Σεισμός

Η ανάγκη για αισιοδοξία

Η ανάγκη για αισιοδοξία Facebook Twitter
Φωτ.: Phil Ipparis / SOOC
18

Κάτι που θαυμάζω σε μεγάλη μερίδα Ελλήνων που θα ψηφίσουν Όχι είναι η τωρινή αισιοδοξία τους. Ναι, υπάρχουν και αυτοί που ψηφίζουν ΟΧΙ τιμωρητικα ή επειδή (νομίζουν ότι) δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία είναι αισιόδοξη ότι όχι απλώς δεν θα χάσει, αλλά θα κερδίσει κιόλας.

Ρώτησα μια φίλη που σκεφτόταν να βγάλει τις οικονομίες της από την τραπεζα την περασμένη εβδομάδα -αλλά δεν το πρόλαβε λόγω αναβλητικότητας- αν φοβάται μήπως τα χάσει ή γίνουν δραχμές.

"Όχι, όλα καλά θα πάνε. Θα μας στείλουν λεφτά ως χρεοκοπημένη χώρα της ΕΕ" μου απάντησε. Στη δυσπιστία μου για το αν αυτό είναι όντως ένα καλό/αισιόδοξο σενάριο, με αποπήρε. "Άντε βρε, αφού προβλέπεται. Τον πιστεύω τον Αλέξη" Δεν χρειάστηκε να ρωτήσω αν θα ψηφίσει ΟΧΙ - ήταν φανερό.

Η αισιοδοξία και η ελπίδα που έφερε μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ όταν εξελέγη, δεν έχει σβήσει από τις καρδιές των περισσότερων ψηφοφόρων του. Και η εμπιστοσύνη επίσης, παρότι μοιάζει να προδώθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα. 

 

Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το σκίσιμο του μνημονίου και η πλουσιοπάροχη ζωή χωρίς αυτό, η κατάργηση της Τρόικας και του ΕΝΦΙΑ, η πρότασή μας που δεν υπήρχε ούτε μία στο εκατομμύριο να μη δεχτούν, η σωτηρία που θα ερχόταν απ' τη Ρωσία και την Κίνα, το Plan B που είχαμε είναι μερικά παραδείγματα απ' τους τελευταίους μήνες. Και ακόμα πιο πρόσφατα; Δεν θα γίνει δημοψήφισμα, η συμφωνία καθαρογράφεται, δεν θα κλείσουν οι τράπεζες, δεν θα γίνει έλεγχος κεφαλαίων κλπ.

Δυστυχώς, το να εισαι ορθολογιστής και πραγματιστης, αν και συνήθως ειναι ό,τι πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό στη ζωή, συχνά δεν ειναι καθόλου διασκεδαστικό, ούτε εμψυχωτικό, ούτε φαντάζει ηρωϊκό.

Παρόλα αυτά, οι αισιόδοξοι που δεν είναι γεμάτοι αμφιβολίες και μελαγχολία όπως εγώ τώρα, παραβλέπουν με ευκολία κάθε υπόσχεση που ακυρώθηκε και κάθε λανθασμένη πρόβλεψη, και πιστεύουν μετά χαράς ένα σωρό νέες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού: Πως το Όχι θα είναι ισχυρό διαπραγματευτικο χαρτί. Πως δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να οδηγήσει σε χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ. Πως οι τράπεζες θα ανοίξουν μόλις θα έχουμε συμφωνία και πως καλή συμφωνία θα έχουμε -100% ασχέτως αποτελέσματος- εντός 48 ωρών από το δημοψήφισμα...!

 

Τι κι αν οι δανειστές (όπως και η κοινή λογική) λένε πως με ένα Οχι η στάση τους μάλλον θα σκληρύνει και πως οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν πολύ χρόνο - και πάντως σίγουρα πάνω από 48 ώρες; Τι κι αν ειναι απίθανο να έχουμε ανοιχτές τράπεζες την Τρίτη - οι αισιόδοξοι (κάνουν πως;) το πιστεύουν και πορεύονται με όμορφα όνειρα μιας διαφορετικής, ζωής που θα έρθει με τρόπο μαγικό την άλλη εβδομάδα.

Θα εκπλαγούν δυσάρεστα;

 

Δεν νομίζω. Οι αισιόδοξοι (όπως και ενίοτε οι ευκολόπιστοι) προσαρμόζονται στο πι και φι σε νέα δεδομένα. Δέχονται τις διαψεύσεις των ελπίδων τους χωρίς πολλή σκέψη και επενδύουν κατευθείαν συναισθηματικά σε άλλες ελπίδες. Κι αν διαψευστούν κι εκείνες, σε τρίτες. Δεν θα νιώσουν εξαπατημένοι από δημαγωγούς αν τα πράγματα δεν πάνε όπως τους τα έταξαν, -ίσως υποσυνείδητα και να το υποψιάζονταν έτσι κι αλλιώς.

 

Πίστευα ότι είμαι γενικά αισιόδοξος άνθρωπος αλλά ζηλεύω πλέον αυτούς με τις απόλυτες βεβαιότητες και την άσβεστη ελπίδα. Όμως, (παρότι για προσωπικούς λόγους δυστυχώς δεν θα μπορέσω να ψηφίσω την Κυριακή) ούτε θα τους ακολουθούσα στο παντελώς άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, ούτε βέβαια θα τους πίστευα μόνο και μόνο επειδή έχουν ενθουσιασμό και ελπίδα. 

Δυστυχώς, το να εισαι ορθολογιστής και πραγματιστης, αν και συνήθως ειναι ό,τι πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό στη ζωή, συχνά δεν ειναι καθόλου διασκεδαστικό ή εμψυχωτικό, ούτε φαντάζει ηρωϊκό. Αυτό το παραδέχομαι.

18

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

15 σχόλια
Ισχυουν ολα αυτα που λες. Τα ειπαν ολα αυτα και αναιρεσαν αργοτερα. Το ηξερα αυτο πριν τις εκλογες. Τους ψηφισα παρολα αυτα. Θα τους ξαναψηφισω την επομενη. Και προφανως θα πω οχι.Παρολα αυτα δεν ειμαι υπεραισιοδοξη. Ουτε πιστευω ονειροπαρμενη. Απλως δε γινεται αλλο! Το κατασκευασμα ηταν σαπιο. Επεσε στα κεφαλια μας. Καποιοι πλακωθηκα αλλοι ηταν πιο τυχεροι. Εγω ειμαι απο τους τυχερους. Και την επιχειρηση μου εχω και μπορω να πληρωνω τους φορους μου. Ακομα! Θα πρεπει να κλεισει και αυτη για να κινητοποιηθω;Αυτος μου εχει δωσει την εντυπωση οτι ειναι με το μερος μου και οχι απεναντι μου. Και μεχρι να με πουλησει (που θα γινει, το ξερω, δεν εχω αυταπατες) θα τον υποστηριξω. Οχι γιατι δεν εχω αισθηση κινδυνου. Δεν μπορω να φανταστω πως θα ναι. Και υπαρχει σιγουρα η πιθανοτητα να το μετανοιωσω. But I'm willing to take my chances. Σε ΑΥΤΗΝ την ενωση προσωπικα δε θελω να ανηκω. Γι αυτο δε με φοβιζει τιποτα!
Οι "αισιόδοξοι"; Μάλλον οι εθελοτυφλούντες και οι αιθεροβάμωνες θες να πεις Άρη...(κι αυτοί που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και στα στρώματα και περιμένουν να πλουτίσουν - μην το ξεχνάμε αυτό)
δηλαδη να ψηφισω ΝΑΙ!!!!! τοτε γιατι ψηφισαμε τον τσιπρα?? ΟΧΙ γιατι ειμαστε μαχητες !!! παμε στο αγνωστο αισιοδοξοι και με ελπιδα για το αυριο !! εχεουμε την επιγνωση οτι θα ειναι δυσκολο αλλα εκει υπαρχει φως!!! στο ΝΑΙ τι υπαρχει!!! υπαρχει ο σαμαρας ο βενιζελος και οι παρατρεχαμενοι τους ετοιμη να δωσουν τα παντα αρκει οι τσεπες τους να συνεχιζουν να γεμιζουν!!!
Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει με ένα Όχι. Εδώ όμως μας έφεραν αυτοί που ζητάνε το Ναι. Αυτούς δεν τους πιστεύει ο ορθολογιστής.
Tα τραγικά λάθη του Σαμαρά και του Βενιζέλου δε σημαίνουν πως ό,τι κάνει ο Τσίπρας είναι εξ ορισμού καλό και πρέπει να του δίνουμε περισσότερα άλλοθι. Αν το δίλημμα είναι Τσίπρας-ΑΝΕΛ (Και Χρυσή Αυγή ως υποσημείωση) ή ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ θα προτιμήσω το δεύτερο, το ζήτημα είναι η όποια κυβέρνηση να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τη ζωή μας και η Αριστερά έδειξε περίτρανα ότι δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο. Συμπύκνωσε σε πέντε μόλις μήνες όλη τη φαυλότητα των πέντε προηγούμενων χρόνων.
Απατάσθε αν νομιζετε οτι το ΝΑΙ θα ανοιξει τις τράπεζες.Οικτρά όμως.Απατάσθε επίσης αν νομιζετε οτι έίτε το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ θα μας κρατήσουν ή βγάλουν απο το ευρώ ή οτι δεν θα φάμε έτσι κι αλλιώς νέα μέτρα.Απλα οσοι ειστε υπάλληλοι , με το ΝΑΙ ο εργοδότης θα σας πιει το αιμα (αλλιώς γιατί να λυσσάνε έτσι όλοι, κάτι θα ξέρουν ) και θα πάρετε και τον αγαπητό της lifo Καμίνη για πρωθυπουργο.Με το ΟΧΙ, απλα καποιοι ελπίζουν οτι δε θα πέσουν τα βάρη στους ίδιους που τα φορτώνουν οι προασπιστές του ναι , εδω και 5 χρόνια!ξυπνάτε, η αντιπαράθεση εκει εχει πάει πια για το αυριανό δημοψήφισμα:Τσιπρας ή ΝΔ-Ποτάμι.
Πραγματι και σε μενα πριν απο λιγο φιλη μου ειπε οτι και την Τριτη να μην ανοιξουν οι τραπεζες μεχρι τα μεσα του μηνα η καταστση θα εχει επανελθει. καταλαβα οτι δεν ειχε νοημα να πω οτιδηποτε. Συμφωνω με οσα λες Αρη ! ειδικα με τη φραση Δυστυχώς, το να εισαι ορθολογιστής και πραγματιστης, αν και συνήθως ειναι ό,τι πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό στη ζωή, συχνά δεν ειναι καθόλου διασκεδαστικό, ούτε εμψυχωτικό, ούτε φαντάζει ηρωϊκό. Πηγή: www.lifo.grτα ειπες ολα!!! Εχω προσπαθησει πολυ αυτες τις μερες να μιλησω με οσους τουλαχιστον μπορουν να μπουν σε καλοπροαιρετο διαλογο και διαπιστωνω και εγω μια παραξενη εμμονη οτι στο τελος δεν μπορει αυτη η στρατηγικη της κυβερνησης θα πετυχειΑρχίζω να πιστευω βεβαια οτι δεν αφορα απλα ενα ωραιο αισθημα αισιοδοξιας, αλλα μια αρνηση ( για να μη το χαρακτηρισω αλλιως ) να δεχτουν οτι το χειροτερο σεναριο ειναι ηδη εδω και επιπλεον μια αρνηση να δουν οτι και ο Αλεξης μας δουλεψε κανονικαοποτε οσοι απο αυτους ψηφισαν Συριζα εκαναν λαθος.Επιπλεον υπάρχει και μια τεραστια ελλειψη πληροφορησης ακομη και σε βασικα θεματα
Σα να ζουν κάποιοι άνθρωποι μια μαζική παραίσθηση, δε βλέπουν τα αυτονόητα, αναζητούν πάντα θεωρίες συνωμοσίας και σκοτεινών σεναρίων αντί για την ανικανότητα της κυβέρνησης και τις διαδοχικές διαψεύσεις των υποσχέσεων τους.
Ειναι αυτο που ειχα διαβασει καποτε: "Ο απαισιοδοξος ειναι ενας καλα πληροφορημενος αισιοδοξος". Αυτο ειναι το προβλημα με τους αισιοδοξους του ΟΧΙ. Αρνουνται τις πληροφοριες, τους αρκουν οι εντυπωσεις.
Άρη έγραφες πάντα με εξαιρετική ευθυκρισία. Ενίσταμαι στην προσάρτηση της 'αισιοδοξίας' από το στρατόπαιδο του ΟΧΙ. Αισιοδοξία είναι να πεις 'θα το παλέψουμε'. Εγώ το όχι το βλέπω σαν ονειροβασία, αλλά κυρίως ευθυνοφοβία. Επίσης τραγική, τραγικότατη έλλειψη κρίσης και αυτοκριτικής. ΟΚ μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό κάποιων Ελληνων. Μέχρι εκεί. Την εντελώς αδικαιολόγητη αισιοδοξίια πάντως, σωστότερα τη λες φαντασιοπληξία.,
Ένας ορθολογιστής γνωρίζει την ζημιά που θα υποστεί η κάθε εξαγωγική δύναμη από την υποτίμηση του Ευρώ έναντι του Δολλαρίου. Η απώλεια θα είναι τεράστια και το Ευρώ ναι θα πέσει έναντι του Δολλαρίου κατόπιν μιας εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ. Δεν ξέρω πώς έχει περάσει σε όλους η αντίληψη ότι ένα όχι στα μέτρα σημαίνει μια έξοδος από το Ευρώ ή και την Ευρωζώνη. Το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Είναι των τραπεζών και των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες εξάγουν και δανείζουν σε Δολλάρια. Είναι τουλάχιστον ανήθικο να υποστούν τις συνέπειες μιας λανθασμένης κίνησης υπερβολικής χρεοληψίας ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν ούτε διεθνή συμφέροντα, ούτε δουλειά σε πολυεθνικές, κλπ. Το ότι κι εγώ δουλεύω σε πολυεθνική και ο μισθός μου θεωρείται ανώτατος προς το παρόν, δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια και να μην βλέπω πόσα καταστήματα έχουν κλείσει, πόσοι έχουν μείνει άνεργοι, πόσα παιδιά με πτυχία ανώτερα του δικού μου οδηγάνε ταξί για να βγάλουν έστω τα προς το ζειν. Ναι έχω και καταθέσεις. Δεν τις πήγα πουθενά. Ναι είναι οι οικονομίες μου οι οποίες γίνανε με τίμια εργασία πολλών ωρών. Αλλά η κολλητή μου δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ο παππούς μου δεν μπορεί να αγοράσει τα φάρμακά του. Από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο το βιωτικό μας επίπεδο ισοπεδώθηκε. Γιατί να πληρώσουν άλλοι τα Business Plans άλλων χωρών; Αν δεν τους βγαίνουν στο χρονικό διάστημα που επιθυμούσαν να παραδεχτούν το λαθος τους ότι δανείσανε πιο πολλά από όσα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε με το μοντέλο λιτότητας και να σταματήσουν να μας αντιμετωπίζουν σαν μετοχές. Δεν μπορείς να απαιτείς τέτοιου είδους πλεονάσματα από μια χώρα της οποίας τις εξαγωγές έχεις ως επί το πλείστον μποϊκοτάρει εντός Ευρώπης ώστε να ενισχύσεις άλλες χώρες. Από πού να τα βρούμε τα λεφτά όταν δεν βγαίνουν; Η τέλεκομ να αφήσει τον ΟΤΕ να εκμεταλλευτεί τα έσοδα του πχ. Ναι μεν δεν θέλουν να αλλάξουν το σχέδιο οικονομικής διείσδυσης αλλά θέλουν να πάρουν και τα λεφτά τους ατάκα κι επί τόπου. Ε ναι κύριε Δημοκίδη ΌΧΙ. Δεν γίνεται. Τα δικά τους δικά τους αλλά και τα δικά μας δικά τους είναι περισσότερο από ότι μπορούμε. Μια έξοδος της Ελλάδας από το Ευρώ δεν τίθεται σαν εναλλακτική. Θα χάσουνε πολύ περισσότερα. Να αναδιαρθώσουνε το Business Plan τους, να διορθώσουνε τα εξαγωγικά/οικονομικά τους λάθη εις βάρος της Ελλάδας και να μας αφήσουνε να αναπνέουμε με δικά μας πνευμόνια και όχι δανεικά. Δεν λέω θα χαλάσουμε την βολή άλλων νοτίων λαών αλλά συγνώμη που υπάρχουμε κι εμείς. Αυτή είναι η άποψη ενός που ψηφίζει όχι. Δεν είναι ο παραλλογισμός που τον σπρώχνει.
Με τη μείωση της ισοτιμίας όμως έχεις αύξηση εξαγωγών. Ίσως και να έχουν δίκιο ότι είναι θωρακισμένοι. Και στο κάτω κάτω ρισκαρουμε εμείς ελπίζοντας να μπλοφαρουν οι άλλοι; Και έστω ότι μπλοφαρουν και πτωχευουμε εντός ευρώ (έχει ακουστεί και αυτό) νομίζεις ότι θα είναι καλά; Καλύτερα πτώχευση με δραχμή να έχουμε τα βασικά και εμείς που δεν πληρωνομαστε από εταιρίες του εξωτερικού...
Καλημέρα. Αυτό θα συμβεί μόνο σε περίπτωση προϊόντων τα οποία παράγεις εξολοκλήρου εντός της χώρας και δεν πρέπει να αγοράσεις πρώτη ύλη ή κάποια εργασία σε δολλάρια. Η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανία θα πάθει μεγάλη ζημιά. Όταν η παραγωγή ενός αυτοκινήτου κόστιζε 20.000€ και εισέπραττε 30.000 Δολλάρια, τώρα θα εισπράττει 18.000 Δολλάρια και ότι αγοράζει σε δολλάρια *βλ. Χάλυβας, Αλουμίνιο, θα του είναι ασύμφορο. Το βιοτικό επίπεδο θα πέσει. Πολλά φρούτα και λαχανικά εισάγωνται από Λατ. Αμερική καθώς η παραγωγή της Βόρειας Ευρώπης είναι σχετικά ανύπαρκτη. Η εισαγωγή τους θα είναι πιο ακριβή και συνεπώς η τιμή για τον καταναλωτή θα αυξηθεί. Δεν είναι τόσο απλά για την βόρειο Ευρώπη. Χωρίς αστείο, μια φέτα καρπούζι από Αργεντινή κάνει 4 Ευρώ τώρα που μιλάμε. Πετρέλαιο: Δολλάρια.... Με αυτό θα γίνει πανικός. Δεν θα τους φτάνει ο μισθός ούτε για τις Βενζίνες κυριολεκτικά. Γενικά το κόστος παραγωγής και διαβίωσης όταν το Δολλάριο γίνει πιο ακριβό από το Ευρώ, θα πάθει ένα σοκ.
<<Δυστυχώς, το να εισαι ορθολογιστής και πραγματιστης, αν και συνήθως ειναι ό,τι πιο χρήσιμο και αποτελεσματικό στη ζωή, συχνά δεν ειναι καθόλου διασκεδαστικό ή εμψυχωτικό, ούτε φαντάζει ηρωϊκό. Αυτό το παραδέχομαι. >>Aκριβώς έτσι κε Δημοκίδη! Εξαιρετικά σωστή διαπίστωση.Και υπάρχει πολύς κόσμος,που φαντασιώνεταi τον εαυτό του ως ηρωικό αντiστασιακό,ενάντια στις αγορές,τον παγκόσμιο καπιταλισμό,τους εξωγήινους που μισούν την Ελλάδα;;;;who knows...Ο ορθολογισμός και ο πραγματισμός είναι χαρακτηριστικό ενήλικου νου.Αμα έχεις κολλήσει στο νηπιαγωγείο δεν κατέεις από πραγματισμούς και ορθογογισμούς.Σου αρκούν οι κορώνες περί αξιοπρέπειας του πρωθυπουργού,η μάγκικη βαρουφάκεια συμπεριφορά,και οι selfie με τον Καμμένο.Επιχειρήματα;;ω χου!! ποιός χ...κε!
Ορθολογιστης κ πραγματιστης στην Ελλαδα, δεν επιβωνει. Ειναι σαν να σε στειλω στο διαστημα. Δεν υπαρχει οξυγονο... Αυτη η φυλη απεθανε.Εδω ακομα οι ελληνες ακομα να κατανοησουν οτι οι τελευταιοι 3 πρωθυπουργοι που ψηφιςαν ηταν για τα μπαζα κ δεν μπορουν να διοικησουν ουτε παγκο με σπιρτα. Αναφερομαι στους Παπανδρεου, Σαμαρα κ φυσικα Τσιπρα.Ενας ορθολογιστης κ πραγματιστης απο την στιγμη που θα πιανοταν μια φορα κοροιδο θα μαθαινε απο το λαθος του κ θα αναγνωριζε παρομοιες συμπεριφορες.Εδω βγαινουν πλεον λενε το Α, κ μετα απο μια μερα επιχειρηματολογουν για το Β. Και τα προβατα απο κατω δεν αντιδρουν! Και χωριζονται κ σε στρατοπεδα για να πεισει ο ενας τον αλλο ποιο ειναι το πιο βλαμμενο προβατο.Ο ορθολογιστης κ πραγματιστης ειναι και μεταναστης Αρη, πλεον. Λυπαμαι πολυ για αυτο...
Η Ελλάδα καταστρέφεται. Η Ελλάδα. Δεν είναι απλά ένα λάθος που εντάξει βρε αδερφέ το παίρνουμε και πίσω. Εκλιπαρώ να σκεφτούνε όσοι ψηφίσουν τι κάνουν.
Άρη το ζουμί της ημέρας ήταν το άρθρο της FT περί κουρέματος καταθέσεων άνω των 8000 ευρώ απο 30% και άνω. Γνωρίζουμε πολύ καλό οικονομολόγο που μας έλεγε ότι και με ΝΑΙ πάλι θα γίνει κούρεμα. Η ζημιά που έχει γίνει στις τράπεζες είναι τεραστίων διαστάσεων. Με ΟΧΙ δεν θα ξανανοίξουν καν ενώ με ΝΑΙ μετά απο αρκετά σχετικά καιρό. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό είναι μαθηματικό.