Απεργία την Πρωτομαγιά

Twilight Zone: ο Σούπερ Μίκης καταλαμβάνει πλατείες (και νομίζει ότι είναι όντως σούπερ).

Facebook Twitter
0

Κάθε φορά που κάποιος διαφωνεί μαζί μου υπονοεί ότι πληρώνομαι: απ' τους μετανάστες, απ' τους εχθρούς των μεταναστών, απ' το πασόκ, απ' τους εχθρούς του πασόκ, απ' τους αμερικάνους, απ' τους αναρχικούς, απ' τους εχθρούς των αναρχικών.

Υπάρχει μια κυρία (υπογράφει ως Ελένη, μπορεί να είναι και 10χρονο αγοράκι ή 80χρονος άντρας) που, όταν αναφέρουμε τον Θεοδωράκη μας στέλνει κάτι τρομακτικά σχόλια, που κόβονται. Όλα στο ίδιο μοτίβο: "Μην πιάνετε στο στόμα σας το Μίκη Θεοδωράκη γιατί θα σας συμβεί το ένα, γιατί θα σας συμβεί το άλλο". Και επίσης: "Πόσο σας πληρώνουν για να διαφωνείτε με το Μίκη;".

Κρατιόμουν εδώ και καιρό, είχα έτοιμο ένα ποστ για τον Μίκη αλλά το είχα σβήσει. Πώς μπορώ όμως να κρατηθώ κι άλλο όταν γίνονται τα εξής:

1. Ο Μπουτάρης σε ανύποπτο χρόνο ανακοινώνει ότι τέρμα η Πλατεία Αριστοτέλους για συγκεντρώσεις, μόνο για παιδικές ή φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Τέρμα για όλους, για ένα σωρό διαφορετικούς λόγους, χωροταξικούς, κυκλοφοριακούς, σεβασμού προς τους πολίτες που τους ανήκουν οι πλατείες κλπ. Η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί.

2. Διάφοροι τη ζητούν αλλά τους προτείνονται άλλα μέρη.

3. Τη ζητά ο Μίκης Θεοδωράκης για να μιλήσει σε συγκέντρωση με τον Παπαθεμελή και το Ζουράρι και άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

4. Ο Δήμος, κλασικά, προτείνει άλλα μέρη, όπως είναι η παραλία ή η πλατεία πάνω απ' το άγαλμα του Βενιζέλου.

5. Ο Θεοδωράκης φωνάζει "Λογοκρισία! Χούντα! Με φιμώνουν! Εξοφλούν γραμμάτια στο Πασόκ".

6. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξηγεί πως σέβεται το μουσικοσυνθέτη και τις συγκεντρώσεις, πως δεν εξοφλεί κανένα γραμμάτιο στο Πασόκ (ο Μπουτάρης έχει τρομερά προβλήματα με τους δημοτικούς συμβούλους του Πασόκ, επίσης είναι με τους Αγανακτισμένους και επίσης αρνήθηκε την παραχώρηση της Αριστοτέλους σε όλα τα κόμμματα, Πασόκ included.)

7. O Θεοδωράκης λέει "ούτε στη Χούντα δε γινόταν αυτά! Εγώ τότε θα καταλάβω την Πλατεία Αριστοτέλους με το ζόρι!"

8. Ο Δήμος λέει: "Δεν καταλαβαίνουμε το νταηλίκι του Μίκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν την καταλάβει, απλά θα του κόψουμε την στάνταρ κλήση. Στη Δημοκρατία ισχύουν όλα για όλους, χωρίς τιμητικές εξαιρέσεις."

9. Ο Μίκης φτάνει στη Θεσσαλονίκη σαν (σούπερ) ήρωας. Βάζει μια καρέκλα και κάθεται αναπαυτικά. Επαναστάτης!

10. Παίρνει ένα μικρόφωνο και λέει ότι είναι ντροπή για τους "εξουσιαστές" που ντροπιάζουν τη Δημοκρατία. Ντροπή επίσης λέει, επειδή του φέρονται σαν πολίτη βήτα κατηγορίας!

11. Η Δημοκρατία επιτέλους αποκαθίσταται! Θα κάνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει, όπου θέλει και κανείς δεν πρόκειται να τον σταματήσει!

.....................................................................................................................

Σπουδαίος μουσικοσυνθέτης, εννοείται.

Γράφει όμως ο Καρέλιας στην Ελευθεροτυπία:

"Ο Μίκης Θεοδωράκης, που ζητάει να κατεδαφιστεί το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, δεν είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους αυτού του συστήματος; Δεν πρωταγωνιστεί σ' αυτό από το 1974; Δεν στήριξε όλους τους πρωθυπουργούς της Μεταπολίτευσης; Δεν έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που κατηγορήθηκε για «ξεπούλημα» του κράτους, το οποίο σήμερα καταγγέλλει ο Μίκης; Μήπως είπε κάτι ο Μίκης, όταν ο Καραμανλής (ο νεότερος) έκλεινε τη Βουλή για να παραγραφούν τα σκάνδαλα;

Δεν είναι ο Μίκης ο πιο ευνοημένος καλλιτέχνης της Μεταπολίτευσης; Η ορχήστρα του δεν έχει επιχορηγηθεί με εκατομμύρια ευρώ; Δεν γνώριζε τίποτα για τα χρέη και τα ελλείμματα; Ενας δρων καλλιτέχνης και πολιτικός δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από την οικονομική κρίση που έσκασε το 2008 και το 2009 κατέθεσε προσφυγή, για να πάρει μερικές χιλιάδες ευρώ αναδρομικά ως συνταξιούχος βουλευτής;"

.

Μέχρι και που έφυγε ο Καραμανλής ο Θεοδωράκης δεν είχε δει τίποτα στραβό, καμία ανάγκη για Σπίθες, καμία κριτική, καμία γκρίνια για τα εσωτερικά μας. Και ξαφνικά, μετά την ήττα της Ν.Δ. και πάλι ο μεγαλύτερος αντιστασιακός, με τη βοήθεια του δεξιού χεριού του Μητσοτάκη και της Μπακογιάννη, και εξωφρενικές, συνωμοσιολογικές καταγγελίες συνεργατών του ότι η Σπίθα τα παίρνει απ' τον Σόρος (!).

Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις γνώμη βέβαια και να γράψεις μια πύρινη επιστολή στον Λαζόπουλο. Όπως αυτές που έγραφε επί κυβερνήσεως Καραμανλή (ανάθεμά με αν βγάζανε νόημα) στις οποίες κατακεραύνωνε τους ξένους για τα πιο άσχετα θέματα, την ίδια ώρα που μέσα στη χώρα γινόταν ένα μεγαλειώδες οικονομικό έγκλημα...

..................................................................................................................

ΠΟΛΙΤΗΣ ΒΗΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Κι ενώ είχα πει δε θα ξαναγράψω για το Θεοδωράκη, κρίμα είναι, είναι και μιας ηλικίας κλπ, (και κρατήθηκα με όλη την κόντρα του με τον Μπουτάρη) άκουσα αυτήν την ατάκα του στις ειδήσεις.

"Με θεωρούν πολίτη βήτα κατηγορίας".

Α, ναι; Δηλαδή όλοι οι υπόλοιποι που είμαστε άλφα κατηγορίας αν πάμε και πούμε "Δώσε μου Δήμαρχε την Αριστοτέλους μεθαύριο", θα μας την δώσουν! (Αλλιώς θα είμαστε πολίτες βήτα κατηγορίας, θα ζούμε σε μια χούντα και θα καταγγέλνουμε λογοκρισία.) Όλοι παίρνουμε δυο-τρεις φορές το μήνα ο καθένας την Αριστοτέλους και την κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά ο καημένος ο Μίκης, επειδή τον θεωρούν βήτα κατηγορίας δεν μπορεί να έχει όποια πλατεία θέλει όποτε τη θέλει.

Κι επίσης: βήτα κατηγορίας; Ξέρετε κάποιον που να έχει βραβευτεί και τιμηθεί περισσότερο (και μάλιστα εν ζωή) απ' το ελληνικό κράτος, από Δήμους, από φορείς; Αν έχει παράπονα ο Μίκης τι να έλεγε δηλαδή ο Μάνος; Τα 70 χρόνια του Μίκη, στον έναν Δήμο, στον άλλο Δήμο, τα 75 χρόνια του Μίκη, τιμές, εκδηλώσεις, τα 80 χρόνια του Μίκη, τηλεοπτικές εκπομπές, ξανά συναυλίες, τα 85 χρόνια του Μίκη, ξανά τιμές κ.ο.κ.

Ακριβώς λόγω της μεγάλης του αξίας ευτύχησε να τιμηθεί όσο κανένας. Μήπως όμως γι' αυτό ένιωσε ξαφνικά πολίτης βήτα κατηγορίας όταν κάποιος του είπε ένα Όχι σε κάτι; Μήπως είχε συνηθίσει στις κολακείες και στις πόρτες που άνοιγαν με το που τις πλησίαζε, σαν αυτόματες;

Και τελικά μήπως δεν είναι πολίτης βήτα κατηγορίας, αλλά ένας ίσος ανάμεσα σε όλους μας (που δεν μπορούμε πια να χρησιμοποιούμε έτσι την Αριστοτέλους - και καλώς!), ο οποίος θα ήθελε να είναι λίγο παραπάνω από όλους εμάς τους υπόλοιπους;

"Ούτε στη Χούντα δε μου φέρθηκαν έτσι!" δήλωσε αυτάρεσκα απ' την καρέκλα του στην Πλατεία Αριστοτέλους. Στη Χούντα που τον εξόρισαν και τον βασάνισαν. Όταν το μέτρο χάνεται, είναι ώρα για τον Σούπερ Μίκη...

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ