλληλους εχετε" και δεν ξεραμε τι να απαντησουμε...Τι σοκ θα παθανε και αυτοι...Εμεις τα μαμησαμε ολα,δεν μας φταιει κανενας.
χαχαχαχα...τα δεύτερα (μάλλον πρώτα) αγαπημένα κλισεδάκια μετά από αυτό είναι αυτά τα "νοσταλγικά" τύπου (ασχέτως αν δεν έχεις ζήσεις κάποιες εποχές για να τις νοσταλγείς και από πάνω) - για τις καλές ή αθώες εποχές, για τον καιρό της αφθονίας, που περνάγαμε καλά, χωρίς κρίση, χωρίς έγνοιες , ή τότε που ήμασταν φτωχοί πλην τίμιοι μπλα μπλα μπλα - που βρίσκεις κάτω πχ. από τραγούδια της Βουγιουκλάκη το '60 μέχρι 90'ς λαϊκοπόπ της Καίτη Γαρμπή... Eιδικά αυτά για την δεκαετία του '60 που είχες το "μέρος" έξω, που δεν είχες καν ηλεκτρικό αλλά ήσουν ευτυχισμένος ξυπόλυτος πλην τίμιος είναι αξεπέραστα. Ψιλοάσχετο αλλά θα άξιζε ένα post.
Συγγνωμη σας ζητω, αλλα αναρωτιεμαι αν εχουμε οντως φτασει εκει που πρεπει να φτασουμε η εχουμε δρομο ακομη.Παντως αν οντως φτασαμε, μισο λεπτο να κατεβω γιατι δεν μου αρεσει καθολου εδω.