Η σχιζοφρένεια της κυβερνώσας «Αριστεράς»

Η σχιζοφρένεια της κυβερνώσας «Αριστεράς» Facebook Twitter
Βλέπετε η αριστερά, το λατρεύει το κράτος... Φωτο: Nick Paleologos / SOOC
0

Αριστεροί ως άτομα υπάρχουν, συχνά αξιόλογα (και ρεύματα, ίσως και κόμματα – εν μέρει μεταμοντέρνα όπως ο Σύριζα). Αριστερές κυβερνήσεις δεν υπάρχουν! Ήδη, αυτό αναγκάστηκε να εμπεδώσει -επώδυνα- μια χώρα ολόκληρη. Και παρά το οξυμμένο στην αρχή φαντασιακό, και το συνεχιζόμενο, πέραν και της αποθεωμένης μηντιακής εξάρτησης, «συναίσθημα»...

Εκτός και αν για λόγους καφενείου, ονομάσουμε «αριστερά» την πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατία. Τύπου Πασόκ. Που ο καλπάζων νεοφιλελευθερισμός έχει ανεπιστρεπτί ταπεινώσει, ώστε να συμπορεύεται μαζί της ειδυλλιακά. Τότε όμως, θα έπρεπε να είχες πάει εδώ και καιρό στον Ολάντ να του το δηλώσεις απερίφραστα, για να σου κλείσει εγκαίρως τη δουλειά, όπως καλή ώρα. Αντί να πας παραδομένος και με κλειστές τις τράπεζες.


Ίσως αυτό σου λένε να κάνεις και τώρα, αλλά να το δηλώσεις ευθαρσώς -το πιστεύεις δεν το πιστεύεις-, με νέο σχήμα (όχι «αριστερό» και μπούρδες, πράγματι, η «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», ας πούμε)... Αν θες να σώσεις για ένα διάστημα όχι τον πολύπαθο νεοΈλληνα (που δεν μπορείς!) αλλά το πτωχευμένο από το 2010 κράτος.

O δυτικός κοινοβουλευτισμός ως άχρηστος και ταλαιπωρημένος γέρων πλέον, ξεδιάντροπα παρηκμασμένος, δεν λειτουργεί. Και πάντως δεν είναι σε θέση να θεσμίζει καμιά δημοκρατία (είτε με, είτε χωρίς μνημόνια...).

Ποτέ άλλοτε, εδώ και πάνω από μισό αιώνα, δεν είχε καταναλωθεί τόσος Κρατισμός, και μάλιστα στο όνομα του έθνους. Γιατί ο πραγματικός κρατισμός (όχι ο οικονομικός, ο αριστερής κατεργασίας) υπήρξε και συνεχίζει να είναι η πολύμηνη κι επαναλαμβανόμενη ταύτιση του ανήμπορου θεατή/ψηφοφόρου με το θέαμα της Διαπραγμάτευσης.

Ακόμη κι αν όλοι μιλάνε πλέον για «Πολιτική», μικροί και μεγάλοι, γκόμενοι και γκόμενες, ενημερωμένοι και απολιτίκ, η συζήτηση παρά τις νέες συνήθειες (τα capital controls, φέρ' ειπείν) συχνά θυμίζει μοδάτες τηλεοπτικές σειρές του παρελθόντος – δεν παράγει πολιτική. Το πολύ-πολύ ψηφοφόρους. Αντίθετα, το θύμα –λόγω Αντιπροσώπευσης (ανάθεσης) και μήντια- περιέρχεται στη σχιζοφρενική θέση να σχολιάζει εντέλει, λες κι αναφέρεται σε κάποιον τρίτο, την ίδια τη θυματοποίησή του.

Σχιζοφρένεια της «πολιτικής», μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Του Ναι και του Όχι. Της... εξ ορισμού δημοκρατικής παρότι ολοκληρωτικής Ευρώπης («που θα αλλάξει, να το δείτε!,»). Όσο και οι λομπίστες του Ευρώ... Ευτυχώς που προέκυψε κι εκείνο το σκοτεινό -παρότι ο κύριος πρωθυπουργός δεν το ήθελε!- και γενναίο «Όχι».

Και όμως, αποδείχτηκε επιτέλους έστω κάτι. Έστω και μέσω Βρυξελλών Φρανκφούρτης, «Ευρώπης» δηλαδή... Ότι ο δυτικός κοινοβουλευτισμός ως άχρηστος και ταλαιπωρημένος γέρων πλέον, ξεδιάντροπα παρηκμασμένος, δεν λειτουργεί. Και πάντως δεν είναι σε θέση να θεσμίζει καμιά δημοκρατία (είτε με, είτε χωρίς μνημόνια...). Κι ότι η Αριστερά -με ή χωρίς εισαγωγικά- όφειλε αντί να προσβλέπει σ' αυτόν –σε ποια ακριβώς κληρονομιά;- και να σχίζεται για τις ψήφους και την εντός του «πάλη»-αναγνώρισή της, πρώτη και καλύτερη να τον χλευάσει (όπως κατά λάθος το κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου)... Μέχρι (κοινωνικής, και φυσικής) αντικαταστάσεώς του (sic!).

Βλέπετε όμως η αριστερά, το λατρεύει το κράτος. Δεν είναι για τέτοια ρεζιλίκια (άθελά της μόνο γίνονται – όπως στο επεισόδιο Χαϊκάλη)!

Άλλωστε αυτός ήταν ο ρόλος της παγκοσμίως, κι απ' τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Αυτός, και της καθήλωσης των πολλών στα δικαιώματα και μόνο (!) της Εργασίας – του στυλοβάτη ορόσημο αυτού του πολιτισμού...

(Συνεχίζεται)

* Ο Μπάμπης Βλάχος είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των πρόσφατων «Η γοητεία του καπιταλισμού ή Περί κρίσεως» (εκδ. futura, 2011), «Ο ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής» (εκδ. Υπερσιβηρικός, 2013)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Guest Editors / Η είσοδος του ιδιωτικού στο δημόσιο σύστημα υγείας βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όταν εισάγεται η ιδιωτική οικονομική σχέση ασθενούς - γιατρού ανατρέπεται η συνθήκη που εγγυάται την ποιότητα της φροντίδας στο δημόσιο νοσοκομείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΜΕΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΔΩΝΑ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Guest Editors / Ακροδεξιά και γάμοι ομοφύλων: Στο όνομα του Θεού, της Φύσης και του Συντάγματος

Στο δεύτερο σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Ακροδεξιάς καταγράφουμε τη δυναμική που ανέπτυξε η ελληνική Ακροδεξιά εντός και εκτός ΝΔ στην πολυήμερη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο περί ισότητας στο γάμο. Ποιοι ήταν οι βασικοί «παίκτες» μέσα και έξω από τη Βουλή και ποιες οι κύριες πτυχές της επιχειρηματολογίας τους;
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Η Ακροδεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Τι δείχνουν οι έρευνες του τελευταίου εξαμήνου ανά χώρα για την παρουσία των ακροδεξιών κομμάτων εντός και εκτός Βουλής; Ένα κείμενο του Παρατηρητήριου της Ακροδεξιάς από το Σημείο, μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών που εργάζεται για την αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού.
THE LIFO TEAM
Στέλλα Μπελιά

Guest Editors / Αριστερά με ακροδεξιά επιχειρήματα;

Δεν είναι οπισθοδρομικό να μας λέει σήμερα το ΚΚΕ ότι μέχρι να νικήσουμε τον καπιταλισμό με συνολική επανάσταση κάποιοι άνθρωποι (γυναίκες και εν γένει θηλυκότητες) θα πρέπει να ζουν χωρίς να αντιδρούν στην καταπίεση της πατριαρχίας γιατί «έχουμε σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε τώρα»;
ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΕΛΙΑ