Ο Υφυπ. Πολιτισμού για τους γκέι: "Δεν τους υπερασπιζόμαστε, δεν τους στηρίζουμε, δεν τους καταδικάζουμε" [τα πρακτικά της Βουλής!]

Facebook Twitter
0

Χτες γράφτηκε αυτό:

Sotiropoulos: Νικητιάδης (Υφυπ.Πολιτισμού) σε ερώτηση του Πλεύρη για gay pride:""Δεν τους υπερασπιζόμαστε, δεν τους στηρίζουμε, δεν τους καταδικάζουμε".

Ψάξαμε τα πρακτικά της Βουλής για να δούμε αν είναι αλήθεια, και πέσαμε σ' έναν διάλογο που έχει το (σουρεαλιστικό, λογοτεχνικό) ενδιαφέρον του...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των

ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Πρώτη είναι η με αριθμό 15392/28-4-2011 ερώτηση του Βουλευτή Α’ Αθήνας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση της «Ομοφυλοφιλικής Εβδομάδας» στην Αθήνα.

Θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Νικητιάδης. [Παρέμεινε και με τον ανασχηματισμό.]

Κύριε Πλεύρη, έχετε το λόγο για δυο λεπτά, προκειμένου να μας αναπτύξετε την ερώτησή σας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στα πλαίσια του ATHENS EVERY WEEK, έγινε στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου το επονομαζόμενο «ATHENS PRIDE» που αφορά τη συγκέντρωση ομοφυλοφίλων προκειμένου, τέλος πάντων, να διαδηλώσουν. Δεν μπορώ να γνωρίζω το γιατί. Το θέμα μπορεί να άφηνε κάποιον αδιάφορο, αλλά τόσο στο EXTRA CHANNEL, στο «Αποκαλυπτικό Δελτίο» αναφέρθηκε ότι υπήρξε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στα «Περιοδικά Επίκαιρα» βλέπω τη δήλωση της κυρίας Μαρίας Σάιμπερ, η οποία διοργάνωνε το Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών Γκέι και Λεσβιακών Ταινιών, που δηλώνει ότι τα αεροπορικά εισιτήρια και η φιλοξενία πολλών προσκεκλημένων θα καλυφθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. [...] Ποια ήταν, δηλαδή, η στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Πλεύρη. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ούτε ένα ευρώ ούτε μια παλαιότερη δραχμή δεν καταβλήθηκε σε οποιαδήποτε οργάνωση αντιστοίχου είδους και για οποιαδήποτε δραστηριότητά της. Εμείς δεν λάβαμε καμία απόφαση για να χρηματοδοτήσουμε καμία οργάνωση παρόμοιου είδους.

Είναι προφανές ότι τα περί χρηματοδότησης και όσα διαβάσατε -που, βεβαίως, δεν αμφισβητούμε ότι τα διαβάσετε- είναι μια παραπληροφόρηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

[...] Η συγκεκριμένη παρέλαση γίνεται τώρα έξι χρόνια. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Το Athens Every Week γίνεται τώρα. Λοιπόν, αφού αυτήν τη συγκεκριμένη εβδομάδα ελάμβανε χώρα το γεγονός, κρίναμε σκόπιμο να μπορεί να γνωρίζει κάποιος ότι συμβαίνει και μία παρέλαση, όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η παρέλαση δεν γίνεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά γίνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όλες οι χώρες πληροφορούν ότι γίνεται αυτή η παρέλαση. Έτσι κι εμείς κρίναμε σκόπιμο να περιληφθεί ως γεγονός και μόνο, χωρίς καμία απολύτως χρηματοδότηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νικητιάδη. Ο Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθανάσιος Πλεύρης έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, με καλύπτετε στο κομμάτι της χρηματοδότησης, διότι το νόημα της ερώτησής μου αφορούσε ακριβώς τη χρηματοδότηση.

Από εκεί και πέρα, αυτά τα περιστατικά ο καθένας μπορεί να τα αξιολογεί όπως επιθυμεί βάσει της προσωπικής του θέσης και να κρίνει κατά πόσο θα πρέπει ένας Υπουργός ή ένα Υπουργείο να παρεμβαίνει σ’ αυτές τις δράσεις και να τους παρέχει την επικοινωνιακή κάλυψη, την οποία εσείς τους παρείχατε.

Το συμβάν, λοιπόν, μπορεί να άφηνε κάποιον αδιάφορο. Μου κάνει, όμως, εντύπωση ότι στην απάντησή σας αναφέρετε ότι οι στόχοι του Athens Every Week είναι οι ακόλουθοι: Αξιοποίηση του πλούτου της χώρας μας και ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και των διαχρονικών αξιών, προγράμματα που εξασφαλίζουν τη σωστή προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως προορισμού, που προσφέρεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. [...]

Εγώ θεωρώ ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, κύριε Υπουργέ, που κάποιοι θέλουν να εκφράσουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό, δεν μπαίνει σε καμία από αυτές της κατηγορίες. Αύριο, δηλαδή, κάποιοι μπορεί να θέλουν να κάνουν ένα Athens private ετεροφύλων, άλλοι μπορεί να θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο το Υπουργείο πρέπει να καλύπτει επικοινωνιακά μία ομάδα που έχει συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό και θέλει να κάνει μία εκδήλωση και να μπαίνει στην επικοινωνιακή στήριξή της, χωρίς να θέλω να σχολιάσω ποιες είναι οι θέσεις του καθενός.

[...] Για ποιο λόγο όμως, έπρεπε το Υπουργείο να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία; Θεωρώ ότι ήταν ατυχής η επιλογή, την οποία κάνατε και δεν δίνετε το μήνυμα της προώθησης του πολιτισμού της χώρας, αλλά παίρνετε θέση στο αν κάποιος έχει μία συγκεκριμένη σεξουαλική προτίμηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Πλεύρη. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γεώργιος Νικητιάδης έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Αντιλαμβάνομαι, κύριε συνάδελφε, στην τοποθέτησή σας την αναφορά στις πτυχές και τις παραδόσεις, μόνο που η συγκεκριμένη δική μας προσέγγιση σχετίζεται με τις παραδόσεις που αναφέρονται στη δημοκρατία και στην ελευθερία και λέμε ότι εμείς είμαστε σε μία χώρα ελεύθερη, μια χώρα δημοκρατική, μια χώρα στην οποία επιτρέπουμε τη διαφορετική έκφραση, στην οποία επιτρέπουμε τη διαφορετικότητα και δεν την απαγορεύουμε. Αυτό είναι όλο, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω,

Συνεπώς, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη και προσέγγιση για το τι είναι το Κίνημα των ομοφυλόφιλων ή για το τι είναι ένας άνθρωπος που έχει αυτήν την προτίμηση και είναι σεβαστή για τον καθένα η θέση του. Εμείς από την άλλη, απλώς καταγράφουμε ένα γεγονός.

Λέω ξανά ότι αυτή η παρέλαση γινόταν έξι χρόνια. Από την στιγμή που γίνεται, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πληροφορήσουμε γιατί μπορεί να υπάρχουν τριακόσιοι, τετρακόσιοι, πεντακόσιοι άνθρωποι που να πουν: «Ας πάμε στην Αθήνα αυτό το σαββατοκύριακο γιατί έχει αυτήν την παρέλαση». Ούτε τους υπερασπιζόμαστε, ούτε τους στηρίζουμε, ούτε τους καταδικάζουμε. Παρακολουθούμε το γεγονός και απλώς το καταγράφουμε.

[...] Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Είναι καταπληκτικό πώς καταφέρατε να μην χρησιμοποιήσετε καμία λέξη ξενόφερτη για την ερώτηση που σας έκανε. Είπατε αυτούς. Είναι συγκλονιστικό ότι δεν είπατε το επιχείρημα ότι δεν είναι θέμα πολιτισμού, αλλά είναι θέμα τουρισμού. [???]

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ