Γιατί πρέπει να γίνει το ντιμπέιτ Σαμαρά -Τσίπρα;

Γιατί πρέπει να γίνει το ντιμπέιτ Σαμαρά -Τσίπρα; Facebook Twitter
Έχω την εντύπωση πως ο Αντώνης Σαμαράς φοβάται τα debates. Μάλλον ξέρει κάτι που εμείς, απλώς, το ψυλλιαζόμαστε. Πως δεν «τραβάει», και πως θα είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χαμένος... και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε φορά, τα τελευταία χρόνια, δυναμιτίζεται ο συγκεκριμένος διάλογος. Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
20

Η πυκνότητα του πολιτικού χρόνου, που βιώνουμε από το 2009 και μετά είναι ομολογημένη απ’ όλους. Αν και από την προεκλογική περίοδο των διπλών εκλογών του 2012 έχουν περάσει περί τα δυόμισι χρόνια, παρά ταύτα πολλά γεγονότα εκείνης της εποχής θυμίζουν… προϊστορία.

Τον Απρίλιο του 2012 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαλούσε τον αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, πως απέφευγε το μεταξύ τους debate επειδή δεν ένοιωθε σιγουριά για τις θέσεις του.

Ο τότε εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης είχε απαντήσει τα πιστευτά τότε, αλλά απίστευτα σήμερα (αν αναλογιστούμε το μετέπειτα συγκυβερνητικό σχήμα):

«Είναι, τουλάχιστον, κωμικό, ο κ. Βενιζέλος να κατηγορεί τον κ. Σαμαρά για (μη) σταθερότητα απόψεων και θέσεων. Και εάν ο ίδιος προσπαθεί να ξεχάσει αυτά που έλεγε, εμείς του θυμίζουμε ότι: είναι ο ίδιος που μιλούσε για ‘πάτο στο βαρέλι’, αλλά πάτος δεν μπήκε, είναι ο ίδιος που ισχυριζόταν ότι ήταν, δήθεν, εναντίον του μνημονίου, αλλά τον κάρφωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, αποκαλύπτοντας πως τόσο ως υπουργός, όσο και ως νομικός, ήταν βασικός συντάκτης του, είναι ο ίδιος που υποστήριζε ενθουσιωδώς το τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα, για να υποχωρήσει ατάκτως, μετά τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις, είναι ο ίδιος που βεβαίωνε πως δεν θα έμπαινε χαράτσι, μέσω της ΔΕΗ, ώσπου το επέβαλε κι αυτό. Η σταθερότητα θέσεων σε όλο τους το μεγαλείο!».

Η αλήθεια είναι πως ο πολιτικός διάλογος πολλές φορές πιάνει πάτο, όμως πάντα υπάρχει το περιθώριο να διορθωθούν και να κερδηθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οι εντυπώσεις.

Οι θέσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου συνοψίζονταν στο ακόλουθο:

«Θεσμικά, ως τώρα, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπήρξε τηλεοπτικός διάλογος των δύο κομμάτων.(…) Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται εντυπωσιακά αλαζονικός και –επειδή ‘απορία ψάλτου βηξ’– τώρα προτείνει στη διακομματική επιτροπή συζήτηση για να βρούμε νέες μορφές ουσιαστικού διαλόγου, (ενώ) στο μεταξύ θα έχει τελειώσει η προεκλογική εκστρατεία. Οι μέρες περνούν. Επανέρχομαι και ζητώ από τον κ. Σαμαρά να δείξει σεβασμό στους πολίτες, να έλθει να μιλήσουμε, γιατί η αντιπαράθεση και ο καλόπιστος διάλογος είναι αυτά που αναδεικνύουν τις θέσεις των κομμάτων.(…) Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιον λόγο ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται εχθρικός προς τον διάλογο – αυτό δεν νομίζω ότι τιμά την ίδια τη δημοκρατία μας».

Η ουσία είναι πως πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 debate δεν έγινε.

Γιατί πρέπει να γίνει το ντιμπέιτ Σαμαρά -Τσίπρα; Facebook Twitter
Ο ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως παίζει στο γήπεδό του... Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Debate δεν είχε γίνει ούτε μεταξύ Σαμαρά-Τσίπρα πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου (πάντα του ’12)… κι εκείνα που είχαν μεταφερθεί, τότε, στον Τύπο –οι θέσεις των αντιπροσωπειών των κομμάτων εννοώ, που συζητούσαν για το «πώς» και το «γιατί»– δεν τιμούσαν την ουσία της δημοκρατίας. Την αναγκαιότητα, δηλαδή, ενός δημόσιου και ανυπόκριτου διαλόγου.

Δεν γίνεται να γνωρίζουμε το πλήρες φάσμα των λεπτομερειών, όμως εκείνο που είναι φανερό είναι πως ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει το debate ως το… φόρτε του. Προτιμά, φαίνεται, τις συνεντεύξεις κατά μόνας. Όπως εκείνη που έδωσε τις προάλλες στους δημοσιογράφους της ΝΕΡΙΤ, γυρίζοντάς μας χρόνια πίσω στην… ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Στην αλήστου μνήμης «καραμανλική» ΥΕΝΕΔ. Για να μην πάω ακόμη πιο πίσω, στις τηλεοπτικές διαφωτίσεις του Γεωργαλά και φανώ υπερβολικός…

Τώρα, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, διαβάζουμε τα λόγια του κ. Σαμαρά και… πέφτουμε από το μπαλκόνι:

«Δεν συνομιλώ με υβριστές και την πολιτική αθλιότητα δεν πρόκειται ποτέ να την νομιμοποιήσω. Με ποιους να κάνω διάλογο; Με τους υβριστές που δυόμισι χρόνια με λένε πουλημένο και προδότη; Με τους εκβιαστές ή με τους συκοφάντες που μιλούσαν για κουμπαράδες».

Με αμοιβαίες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, ανάμεσα στα δύο επιτελεία, οι κανόνες ενός τέτοιου διαλόγου βρίσκονται μέσα σε μια-δυο ώρες. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα.

Η αλήθεια είναι πως ο πολιτικός διάλογος πολλές φορές πιάνει πάτο, όμως πάντα υπάρχει το περιθώριο να διορθωθούν και να κερδηθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οι εντυπώσεις. Και δεν μπορεί να ευσταθούν αυτά που λέει ο κ. Σαμαράς (εγώ δεν θυμάμαι να τον είπε ποτέ ο Αλέξης Τσίπρας «πουλημένο» ή «προδότη»), καθότι ο ίδιος ουκ ολίγες φορές έχει «στολίσει» τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει, για παράδειγμα, εκείνη την απίστευτη κουβέντα απαξίωσης πολιτικού αντιπάλου, που ειπώθηκε στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2013, όταν σε παραίνεση του κ. Τσίπρα… «Κοιτάξτε με κύριε Σαμαρά, δεν είναι κακό», ο πρωθυπουργός απάντησε… «Κοιτάω από την άλλη για να μην γελάω»; Εγώ, από το σπίτι μου, είχα κοκκινίσει όταν τ’ άκουσα…

Αφήνω, δε το γεγονός, πως καθαρούς (πρώην) υβριστές του ο κ. Σαμαράς (και αναφέρομαι στον Άδωνι Γεωργιάδη) τους υπουργοποίησε αργότερα, καθιστώντας τους «πρώτους των πρώτων» συνομιλητές του.

Έχω την εντύπωση πως ο Αντώνης Σαμαράς φοβάται τα debates. Μάλλον ξέρει κάτι που εμείς, απλώς, το ψυλλιαζόμαστε. Πως δεν «τραβάει», και πως θα είναι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χαμένος… και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε φορά, τα τελευταία χρόνια, δυναμιτίζεται ο συγκεκριμένος διάλογος.

Απεναντίας, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως παίζει στο γήπεδό του. Τούτο, δε, φάνηκε μεγαλοπρεπώς στο ευρωπαϊκό debate τον περασμένο Μάιο, όταν έσπασε τα κοντέρ, μιλώντας μάλιστα στην ελληνική, «κατατροπώνοντας» στο on line voting και στο twitter τους Verhofstadt, Keller, Schultz και Junker. (Δεν κρίνω όσα είπε, αναφέρομαι στον αντίκτυπο που είχαν στον κόσμο).

«Ό,τι κι αν μας χωρίζει, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία να προσέλθουμε με ανοιχτά χαρτιά και με επιχειρήματα απέναντι στον ελληνικό λαό. Σε έναν δημόσιο διάλογο ανοιχτό, ειλικρινή. Αντίστοιχο τόσο του δημοκρατικού ήθους, όσο και της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. Και ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να κρίνει ψέματα και αλήθειες. Να κρίνει το σωστότερο, το ωφελιμότερο για το μέλλον της πατρίδας. Καλώ τον κ. Σαμαρά να ανταποκριθεί σε έναν καθαρό και ανοιχτό δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο. Σε εθνική εμβέλεια, μπροστά στον υπέρτατο κριτή μας: τον ελληνικό λαό. Αυτό περιμένουν οι πολίτες, προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι αγωνίες τους για το μέλλον. Αυτό αρμόζει στη δημοκρατία μας. Και είναι χρέος όλων μας να ανταποκριθούμε».

Αυτή είναι η σχετική προ ημερών δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, και δύσκολα μπορεί να βρεις κάτι σ’ αυτήν που να μην στέκει.

Με αμοιβαίες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις, ανάμεσα στα δύο επιτελεία, οι κανόνες ενός τέτοιου διαλόγου βρίσκονται μέσα σε μια-δυο ώρες. Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα. Σε τελευταία ανάλυση, ως μεγαλύτερος και ως ένθεος που είναι, οφείλει όχι απλώς να χαμηλώσει πρώτος εκείνος τους τόνους, αλλά και να συγχωρήσει τον πολιτικό αντίπαλό του (για τις όποιες λεκτικές υπερβολές του), κάνοντας ο ίδιος το πιο αποφασιστικό βήμα. 

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Τι λετε κυριε Τρουσα, ο Τσιπρας δεν εχει πει ποτε του τον Σαμαρα πουλημενο και προδοτη και ακροδεξιο και 10 αλλα πραγματα;; Και αυτο σχεδον καθε μερα σε καθε ευκαιρια;;Πρεπει να ζουμε σε αλλο, παραλληλο συμπαν.Προφανως και εχει δικιο ο Σαμαρας βασει του πολιτικου ηθους του αντιπαλου να μην θελει να μιλησει μαζι του. Να μιλησει με αυτον που απαξιωνει τον θεσμο του προεδρου της δημοκρατιας, προκαλωντας εκλογες, αυτον που εδω και 2,5 χρονια ζηταει ολημερης εκλογες λεγοντας ακριτα οχι σε ολα και που εχει προσαψει τα χιλια μυρια σε καθε μελος της κυβερνησης; Με αυτον θα γινει διαλογος; Και τι μπορει να συζητηθει σοβαρα σε ντιμπεητ τετοιο; Εδω ο Συριζα εχει 8 γνωμες για το Ευρω, τι νοημα εχει οποιαδηποτε συζητηση;Σε εναν ιδανικο κοσμο, με ενημερωμενους πολιτες και υπευθυνους πολιτικους κατι τετοιο θα ειχε νοημα. Εδω ομως οχι.
Ναι κε Βαρδάρη , οταν όμως θέλαμε 'συναίνεση' , δλδ να παρουμε λευκή επιταγή , τοτε ο Τσίπρας ηταν κάλος. Και προτειναμε για πρόεδρο εναν κομματικοτατο και πλήρως υποταγμένο στους δανειστες.Δε γίνεται όμως έτσι ... Αλλά στρίβει το τιμόνι; Δε στρίβει...!!!!
"Να μιλησει με αυτον που απαξιωνει τον θεσμο του προεδρου της δημοκρατιας, προκαλωντας εκλογες"Πληροφοριακά στο λέω, όχι οτι έχω καμιά καούρα για κάποιον, ΑΚΥΡΟ ψηφίζω απο το 1981 που ψήφισα πρώτη φορά, αλλά η εκλογή προέδρου ήταν να γίνει τον Μάρτιο, και η "κυβέρνηση" αποφάσισε να την επισπεύσει τον Δεκέμβριο. Αν έχεις ανοιχτό μυαλό αναρωτήσου γιατί το έκανε, αφού γνώριζε οτι δεν θα έβγαινε πρόεδρος, και ποιός τελικά προκάλεσε τις εκλογές. Αν πάλι το μυαλό σου είναι "δοσμένο" (εκτός αν τα παίρνεις, οπότε έχεις τα συγχαρητήριά μου) σου εύχομαι καλή επιτυχία στην κάλπη.
Δεν ξερω αν έχει ιδιαίτερη σημασια να γίνει η Τηλέμαχος, ενα πράγμα μονο θα ήθελα να ρωτησω τον Σαμαρά .... Πως γίνεται να ζησει ένας πολίτης με 300 ευρώ το μηνα (συνταξιούχος απο εκείνους που θα τους κόψει και το ΕΚΑΣ ) και 450 ευρώ το μηνά (νεος μισθωτός του ιδ. τομέα). ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ πως στην ιδια ερωτηση ο ΓΑΠ είχε αποτύχει να απαντήσει το 2004 όταν τα αντίστοιχα ποσά ηταν αισθητα μεγαλυτερα των σημερινων.
Για να νικήσει τις εκλογές ο Τσίπρας αρκεί να κάτσει σπίτι του και να περιμένει.Από την άλλη ο Σαμαράς και οι διαπλεκόμενοι δε φαίνεται να προβληματίζονται και πάρα πολύ. Αυτή τη φορά φαίνεται ότι οι σχεδιασμοί είναι για μετά το πανηγύρι.
Το ντιμπέιτ πρέπει να γίνει, μπάς και καταλάβει ο κυρίαρχος λαός με το αλάθητο κριτήριο, οτι είναι αρμόστοκος και τον δουλεύουν όλοι. Αν δεν γίνει ο καθένας μας συνειδητός υπεύθυνος και ενεργός πολίτης, θα αφήνουμε πάντα την τύχη μας, στα χέρια των ασυνείδητων ανδρεικέλων, υποχειρίων της οικονομικής ελίτ, και θα ονομάζουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την κοινοβουλευτική δικτατορία, ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.
Συμφωνώ παραπάνω απ' όσο νομίζεις, αλλά ποιος είναι ο δρόμος;Λες, να γίνει ο καθένας μας συνειδητός, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης.Σύμφωνοι. Ο Σύριζα, που λογίζεται ως η επόμενη κυβέρνηση, μιλάει για ανοιχτή επικοινωνία με τον κόσμο, προτρέπει τον κόσμο, με εκείνον ως κυβέρνηση, να βγει και να διεκδικήσει αυτά που πρέπει και θέλει.Να επικοινωνήσει με το κόμμα, να βγει στον δρόμο, να ενεργοποιηθεί βρε αδερφέ. Ουσιαστικά, λένε πως η "οικονομική ελίτ" δεν χτυπιέται έτσι από μόνη της, χωρίς τον κόσμο να σπρώχνει και να διεκδικεί, πως αφήσεις ένα κόμμα "μόνο" του.. και τις καλύτερες προθέσεις να έχει.. τον π.. θα πάρει. Θεωρητικά, συμφωνείτε απόλυτα, εσύ γιατί λες ότι σε "δουλεύουν", εκείνοι γιατί αναγνωρίζουν πως κανένα κόμμα, καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν μπορεί να αποφασίζει αποκομμένη απ' την κοινωνία. Και οι δύο πάντως (και γω μαζί) ζητάμε ενεργοποίηση του μέσου πολίτη. Βήμα-βήμα έρχεται και αυτό. Συνεχώς και παραπάνω.
Θεωρητικά και πρακτικά δεν συμφωνούμε καθόλου, γιατί εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λέει το κάθε υποχείριο, αλλά τι πράτει, και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει οτι έκαναν όλα τα κόμματα πρίν γίνουν κυβέρνηση, ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ. Κοίτα, δεν τρέφω αυταπάτες οτι ξαφνικά θα αλλάξουν οι άνθρωποι, κι απο ανεύθυνοι υποστηρικτές κομμάτων, θα γίνουν υπεύθυνοι ενεργοί πολίτες, αυτό κατά τα φαινόμενα δεν θα γίνει ποτέ όσο υφίσταται το οικονομικό μοντέλο ΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Ασχέτως της ονομασίας του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ, ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΌ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, πάντα εξυπηρετεί την εκάστοτε οικονομική ελίτ, η οποία μέσω των θρησκειών, των κομμάτων, και κυρίως της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ελέγχει πλήρως τους ανθρώπους, που σε όλα τα οικονομικά συστήματα λογίζονται σαν ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ κι όχι σαν ελεύθερα και αυτόβουλα όντα, και τους κάνει αυτοελεγχόμενους ως προς τις οικονομικές φιλοδοξίες τους.Παράδειγμα αυτοελέγχου, έχεις σκεφτεί και προσπαθήσει ποτέ να γίνεις δισεκατομυριούχος, ή έστω εκατομυριούχος; γνωρίζεις κάποιον φίλο σου ή γνωστό σου να το έχει κάνει; πόσους τέτοιους ανθρώπους γνωρίζεις, είναι πάνω απο ένας; Πόσους γνωρίζεις που να θέλουν μια καλή σταθερή και σίγουρη ΔΟΥΛΕΙΑ με ένα καλό μισθό; σίγουρα πάνω απο εκατό, πόσους γνωρίζεις που να πιστεύουν οτι δεν γεννήθηκαν για να δουλεύουν, και να ξέρουν τον τρόπο να ζήσουν αξιοπρεπώς χωρίς δουλειά; όπως βλέπεις το σύστημα δεν παίζει για να χάσει. Εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο, ευφυέστατοι άνθρωποι με πτυχία, να παρακαλάνε να βρούν μιά οποιαδήποτε δουλειά, ή μιά θέση σε κάποιο επιδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα, δηλαδή όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο πιο εξαρτημένος γίνεται απο το οικονομικό σύστημα, ο ορισμός του παραλόγου.Γι΄αυτό σου λέω, μη κοιτάς που γράφω αυτά, απλώς την γνώμη μου λεώ, ξέρω οτι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα επι της ουσίας, όσο οι οικογένειες δεν λειτουργούν δημοκρατικά, η εκπαίδευση δεν αποσυνδέεται απο την παραγωγή, και όσο υπάρχει ο παραλογισμός των θρησκειών. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ.
Σου λέω και πάλι πως συμφωνούμε σε όλα, δεν αντιλαμβάνομαι όμως εκτός του ¨περαστικά", ποια είναι τα (σε κάθε επίπεδο, καθημερινότητα,πολιτικών εξελίξεων κτλ) βήματα που θεωρείς πως πρέπει να γίνουν.Υγ: Μια απλή ανάγνωση του ποσοστού εκατ. και δις/ούχων αρκεί, δεν είναι ανάγκη να κοιτάξω γύρω μου.. δεν θα βρω. :)
"Σου λέω και πάλι πως συμφωνούμε σε όλα, δεν αντιλαμβάνομαι όμως εκτός του ¨περαστικά", ποια είναι τα (σε κάθε επίπεδο, καθημερινότητα,πολιτικών εξελίξεων κτλ) βήματα που θεωρείς πως πρέπει να γίνουν."Μα τα γράφω τα βήματα στο τέλος, δημοκρατική λειτουργία των οικογενειών, (κι όχι φασιστική που είναι τώρα) αποσύνδεση της εκπαίδευσης απο την παραγωγή, (μόρφωση για την εξύψωση του πνεύματος κι όχι εξειδικευμένη για δουλειά) και στην χειρότερη και για αρχή, διαχωρισμός εκκλησίας κράτους, και σταδιακά εξάλειψη των θρησκειών, που συνεπάγεται πρώτα βέβαια την αυτοεκτίμηση τον αυτοσεβασμό την αυτογνωσία και την πίστη στον εαυτό μας, ό,τι ακριβώς μας αφαιρούν απο την βρεφική ηλικία.Αν σε ενδιαφέρει, σου συνιστώ να διαβάσεις ένα (δυσκολοδιάβαστο κάπως) βιβλιαράκι (101 σελίδες) Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ του Ζάν Κλώντ Μισεά, εκδόσεις βιβλιόραμα, θα εκπλαγείς για το πόσο λάθος εικόνα έχουμε για την εκπαίδευση, και πόσο επηρεάζει την ατομική και συλλογική κρίση των ανθρώπων, ο οριμός της ΑΠΑΤΗΣ, το τέλειο εργαλείο για να αυτοελεγχόμαστε, κι άσε τους πονηρούς να τα κονομάνε πουλώντας συνομοσιολογίες περι mind kontrol και μαζικού ελέγχου με HAARP.
Συμφωνώ απόλυτα, όχι μόνο ως προς το συγκεκριμένο debate, αλλά γενικώς στο πνεύμα του άρθρου.Με στημένες "συνεντεύξεις", δηλώσεις κινδυνολογίας και τόνους ανεβασμένους στον θεό σαν σε πόλεμο, φθηνά δημοσιεύματα για διακοπές σε σαλέ και αμφιλεγόμενες ως προς την αξιοπιστία τους δημοσκοπήσεις.. δεν πας να κάνεις διάλογο για το μέλλον και το καλύτερο της χώρας, πας να ισοπεδώσεις την όποια λογική μας έχει απομείνει με συναισθηματική συσπείρωση παρωπίδας.19 μέρες απομένουν, έστω και τώρα.. δεν είναι αργά για αλλαγή στάσης.Υγ: Σημείωση για κάτι που δεν είδα να αναφέρεται στο άρθρο.η πρόταση του κ. Τσίπρα, αφορά δύο debate. Ένα μεταξύ των δύο και ένα μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών.Υγ1: Πρόταση για debate, έκανε και ο Σ. Θεοδωράκης.. και το ζήτησε από τον κ. Τσίπρα. Ζήτησε δηλαδή να αναμετρηθούν οι δυο τους.Αφήνω στην άκρη το γεγονός πως debate κάνουν όσοι είναι ήδη στην Βουλή, (γιατί να μην κάνει ο κ. Γκλέτσος ή ο κ. Λεβέντης debate με τον Τσίπρα και να κάνει ο κ. Θεοδωράκης;) γιατί υπάρχει το "παράδοξο" προηγούμενο των Οικολόγων το 2009. Γιατί θέλει τετ α τετ ο κ. Θεοδωράκης με τον Τσίπρα και όχι (και) με τον κ. Σαμαρά;Αφού, έξυπνος είναι, ξέρει πως δεν μπορεί να του αρνηθεί ο κ. Σαμαράς, δεν εμπίπτει στην κατηγορία "υβριστές" σε καμία περίπτωση.. και μόνο να κερδίσει έχει (σε ψήφους και δυναμική) το κόμμα του.Είναι μια απορία της στρατηγικής του απλώς.
«Το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που κλέβει ιδέες και από την Αριστερά και από τις φιλελεύθερες δυνάμεις» έχει πει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ψηφοφόρους, όμως, μπορεί να «κλέψει» μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι να τo κάνει το debate με τον Σαμαρά;
Ε εντάξει.. έχει πει ο Θεοδωράκης.... και οι δηλώσεις απ' τον Άγιο Παντελεήμονα ή/και το Πολυτεχνείο που εντάσσονται; Στις αριστερές ή τις φιλελεύθερες δυνάμεις;Γιατί όμως μπορεί να κλέψει μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ;Αρχικά, η Φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, σε επίπεδο ψηφοφόρων τουλάχιστον, είναι σε μεγάλο δίλημμα αντισύριζα/ΝΔ ή Δράση/Ποτάμι.Είναι αυτοί οι Νεοδημοκράτες, οι του Μητσοτάκη και ένα κομμάτι Καραμανλικών που την ακροδεξιά ρητορική που εκφράζουν οι Βορίδης, Άδωνις κτλ δεν την αντέχουν, δεν αναγνωρίζουν το κόμμα τους... και στην ιδέα ότι ο Σαμαράς θα τους μείνει αρχηγός κόμματος μετά τις εκλογές παθαίνουν εγκεφαλικά.Υπάρχει όμως και ο μέσος ψηφοφόρος "βαλίτσα", ο απολιτίκ 100%, που θα ψηφίσει ΝΔ γιατί απλώς φοβήθηκε τον Σύριζα.. και αυτόν μπορεί να τον κερδίσει ο Θεοδωράκης με μία εντυπωσιακή κουβέντα παραπάνω. Επιπλέον, ένα debate με τον Σαμαρά (και τον Βενιζέλο), είναι η πιο εύκολη λία για τον οποιονδήποτε σε αυτή τη φάση. Τον Γκλέτσο να βάλεις, έχει τόσα να -του- πει, που ένα μικρό ποσοστό από το γενικό σύνολο θα το κερδίσει. Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη -δημοσκοπικά- δύναμη έχει την πιο γευστική πίτα, αλλά σε ένα debate στο οποίο είσαι καλύτερος από τον αντίπαλο σου... κερδίζεις. Από παντού.Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από ΠΑΣΟΚ στην ΝΔ και τούμπαλιν, μας δείχνει πως είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν ψηφίζει βάση ιδεολογίας, αλλά βάση momentum. Εκεί πατάει και γενικότερα το Ποτάμι. Ακόμα και τον ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να χτυπήσει (ώρες-ώρες είναι λες και όλοι οι "του παλιού" συστήματος, απλώς δεν θέλουν να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμος. Επειδή τόσο πιστεύουν ότι θα "καταστρέψει την χώρα" ή γιατί πιστεύουν -οι χρηματοδότες των- πως θα θιχτούν τα συμφέροντα τους.. δεν το ξέρω), μέσα από debate με κάποιον που έχει ήδη Κυβερνήσει και τα έχει ήδη κάνει σκατά, κερδίζεις πολύ εύκολα αυτούς που διστάζουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. ΥΓ: Δεν μ' αρέσει το Ποτάμι, ούτε αισθητικά, ούτε τα πρόσωπα (στην πλειοψηφία τους), ούτε το άβουλο χαλαρό στυλάκι σακίδιο/βανάκι/gadget/ποδήλατο. Ούτε τα πρόσφατο παρελθόν του Θεοδωράκη μ' αρέσει, το ξέπλυμα του Μιχαλολιάκου σε εκείνη την συνέντευξη κτλ. Βρίσκω δε υποκριτικό, ο άνθρωπος με τον τεράστιο μισθό στην ΕΡΤ, να μιλάει τώρα για αμαρτίες δημοσίου τομέα ή ο άνθρωπος που έχει δουλέψει όλα τα χρόνια για high profile εργοδότες (ΔΟΛ και σία) και είναι -ως δημοσιογράφος- μέσα στα πράγματα, να μας το παίζει φρέσκο φρούτο. Δεν έχω πρόβλημα με το τι έχει κάνει.. και μάλιστα κάποια από αυτά (Πρωταγωνιστές, βιβλίο "Οι άνθρωποι μου", κομμάτι του Protagon κ.α.) είναι αξιόλογα, έχω όμως με την υποκρισία. Η οποία φαίνεται ήδη από τα πρώτα βήματα του ποταμιού, το κόμμα χωρίς πολιτικούς, αλλά με Δράση και την μισή ΔΗΜΑΡ μέσα. Αλλά όλο αυτό εντάξει, είναι υποκειμενική δικη μου άποψη. Υγ1: Έχει κάποιο κόλλημα με το γράμα "Π" ή μου φαίνεται;Πρωταγωνιστές, εκδόσεις Ποταμος, Protagon, Ποτάμι... μόνο το Αλάτσι του ξέφυγε.
Δεν θεωρώ καθόλου πιθανό, καθώς αυξάνονται οι συσπειρώσεις των κομμάτων, να πάρει «δεξιούς» ψήφους ο Θεοδωράκης. Η διεκδίκηση της πρωτιάς (από την ΝΔ) και κυρίως η αποτροπή της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλαρής ψήφου στους πάσης φύσεως δεξιούς ψηφοφόρους.Θα αρκεστεί λοιπόν το ΠΟΤΑΜΙ στα κουκιά της παλιάς ΔΗΜΑΡ, δηλαδή στο μεγαλύτερο κομμάτι εκείνων που το ψήφισαν το προηγούμενο καλοκαίρι, στα λιμά της Δράσης και ενδεχομένως σε τίποτα ψίχουλα από τον «εμφύλιο» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και το… κίνημα του ΓΑΠ. Αν, όμως, αυτός ο «εμφύλιος» πάρει, στις μέρες που απομένουν, διαστάσεις επιβίωσης (και για το ΠΑΣΟΚ και για τον ΓΑΠ), τότε είναι πιθανότερο το ΠΟΤΑΜΙ να απολέσει διάφορες πασοκογενείς ψήφους. Κι έχει κάμποσες τέτοιες.
Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. Συμφωνούμε άραγε πως -σε όρους debate- θα ήταν εξαιρετική διαφήμιση -έστω προς μη δεξιούς αποδέκτες- μια αναμέτρηση με Σαμαρά ή/και Βενιζέλο; :)Στο θέμα ΠΑΣΟΚ-ΓΑΠ.. υπάρχει κάτι ενδιαφέρον."Διέρευσαν" σήμερα οι "μυστικές" δημοσκοπήσεις.. και από κει που προ κόμματος ΓΑΠ του έδιναν 3,5-4% (κάποιος πολύ θαρραλέος του δίνει και παραπάνω, αλλά εντάξει, συμπάθειες είναι αυτές τι να κάνεις), τώρα του έδωσαν 5,5-7%. . . με τον ΓΑΠ να παίρνει 2,5-3%. ...Αυτό μου δείχνει πανικό, είναι και "μυστικές" οι δημοσκοπήσεις, δεν χρεώνεται κανένας το "λάθος", όλα καλά. Εκτιμώ πως θα μπει ο ΓΑΠ, με ένα 3,5-4% κοντά.. και θα μείνει εκτός ο Μπεν. Γιατί και οι συσπειρώσεις για να δουλέψουν, πρέπει να υπάρχει μηχανισμός, να υπάρχουν πρόσωπα.. και ένα μεγάλο κομμάτι του μηχανισμού, πήγε στο κίνημα του ΓΑΠ. . . ο οποίος δείχνει να ζει για να δει το ΠΑΣΟΚ απ' έξω. :)Σε γενικές γραμμές, η "βαλίτσα" θα κερδίσει ή θα χάσει αυτές τις εκλογές. Αν δεν γίνει κάτι εντελώς απρόοπτο, η ΝΔ θα μείνει χαμηλά, πιο ψηλά από το καλοκαίρι προφανώς, αλλά χαμηλά.