Πέντε μήνες λεονταρισμών χωρίς λόγο προκάλεσαν στην Ελλάδα ανείπωτη ζημιά

Πέντε μήνες λεονταρισμών χωρίς λόγο προκάλεσαν στην Ελλάδα ανείπωτη ζημιά Facebook Twitter
Εν μέρει τραγωδία. Εν μέρει φάρσα. Σίγουρα χωρίς καλό τέλος...
18

ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΡΙ ΕΛΙΟΤ/ GUARDIAN


  

Εν μέρει τραγωδία. Εν μέρει φάρσα. Σίγουρα χωρίς καλό τέλος. Τα τελευταία κεφάλαια του ελληνικού δράματος μόλις έχουν ξεκινήσει.

Το τραγικό είναι πως δεν υπάρχει τέλος στις δυσκολίες του ελληνικού λαού. Έχουν δει την οικονομία της χώρας τους να συρρικνώνεται κατά 25% σε πέντε χρόνια, ενώ είχε ήδη επιστρέψει στην ύφεση πριν κλείσουν οι τράπεζες πριν από δύο εβδομάδες.

Η ζημιά που έχει προκληθεί από την έλλειψη ρευστότητας είναι τεράστια και μακρόχρονη. Θα χρειαστούν μήνες, αν όχι χρόνια, να διορθωθεί η κατάσταση, ακόμη κι εφαρμοστούν οι σωστές αναπτυξιακές τακτικές.

Ο Τσίπρας ζήτησε λαϊκή εντολή και την πήρε. Αν, όμως, νόμιζε πως αυτό θα ωθούσε τους πιστωτές να αλλάξουν γνώμη, έκανε λάθος. Τίποτα δεν άλλαξε: «παραδώσου ή φύγε από το ευρώ». Ο Τσίπρας επέλεξε τελικά να ανεμίσει τη λευκή σημαία πάνω από τον Παρθενώνα.

Αυτό, φυσικά, δεν θα συμβεί, δυστυχώς. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μέτρων λιτότητας –αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις μισθών, αλλαγές στο συνταξιοδοτικό–, τα οποία θα βάλουν φρένο στην ανάπτυξη. Αυτή η τακτική έχει δοκιμαστεί κατ’ επανάληψιν τα τελευταία πέντε χρόνια. Απέτυχε τότε, θα αποτύχει και τώρα.

Η Ελλάδα μοιάζει με τον Σίσυφο, τον βασιλιά της Κορίνθου, ο οποίος, σύμφωνα με τον μύθο, καταδικάστηκε από τους θεούς να κουβαλάει στην πλάτη του έναν γιγάντιο βράχο πάνω σε μια ανηφόρα, επειδή θύμωσε τους θεούς. Κάθε φορά που ο Σίσυφος φτάνει στην κορφή της ανηφόρας, ο βράχος γλιστρά από τα χέρια του και κατηφορίζει στον πάτο της ανηφόρας, αναγκάζοντάς τον να ανηφορίσει ξανά.

Ο Aλέξης Τσίπρας θύμωσε κι αυτός τους θεούς. Σε αυτή την περίπτωση οι θεοί είναι η ΕΚΤ, η Κομισιόν, το ΔΝΤ και οι περισσότερες από τις 18 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Για τους πέντε μήνες ανυπακοής που επέδειξε, η τιμωρία θα είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος από το προηγούμενο στους ώμους της Ελλάδας.

Και κάπου εδώ η τραγωδία μετατρέπεται σε φάρσα. Οι όροι της συμφωνίας που ετοιμάζεται να αποδεχτεί ο Τσίπρας είναι ακόμα πιο επαχθείς από αυτούς που απέρριπτε δύο βδομάδες πριν, όταν αποφάσιζε να ανακοινώσει το δημοψήφισμα.

Mια τολμηρή και ριψοκίνδυνη κίνηση. Η ΕΚΤ διακόπτει την έκτακτη παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Το καθημερινό όριο ανάληψης μετρητών στις τράπεζες περιορίζεται στα 60 ευρώ ημερησίως. Καθώς η ελληνική οικονομία έμενε στάσιμη, όλοι οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών προειδοποιούσαν πως μια αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα θα σήμαινε έξοδο από την ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά, οι Έλληνες ψήφισαν ένα εκκωφαντικό «όχι». Ο Τσίπρας ζήτησε λαϊκή εντολή και την πήρε. Αν, όμως, νόμιζε πως αυτό θα ωθούσε τους πιστωτές να αλλάξουν γνώμη, έκανε λάθος. Τίποτα δεν άλλαξε: «παραδώσου ή φύγε από το ευρώ». Ο Τσίπρας επέλεξε τελικά να ανεμίσει τη λευκή σημαία πάνω από τον Παρθενώνα.

Θα αναρωτιούνται οι Έλληνες σήμερα ποιο ήταν το νόημα του διπλωματικού θεάτρου που παρακολούθησαν τον προηγούμενο μήνα: οι ατέλειωτες συνεδριάσεις, η επιθετική ρητορική, οι αποχωρήσεις και το δημοψήφισμα. Η απάντηση είναι «κανένα απολύτως». Η ελληνική οικονομία υπέστη ανείπωτη ζημιά για το τίποτα. Ο Τσίπρας, με μειωμένη πλέον ισχύ, πρέπει να πληρώσει το πολιτικό τίμημα των επιλογών του.

Τώρα τι γίνεται; Θεωρητικά, υπάρχει πιθανότητα το Eurogroup –το κονκλάβιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης– να ζητήσει περισσότερα μέτρα πριν εγκρίνει τις απαιτήσεις της Ελλάδας και της επιτρέψει να επιστρέψει στο club.

Θα αναρωτιούνται οι Έλληνες σήμερα ποιο ήταν το νόημα του διπλωματικού θεάτρου που παρακολούθησαν τον προηγούμενο μήνα: οι ατέλειωτες συνεδριάσεις, η επιθετική ρητορική, οι αποχωρήσεις και το δημοψήφισμα. Η απάντηση είναι «κανένα απολύτως». Η ελληνική οικονομία υπέστη ανείπωτη ζημιά για το τίποτα. Ο Τσίπρας, με μειωμένη πλέον ισχύ, πρέπει να πληρώσει το πολιτικό τίμημα των επιλογών του.

Aυτό, βέβαια, δεν θα συμβεί. Υπάρχει μεγάλη πολιτική πίεση τόσο από την Ευρώπη όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο για να λυθεί το ζήτημα της Ελλάδας. Μπορεί η χώρα να αποτελεί ένα μικρό κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας, η αποχώρησή της όμως από το κοινό νόμισμα θα συμβόλιζε την αποτυχία του πειράματος και θα δημιουργούσε προηγούμενο. Η Αμερική πίεσε αρκετά τόσο τη Μέρκελ όσο και τον Ολάντ για την αποφυγή ενός Grexit.

Το ελληνικό χρέος θα «κουρευτεί» επίσης. Αυτό δεν θα γίνει επειδή οι πιστωτές οφείλουν κάτι στον Τσίπρα. Αντιθέτως, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει εξαφανίσει κάθε ίχνος εμπιστοσύνης που είχε η Ευρώπη προς την Ελλάδα. Απλώς, όσο περνά ο καιρός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πεποίθηση πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Ήδη βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ, με μια οικονομία που πάει προς τα πίσω. Το κλείσιμο των τραπεζών τα έκανε όλα χειρότερα. Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί Γερμανοί αντιλαμβάνονται πως κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.

Είναι δύσκολο, βέβαια, το συγκεκριμένο «κούρεμα» να είναι αρκετά μεγάλο για να βοηθήσει την κατάσταση της Ελλάδας. Η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ, όμως οι αυξήσεις στους φόρους και οι μειώσεις στους μισθούς δεν πρόκειται να αποφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα και η χώρα δεν θα ανακάμψει. Το τρίτο πακέτο διάσωσης δεν πρόκειται να είναι πιο χρήσιμο από τα προηγούμενα δύο. Όταν η επόμενη κρίση έρθει, γιατί θα έρθει, οι Έλληνες θα αναρωτηθούν αν τελικά έκαναν τη σωστή επιλογή.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Κρίμα που μια τόσο όμορφη χώρα με τέτοια μεγαλειώδη ιστορία απαρτίζεται πλέον απο έναν λαό κοντόμυαλων...Κρίμα γιατι ετσι δεν θ αλαξουμε ποτέ...Η σωτηρία όσων εχουν μια αντιληψη παραπάνω ειναι δυστυχώς μονο μία... να φυγουν μακριά!
Ο αρθρογράφος είναι υπέρ του Grexit. Θα γινόταν αντιληπτό αν μεταφερόταν με ακρίβεια η τελευταία πρόταση του άρθρου:"When the next episode in the crisis arrives, as it will, Greeks will look back to the moment when their government had the choice between austerity and the euro and wonder whether it made the right one.""Όταν έρθει η επόμενη κρίση, που θα έρθει, οι Έλληνες θα θυμηθούν τη στιγμή που η κυβέρνησή τους είχε να επιλέξει μεταξύ λιτότητας και ευρώ και θα αναρωτηθούν αν επέλεξε σωστά."
Καμία σχέση...απλά λέει το αυτονόητο...ο λάος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, που ψήφισε "όχι" στο δημοψήφισμα, δε θα αντέξει τα νέα μέτρα που θα είναι όντως δυσβάσταχτα και πιθανότατα στο μέλλον θα ζητάει έξοδο από το €.
Ο αρθογράφος είναι εκτός πραγματικότητας. Καμία αναφορά στις πολιτικές του Antonis που με αέρα κοπανιστό έβγαζε πλεόνασμα χωρίς να υπάρχει ρευστό στην αγορά. Ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε μνημόνιο είτε με το ναι είτε με το όχι. Απλά με το όχι ο Συριζα θα μπορέσει να το περάσει χωρίς να ανοίξει μύτη και να μείνει "αριστερό" κόμμα. Με το 62% πήρε δωράκι την εξαφάνιση της αντιπολίτευσης! Αν ο Σύριζα λέει ψέμματα τότε λένε και οι καλοί μας Ευρωπαίοι. Οι νέες προτάσεις είναι ίδιες με τις παλιές αλλά ξαφνικά είναι σωστές και άξιες. Άϊντε ξυπνάτε που σας είπαν ψέμματα, τόσα χρόνια σας λένε αλλά τώρα που σας καίει, τώρα νοιάζεστε.
πριν δεν υπηρχε περιπτωση να εχει εθνική υποστηριξη , ουτε υποστηριξη για το ιδιο του το κομμα, αν υπεγραφε.με αυτα τα τεχνασματα, εσωτερικής καταναλωσης, καταφερε ολα τα κομματα να συμφωνουν, το κομμα του να συμφωνει και ο λαος να φωναζει ΑΛΕΞΗ ΦΕΡΕ ΜΕΤΡΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.Θα ονομασει τον εαυτο του ηρωα απέναντι στο τέρας της ΕΕ και θα το χαψει ολος ο λαος, που με 60 % στο οχι νεα μέτρα, χόρευε τσάμικο στο Σύνταγμα!
ακολουθώντας την σειρά του κειμένου παραθέτω σκέψεις1) Η οικονομία της χώρας είναι σε προβλήματα πολλές δεκαετίες πριν και αυτή η ιστορική διαδρομή με νούμερα δηλαδή αντικειμενικά πράγματα έχει πολύ μεγάλη ουσία να αναδειχθεί με σκοπό να κατανοήσει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας αυτή την διαδρομή και τις επιπτώσεις των εκάστοτε επιλογών.2) Πολύ θα ήθελα να καταλάβω την τεράστια και μακρόχρονη ζημιά που επέφερε το κλείσιμο τραπεζών και παράλληλα να μάθω τί θα συνέβαινε εαν δεν έκλειναν οι τράπεζες.3) Αναδιάρθρωση του δημοσιονομικού μέσα στο παρόν σύστημα ήταν από πολλά χρόνια απαραίτητη για την χώρα. Κάποιοι προνομιούχοι που πέρνουν έως και 6 συντάξεις και με πρόωρη συνταξιοδότηση είναι απαράδεκτο. Θέλω να πω ότι το πελατειακό κράτος έχει θεσπίσει νόμους και δικαιώματα για να εξυπηρετήσει τους "πελάτες" κ επενδυτές του. Γενικά παρατηρούνται μεγάλες ανισότητες με συντεχνειακά κ ιδιοτελή οφέλη. αυτή είναι μια προβληματική κατάσταση που κανένα κόμμα δεν την άγγιζε για λόγους εν γένει πελατειακούς, όπως όλοι οι έχων λίγον τι αντίληψη γνωρίζουν.4) Εντύπωσή μου είναι ότι το δημοψήφισμα έγινε σε μεγάλο βαθμό γιατί εκείνη την στιγμή το σχέδιο Γιούνκερ δεν θα πέρναγε από την Βουλή λόγω των ίδιων αντιδράσεων που υπάρχουν και τώρα. Αυτό αναφέρθηκε και από κυβερνητικό στέλεχος.5) Πέρα από το κούρεμα μπορεί να γίνει και επιμήκυνση της αποπληρωμής δλδ ετησίως να καταβάλλονται λιγότερα χρήματα και τα επιτόκια να χαμηλώσουν αρκετά. Αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει περισσότερο χρήμα από τα έσοδα του κράτους για να διανεμηθούν στην κοινωνία.
να προσθέσω ότι εαν πηγαίναμε για συμφωνία εξ αρχής δεν θα είχαν συμβεί τα αρνητικά γεγονότα που βιώνουμε τώρα, αλλά και κάποια θετικά.προσωπικά μπορώ να αντιπαρέλθω κάτι προσωρινά αρνητικό, εφόσον το αντίκρυσμα θα είναι επωφελές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.τα θετικά που ελπίζω να ισχύσουν είναι το κούρεμα του χρέους και η αναδιάρθρωσή του, ώστε να είμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο όσον αφορά τις αγορές και τους ξένους επενδυτές και να ενισχυθεί η εισροή εσόδων και να σταματήσουν οι συνεχείς έλεγχοι που προκαλούν αβεβαιότητα και λόγο να αυξάνονται επιτόκια κλπ.. γενικώς με μία λέξη σταθερότητα ανάπτυξης του ΑΕΠ που να αποτυπώνεται και με σταδιακή μείωση ανεργίας.με βάση το παραπάνω υπάρχει και η δυνατότητα για μεγαλύτερης διάρκειας μνημόνιο (3ετές αντί για 5μηνο), το οποίο όπως καταλαβαίνω εντείνει την αίσθησα σταθερότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.στην ρητορική βλέπω ότι υπήρξε θέμα, αλλά αυτό είναι άσχετο με το χρονικό διάστημα της διαπραγμάτευσης.τέλος, να πω ότι η γνώμη μου είναι ότι η διαπραγμάτευση έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από όσες αντιλαμβανόμαστε και ότι είναι περισσότερο πολιτικό απ' ότι οικονομικό. δηλαδή η σύγκρουση διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων και αυτό αποτυπώνεται και με το άνοιγμα του θέματος δημοκρατικότητας σε σχέση με την οικονομική ευρωζώνη και σε άλλες χώρες και την γενικότερη επιβολή της λιτότητας.